Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
lokale-bevolking-op-plaza-de-espana

Alájar

Foto van Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

Bezoek Alájar - Huelva

Alájar is vanuit onze verblijfplaats, Molino Rio Alájar het dichtsbijzijnde dorp.  We willen even niet de auto pakken. De afgelopen dagen hebben we al ruim 2000 km gereden om hier te komen. Dus een ideaal moment om het dorp te ontdekken. Eén van de huishonden, Vera, loopt gezellig met ons mee en wijst ons de weg. Ze loopt vooruit en kijkt steeds om waar we blijven. Ze zet ons keurig af in het centrum van het dorpje en keert dan huiswaarts. Tijd voor ons om het dorp te verkennen.

met-hond-vera-nderweg-naar-alajar
vera-de-hond-en-bart-alajar

Alájar

Alájar is een plaats en gemeente in de provincie Huelva en telt iets meer dan 800 inwoners. Het dorp ligt ongeveer op 25 kilometer van Aracena, de grotere plaats in de regio. Alájar ligt in een diepe vallei omringd door bosgebieden die in deze regio talrijk zijn. paar 100 jaar geleden maakte Alájar deel uit van de grotere plaats in de regio Aracena. in het jaar 1702 werd Alájar onafhankelijk.

witte-straatjes-alajar
uitzicht-over-alajar

Iglesia de San Marcos

In het centrum van het dorp vind je de kerk: Iglesia de San Marcos. De kerk is gebouwd in de laatste fase van de 16e eeuw. Later werd Alájar en dus ook de kerk getroffen door een aardbeving. De kerk stortte in en moest herbouwd  worden. Dat gebeurde aan het einde van de 18e eeuw. Het is een opvallende toren en tegelijkertijd de hoogste kerkelijke toren die je in de provincie Huelva zal tegenkomen. De constructie van de kerk geeft de bescheiden barokke stijl weer die door het aartsbisdom Sevilla is ontwikkeld in het 2de gedeelte van de 18e eeuw. Een aantal belangrijke meubels van de kerk zijn verloren gegaan tijdens de burgeroorlog van 1936 maar verder is de kerk ongedeerd gebleven en is het absoluut de moeite waard om er een kijkje te nemen.

Helaas hadden wij niet de kans om binnen een kijkje te nemen. Vermoedelijk vanwege het winterseizoen was de kerk gesloten en moesten we het daarom doen met de indrukken die we van buitenaf op deden.

iglesia-de-san-marcos-alajar
iglesia-de-san-marcos-bord-met-uitleg
uitzicht-op-iglesia-de-san-marcos

Plaza de España

Als je graag een hapje wilt eten met een lekker drankje erbij dan zit je zeker goed op Plaza de España. Hier ontmoet de lokale bevolking elkaar en rondom het plein vind je verschillende restaurantjes en barretjes. Hier vind je ook winkeltjes die producten verkopen die afkomstig zijn uit de Sierra. Het plein is het centrale punt van Alájar en het grootste plein wat je in het dorp zal tegenkomen. Naast de horeca en winkeltjes vind je ook een fontein en een standbeeld op het plein terug. Vanaf het einde van de ochtend neemt de lokale bevolking plaats op de terrasjes voor een lekker borreltje. Alájar is klein maar zeker het centrum heeft een gezellig sfeertje.

plaza-de-espana-alajar
standbeeld-alajar
fontein-alajar

We ronden ons bezoek aan Alájar af met een lunch bij Mesón el Corcho een van de restaurantjes die gelegen is aan Plaza de España. Corcho staat voor kurk en dat is heel typerend voor de provincie Huelva, waar je veel kurkeiken vindt. Samen met de ham is kurk een heel bekend fenomeen in de provincie Huelva. Beide komen we volop tegen in het restaurantje. Kurk in de vorm van de decoratie van het restaurant, de ham is zeer goed vertegenwoordigd op de menukaart. Alájar was absoluut de moeite waard!

prachtige-azluejos-alajar-plaza-de-espana-huelva
st-rafael-op-huis-in-alajar
uitzicht-op-alajar

Een tip om te overnachten in de buurt van Alájar

Naast dat Alájar een leuk dorp is om te bezoeken vind je er ook leuke accommodaties in de buurt. Bijvoorbeeld Molino Río Alájar gerund door de Nederlanders Peter-Jan & Monica. Het landgoed Molino Río Alájar beschikt over 6 vakantiehuizen voorzien van alle voorzieningen die je nodig hebt!

molino-rio-alajar-vakantiehuis