Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
op-het-dorpsplein-in-competa-malaga

Cómpeta

Annelies
Annelies
Leestijd: 4 minuten

Cómpeta, historisch kruispunt

Cómpeta dankt haar naam aan haar strategische ligging op een knooppunt van handelsroutes. De naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘Compita’, dat kruising van wegen betekent.

het-witte-dorp-competa-in-de-provincie-malaga

De ligging

Cómpeta ligt op ruim 600 meter hoogte, midden in het wandelgebied Axarquía in de provincie Málaga. In de verte zie je de zee, dichtbij zijn de bergen. De steegjes zijn er smal en steil. De huisjes wit en de straatjes brandschoon.

De strategische ligging zorgde er in vroegere tijden al voor dat Cómpeta een ontmoetingsplek was voor reizigers die vanuit het binnenland naar de kust trokken en omgekeerd. 

De handelsroutes die dwars door Competa liepen, versterkten de economie en het sociale leven. Daarnaast bood de geografische ligging van Cómpeta een natuurlijke bescherming tegen indringers, waardoor het ook van strategisch belang was in militair opzicht.

provincie-malaga-wit-dorp-competa
avond-in-competa-malaga-andalusie

Hoe kom je er

Het fraaie dorp is nu te bereiken vanaf Málaga, via de kustroute. Je volgt de A-7 en neemt vervolgens de A-7206 of de A-7207. 

Beide regionale wegen verbinden de verschillende dorpjes en steden in dit deel van de provincie. Je rijdt door een prachtig, bergachtig landschap met adembenemende uitzichten. 

Heb je geen auto? Dan kun je ook per bus naar Cómpeta. Deze rijdt doordeweeks drie keer en in het weekend twee keer per dag van Málaga naar Cómpeta en omgekeerd. De rit duurt een kleine 2 uur.

geiten-bij-competa-wit-dorp

Geschiedenis in vogelvlucht

Cómpeta heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Onder Moorse heerschappij werd het een belangrijk agrarisch centrum. Na de Reconquista behield Cómpeta haar Moorse architectuur en karakter.

 

wit-dorp-competa-keramiektegels-met-boer-en-ezel

Inkomstenbron

Tegenwoordig leeft Cómpeta voornamelijk van landbouw, het toerisme en de diverse ambachten.

Cómpeta heeft een lange en rijke wijngeschiedenis, die teruggaat tot de oudheid. Vooral de muskaatdruif wordt gebruikt voor de zoete moscatelwijnen. Deze wijnen zijn ook ver buiten Spanje bekend en geliefd. De wijnbouw is een belangrijk onderdeel van de lokale economie en cultuur.

De wijngaarden zijn een populaire attractie vanwege hun prachtige ligging en de mogelijkheid voor wijnproeverijen.

Naast de productie van wijn, worden in Cómpeta ook olijfolie, amandelen en andere landbouwproducten geproduceerd.

Ambachtelijke producten zoals keramiek en handwerk vormen eveneens een bron van inkomsten voor de lokale bevolking.

plateau-azulejos-met-kerktoren-in-competa-malaga

Het toerisme

Doordat Cómpeta haar Moorse karakter heeft behouden met mooie straatjes, witte huizen en een ontspannen sfeer, heeft Cómpeta een grote aantrekkingskracht op toeristen.

Met het immense Tejeda en Almijara Natuurpark (46.000 hectare) als achterland, dat reikt van de hoogste toppen tot aan de Middellandse Zee, biedt Cómpeta een prachtig landschap voor wandelaars, wielrenners en mountainbikers. Avontuurlijke wandelaars kunnen zelfs de uitdaging aangaan om de toppen van de bergen La Maroma (2.062m) en Cerro Lucero (1.779m) te beklimmen, met adembenemende uitzichten als beloning.

wandelen-in-canillas-de-albeida

Bezienswaardigheden

Eén van de bezienswaardigheden is wel de parochiekerk van Nuestra Señora de la Asunción, met haar prachtige barokke architectuur.

In 1505 gaf Isabella de Katholieke opdracht tot de bouw van een toren van meer dan 30 meter hoog, bekroond met een betegelde koepel. De kerk heeft drie beuken, gescheiden door halfronde bogen en een Mudejar cassetteplafond. Het herbergt een Hemelvaart schilderij van Francisco Hernández uit 1972 op het hoofdaltaar. In 1884 werd de hoofdgevel gerenoveerd nadat deze getroffen was door een aardbeving in hetzelfde jaar.

competa-malaga-de-herbouwde-kerktoren
herbouwde-kerktoren-competa-malaga
ingang-parochiekerk-competa-kerk-meer-dan-500-jaar-oud

Pleintjes, terrassen en restaurantjes

Een geweldige uitvalsbasis, leuke terrasjes, mooie straatjes en fijne restaurantjes? Cómpeta biedt het allemaal. Het is dan ook een mooie plek om een heerlijke vakantie door te brengen.

terrassen-op-het-dorpsplein-in-het-witte-dorp-competa
straatje-in-het-witte-dorp-competa-malaga
pleintje-met-zuilen-competa-wit-dorp-andalusie
dorpsplein-competa-wit-dorp-in-andalusie
standbeeld-eerbetoon-aan-de-competa-fandangos
meisje-met-manden-standbeeld-in-competa-wit-dorp

Accommodatie in Cómpeta

Op zoek naar een accommodatie in Cómpeta? De Nederland Albert is eigenaar van het dorpshuis’ La Granada Residénce welke beschikt over 2 luxe appartementen. Voor een fijne uitvalsbasis zit je hier zeker goed.

slaap-woonkamer-vakantie-appartement-la-granada-residence-competa

Met haar gezellige pleintjes, leuke terrasjes en ontspannen vibe is Cómpeta een geweldige uitvalsbasis voor wandel- of fietstochten in de omgeving. En je kunt er ook heerlijk eten én overnachten. Wij vonden het een fantastische plek om een tijdje te zijn.