Op weg naar Sabine van Viva Sevilla Tours
We hebben afgesproken met Sabine Verschuren, eigenaresse van Viva Sevilla Tours, voor een rooftop-flamenco tour én een gesprek. Benieuwd naar haar verhaal lopen we erheen. Sabine staat al te wachten. We klimmen de trap op van het hotel en staan dan op een rooftop, een terras met een prachtig uitzicht over Sevilla. Gaaf. Echt lang kunnen we er niet van genieten. Regendruppels zorgen er voor dat we moeten uitwijken naar een overdekt gedeelte. Jammer hoor.
Snel naar
Hoe het begon
In 2012 komt Sabine, geboren en getogen in Den Bosch, voor het eerst en eigenlijk geheel toevallig in Sevilla terecht. “Ik wilde graag op vakantie, zag een goedkoop ticket naar Sevilla en dacht, ik ga gewoon. Toen ik hier kwam had ik zoiets van wow, wat is het hier mooi. Ik had het helemaal niet zo verwacht. Tijdens deze vakantie maakte ik voor het eerst kennis met de flamenco dans. Dat vond ik zó bijzonder, ik was meteen verkocht.”
Passie
Een nieuwe passie is geboren. Bij terugkomst in Nederland zoekt Sabine een leraar, vastbesloten om de flamenco te leren dansen. Maar omdat je deze typische Spaanse dans natuurlijk het beste in Sevilla, dé bakermat van de flamenco, leert, reist Sabine regelmatig heen en weer voor diverse workshops. “Sevilla is nu eenmaal het mekka op het gebied van de flamenco en hier vind je de beste artiesten én leraren.”, aldus Sabine.
Los van de flamenco spreekt de manier waarop de mensen in Sevilla leven, Sabine enorm aan. “De spontaniteit van het leven hier vind ik echt geweldig. Men leeft voornamelijk buiten, wat natuurlijk niet zo gek is met dit heerlijke klimaat.”
De overstap naar Sevilla
Sabine werkt in Nederland als strafrecht advocaat, een fijne baan en werk dat ze met liefde doet. Maar Sevilla blijft trekken, dus gaat ze steeds vaker heen en weer. “Ik dacht bij mezelf, waarom ga ik ook niet zo leven? Ik kan wel wachten tot mijn pensioen, maar je weet niet of je dat wel haalt en in de tussentijd kan er nog van alles gebeuren. Als het niks is ga ik gewoon weer terug, maar dat is nooit gebeurd. Mijn leven is hier.”
In 2016 vertrekt Sabine dan ook naar Sevilla. Ze wil graag eerst iets opbouwen voordat ze zich definitief in Sevilla vestigt. Ik ben niet zomaar vertrokken en heb niet blind al mijn schepen achter mij verbrand. Eerst heb ik mijn tourbedrijf ‘Viva Sevilla Tours’ opgezet en pas toen dat ging lopen, heb ik de volledige overstap naar Sevilla gemaakt. Dat was voor mij de beste manier.“
Het tourbedrijf Viva Sevilla Tours
We vragen Sabine waarom zij, met haar juridische achtergrond, juist heeft gekozen voor een toeristisch bedrijf.
Sabine: ”Dat is heel spontaan ontstaan. Eén van de keren dat ik hier was, vroeg iemand mij of ik wilde helpen met het begeleiden van een fietstour. Ik had nog nooit iets met toerisme gedaan, maar het leek mij wel leuk, dus deed ik dat. Ik vond het geweldig.”
Zo ontstond het idee bij Sabine dat dit misschien ook wel iets voor haar kon zijn. “Ik wilde unieke, hippe en vooral originele tours ontwikkelen en aanbieden. Die waren er op dat moment nog niet echt in Sevilla, dus ik ben deze gaan opzetten. De mensen vonden en vinden dat hartstikke leuk, vandaar dat ik hier nog steeds zit.”
De proactieve aanpak
Sabine start met het bouwen van een website. Vervolgens gaat zij erop uit, laat overal flyers achter en mailt iedereen die ze maar kan bedenken. Het werkt, de eerste klanten druppelen binnen. Haar bedrijf is van start…
“Het is wel belangrijk dat je een mentaliteit hebt van aanpakken. Je kunt niet denken ik stuur een paar mailtjes en dan zien we het wel. Nee, je moet erop af. Want zo werkt het hier in Spanje. Ook al zeggen de mensen aan de telefoon ja is goed, je weet het nooit zeker. Je moet er echt voor gaan, maar dat geldt natuurlijk voor elke ondernemer.”
De klanten
Sabine vindt haar klanten via social media (zoals Facebook en Instagram), allerlei platforms (o.a. Google, Tripadvisor) en door middel van samenwerkingsverbanden met andere bedrijven. Maar haar belangrijkste bron is wel via mond-tot-mond reclame.
“Veel mensen die bij mij een tour hebben gedaan raden mij weer aan bij hun vrienden en kennissen. Die komen dan ook weer bij mij. Heel verschillende mensen, maar meestal wel met een brede ontwikkeling en een oprechte interesse. Anders boek je natuurlijk ook geen tour. In het begin kwamen er vooral Nederlanders en Belgen, maar nu is het echt wel internationaler. Amerikanen, Engelsen, maar ook mensen uit Saoedi Arabië, Egypte, Zwitserland, om er maar wat te noemen.”
Het aanbod
Viva Sevilla Tours heeft een gevarieerd aanbod. Het aanbod wordt steeds weer aangepast. Alle tours vinden plaats in het centrum of in de verschillende wijken rondom het centrum.
Populaire tours
De alternatieve fietstour, de rooftop-flamenco tour en de traditionele tapas tour zijn wel het populairst, aldus Sabine.
“Ik heb twee fietstours. Eén hotspots, langs de highlights. Deze wordt vaak geboekt door toeristen die voor het eerst in Sevilla zijn. Voor de mensen die wel een beetje klaar zijn met de kathedraal e.d. heb ik een alternatieve fietstour ontwikkeld. In deze tour verken je een underground buurt. Er was nog niemand die dit aanbood, dus dat is dan erg leuk.
De rooftop-flamenco tour is ook immens populair. We starten met een drankje op een rooftop en de mensen krijgen uitleg over de flamenco. Van een expert. Aansluitend wonen ze een flamenco voorstelling bij. Met alle informatie is het toch leuker om de voorstelling te zien en beleef je het intenser. Ik vergelijk het altijd met een schilderij. Als je er niets van weet dan denk je misschien, wat mooi en daar blijft het bij. Heb je meer achtergrondinformatie, dan kijk je er toch anders naar en zie je gewoon meer.
De traditionele tapastour is eveneens gewild. In kleinschalige, authentiek zaakjes een drankje doen met een paar tapas en uitleg erbij is echt heel leuk.
Sabine vervolgt: “Je kunt echt zoveel meer uit je bezoek aan Sevilla halen als je met een lokale gids op stap gaat. Natuurlijk kun je thuis zelf alles uitpluizen op internet en het zelf organiseren, maar kom je dan ook op de beste plekken? Mijn ervaring is dat veel mensen hun vakantie helemaal niet van tevoren voorbereiden. Voor hen is zo’n tour dan een uitkomst.
Nieuwe tours ontwikkelen vind ik vind heerlijk, daar ben ik continu mee bezig. Ik heb goedlopende formules, maar als ik weer een idee krijg, verzin ik een tour en zet deze vervolgens op de kaart. Ik merk dat er nu veel interesse is in de VIP-achtige luxe segment tours. Nou denk ik dan, ik kan een combinatie maken met een 5-sterren rooftop-ervaring en met een koets van A naar B, ik noem nu maar even wat. Zo ben ik dan weer lekker bezig”
Het seizoen
Was het toeristenseizoen in aanvang duidelijk april-mei en september-oktober. In de loop van de jaren is dat veranderd. Het hoogseizoen bestaat nog steeds uit de genoemde maanden, maar toeristen komen nu gedurende het hele jaar naar Sevilla. De zomer is overigens wel erg heet met temperaturen tot 45 graden, dan is het echt wel rustig.
Viva Sevilla Tours biedt dagelijks tours aan, zeven dagen per week. Het kan wel eens voorkomen dat er een dag geen tour geboekt staat. Vaak komt er dan nog wel een last-minute boeking binnen. Zo niet, een rustig dagje op z’n tijd is ook wel fijn. De tour gaat eigenlijk altijd door. “Zelfs als er maar één aanmelding is doe ik de tour. Dan krijg je gewoon een hele persoonlijke ervaring met een privé gids, haha.”
Kleinschaligheid en maatwerk
Sabine werkt niet voor grote touroperators. Zij staat voor kleine groepen, maximaal 10 personen, om hen een originele, unieke en authentieke ervaring te geven.
Sabine: “Je ziet in Sevilla ook tours met soms wel 25 mensen. Ik vraag me af of die mensen dit nu echt zo willen, of dat ze misschien niet weten wat er nog meer is. Google je op ‘tour in Sevilla’, dan krijg je natuurlijk altijd eerst de grote, gesponsorde partijen in beeld. Pas als je iets verder zoekt, vind je de partijen zoals Viva Sevilla Tours.”
Grotere groepen kunnen trouwens wel bij Sabine terecht. Niet in de aangeboden tours. Wel via een privé-tour op maat. Kom je bijvoorbeeld met een heel elftal of een grote familie, dan is dat dus geen enkel probleem.
Activiteiten voor bedrijven
Sabine: “Ja, ik doe ook wel eens iets voor groepen die vanuit een bedrijf komen. Zo heb ik voor een bedrijf dat met 50 man naar Sevilla kwam, een heel programma in elkaar gedraaid. Transfer, hotel, een privé flamenco show, dineren in unieke eetlocaties, dat soort dingen. Eigenlijk is Viva Sevilla Tours inmiddels ook een soort reisbureau. Ook dat vind ik leuk om te doen. Als ik het allemaal mag regelen dan wordt het al snel authentiek.”
Flamenco cursus
Hoewel Sabine gek is op de flamenco, een cursus flamenco dansen geeft ze niet. Tenminste niet aan gevorderden.
“Ik krijg die vraag wel eens, maar nee dat doe ik niet. Een professioneel danseres ben ik natuurlijk niet. Wel volg ik workshops voor de basistechnieken, maar ik sta niet als een professional op het podium. Ik organiseer ook geen flamenco vakanties. Daar is vrij weinig animo voor, het is een hele specifieke niche. De mensen die van flamenco houden hebben vaak zelf al iets geregeld of zijn al 80 keer in Sevilla geweest. Dat is wat je doet als je gek op de flamenco bent.
Beginnerscursus
Wat ik wel doe is het aanbieden van workshops voor beginners. Zoals aan scholen, bedrijven en families. Zo kunnen zij ook de flamenco vibe ervaren. Dat is superleuk om te doen.”
Bedrijfsvoering
Samenwerken
Voor haar tours werkt Sabine uitsluitend samen met lokale Spaanse bedrijven en individuen. “Daar kun je gewoon goede deals mee sluiten. Wel moet je er even naartoe, face2face. Dat is hier gebruikelijk en meteen ook het leukst.”
Sabine heeft gidsen die ze in kan zetten voor haar tours. “Op een gegeven moment kun je het niet meer alleen, dus heb ik een netwerk van gidsen opgebouwd, die ik kan inzetten en deels zelf heb opgeleid. Nederlanders, Belgen en ook een Spanjaard. Zij wonen allemaal hier.” Als er mensen geïnteresseerd zijn om een tijdje gids te zijn, dan kunnen ze zich bij Sabine aanmelden.
“Er zijn altijd mensen nodig want sommigen zijn er maar een paar maanden, hebben hier een tijdelijk project of willen er maar een tijdje iets bij hebben. Ik kijk of de persoon geschikt is en dan kunnen we verder. In principe moet die persoon wel zelf zijn huisvesting regelen. Natuurlijk kan ik ook nog rondkijken in mijn netwerk, maar er zijn genoeg organisaties die hierbij kunnen helpen.”
De concurrentie
In een toeristische stad zoals Sevilla zijn er ontzettend veel gidsen en tourbedrijven. Ook bedrijven, die kleinschalige tours aanbieden. Maar dat deert Sabine niet echt. “Niemand heeft de tours zoals ik die heb bedacht. Ik hou me ook niet echt bezig of mensen mijn tours kopiëren. Die energie stop ik liever in mijn bedrijf. Ik doe gewoon mijn ding, dat wat ik leuk vind. Ik probeer origineel te zijn en authenticiteit te bieden. Dat is eigenlijk wel mijn kracht.”
Onderhouden website en social media
Toevallig ben ik nu bezig met het oppimpen van de site. Wel zit er nu een professional achter. Een Nederlander omdat de site ook in het Nederlands en Engels is, dus daar kan ik moeilijk een Spanjaard op zetten. Ik heb eerst alles zelf gebouwd, wilde het niet meteen uitbesteden. Het liep op zich wel prima maar nu wil ik echt die SEO en alles goed hebben plus iemand die het technische beheer doet. Design vind ik zelf nog wel leuk om te doen. Op social media post ik geregeld berichten.
Regels voor tourbedrijven
Sabine: “In Sevilla heb je geen speciale vergunningen nodig om een tourbedrijf op te starten. Wel moet je je inschrijven, zorgen dat je boekhouding op orde hebt en dat je alles netjes betaalt. Zorg dus dat je een goede boekhouder, in Spanje een gestor genoemd, hebt.
Ook heb je contact met de toeristenorganisatie. Er wordt niet echt gecontroleerd, maar ze weten wel wie hier allemaal bezig zijn. En als er klachten zijn kunnen ze je hierop aanspreken. Gelukkig is dat nog nooit gebeurd en dat is heel fijn.”
Corona
Ook Viva Sevilla Tours moest dicht tijdens de Coronapandemie. Wat deed je toen? “Ik ben eerst de site een beetje gaan updaten. Vervolgens ben ik naar Nederland gegaan om bij familie en vrienden te kunnen zijn. Ik maakte er maar een soort vakantie van en daar was ik ook best wel even aan toe. Ik kon in Nederland aan de slag bij het Openbaar Ministerie, maar ik dacht nee, ik ben niet voor niets vertrokken. Dus zodra het kon, ging ik terug naar Sevilla.
Tours waren nog niet mogelijk, dus ben ik gaan nadenken wat ik zou kunnen doen. Ik ben toen vertalingen gaan maken voor allerlei bedrijven van Spaans naar Nederlands en gaf Engelse les aan Spaanse kinderen. De overheid heeft mij ook financieel gesteund, omdat ik ingeschreven stond. Zo heb ik deze periode overleefd en nu ben ik weer lekker aan de bak.
Het gaat gelukkig weer de goede kant op. De terrassen zitten weer afgeladen vol. Net zoals voor Corona. De mensen die hun vakantie hebben moeten uitstellen, komen nu alsnog en er zijn ook veel toeristen die denken, ik ga nu lekker, want je weet het maar nooit.”
Administratie
In Spanje krijg je ook te maken met de Spaanse bureaucratie. Papierwerk waar je heel lang mee bezig bent en dat vrij ingewikkeld is. Er zijn veel regels en die veranderen ook nog wel eens. Vind daarom een goede boekhouder, gestor, en leer de taal. “Anders wordt het allemaal best moeilijk. Een boekhouder vind je het handigst via contacten. Ik heb een Spaanse boekhouder omdat ik zelf Spaans spreek, maar er zullen hier ook wel Nederlandstalige boekhouders zijn. Ik ken ze alleen niet. Ga er op uit en vraag rond.”
Sociaal netwerk
Voor het opbouwen van een sociaal netwerk is het belangrijk om Spaans te leren en er op uit te gaan, aldus Sabine. Anders houdt het op. “Je kunt op de bank thuis blijven liggen als je in een nieuwe woonplaats terecht komt, maar dan gebeurt er niets.
Ik heb veel verschillende interesses. Zoals de flamenco, daar vind ik dan weer een groepje mensen. Ik zit ook vaak buiten in mijn eigen buurt waardoor ik mijn buren veel zie. Je komt echt heel veel mensen tegen op een dag omdat je voor een groot gedeelte buiten leeft. Veel vaker dan in Nederland, want daar is het meer van werken naar huis, binnen zitten en dan slapen. Misschien kom je je buurman een keer tegen in de straat. Hier gebeurt dat continu. En zo heb je vaak van die spontane momenten van ‘hey zullen we even een drankje doen’ of ‘hey waar ga je naartoe’, ‘oh ik heb nog even tijd laten we een babbeltje maken’. Niet dat gestructureerde en daarom weet je hier nooit hoe je dag precies zal verlopen. Die spontane manier van leven hier, dat vind ik juist zo mooi.”
Nederland
Op de vraag of Sabine Nederland wel eens mist, zegt ze heel beslist: “Nee absoluut niet. Natuurlijk mis ik wel mijn familie maar meer ook niet. Op mijn 18e ben ik naar Utrecht verhuisd in verband met mijn studie. Ik heb zo’n beetje de hele wereld rondgereisd, maar er was geen plek die mij meer aansprak dan Sevilla. Het klinkt misschien wat overdreven, maar Sevilla heeft echt mijn hart gestolen. Ik voel zo dat deze stad het voor mij is. Ik wil ook echt nergens anders wonen.”
Woning
“Ik huur een fantastisch appartement, ook weer via via gevonden. Het heeft een eigen rooftop en is vlakbij las Setas, het houten monument dat je beslist moet bezoeken. Dus midden in het centrum. Het was zo’n goede deal dat ik er nog steeds woon. Ik ben er erg blij mee.”
Vakantie
Met een bedrijf in Sevilla, waar het hele jaar door toeristen komen, is het vast niet eenvoudig om vrij te nemen. “Er zijn geen vaste momenten waarop ik vakantie neem. Met Kerst ben ik wel graag in Nederland bij familie. In augustus is het vaak heel erg warm en heb je minder toeristen. Dan neem ik ook wel eens een weekje vrij om ergens anders heen te gaan, lekker naar zee of zo. Maar het hangt er echt vanaf.”
Spaans, de taal
Als Sabine voor het eerst in Sevilla komt, spreekt ze nauwelijks Spaans. In Nederland volgt ze weliswaar een basiscursus, maar daar kom je niet zo heel ver mee.
“Gelukkig heb ik een goed gevoel voor taal en geen schaamte om te praten, ook al sprak ik in het begin waarschijnlijk als een kind van drie. Maar aldoende leerde ik het. Niemand spreekt hier Engels, dus dat ging vrij vlot. Voordat je het weet heb je Spaanse vrienden, ben je de hele dag aan het appen en ga je een keer op date. En dan merk je ineens, wow, ik zit iets te regelen bij de overheid, gewoon in het Spaans. Het beste is om het gewoon maar te doen, praten. Dan leer je het volgens mij het snelst.”
Helpen de Spanjaarden je met je Spaans? “Over het algemeen zijn de mensen hier niet zo van het meteen verbeteren. Ze vinden het al leuk om een beetje te kletsen en dan word je niet afgerekend op fouten. Aan de ene kant is dat heel fijn want dan voel je je niet van “Oh my God” als je een foutje maakt. Zeker als je hier net bent en amper Spaans spreekt. Aan de andere kant is het ook fijn als je hoort hoe je iets beter kunt zeggen. Daar leer je van. Dat doen Spanjaarden eigenlijk pas als ze je echt kennen.”
De Sevillaan
Sabine vertelt: “Een Sevillaan is heel trots op de stad en terecht. Ze zijn heel erg trouw aan hun cultuur en tradities, waardoor hier juist die pure lokale vibe heerst. Die is niet te vergelijken is met steden als Barcelona en Madrid en dat vind ik juist heel mooi. Ze zijn heel opgewekt, vrolijk en houden van een geintje. Het werken staat hier niet op de eerste plaats. Het samenkomen met vrienden/kennissen/familie en het leven op straat en in het moment, wel.”
Lokaal karakter
Sevilla heeft een uitgesproken lokaal karakter. Veel internationale bedrijven vind je hier dan ook niet. En omdat de lonen hier laag zijn, is het ook niet echt een bestemming voor expats. Er komen wel mensen uit het buitenland, vooral sinds Covid. Zij werken veelal remote en verblijven hier slechts tijdelijk. Bijvoorbeeld twee maanden Sevilla en dan weer door naar een andere bestemming voor een paar maanden. De studenten die je hier tegenkomt, vertrekken meestal ook weer. Zo houdt Sevilla haar de authentieke Spaanse sfeer in stand. Die sfeer zit vooral in de mensen zelf. Zo wordt de siësta op veel plekken nog in stand gehouden.
Sabine: “Het toerisme zorgt wel voor veranderingen. Kon je zes jaar geleden om 16:00 uur amper ergens een tapa krijgen, nu zijn er steeds meer plekken waar je de hele dag terecht kunt. Er zijn hier ontzettend veel leuke authentieke tenten. Daarnaast zie je ook steeds meer modernere zaken. Sevilla is echt wel aan het verhippen. De nieuwe ondernemers hebben vaak een ietwat jongere geest, gewoon mensen die wat moderner zijn.”
Ondernemersklimaat
Wij vragen of Sabine kansen ziet voor Nederlanders die hier willen gaan ondernemen.
Sabine: “Ik weet niet in welke sector er kansen zijn, dat is moeilijk te zeggen. Maar wat wel handig is om te weten is dat je vooral niet moet denken dat je vanuit Nederland wel eventjes alles regelt. Nee, hier moet je echt op pad. Ouderwets aanbellen bij wijze van spreken, want ook op een mail wordt niet altijd gereageerd. Het beste is om heel simpel ter plekke gesprekken aan te gaan en dan te bekijken wat voor mogelijkheden er voor jouw business zijn.“
Word je nog wel eens door Nederlanders benaderd? Van hoe pak ik dit aan?
“Ja, ik hoor regelmatig van mensen tijdens een tour zoiets van hadden we dit maar gedaan of wat knap van je etc. Dat vind ik echt heel leuk om te horen en als ze vragen hoe heb je dit nou gedaan is mijn eeuwige simpele antwoord: ‘Gewoon gaan’.”
De Tips van Sabine
- Wacht niet af maar ga erop af!
- Leer Spaans
- Bouw een netwerk op
- Regel je residentiekaart voordat je hier komt. Zorg dat je weet welke stappen je moet doorlopen zodat je hier ter plekke geen tijd verlies. Dit geldt ook voor de belastingen. Anders zit je hier allemaal nog te struggelen en te zoeken.
- Zoek een goede gestor (boekhouder) want de Spaanse regels zijn ingewikkeld.
- Ga uit van je eigen kracht. Doe jouw ding en laat je niet gek maken door eventuele concurrentie.
Sabine Verschuren
Viva Sevilla Tours
Telefoon: +34 664 14 26 73
Mail: info@vivasevillatours.com
website: vivasevillatours.com