Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
el-torcal-antequera-kalksteenrotsen

El Torcal de Antequera

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 3 minuten

El Torcal de Antequera

In de provincie Málaga, vlakbij Antequera vind je El Torcal, een te gek wandelgebied. Torcal de Antequera, zoals de Spanjaarden het noemen, is een van de meest indrukwekkende  karstenlandschappen ter wereld. E

Je kijkt hier inderdaad je ogen uit. De grillige rotsformaties, paden waarbij je over stenen klautert, de prachtige natuur, het draagt allemaal bij aan een geweldige beleving.

el-torcal-rotsen-malaga-andalusie

Geologie

Het surrealistische landschap van El Torcal bestaat uit kalksteenlagen die in de loop van miljoenen jaren geërodeerd zijn door water, wind en ijs. Tectonische platen (grote stukken aardkorst die zich verplaatsen over de aardmantel) duwden daarbij ook de kalksteenformaties omhoog. Zo ontstonden de reliëfvormen.

De natuurlijke elementen hebben dus een waanzinnig karstlandschap gecreëerd. 

De geologische kenmerken maken El Torcal uniek en tot een van de meest indrukwekkende karstlandschappen ter wereld.

Je ziet in El Torcal buitengewone rotsformaties, zoals imposante torens, boogvormige structuren, pilaren én smalle doorgangen.

el-torcal-andalusie-karstlandschap
rots-el-torcal-antequera-malaga
rotsformatie-karstlandschap-el-torcal-andalusie
wandelen-el-torcal-antequera-malaga
el-torcal-bewegwijzering-route-andalusie

Flora

In Torcal de Antequera vind je een diverse en unieke flora die goed is aangepast aan de kalksteenomgeving. Verschillende soorten planten en bloemen, waaronder zeldzame endemische soorten die nergens anders ter wereld voorkomen, zijn hier aanwezig.

lechetrezna-plant-el-torcal-andalusie
geel-bloemetje-el-torcal-antequera-andalusie
plant-lechetrezna-el-torcal-andalusie
prachtige-natuur-el-torcal-andalusie
planten-in-el-torcal-antequera

Fauna

Als je geluk hebt kun je verschillende dieren, zoals steenbokken, vale gieren, arenden en diverse reptielen en insecten tegenkomen. 

hagedis-el-torcal-antequera-andalusie

Wandelgebied

Het is niet vreemd dat El Torcal tot de verbeelding spreekt. Het gebied nodigt je uit tot een wandeling. Of je nu een ervaren of beginnende wandelaar bent. Er zijn mooie routes voor iedereen. een drietal wandelingen kun je op eigen gelegenheid doen en zijn alle gratis.

Wil je liever met een gids het gebied verkennen? Dan kan dat ook en trek je het gebied in, in kleine groepjes. Daarvoor moet je wel betalen.

groene-wandelroute-el-torcal-de-antequera-andalusie
gele-wandelroute-el-torcal-de-antequera-andalusie

De onderstaande routes lopen allemaal over zeer rotsachtig en onregelmatig terrein. 

Bij regenachtig weer, kunnen de stenen glad zijn. Dus opletten.

De groene en gele wandelroute beginnen beiden bij de bovenste parkeerplaats en eindigen bij het bezoekerscentrum. De oranje route begint bij de parkeerplaats beneden. Je klimt eerst naar boven en daalt vervolgens via dezelfde route weer af.

Groene Route Gele Route Oranje Route
1,5 km (rond)
3 km (rond)
3,6 km (lineair)
+ 40 m
+ 53 m
+ 263 m
45 minuten
2 uur
3,5 uur (retour)
Laag - gemiddeld
Gemiddeld
Gemiddeld
bezoekerscentrum-torcal-de-antequera-andalusia

Natuurlijk bezoeken wij dit natuurgebied. We kiezen voor de gele route. Dat geeft ons een mooie impressie. Wandelen door El Torcal is echt te gek. Gelukkig hadden we mooi weer, want anders zijn die rotsen vast erg glibberig. ook hadden we voldoende water mee, want al is de route misschien niet zo lang. Wat hadden we het warm, pfff.

We gaan zeker nog een keer terug om met een gids op pad te gaan. Die attendeert je op dingen, die je anders vast over het hoofd ziet. Dat maakt zo’n wandeling vast nog interessanter.