Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
las-ermitas-nuestra-senora-de-belen-cordoba-met-beeld

#65 Terug in Córdoba

Annelies
Annelies
Leestijd: 3 minuten

Córdoba is zo’n stad, die je steeds meer waardeert naarmate je er vaker komt. Met een heerlijk compact centrum, geweldige bezienswaardigheden en nog een echte Spaanse vibe is het inmiddels één van mijn favoriete steden in Andalusië. En ook de omgeving is te gek. Daar is eveneens van alles te zien en de natuur is binnen handbereik. We verblijven bij Casa el Pozo Cordobes, aan de rand van de stad. 

Francisco

Vandaag hebben we een afspraak met Francisco, de zoon van Henk en Mari Carmen, om zijn emigratieverhaal op te tekenen. Leuk om te horen hoe de destijds 15-jarige Francisco zijn emigratie heeft ervaren en nu het succesvolle bedrijf ‘Ontdek Córdoba’ runt. Hij verzorgt tours door Córdoba, wijnproeverijen en heeft ook een winkeltje met streekproducten.

boek-je-fietstour-bij-ontdek-cordoba

Las Ermitas de Córdoba

kruis-langs-de-weg-naar-las-ermitas-de-cordoba

Nuestra Señora de Belén

Boven in de bergen met een magnifiek uitzicht op Córdoba vind je de in 1703 opgerichte  Las Ermitas de Córdoba, dat Ermita Nuestra Señora de Belén heet. Hier konden kluizenaars, die voorheen verspreid woonden hun thuis vinden. Om er te komen heb je twee opties, of met de auto of te voet. Het is best een klim en het hangt af van de tijd en de zin die je hebt. Met de auto kost het vanaf Córdoba een half uurtje, te voet zeker 2,5 uur. Wij kiezen dit keer voor de auto, omdat we ook graag de kapel willen zien en de boel om 13:00 uur sluit en pas aan het einde van middag weer open gaat. Te voet halen we dat niet meer. Dus rijden we naar boven over een goede, maar kronkelende weg.

entree-ermitas-de-nuestra-senora-de-belen-cordoba
kapel-ermita-nuestra-senora-de-belen-cordoba

Onder de indruk

Las Ermitas de Córdoba is bijzonder de moeite waard. Het is aanmerkelijk groter dan we dachten en we lopen er op ons gemak rond. De kapel is prachtig en van onze gastvrouw Mari Carmen horen we later dat met de Semana Santa het beeld van boven helemaal naar beneden gedragen wordt, over kronkelige en steile paadjes. Respect hoor. Ik vind het al bijzonder hoe mensen de tronen ronddragen in de steden, maar van een berg af naar beneden? Dat lijkt me helemaal een uitdaging.

We lopen naar het grote beeld en via de trappen een stukje naar beneden. Daar hebben we een fantastisch uitzich over de stad.

beeld-bij-las-ermitas-de-cordoba
uitzicht-vanaf-las-ermitas-de-cordoba

Córdoba in de avond

Als de avond valt gaan we naar het oude centrum.  De langzaam ondergaande zon geeft de stad een betoverende sfeer. Het voelt als een zwoele zomeravond en het is pas april. De Mezquita is als altijd betoverend. Wat een mooie combinatie is dat toch. We struinen over de Puente Romano. De stad heeft een heerlijke vibe. Later eten we een ‘klein’ hapje. De omvang  van een gerecht is ons nog niet altijd duidelijk en ook nu blijkt een halve portie alleen al een hele maaltijd te zijn…

cordoba-mezquita-in-avondlicht