Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
plaza-maimonides-juderia-de-cordoba

Judería – Joodse wijk Córdoba

Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

Joodse wijk Córdoba

We maken een dag uitstapje naar Córdoba. Deze prachtige stad heeft veel moois te bieden. Zo vind je in de stad de Mezquita, een prachtige combinatie van moskee en kathedraal. De bouwwerken van beide religies zie je tot op de dag van vandaag terug. Ook de Puente Romano die de Joodse wijk verbind met de buitenwijk is een ware trekpleister. Wij nemen een kijkje in Judería de Córdoba, de Joodse wijk van de stad.

plaza-juderia-de-cordoba

De geschiedenis

Córdoba stond vroeger bekend als de stad waar verschillende religies naast elkaar leefde. De stad bood ruimte aan christenen, joden en moslims, die allemaal naast elkaar leefde in de Joodse wijk.

Nadat Córdoba in 711 ingenomen werd door de moslims, benutten de moslims de joodse wijk als administratieve kern van de stad. De joodse bevolking trok naar het noorden van de stad waar ze tot de 10e eeuw zouden blijven. Daarna kwamen de joden beetje bij beetje terug naar de toenmalige Joodse wijk.

In 1272 gaf Alfonso X de Wijze toestemming waardoor het mogelijk werd voor joden om ook in andere wijken te wonen van de stad. Hierdoor ontstond een Joodse wijk dichtbij de moskee zoals die tot op de dag van vandaag nog bekend is. De joden en de moren leefde eeuwenlang vredig naast elkaar. De joden namen het Arabische geschrift over en andere typische Moorse gebruiken. Dit zorgde ervoor dat de joden in de tijd van de Moorse overheersing een goed leven hadden en hoge functies vervulden. De joden leefde hier tot de 15e eeuw.

ben-maimonides-juderia-de-cordoba
witte-pandjes-juderia-de-cordoba

UNESCO

In het hart van het oude centrum van Córdoba kom je de joodse wijk tegen (Judería de Córdoba). In 1994 erkende UNESCO het belang van de historische bezittingen die de stad te bieden heeft. Ook Judería de Córdoba kreeg deze erkenning. De Joodse wijk vormde een scheiding van de rest van de stad dankzij een ommuurde afscheiding. Zo werden de joden beschermd tegen de christelijke agressie die er in die tijd heerste.

winkelstraat-juderia-de-cordoba
poort-juderia-de-cordoba

Bezienswaardigheden joodse wijk Córdoba

Tegenwoordig wandelen toeristen graag door de Joodse wijk vanwege alle mooie bezienswaardigheden die je in de wijk terugvindt:

Synagoge

Er zijn in Spanje momenteel 4 historische synagogen terug te vinden waarvan eentje in de Joodse wijk in Córdoba. De architectuur wordt flink gedomineerd door de Islamitische kunst maar de muren zijn goed gevuld met inscripties in het Hebreeuws. Naast de synagoge vind je ook het Casa de Sefarad.

Plaza de Maimónedes

Het plein vind je terug op een steenworp van de synagoge. Vroeger diende het plein als ontmoetingsplek voor de burgers van de Joodse wijk. Vandaag de dag vind je hier het Stierengevecht museum van Córdoba.

Calleja el Pañuelo

Eén van de bekendste straten in Córdoba is de Calleja el Pañuelo. De straat is een van de allersmalste straatjes die je in de stad zal zien. De breedte van de straat wordt ook wel vergeleken met die van een verlengde zakdoek.

Casa Andalusí

Dit 12e-eeuwse gebouw laat perfect de levensstijl en het woonmodel van al-Andalus zien. De Moren vernoemden dit gebouw naar het gedeelte van het lberisch schiereiland wat ze veroverd hadden. Binnen in het gebouw zie je een verzameling van oude munten en het papiermuseum.

synagoge-juderia-de-cordoba
museum-stiervechten-juderia-de-cordoba
synagoge-binnenkant-juderia-de-cordoba

Het is een erg gezellige wijk merken we al snel. Naast dat er veel te doen is zijn er op de pleintjes ook vele mogelijkheden om lekker wat te drinken of om een hapje te eten. Wij hebben ons prima vermaakt in deze wijk.. Mocht je een citytrip naar Córdoba op de planning hebben staan, bezoek dan absoluut Judería de Córdoba.