Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.

Tips van emigranten Andalusië

Tips over emigratie naar Andalusië

Hier lees je alle tips die wij gehoord hebben van mensen uit de rubriek: In gesprek met..  
Dezelfde tips voegen we zoveel mogelijk samen. 

veld-met-klaprozen-posadas-andalusie

De Tips

Betrouwbare advocaat

Zorg voor een goede, betrouwbare advocaat. Zeker als je een huis gaat kopen. Een advocaat checkt echt van alles, bijvoorbeeld of er niet meer eigenaren zijn en hoe het zit met vergunningen.

Buffer

Creëer een buffer. Er gebeuren altijd onverwachte dingen. 

Connect met lokale mensen

Vind iemand die de weg weet, contacten heeft binnen de lokale gemeenschap en je in de gemeenschap kan introduceren.

Contact

Maak contact. Als je wilt gaan ondernemen zijn contacten essentieel. Zorg dat je mensen kent met kennis, die je verder kunnen helpen. Mensen bij de overheid of in jouw sector bijvoorbeeld. Durf hulp te vragen. Hoe moet ik iets aanpakken, waar moet ik beginnen? Vraag tips aan voor jou relevante personen, vergelijkbare bedrijven. Dat zijn de bouwstenen.

roze-bloemen-park-malaga
Contract

Maak zelf een contract, met de hulp van een goede advocaat. Vertrouw niet blind op een Spaans contract.

Flexibiliteit

Stel je flexibel op. Hier in Spanje werkt het nu eenmaal anders dan in Nederland. Neem de tijd, sta open voor andere zienswijzen en wees geduldig. Neem mensen mee in je gedachtengang.

Geld

Zorg dat je voldoende geld hebt als je een huis wilt kopen. Je krijgt nooit een volledige financiering van de bank. Meestal niet meer dan zo’n 60% van de getaxeerde waarde.

Gun en geef

Help anderen binnen de lokale gemeenschap zonder daar meteen iets voor terug te verwachten. ​

Huur eerst

Probeer eerst te huren met een optie tot kopen zodat je de gebreken ontdekt.

dieproze-bloemen-sevilla-santa-cruz
Investeren

Als je geld hebt om een huis te kopen, investeer dan niet meteen alles wat je hebt. Hou een bedrag achter de hand voor onvoorziene kosten.

Kijk bij andere B&B’s

Het is heel leerzaam om bij anderen te kijken. “Schrijf in een boekje wat je goed vindt en wat je anders wilt doen.“

Leef je droom

Geniet van alles wat je opbouwt en je gasten. Kijk om je heen. Sta stil bij wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen.

Lidmaatschap

Zoek aansluiting bij Nederlandstalige mensen die in Andalusië een vergelijkbaar bedrijf hebben. Praat met hen. Dat is zowel leuk als leerzaam.

Logeer in je eigen accommodatie

Ga slapen in elke kamer of appartement dat je verhuurt. Met koffer en al en ervaar zo wat nog niet helemaal is zoals je het wilt. Let op zaken zoals ‘Kun je het licht uitdoen vanuit je bed, heb je ruimte in de badkamer om je toilettas weg te zetten, zijn er haakjes om je jas op te hangen, etc. Zo kun je al heel wat oplossen, voordat een gast er tegenaan loopt.

Loslaten

Stel jezelf de vraag: Kan ik Nederland echt loslaten? Je ziet Nederlanders die naar Andalusië verhuizen met een heel gezin, maar toch vanwege heimwee terugkeren. Spanje is echt anders. Nederland is een gezellig land waar je bij elkaar over de vloer komt. Hier spreken de mensen eigenlijk altijd buiten de deur af. Mensen komen niet snel bij je langs.

veld-margrieten-antequera-andalusie
Privacy

Ga je accommodatie verhuren, creëer dan een privégedeelte in je huis. Het is belangrijk dat je een plek hebt waar je je kunt terugtrekken en opladen.

Probleemoplossend

Los problemen in één keer goed op. “Geen duct tape maar pluggen en schroeven”.

Reken je niet rijk

Een kamerprijs van bijvoorbeeld € 100,00 per nacht is heel mooi, maar vergeet niet dat je ook veel kosten hebt en er dus veel minder aan overhoudt.

Taal

Leer Spaans voordat je gaat emigreren. Dat is superhandig, ook al is Andaluz nog wel iets anders. Breek het ijs. De Andalusiërs zijn echt eerlijke mensen. Heel aardig en ze doen alles voor je. Soms is er wat onbegrip, zo van wat bedoel je nou precies? Taal is key.

Water

Water is cruciaal. Check dus of je water hebt gedurende het hele jaar. Anders kun je wel inpakken. Neem het op als ontbindende voorwaarde, als jer er niet zeker van bent.