Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
uitzicht-over-sevilla

Las Setas – Metropol Parasol Sevilla

Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

Las Setas

Als je door het centrum van Sevilla wandelt kan Las Setas je niet ontgaan. Dit enorme bouwwerk, ook wel bekend als de paddenstoelen, is sinds een aantal jaren terug te vinden op het Plaza de la Encarnación. Uiteraard kan een bezoekje aan las Setas tijdens een city trip Sevilla niet ontbreken.

plein-onder-las-setas

De geschiedenis

Op het Plaza de la Encarnación werd, voor zover bekend, de eerste voedselmarkt georganiseerd. Deze vond plaats in 1832. De voedselmarkt werd ontworpen door de belangrijke Sevilliaanse architect Melchor Cano. De markt bestond uit maar liefst 400 kraampjes waar je terecht kon voor je verse producten. De voedselmarkt zorgde ervoor dat Plaza de la Encarnación al snel een ontmoetingsplek werd voor de Sevillianen. Iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds is terug te zien.
De voedselmarkt zou lang in stand blijven, maar liefst zo’n ruim 130 jaar! In 1973 kwam een eind aan het tijdperk. De markt gaat dan, vanwege problemen met de groente- en viskraampjes én door het verschijnen van de eerste supermarkten, tegen de vlakte.

las-setas-vanaf-een-afstandje
las-setas-in-de-avond

De wedstrijd

Jaren gaan er voorbij waarin Plaza de la Encarnación zich niet verder ontwikkelt. Tot de gemeente in 2004 een internationale wedstrijd uitschrijft, waarbij het doel is om ideeën te verzamelen om het plein een nieuwe invulling te geven. Eén idee zal gekozen worden.

Vele ideeën worden ingediend. Het is uiteindelijk de Duitse architect Jürgen Mayer die als winnaar uit de bus komt. Het project wordt het Metropol Parasol-project. Mayer liet zich inspireren door de honderdjarige Fiscus van de Plaza de San Pedro en de gewelven van de Kathedraal van Santa María de la Sede, die ook in Sevilla is terug te vinden. Het bouwwerk werd zo ontworpen dat het plein een nieuwe, modernere uitstraling zou krijgen. Ook de schaduwplekken die door de bouw van Las Setas ontstonden werden met groot gejuich ontvangen. Gezien de bloedhete zomers in Sevilla wordt een beetje schaduw wel gewaardeerd door de Sevilianen.

maqueta-las-setas-de-sevilla
las-setas-vanaf-beneden

De start van de bouw 

Op 6 maart 2006 is het dan zover. De bouw gaat van start. De bouw brengt grote uitdagingen met zich mee, met name rondom de aanleg van het houten dak. Er was een ongekende hoeveelheid materialen nodig. Zoals onder andere 3000 knoppen en 16 miljoen schroeven en moeren.

Duurzaam bouwen 

Wat de bouw van Las Setas ook zo bijzonder maakt is dat er duidelijk oog was voor de natuur. Zo moesten er voor de bouw een flink aantal dennen tegen de vlakte voor het houten dak. Voor elke gekapte den werden er 3 nieuwe geplant. Het leverde Jürgen Mayer bijna goud op tijdens de verkiezing ‘’duurzaam bouwen’’ Uiteindelijk werd hij 3e en haalde hij brons. In 2013 was Las Setas ook nog finalist in de Mies van der Rohe Contemporary Architecture Awards.

trappen-naar-beneden-las-setas
uitzicht-over-sevilla-las-setas

De opening

Op 19 december 2010 is het dan zover en wordt het moderne en gerenoveerde Mercado de la Encarnación heropend. Drie maanden daarna volgen Plaza Mayor en het Antiquarium. Op 6 mei worden de voetgangersbruggen geopend en hebben de lokale bevolking en de toeristen een bezienswaardigheid erbij.

Voordat het Las Setas ging heten was het bouwwerk bekend onder de naam Metropol Parasol. De inwoners van Sevilla hadden hier een ander idee bij en veranderden de naam in Las Setas dat in het Nederlands paddenstoelen betekent.

menigte-op-het-dek-van-las-setas

Zoals ik al zei een city trip Sevilla is niet compleet zonder Las Setas te hebben bezocht. Voor 15 euro koop je een kaartje, tenzij je een studentenpas hebt dan mag je voor 12 euro naar boven. Het is 2-delig. Eerst kun je een film bekijken in het zaaltje wat daar aanwezig is. Daarna ga je de voetgangersbrug over. In de film staat de stad Sevilla centraal en komen vele prachtige plekjes voorbij, gecombineerd met Flamenco muziek en dans. Absoluut de moeite waard.

Buiten bekijk je de stad Sevilla op een hoogte van zo’n 28,5 meter. Las Setas biedt een 360 graden uitzicht over de stad en is zowel bij dag als nacht erg mooi om te bekijken.

Wat een heerlijk plein is het Plaza de la Encarnación toch! Naast de aanwezigheid van Las Setas vind je er vele horeca-tentjes en zijn er regelmatig straatartiesten op het plein te vinden. De missie van de gemeente om het plein weer aantrekkelijk maken is zeker geslaagd!

las-setas-in-de-avond-met-uitzicht-over-de-kathedraal
las-setas-verlicht