Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
real-alcazar-sevilla-binnenplaats

Real Alcázar de Sevilla

Annelies
Annelies
Leestijd: 6 minuten

We staan in de rij voor het Real Alcázar, ook al hebben we vooraf kaartjes gekocht. Het is druk, we zijn beslist niet de enigen die dit paleis willen bezoeken. Het is dan ook een van de hoogtepunten in Sevilla qua bezienswaardigheden.

Eindelijk mogen we naar binnen en kan het be- en verwonderen beginnen. Wow, wat mooi. Echt prachtig!

Snel naar

Real Alcázar - Het koningspaleis

ingang-puerta-el-leon-real-alcazar
Plaza-del-triunfo-real-alcazar-sevilla
toegangspoort-real-alcazar-sevilla

Geschiedenis in vogelvlucht

De geschiedenis van het Real Alcázar gaat terug tot de middeleeuwen. Het is de eerste kalief van Al-Andalus, Abd al-Rahmán III, die de bouw van het Moorse paleis voltooit in het jaar 913.

Het paleis staat op de plek waar eerst een Romeins en later een Visigotisch fort stond.  

Eeuwen volgen waarbij nieuwe machthebbers het paleis steeds weer verbouwen en/of uitbreiden om er zo hun eigen stempel op te drukken.

In de 14e eeuw komen de christenen aan de macht. Koning Peter I van Castillië, geeft de opdracht tot het bouwen van een nieuw paleis, het palacio de Pedro I. Deze wordt opgetrokken in Mujédar stijl, een combinatie van de Moorse en Christelijke architectuur.

real-alcazar-patio-del-leon-sevilla
patio-de-la-monteria-real-alcazar-sevilla

Verschillende bouwstijlen

Wat het Real Alcázar zo bijzonder maakt, is de combinatie van verschillende architecturale stijlen door de eeuwen heen. Het paleis heeft Moorse, Gotische, Almohade, Mudéjar en Renaissance-elementen. Deze getuigen van de rijke en diverse geschiedenis van Spanje.

Almohaden

De Almohaden architectuur dateert uit de 12e tot begin 13e eeuw en kenmerkt zich door het gebruik van aangestampte aarde en baksteen in plaats van steen. De stijl kent een sobere en strakke vormgeving. Het Alcazar was oorspronkelijk een militaire vesting. Je vindt de Almohade architectuur terug in de muren en de toren met kantelen rondom het Real Alcázar.

Moors

Het Real Alcázar is doordrenkt van Moorse kenmerken. Dat komt doordat het oorspronkelijk als een Moors fort is gebouwd.

Kenmerkende Moorse invloeden zijn de marmeren fonteinen, de met tegels bedekte muren en de weelderige tuinen. De Patio de las Doncellas is een mooi voorbeeld van zo’n Moorse binnenplaats.

Mudéjar

De mudéjar-stijl is een mix van Arabische, Joodse en Christelijke architectuur. Deze stijl weerspiegelt de periode van culturele vermenging en samenwerking tussen moslims, christenen en joden in Spanje tijdens de middeleeuwen.

Deze stijl is terug te vinden in o.a. het Palacio de Pedro I.

Kenmerkend voor deze stijl zijn onder andere het prachtig, gedetailleerde stucwerk, de kleurrijke azulejos en kenmerkende hoefijzerbogen.

Azulejos zijn keramische tegels, kleurrijk en soms met ingewikkelde patronen.  Je vindt ze op de muren, de vloeren en zelfs de plafonds in de verschillende ruimtes.

Ook het houtsnijwerk heeft prachtige, kleurrijke decoraties.

Gotisch

De Gotische bouwstijl zie je terug in onder andere spitsbogen bij de deur- en raamopeningen en de gewelfde plafonds in sommige zalen en gangen.  

De Gotische stijl kent complexe beeldhouwwerken en decoratieve details, zoals bloemmotieven en reliëfs.

Renaissance

De Renaissance stijl legt de nadruk op symmetrie en geometrische patronen. Dat zie je terug in de perfect aangelegde tuinen en binnenplaatsen.

Andere kenmerken van de Renaissance vind je in de pilasters. Dit zijn platte, decoratieve zuilen. Ook kent deze architectuur booggewelven, die net weer even anders zijn dan de Gotische.  

Verder zie je talrijke decoratieve details, zoals beeldhouwwerk, fresco’s en reliëfs.

Het bezoek aan het koninklijk paleis

Het Real Alcázar is inclusief haar tuinen een groot gebied om te verkennen. Neem er dan ook de tijd voor om door de prachtige ruimtes en tuinen rond te dwalen.

puerta-del-leon-real-alcazar-in-sevilla

De Puerta del León

Aan de noordelijke kant van het paleis vind je de entree poort. Boven de poort zie je een leeuwenembleem, waar de poort haar naam aan te danken heeft. Dit embleem symboliseert de overgang van islamitische naar christelijke invloeden.

plattegrond-real-alcazar-sevilla

Patio del Léon

De Patio del León is een betoverende binnenplaats en dankt haar naam aan het leeuwenembleem boven de Puerta del León. De harmonieuze samensmelting van islamitische, christelijke en joodse invloeden in het ontwerp maakt de patio tot een symbolisch voorbeeld van culturele diversiteit. 

Patio de la Montería

De Patio de la Montería is een opvallende binnenplaats en dient als toegang tot het koninklijk paleis. Het wordt omringd door prachtige arcades en gotische architectuur. Het heeft een fontein in het midden.

patio-de-la-monteria-sevilla-real-alcazar
sevilla-patio-de-la-monteria-real-alcazar

Palacio del Rey Don Pedro

Dit paleis is een indrukwekkend voorbeeld van Mudéjar-architectuur uit de 14e eeuw. Het paleis is vernoemd naar koning Pedro I van Castilië, die een belangrijke rol speelde in de bouw ervan.

Bekend zijn de prachtige decoraties, waaronder fijn tegelwerk, houtsnijwerk en mozaïeken.

De Sala de los Embajadores, een van de opmerkelijke kamers in het paleis, is versierd met een prachtig koepelplafond.

koepelplafond-real-alcazar-sevilla
real-alcazar-poorten-sevilla

Palacio Gótico

Het prachtige, gotische paleis is gebouwd in de 13e eeuw en diende oorspronkelijk als koninklijke residentie.

De gotische kenmerken zijn duidelijk zichtbaar in de spitsbogen, gewelven en slanke zuilen die het interieur sieren. Binnenin herbergt het paleis elegante ruimtes, zoals een kapel.

palacio-gotico-real-alcazar-sevilla
capilla-del-palacio-gotico-real-alcazar-sevilla

Patio de las Doncellas

Deze binnenplaats is bekend om de prachtige Mudéjar-architectuur. De binnenplaats heeft een centrale vijver, omringd door sierlijke bogen, zuilen en fraai tegelwerk dat typisch is voor de Moorse invloeden. 

binnenplaats-real-alcazar
doorkijkje-real-alcazar-sevilla
patio-de-las-doncellas-in-real-alcazar-sevilla

Patio de las Muñecas

De naam, “Patio de las Muñecas,” verwijst naar de kleine gezichtjes die op de kleine koepelachtige bogen te zien zijn. Het is een rustige en intieme ruimte met verfijnd metselwerk en betoverend tegelwerk. Deze patio biedt een voorbeeld van de Mudéjar-architectuur, met zijn delicate details en Moorse invloeden.

verdiepingen-real-alcazar-sevilla

De tuinen van het Real Alcázar

Niet alleen de gebouwen en hun interieur spreken tot de verbeelding. De tuinen zijn ook bijzonder indrukwekkend en in verschillende architectonische stijlen opgetrokken, net zoals de gebouwen. Het gehelecomplex beslaat zo’n 100.000 m2. Hiervan behoort zo’n 75% tot de tuinen.

In de tuinen vind je talrijke exotische planten, prachtige fonteinen, vijvers, paviljoens etc. Via mooi vormgegeven paden kun je heerlijk door deze tuinen slenteren en genieten van hun betoverende pracht. Zeker als het warm is, en dat komt nogal eens voor in Sevilla, vormen de tuinen een heerlijk, verkoelende plek.

prachtige-tuin-real-alcazar-sevilla
blik-op-tuin-real-alcazar-sevilla
sevilla-tuin-real-alcazar
real-alcazar-sevilla-tuinen
tuin-real-alcazar-sevilla
blik-op-tuin-real-alcazar

Koninklijke residentie

Het Real Alcázar is het oudste koninklijke paleis dat tot op de dag van vandaag in gebruik is. Zo verblijft de koninklijke familie van Spanje hier bij elk bezoek aan Sevilla. Hun verblijven bevinden zich op de bovenste verdieping.

Bijzonderheden

Het zal je niet verbazen dat het prachtige en bijzondere Real Alcázar sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt. Volledig terecht. Deze locatie is zo bijzonder, dat ook de filmindustrie deze heeft gevonden. Zo zijn er diverse films en series opgenomen. Zoals Lawrence of Arabia en The Game of Thrones.

sevilla-real-alcazar-vijver

Praktische zaken

Openingstijden

Het Real Alcázar is het hele jaar geopend, behalve op 1e Kerstdag (25 december), Nieuwjaarsdag (1 januari) , Drie Koningen (6 januari) en op Goede Vrijdag.

Toegang van april tot november: 09:30 uur  – 19:00 uur. Sluitingstijd: 20:00 uur

Toegang van november tot april: 09:30 uur – 17:00 uur. Sluitingstijd 18:00 uur

Toegang

Er worden maximaal 750 mensen tegelijkertijd in het complex toegelaten. Daarom is het handig om vooraf tickets voor een bepaald tijdslot te kopen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Tickets

Tickets zijn online te koop of ter plekke. Dat laatste is minder handig. Je staat dan eerst in de rij bij het loket en vervolgens in de rij bij de ingang. Bovendien loop je ook het risico dat de tickets uitverkocht zijn op het door  jou gewenste tijdstip. Of dat je er zelfs die dag helemaal niet terecht kunt.

Wat tickets betreft zijn er diverse opties. Je kunt onder andere kiezen voor:

  • toegangsticket met een audiogids
  • toegangsticket met een rondleiding met gids
  • combinatieticket, waarmee je ook de kathedraal en de Giralda toren kunt bezoeken.
  • privétour met gids

Locatie

Het Real Alcázar, het koninklijk paleis van Sevilla vind je in het centrum van Sevilla, tegenover de kathedraal.