Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
het-castillo-de-gibralfaro-malaga

Castillo de Gibralfaro: een historisch kasteel in Málaga

Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

Het Castillo de Gibralfaro is een historisch kasteel in Málaga en behoort tot de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Het kasteel was lange tijd een van de bezienswaardigheden  in de stad die ik nog niet had bezocht. Bij een wandeling naar het uitkijkpunt vroeg ik me toch af waar het pad je, na het bereiken van het uitkijkpunt, nog verder naar toebrengt. Op zo’n 130 meter hoogte liep ik tegen een indrukwekkend kasteel aan. Hier ga ik zeker een kijkje nemen!

Castillo de Gibralfaro

de-muren-van-het-kasteel

De geschiedenis van Castillo de Gibralfaro

Het fort van Gibralfaro stamt uit de 14e eeuw, de tijd van de Moorse overheersing. Het fort werd gebouwd onder het bewind Yusuf I. Hij overleed echter voor de voltooiing. Zijn zoon Mohammed V rondde dan ook de bouw af.  Het kasteel kreeg een belangrijke militaire functie waarbij het verdedigen van het Alcazaba centraal stond.

Castillo de Gibralfaro komt dus uit de Moorse tijd en dat is duidelijk terug te zien in de architectuurstijl van de verdedigingsmuren en torens. Het kasteel ligt op de top van de Gibralfaro-heuvel en biedt een schitterend uitzicht over de stad Málaga, de haven én de Middellandse zee.

oude-toren-van-castillo-de-gibralfaro
een-kijkje-in-de-historie-van-castillo-de-gibralfaro

Herstelwerkzaamheden aan het kasteel

In de 16e eeuw verrichte men aanvullende werkzaamheden. Deze betroffen vooral versterkingen, zodat het kasteel beter bestand was tegen mogelijke nieuwe aanvallen.

Om de verdediging van zowel het Alcazaba als het Castillo de Gibralfaro te verbeteren werd er ook een pad aangelegd tussen de 2 forten. Dit pad staat bekend als ‘La Coracha’. Het pad zorgde voor het vergemakkelijken van de communicatie en het transport van de troepen van het ene na het andere fort. Tegenwoordig is La Coracha bereikbaar voor toeristen en de lokale bevolking. Het wandelpad  kijkt uit over Málaga en de zee. Een schitterend uitzicht.

pad-langs-de-muren-van-het-castillo-de-gibralfaro
de-tuinen-van-het-kasteel

Castillo de Gibralfaro, een toeristische bezienswaardigheid

In de eeuwen die volgen verliest het Castillo de Gibralfaro langzaam haar functionaliteit. In de 20e eeuw besluit men om het fort open te stellen voor toerisme. De militaire gebouwen worden gesloopt in 1977. De tuinen richt men dusdanig in om de ervaring voor de toeristen te verbeteren. Later worden ook de muren, torens en de binnenpaden gerestaureerd.

Bij een bezoek aan het kasteel kan je langs de muren lopen en de verschillende torens verkennen. Dat alles met een prachtig uitzicht over de stad Málaga en de Middellandse Zee. Op het terrein vind je ook een binnenruimte waar je wordt ondergedompeld in de geschiedenis van het kasteel.

de-binnenplaats-van-het-kasteel
het-pad-richting-het-kasteel

Praktische informatie

Je kunt het kasteel op twee manieren bereiken. Je kunt vanuit het historisch centrum te voet de berg beklimmen via een prachtig, maar steil pad. Aan de andere kant van de berg ligt er een weg die geschikt is voor autoverkeer en zo kun je dus ook naar de top van de berg.

Het kasteel is toegankelijk tussen 09:00 uur en 20:00 uur in de zomermaanden. In de wintermaanden tussen 09:00 uur en 18:00 uur.

Een entreeticket kost je € 3,50 (2023). Er bestaat ook een mogelijkheid om een combiticket voor het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro te kopen. Dit ticket kost je € 5,50. Voor studenten en gepensioneerden zijn er kortingen beschikbaar.

uitzicht-over-malaga-vanaf-castillo-de-gibralfaro

WAUW! ik kijk m’n ogen uit tijdens mijn bezoek aan het fort. Het fort ademt geschiedenis en waar ik ook loop de uitzichten zijn prachtig. Aan de zuidkant kijk je uit over de kust en de haven. Aan de noordkant heb je een prachtig zicht over Málaga en de bergen achter de stad. Wat een prachtige plek en wat ben ik blij dat ik hier in Málaga het Castillo de Gibralfaro nog kan afvinken!