Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
tegelplateau-in-azulejos-gruta-de-las-maravillas-aracena

Grot der wonderen Aracena

Foto van Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

Grot der Wonderen Aracena

We lopen door Aracena waar de herfst duidelijk gearriveerd is. Het regent nagenoeg de hele dag, maar gelukkig hebben we een activiteit op de planning staan die binnen is. We gaan namelijk een kijkje nemen bij de Grot der Wonderen (Gruta de las Maravillas). Deze grot staat bekend als één van de mooiste grotten van Andalusië. Tijd om een kijkje te nemen.

Grot-der-wonderen-aracena-poster
poster-grot-der-wonderen-aracena

De ontdekking & opening van de Grot der Wonderen

De Grot der Wonderen is te vinden in de stad Aracena in de provincie Huelva. Sevilla is met 89 kilometer de dichtstbijzijnde gelegen stad. In het centrum van de stad vind je de ingang van de grot. De plek is best bijzonder, de grot bevindt zich namelijk onder de ruïnes van Cerro del Castillo, het kasteel dat in de 13e eeuw is gebouwd. Eerste aanwijzingen omtrent de ontdekking van de grot dateert uit 1850. Sinds 1914 is de grot toegankelijk voor publiek. Dat was in die periode een unicum in Spanje. De Grot der Wonderen (Gruta de las Maravillas) werd namelijk de eerste grot die toegankelijk werd voor bezoekers.

boven-de-grot-cerro-del-castillo-aracena
ingang-grot-der-wonderen-aracena

De tour

Het is niet toegestaan om zelf de grot te gaan ontdekken. Je hebt een gids bij je die tijdens de tour van ruim 1 kilometer flink wat informatie met je deelt. De tour is in het Spaans. Beheers je geen Spaans dan zijn er audiogidsen beschikbaar zodat je de tour in het Engels kunt volgen. De tour duurt ongeveer 1 uur en kost je € 12,50. De temperatuur in de grot ligt op ongeveer 16 tot 19 graden Celsius, dus een dikke jas heb je zeker niet nodig. Stevige schoenen zijn wel aan te raden vanwege de afdalingen die je per trap moet nemen. 

op-weg-naar-de-grot-der-wonderen-aracena

De 3 niveaus van de grot der wonderen

Tijdens de tour bezoek je 2 van de 3 niveaus. Het 3de niveau met de galerijen is niet toegankelijk voor publiek, dit om de staat te behouden. De tour start in de Sala de las Conchas. Hier kom je de een na de andere ruimte tegen die een voor een erg indrukwekkend zijn. Daarna vervolg je je weg op het 2de niveau Los Brillantes. Blauwkleurige meertjes, stalactieten en stalagmieten in allerlei vormen, echt bijzonder. Het is niet toegestaan om dingen in de grot aan te raken. Dat kan namelijk de groei belemmeren en uiteindelijk schade toebrengen aan de grot. En als je hoort dat een snelle groei betekent 4 cm per 100 jaar, dan pas je wel op.

Filmopnames in de grot

Wat bijzonder is aan de grot der wonderen  is dat er meerdere films in de grotten zijn opgenomen in de afgelopen jaren. Dit waren zowel nationale als internationale films en hebben absoluut bijgedragen aan de verdere naamsbekendheid van de grot. Een van de films die hier is opgenomen is “Tarzán y las Minas del Rey Salomón”.

bart-en-annelies-in-de-grot-der-wonderen-aracena.jpg

De moeite waard? Absoluut! Foto’s? ehh…

We kijken onze ogen uit in de indrukwekkende grot. Het prachtige blauwe water in de meren, de indrukwekkende stalacieten, de formaties van kalksteen en gietstukken van verschillende kleuren maken deze grot absoluut de moeite waard. Foto’s maken is helaas niet toegestaan. Wel kan je ervoor kiezen om een foto te laten maken waarbij je in een van de ruimtes van de grot gefotoshopt wordt. Op deze manier heb je een leuk aandenken aan je bezoek aan de Grot der wonderen.