Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.

Stedentrip Ronda

Stedentrip Ronda

ronda-zicht-op-puente-nuevo.jpg

Ronda is een stad in de provincie Málaga en een ware trekpleister voor toeristen. De stad is gelegen op zo’n 100 kilometer van de stad Málaga. De stad wordt gezien als één van de allermooiste steden van Andalusië en dat is niet onterecht. Vele bezienswaardigheden, leuke eettentjes, prachtige uitzichten en leuke straatjes maken Ronda zeer geschikt voor een uitgebreid bezoek.

Snel naar

De geschiedenis van Ronda 

Ronda is één van de oudste steden van Spanje. De eerste aanduidingen van de stad dateren uit de zesde eeuw voor Christus. In deze periode vestigden eerst de Kelten en later de Grieken zich in de stad, gevolgd door de Romeinen.

Gedurende de Moorse overheersing is Ronda van groot belang voor de Moren. De stad wordt uitgeroepen tot hoofdstad van Andalusië de Takurunna. In deze periode geeft men vorm aan het historische centrum. Vele bekende bezienswaardigheden werden in deze tijd gebouwd. Zoals de Arabische badhuizen. In 1485 veroverden de Christenen Ronda op de Moren.

In 1572 wordt een koninklijke paardrijschool, die bekend staat als de oudste in Spanje, opgericht. Deze leerschool werd gebruikt om paarden en ruiters te trainen om ingezet te kunnen worden in verschillende oorlogen.

Ronda heeft lange tijd gedraaid op de landbouw en veeteelt. Vanaf de jaren ‘60 wordt het toerisme steeds belangrijker. Momenteel is toerisme een belangrijke inkomstenbron voor de stad. Vele toeristen nemen tijdens hun reis door Andalusië zeker even de moeite om Ronda te bezoeken.

De omgeving

Ronda is gelegen in een bergachtige omgeving. De stad ligt tussen de natuurparken ‘Sierra de las Nieves’ en ‘Sierra de la Grazalema’ in. De stad ligt op zo’n 50 kilometer van de Costa del Sol. De omgeving is opvallend groen buiten de zomermaanden om. Zeker voor Andalusië.

Het klimaat

Ronda staat bekend om haar zachte winters waar het in januari gemiddeld nog een graad of 15 is. De zomers zijn heet en droog. De temperaturen in juli en augustus liggen vaak tot ver boven de 30 graden.

Bereikbaarheid 

Ronda is goed te bereiken, zowel per auto als per trein door het aanwezige treinstation in de stad. Zowel vanuit Málaga als Sevilla is het goed aan te rijden. Vanuit Sevilla doe je er een kleine 2 uur over met de auto. Vanuit Málaga is het ongeveer 1,5 uur rijden. 

De bezienswaardigheden in Ronda 

Ronda heeft tal van prachtige bezienswaardigheden die de moeite zijn om te bezoeken. Deze mag je zeker niet missen:

  • Puente Nuevo
  • Baños Árabes
  • Plaza de Toros de Ronda
  • Uitzicht bij Alameda Del Tajo 
  • El Tago de Ronda
  • Murallas de la Cijara
  • De oude stad

Puente Nuevo 

De Puente Nuevo is de meest bekende en toeristische plek in Ronda. De Puente Nuevo staat ook wel bekend als de meest bekende brug in heel Andalusië. De brug verbindt het oude met het nieuwe gedeelte van de stad en bepaalt voor een groot gedeelte het romantische en historische beeld wat veel mensen bij Ronda hebben. 

Baños Árabes

De Arabische baden zijn afkomstig uit de periode van de Moorse overheersing. De baden dateren uit de 12 en 13e eeuw. Er zijn meer plekken in Spanje waar Arabische baden te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld in Córdoba. Die in Ronda zijn echter het best bewaard gebleven.

Plaza de Toros de Ronda

Het stierenvechten is één van de bekendste tradities in Spanje. In Sevilla vind je de grootste stierenvechtarena van Spanje. De oudste staat echter in Ronda. Af en toe worden hier nog steeds stierengevechten gehouden, meestal in september. De Arena is het hele jaar te bezichtigen. Voor een paar euro kan je en de Arena en het bijbehorende museum bezoeken.

Alameda del Tajo

Alameda del Tajo is een park afkomstig uit de 19e eeuw. Het park staat vooral bekend om de Mirador de Ronda. Dit uitkijkpunt biedt een prachtig zicht over de kloof en bergen rondom de stad. Het park is gelegen naast Plaza de Toros.

El Tago de Ronda

El Tago is de kloof die de stad in 2 delen splitst. Deze kloof biedt ook een prachtig uitzicht vanaf beneden op de Puente Nuevo. Vanaf Plaza Mondragón kan je naar beneden afdalen. Het is even een wandelingetje maar als je eenmaal beneden bent zijn de uitzichten prachtig. De perfecte locatie om mooie foto’s te schieten!

Murallas de la Cijara

Tijdens een trip naar Ronda is een wandeling langs de stadsmuren ook zeker een must. De stadsmuren stammen uit de tijd van de Moorse overheersing en waren bedoeld om de vijand buiten te houden. Deze verdedigings muren zijn zeker een monument die de moeite waard zijn om er eventjes langs te lopen.

De oude stad

Zoals op vele andere plekken in Andalusië kent ook Ronda de typische smalle straatjes en gezellige compacte pleintjes. Heerlijk om hier doorheen te wandelen en je ogen de kost te geven. Er zijn hier talrijke mooi pandjes aanwezig.

de-stadsmuren-van-ronda.jpg

Eten in Ronda

Ronda kent vele restaurantjes. Overal overal kom je wel horeca tegen. Zelf hebben wij bij 2 leuke restaurantjes gegeten die we dan ook zeker aanraden.

Las Maravillas

Las Maravillas is een fijn restaurant op een steenworp afstand van Plaza de Toros. De keuken is zeer gevarieerd. Je kan er terecht voor typische Spaanse vis- en vleesgerechten, maar het restaurant biedt ook genoeg opties voor vegetariërs. Kortom voor elk wat wils.

Restaurante Tropicana

Dit restaurant wordt gerund door vader en zoon die allebei José Antonio heten. Samen zorgen ze ervoor dat de gerechten een goede combinatie zijn van traditioneel en modern. Wat tot heerlijke en verrassende gerechten leidt. Ook bij Tropicana kan je terecht voor allerlei gerechten met vis, vlees en vegetarisch.

Accommodaties in en rondom Ronda

In en rondom Ronda zijn er vele plekken waar je kunt overnachten. De redactie van GenieteninAndalusie.nl heeft bij verschillende adresjes overnacht.

Arriadh Hotel

Het Arriadh hotel ligt op de grens van Ronda en het dorp Arriate. Deze fijne B&B wordt gerund door de Nederlanders Wilbert & John. Het Arriadh hotel is een heerlijke uitvalsbasis om Ronda en de verdere omgeving te ontdekken. Ook kan je naast een ontbijt terecht voor een heerlijk diner.

Ronda Moments

Op 5 kilometer van Ronda vind je het hotel Ronda Moments. Het hotel is gelegen op een rustige locatie. Er is een zwembad aanwezig en een heerlijk uitgebreid ontbijt, ook is er de mogelijk om gratis te parkeren bij het hotel.

Ronda biedt plek aan nog veel meer accommodaties bekijk hier het aanbod.

Fietsen in Ronda

Op zoek naar iets actiefs gedurende je verblijf in Ronda? Kijk dan naar een fietstocht in of in de omgeving van Ronda. BajaBikes organiseert een fietstour door Ronda. Het is de ideale manier om de stad te leren kennen. Je krijgt in een paar uurtjes een beeld wat er allemaal te doen is, zodat je gedurende je verblijf nog een keer de plekken kunt bezoeken die je aanspreken.

Baja Bikes banner algemeen 468x60

Op pad buiten Ronda

Wil je paar dagen rondom Ronda verblijven en ben je op zoek naar andere uitstapjes? Neem dan een kijkje in een van de witte dorpen in de buurt!

Grazalema

Op 40 minuten rijden van Ronda vind je het witte dorp Grazalema gelegen in de provincie Cádiz. Dit prachtige dorp ligt op het hoogste punt van de Sierra de Grazalema. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en is echt een typisch wit dorp waar Andalusië om bekend staat.

Setenil de las Bodegas

Op 20 minuten van Ronda vind je het witte dorp Setenil de las Bodegas. Setenil de las Bodegas ligt in de provincie Cádiz en is een ware trekpleister. Het dorp is met name bekend om haar rotswoningen het voordeel hiervan is dat dit voor veel schaduwplekken zorgt in het dorp. In de warme zomers van Andalusië kan je hierdoor nog met aangename temperaturen rondlopen.

grazalema-provincie-cadiz.jpg
Grazalema
tussen-de-rotsen-setenil-de-las-bodegas.jpg
Setenil de las Bodegas

Ronda mag absoluut niet ontbreken tijdens een rondtrip door Andalusië. De stad en de omgeving heeft zoveel moois te bieden dat een fijne tijd gegarandeerd is.