Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
iberische-ham-azulejos-museo-del-jamon-aracena

Museo del Jamón Aracena – Huelva

Picture of Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

Museo del Jamón is een museum dat zich volledig richt op de ham, een traditionele Spaanse delicatesse. Dit museum vind je in Aracena in de provincie Huelva, niet ver van de beroemde Grot der Wonderen. De provincie Huelva is een belangrijk productiegebied van de iberische ham. Het is dan ook niet gek dat in vele restaurants gerechten met ham de boventoon voeren op de menukaart.

Museo del Jamón Aracena

overzicht-van-welke-jamon-er-allemaal-is

De Iberico varkentjes

De varkentjes leven in regio’s waar eikenbossen, bekend als “dehesa” te vinden zijn.

Een dehesa is een ideale omgeving waar de varkens zich voeden met eikels, dat de unieke smaak van Iberische ham bepaalt.

 

iberico-varkentjes-huelva

Kenmerken van Jamón de Huelva

Om onder jamón de Huelva te kunnen vallen moeten de varkens of een zuiver Iberisch ras of een kruising zijn van 75% Iberisch ras en 25% Duroc-Jersey-ras.

Jamón Ibérico de Bellota

Een bekende hamsoort is de Jamón Ibérico de Bellota. Deze ham wordt geproduceerd van het vlees van Iberische varkens.

Er zijn verschillende classificaties die de kwaliteit van Jamón Ibérico de Bellota aanduiden. De classificatie hangt af van de mate van raszuiverheid, het dieet van de varkens en het rijpingsproces.

De varkens grazen vrij in eikenbossen (dehesa), waar ze zich voeden met eikels (bellotas) en andere natuurlijke gewassen. Elk varken heeft volop ruimte. Het is zelfs wettelijk verplicht dat ieder varken minimaal over 1 hecatre leefruimte beschikt. Daar kunnen ze heerlijk spelen en wroeten.

De ham ondergaat een lang rijpingsproces in natuurlijke droogkamers. Dit proces kan meerdere jaren duren en draagt bij aan de ontwikkeling van de intense smaak en aroma’s.

Jamón Ibérico de Bellota wordt beschouwd als een delicatesse en is populair in de Spaanse keuken en daarbuiten. Het is één van de duurdere hamsoorten.

de-iberico-varkentjes-in-het-wild
de-iberico-varkentjes-in-de-bossen-van-huelva

Jamón Cebo

Een goedkopere hamsoort is de Jamón Cebo. Deze komt van Iberische varkens (Cerdo Ibérico) of andere varkensrassen.

Deze varkens worden gevoed met samengesteld voer, granen en andere voedingsmiddelen.

Hoewel de varkens niet het vrije eikeldieet krijgen zoals bij Bellota, hebben ze vaak ook wel de ruimte om vrij rond te lopen, zij het in mindere mate dan bij de Bellota-variant.

Deze ham is een goedkoper alternatief dan de Jamón Iberico.

Een andere populaire en bekende ham is de serranoham. Deze ham is afkomstig van de ‘’’cerdo blanco’’ (Het witte varken).

een-ham-na-het-productieproces

Het Proces 

De Iberico varkentjes krijgen gedurende het jaar verschillende soorten voeding. In het voorjaar eten de varkentjes fris gras. In de zomer staat een mengsel van gerst en tarwe op het menu en in het najaar eten de varkentjes de eikeltjes die in deze periode van de bomen vallen. De laatste 4 maanden voor de slachting nemen de varkentjes tot wel 1 KG in gewicht toe per dag.

Nadat de varkentjes geslacht zijn wordt de ham ondergedompeld in een bed van zeezout. Vervolgens worden de hammen opgehangen en gedroogd wat een proces bedraagt van 7 tot 8 maanden. Na deze periode start het rijpingsproces van de hammen  in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Deze manier van produceren zorgt voor een hoogstaande kwaliteit ham die zeer geliefd is in zowel Spanje als daarbuiten.

uitleg-van-het-proces-van-de-ham-in-museo-del-jamon

Entree Museo del Jamón Aracena

Heb je interesse in het hele proces van A tot Z? Dan is een bezoekje aan het Museum del Jamón in Aracena de moeite waard. De toegangsprijs is € 3,50 voor volwassenen, € 2,50 voor groepen van 20+ en kinderen en € 3,00  voor 65 plussers. (Prijzen 2023)

Wat krijg je te zien in het museum?

In het museum zijn verschillende ruimtes waar je doorheen loopt. Hier vind je meer informatie over de verschillende fases. Het leven in de wei, het dieet van de varkentjes, de verschillende manier van slachting, het uithardingsproces, productieproces en tot slot de rijpingsfase.

Er is audiovisuele media aanwezig om de informatie die je tot je krijgt verder te verduidelijken.

mes-met-ham-bij-binnenkomst-museo-del-jamon
overzicht-van-waar-de-jamon-vandaan-komt-museo-del-jamon

Waar vind je het Museo del Jamón?

Het museum is niet ver van de bekende Gruta de las Maravillas (Grot der Wonderen) in het hart van Aracena. Het pand waar je museum del Jamón vindt gaf eerst onderdak aan een museum voor volkskunst. Om culturele redenen werd het museum veranderd in het Museo del Jamón. Deze verandering was belangrijk omdat de hamindustrie de belangrijkste drijvende kracht is achter de ontwikkeling van deze regio.

De Jamón hoort bij de provincie Huelva. Mocht je een bezoek willen brengen aan Huelva dan is het zeker interessant om je te verdiepen in het proces van de ham. Daarvoor zit je helemaal goed bij een bezoekje aan Museo del Jamón in Aracena.

beeld-van-een-varken-in-museo-del-jamon