Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
zijaanzicht-iglesia-de-san-andres-coin

Coín

Picture of Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

Het witte dorp Coín

Tijdens ons verblijf bij Hacienda Guaro Viejo willen we naast Málaga een aantal witte dorpen in de regio bezoeken. We horen dat Coín het belangrijkste dorp is in de buurt. Benieuwd naar wat dit dorpje te bieden heeft besluiten om een kijkje te nemen.

uitkijk-over-coin

Het dorp Coín

Coín is een wit dorp in de provincie Málaga, op zo’n half uur rijden van de stad Málaga. Het dorp ligt tussen andere dorpjes, zoals Monda en Guaro .Ook vind je er in de regio het natuurpark Sierra de las Nieves en de Guadalhorce vallei. Voor degenen die graag authentieke dorpjes bezoeken is Coín zeker een aanrader. 

Ondanks het toegenomen toerisme van de afgelopen jaren heeft Coín zijn eigen identiteit behouden. De toeristische plekken zijn dichtbij maar in Coín zelf is het over het algemeen vrij rustig. Dit geeft daardoor weer een hele andere ervaring dan de plaatsen aan de Costa del Sol. Voor buitenlanders die op zoek zijn naar een authentiek plekje om te wonen in Spanje is Coín zeker een goede optie. Ondanks deze ontwikkeling is tot op de dag van vandaag het merendeel van de bevolking Spaans. Ook zonder auto is Coín goed te bereiken. Er zijn prima verbindingen met de kustplaatsen, de stad Málaga en de luchthaven per bus.

kerk-torentje-coin
fontein-plein-coin

Geschiedenis

In de Romeinse tijd had het dorp de naam Lacibis wat later de naam La Cobbin kreeg. Tijdens de Moorse overheersing gaven de Arabieren het dorp de naam Cohine wat later zou worden uitgesproken als Coín. Vanaf 1485 namen de Christenen de macht over in het dorp.

Er zijn aanwijzingen dat het dorp een Romeinse nederzetting werd in de 1e eeuw voor christus. Daar is in het straatbeeld van nu niet zoveel meer van terug te zien. Wel is de periode van de Moorse overheersing terug te zien in de smalle straatjes van Coín. 

smalle-straatjes-coin
fuente-coin

Toeristische attracties Coín

Er zijn een aantal toeristische plekjes die zeker de moeite zijn om te bekijken.

Iglesia de San Andrés

In het hartje van Coín kom je de kerk van San Andrés tegen. Deze kerk is afkomstig uit de 16e eeuw en is één van de meest bekende plekjes in het dorp. De Moorse invloed is bij de kerk duidelijk terug te zien. De kerk werd destijds gewijd aan San Juan. Naast de kerk zat het Hospital de la Santa Caridad dat door de katholieke vorsten werd gesticht. De kerk heeft een L-vorm. Er werd aan het schip in de kerk, een ruimte gebouwd voor de zieken, zodat deze gescheiden waren van de rest van de parochianen. Hierdoor werden kerk en hospitaal verenigd. In het midden van de 19e eeuw bouwde men een aangrenzende San Andrés kerk waardoor de naam ook veranderde in San Andrés. In 2003 werd de kerk uitgeroepen tot rijksmonument.

Torre de los Trinitarios

Deze toren is het enig overgeblevendeel van het oude klooster van de Trinitariërs. Het klooster dateert uit de 17e eeuw. Na de Spaanse burgeroorlog stortte een gedeelte van het klooster in. In de jaren 60 ging het klooster tegen de vlakte en bleef alleen de toren, die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar is, overeind.

iglesia-de-san-andres-coin
poort-iglesia-de-san-andres-coin
torre-de-los-trinitarios

Ontspanning

Naast dat er cultureel het een en ander valt te zien, zijn er in Coín een aantal gezellige restaurantjes waar je een hapje kan eten of lekker een drankje kan doen. Neem een kijkje op bijvoorbeeld:. Plaza de la Via of Plaza Alameda.

Wil je een dagje ontsnappen aan het massale toerisme? Nee dan zeker een kijkje in het witte dorp Coín.