Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
flamenco-artiesten

Flamenco Sevilla

Picture of Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

De Flamenco in Sevilla

flamenco-danseres-sevilla

We zijn bij Teatro Flamenco Sevilla om live een flamenco show te zien. We zijn er klaar voor!

Bij een bezoek aan Sevilla, de stad van de flamenco mag het bijwonen van een flamencoshow absoluut niet ontbreken. Sevilla wordt door velen gezien als de bakermat van de flamenco. Overal in de stad kom je theaters tegen waar Flamecoshows worden opgevoerd en ook buiten op straat worden er vele shows gegeven. Nu we een tijdje in Sevilla zitten wordt het ook tijd om de Flamenco beter te leren kennen.

flamenco-optreden-plaza-de-espana

De geschiedenis van de flamenco in Sevilla

De basis voor de flamenco is gelegd in de vijftiende eeuw. Dit was de periode dat de zigeuners richting Sevilla en andere plekken in Andalusië trokken en deze stijl van dansen meenamen. De wijk Triana is de plek waar de flamenco werd geïntroduceerd en wordt daarom ook gezien als de absolute bakermat van de Flamenco. Vele bekenden flamenco-artiesten zijn ook afkomstig uit deze wijk. Triana heeft ook haar eigen stijl van Flamenco die bekend staat als de soleá de Triana. Verschillende culturen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Flamenco. Culturen zoals de Arabische, Egyptische en Griekse hebben de muziek en de bewegingen beïnvloed. Caribische invloeden zie je terug in het ritme en de schouderbewegingen.

In de 19e eeuw volgde een grote doorbraak door de vele zangcafé’s en theaters waar zang en dans centraal stonden. In Triana werd er begonnen met deze flamenco zang- en dansshows. Shows zoals ze op de dag van vandaag nog te zien zijn in de vele theaters van Sevilla. Later zouden deze zang café’s zich verder verspreiden over andere delen van de stad Sevilla en daarna over Andalusië en andere delen van Spanje.

de-wijk-triana
standbeeld-in-triana

De verandering rondom de flamenco in de loop der jaren

Door de café‘s raakte de flamenco bekend bij een steeds groter publiek. Hierdoor werd de flamenco een steeds belangrijker muziek-en dans genre. De flamenco is in de loop van de tijd wel een beetje veranderd. Zo werden de dans en zang lange tijd begeleid door muziekinstrumenten als tamboerijnen, violen of bandurria’s. Deze zijn in de loop van der jaren verdwenen. Alleen de stem, de gitaar en de dans bleven over. Deze 3 elementen staan tot op de dag van vandaag centraal bij het uitdragen van de flamencoshow.

muziekinstrumenten-flamenco
Gitaren in het Museo del Baile Flamenco - Sevilla

De flamenco, een toeristische trekpleister in Sevilla

Zoals eerder gezegd kom je de dag van vandaag in alle uithoeken van Sevilla flamencoshows tegen. Vele gericht op de grote groepen toeristen die dagelijks in Sevilla zijn. In Triana zijn er echter ook een aantal plekken ingericht die bekend zijn geworden om de authentieke aard van de flamenco levend te houden.

Eén van de belangrijkste kenmerken van de flamenco is dat deze dans en zang in staat zijn om vele emoties over te brengen. De zangteksten zijn gevuld met pijn, vreugde, passie, angst, liefde of liefdesverdriet. De emoties zijn duidelijk zicht- en voelbaar bij de flamenco artiesten en dragen deze op een bijzondere manier over op het publiek.

De Flamenco kent verschillende stijlen, palos genoemd. Elk stijl is anders en heeft haar eigen kleur, emoties en persoonlijkheid. Enkele stijlen zijn de Soleá en de Seguirilla. 

gitarist-flamenco-show
Flamenco ritme machine in museo del baile Flamenco in Sevilla

UNESCO

In 2010 werd de Flamenco door het UNESCO (United Nations Eductional, Scientific and Cultural Organisation) tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid uitgeroepen.

Flamenco op straat in Sevilla

Op vele toeristische plekken in Sevilla, zoals het Plaza de España, vinden er per dag shows plaats. De shows buiten zijn veelal gratis. Wel gaan de artiesten na afloop met de pet rond voor een klein fooitje. Na zo’n show hebben ze dat zeker wel verdiend.

Flamenco in het theater

Naast de optredens in het openbaar zijn er ook vele theaters in Sevilla waar je terecht kunt voor een Flamencoshow. Wil je een show bezoeken? Wees er op tijd bij, want de shows zijn enorm populair.

theater-flamenco-optreden-sevilla
flamenco-optreden-theater-sevilla

Flamenco museum in Sevilla

Wil je je verder verdiepen in de flamenco? Bezoek dan zeker het Museo del Baile Flamenco in Sevilla. Dit museum werd in het jaar 2006 opgericht door de bekende flamencodanseres Cristiana Hoyos. Het museum vind je in de wijk Santa Cruz vlakbij de kathedraal van Sevilla.

ingang-museum
poster-aankondiging-ballet-cristina-hoyos
Aankondigingsposter in Museo del Baile Flamenco Sevilla

Dans de Flamenco

Ben je geïnspireerd geraakt door de flamenco, dan kun je deze natuurlijk ook zelf gaan leren. Er zijn volop plekken in Andalusië, waar je terecht kunt. Zeker in Sevilla. 

danseressen-tijdens-flamenco-show

Meer weten over de Flamenco?

Breng dan zeker een bezoekje aan het Museo del Baile Flamenco in Sevilla. Daar vind je zoveel informatie, foto’s en films, een echte aanrader.

Museo del Baile Flamenco

Calle Manuel Rojas Marcos, 3
41004 Sevilla
España

Website: museodelbaileflamenco.com
Mail: info@museoflamenco.com
Telefoon: +34 95 43 40 311

We nemen plaats in het Teatro Flamenco Sevillla voor de flamenco show. We zijn lekker op tijd en kunnen zo een mooi plekje uitzoeken. De zaal stroomt vervolgens in rap tempo vol. De show duurt een uur. We zien verschillende dans- en muziekstukken. De passie spat er vanaf bij de zangers en danseressen. Het is echt enorm indrukwekkend. We verstaan amper wat er gezongen wordt, maar dat maakt niet uit. De emotie is duidelijk voelbaar. Echt bijzonder om mee te maken.