Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
bedevaart-romeria-de-triana

Triana – Sevilla

Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

Triana is een bijzondere wijk in Sevilla aan de westkant van de Guadalquivir.
Deze wijk is vooral bekend om haar authentieke uitstraling, de keramiek en de flamenco. Vele bekende flamencodansers/danseressen en ook stierenvechters komen hier vandaan.

Triana de zigeunerwijk van Sevilla

gezellige-terrasjes-in-triana

De geschiedenis van Triana

Triana kent een rijke geschiedenis en gaat terug naar de Romeinse tijd. De Romeinen benutte Triana als kamp, niet ver van de Romeinse stad Italicá. De wijk heeft haar naam te danken aan het Romeinse woord tri en het Keltisch-Iberische woord ana dat samen de naam Triana vormt.

Lange tijd is Triana een wijk op zichzelf, zonder verbinding met de oostkant van Sevilla. Pas tijdens de Moorse overheersing in de 12e eeuw wordt de eerste brug aangelegd die Triana verbindt met de rest van Sevilla.

Deze brug is later vervangen door de bekende Puente de Isabel II die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is.

De wijk ligt aan de Guadalquivir en had daardoor in de 15de en 16de eeuw een belangrijke rol in de zeevaart.

Vele zeevaarders werden hier gerekruteerd en opgeleid om vervolgens op ontdekkingsreis te gaan naar veelal Amerika. De reizigers vertrokken dan ook vaak vanuit Sevilla.

smalle-straatjes-in-het-hart-van-triana
standbeeld-triana-al-arte-flamenco
straatje-triana-sevilla
triana-al-arte-flamenco-avond-sevilla

Triana al Arte Flamenco

Als je net de brug over bent en je je in Triana bevindt, zie je op het Plaza del Altozano het monument ‘Triana al Arte Flamenco’.

Het bronzen beeld, een flamencodanseres, met gitaar en één voet op een aambeeld is door Jesús Gavira Alba in 1994 ontworpen en geeft de drie aspecten van de Flamenco weer: zingen, dansen en spelen.

Keramiek

Naast de lange en brede maritieme geschiedenis is Triana ook bekend om haar keramiek. Overal in Sevilla kom je prachtige azulejos, tegeltjes, en aardewerk objecten tegen. De kans is heel groot dat deze afkomstig zijn uit Triana.

Om je onder te dompelen in de geschiedenis van de Keramiek is in 2014 het ‘’Museo de Cerámica de Triana’’ geopend. Hier kan je terecht voor alle informatie op het gebied van keramiek en is het mogelijk om het productieproces van A tot Z te volgen.

keramiek-winkel-in-triana
museo-de-ceramica-de-triana-sevilla
azulejos-keramiek-triana-sevilla

De zigeunerwijk

Triana was lange tijd ook bekend als zigeunerwijk. Dit imago draagt de wijk nog steeds met zich mee, al is er een hoop veranderd in de wijk. Vele zigeuners werden de dupe van de bouw van moderne appartementen die ten kostte gingen van hun huisjes. Dit betekende dat er voor vele zigeuners geen plek meer was in de wijk. De zigeuners kregen een nieuwe plek toegewezen, ver buiten het stadscentrum waar zij onder erbarmelijke omstandigheden een vervolg aan hun leven moesten geven. Die buurten staan tegenwoordig bekend als de gevaarlijkste wijken van Sevilla en behoren zelfs tot de gevaarlijkste van heel Spanje. 

feestdag-in-triana
kunst-op-straat-in-triana

Triana, een hippe wijk 

Tegenwoordig is Triana een hippe wijk met prachtige smalle straatjes en vele traditionele tapasbarretjes. Je vindt er ook vele accommodaties om te overnachten. Anders dan in wijken als El Arenal en Santa Cruz zijn hier geen echte toeristische hotspots zoals de Kathedraal. Ondanks dat is de wijk niet minder populair onder toeristen. Overal zie je goed gevulde terrassen. Niet zo gek met al die mooie straatjes en sfeervolle bodega’s. Mensen die houden van het bourgondische leven zitten hier helemaal gebakken!

klassiek-tapas-barretje
tapas-eten

De voedingsmarkt van Triana

Wanneer je vanuit Sevilla de Puente Isabel overloopt is een van de eerste dingen die je tegenkomt in Triana ‘’De Mercado Triana’’ Hier kan je terecht voor allerlei typische Spaanse producten of genieten van de overheerlijke tapas met een lekker lokaal wijntje. Het is zeker de moeite waard om eventjes over deze markt te lopen. De markt is iedere dag (zondag uitgezonderd) open van 08:00 tot 15:00 uur.

fruitmarkt-mercado-triana
lopen-door-mercado-triana

Bedevaart naar el Rocio 

Elk jaar met Pinksteren maakt Sevilla deel uit van de bedevaartsroute naar El Rocío. Dit feest is ter ere van de heilige maagd Rocío. De pelgrims trekken te voet, ter paard of met een ossenkar naar El Rocío. Vanuit Sevilla kan je zowel het vertrek als de aankomst bekijken. Het meest bekende is het vertrek van de 5 broederschappen vanuit Triana.

bedevaart-naar-el-rocio
sevilla-romeria-triana-ossekarren

Triana is ook de thuisplaats van een aantal broederschappen dat ervoor zorgt dat net als in de andere delen van Sevilla, de wijk volledig op z’n kop staat tijdens de heilige week. Echt bijzonder om in die tijd even sfeer te proeven. Het is een unieke ervaring.

Wij hebben Triana als een zeer prettige wijk ervaren. We hebben er een paar weken gelogeerd, hebben de buurt verkend en menig tapasbarretje bezocht. De sfeer is er gemoedelijk en heerlijk Spaans. Hier komen we zeker nog eens terug.