Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
ingang-grot-der-wonderen-aracena

#04: Goed voorbereid

Picture of Annelies
Annelies
Leestijd: 2 minuten

Goed voorbereid op stap!

Het is mistig en het miezert. Heel erg is dat niet, want vandaag bezoeken we Gruta de las Maravillas (grot der wonderen) in Aracena. Daar is het droog. Wel fris denken we van eerdere bezoekjes aan andere grotten. We zijn dan ook goed voorbereid met een dik vest en regenjas. Die laatste hebben we niet echt nodig in de grotten, maar hadden we toch al aan vanwege het weer.

poster-grot-der-wonderen-aracena
Grot-der-wonderen-aracena-poster

We slaan de plank volkomen mis. Ja het klopt dat het in de grot frisjes kan zijn, maar dat geldt natuurlijk alleen in de zomer als de temperatuur buiten ruim boven de dertig graden is. Dat is nu, in de herfst, helemaal niet het geval. Sterker nog, het is in de grot zelfs warmer dan buiten. We hebben het dan ook bloedheet, pff. Dus jas en vest uit. Dat is beter…

De grot is echt prachtig. Blauwkleurige meertjes, witte stalactieten en stalagmieten en nog veel meer dingen, waarvan we de naam even niet weten. Je ziet ze zelfs in de vorm van bepaalde lichaamsdelen die niets aan de verbeelding over laten… De rondleiding duurt een klein uurtje en is echt de moeite waard. Spreek je geen Spaans? dan hebben ze een audiogids voor je in het Engels. 

bart-en-annelies-in-de-grot-der-wonderen-aracena.jpg

Verboden

Fotograferen is niet toegestaan. Wel kun je een foto na afloop kopen, dat doen we dan maar. Het is toch leuk een plaatje te hebben van zo’n mooi ondergronds blauw meertje.

We mogen ook niets aanraken of muntjes in het water werpen, dat kan de groei belemmeren of nog erger schade toebrengen aan deze unieke grot. En als je hoort dat een snelle groei betekent 4 cm per 100 jaar, dan kijk je natuurlijk wel uit.

Wel vragen we ons af hoe ze dat dan deden bij de filmopnames die hier gemaakt zijn voor bijvoorbeeld  ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ en ‘Tarzan in King Solomon’s Mines’…Mmm.