Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
zuurdesembrood-bakken-met-lisette-deli-bakery-coin

#56 Handen uit de mouwen

Annelies
Annelies
Leestijd: 3 minuten
alhaurin-el-grande-calle-de-molinos-arriba

Na een goede nacht worden we wakker met blauwe lucht en een lekker zonnetje, een goed begin van de dag. Vandaag gaan we naar Lisette van Deli Bakery in Coín en volgen we een workshop ‘Zuurdesembrood bakken’. Ik heb nog nooit een zuurdesembrood gebakken en ben benieuwd. 

De workshop

Coín ligt op een kwartiertje rijden van Alhaurín el Grande, dus we zijn er zo. We rijden omhoog langs de geiten en komen bij een authentiek Andalusisch huis.

Wij worden allerhartelijkst ontvangen door Lisette. We starten met thee en zuurdesem brownies. Wow, wat is dat lekker zeg. Om je vingers bij af te likken. We hebben ze zo snel op dat we vergeten er een foto van te maken 😉 In het receptenboekje, dat we na de workshop meekrijgen, staat het recept. Dat gaan we thuis zeker nog eens proberen te maken.

alles-staat-klaar-zuurdesembrood-bakken-deli-bakery

De voorbereiding

Lisette heeft alles al klaar gezet. Water, meel, zout en het belangrijke onderdeel ‘de starter’. Lisette vertelt enthousiast hoe zo’n desemstarter (gefermenteerd mengsel van bloem en water) tot stand komt en hoe deze, door deze op de juiste manier te blijven voeden, levenslang meegaat. Huh? Jazeker, we horen het goed. Een leven lang. Dat alleen al is bijzonder interessant en we luisteren geboeid. Gelukkig staat in het receptenboekje vermeld hoe je dat in de praktijk doet. Dat is maar goed ook, want tegen de tijd dat we weer thuis zijn, is die kennis vast weer weggezakt.

Aan de slag

We gaan aan het werk en volgen de instructies van Lisette nauwgezet. Mengen, kneden. We  leren technieken als slap & fold en stretch & fold en laten het deeg van tijd tot tijd rusten. Die tijd vullen we met gezellig gebabbel. De tijd vliegt om. Uiteindelijk hebben dan toch een mooie deegbol in ons mandje. Die gaan eerst nog een tijdje de koelkast in om later afgebakken te worden.

Proeven en genieten

Natuurlijk wil Lisette (en wij ook!) dat we het brood proeven. Onze exemplaren zijn nog niet klaar, maar daar heeft Lisette al aan gedacht. Zo serveert ze heerlijk eigen gebakken zuurdesembrood en zuurdesem stokbrood met lekkere smeerseltjes. Jammie.

lisette-deli-bakery-zuurdesembrood

Leerzaam en gezellig

Wat was het een leuke en gezellige workshop. We hebben zoveel kennis vergaard over het bakken van zuurdesembrood. Lisette is ontzettend enthousiast. Je merkt aan alles dat ze het heerlijk vindt om dit te doen. Ze geeft enorm veel informatie. Je krijgt een receptenboekje, mandje en de starter mee. Wij in gedroogde vorm, aangezien we niet in de gelegenheid zijn om deze onderweg te voeden. 

Morgen bakken we ons brood af. Ben benieuwd. Hartelijk nemen we afscheid.

Cártama

Tegen 17:00 uur rijden we  opnieuw naar Cártama, een leuk dorp in de buurt. We waren er al eerder, maar toen was de Ermita de Nuestra Señora de los Remedios gesloten. Nu niet, dus beginnen we aan de klim naar boven. Het pad is prima begaanbaar, de temperatuur rond zo’n 20 graden en de zon schijnt. We hebben het al snel warm.

borden-met-tegelwerk-langs-route-naar-de-ermita-cartama

Het is best een klimmetje, maar uiteindelijk zijn we dan toch boven. Zeker de moeite waard! De kapel is prachtig. We strijken neer op een bankje en genieten van de stilte. 

de-ingang-kapel-ermita-cartama

Het uitzicht op Cártama is fenomenaal!

Beetje relaxen en een beetje werken

Na ons bezoekje aan Cártama keren we terug naar ons stadshuisje in Alhaurín el Grande. We besluiten zelf te koken, nog even te werken en lekker te relaxen. Het was een mooie dag…