Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
torre-de-la-calahorra-en-mezquita-cordoba

Torre de la Calahorra

Picture of Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

We lopen over de Puente Romano de Córdoba in de richting van een in het oog springende toren, Torre de la Calahorra. Het heeft wat weg van een middeleeuws fort. We kunnen naar binnen en wat blijkt het fort biedt onderdak aan een museum. We kopen een kaartje en gaan op verkenning.

Torre de la Calahorra

zijaanzicht-van-torre-de-la-calahorra

De ligging van Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra ligt vrij afgelegen van de andere bezienswaardigheden in Córdoba. De toren ligt aan de voet van de Puente Romano en geniet wat minder bekendheid dan bezienswaardigheden zoals de Mezquita, de Puente Romano en het Alcázar de los Reyes Cristianos. Toch is het zeker de moeite waard om de toren te bezoeken. De toren is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in de tijd van de Moorse overheersing.

uitkijkpunt-vanaf-torre-de-la-calahorra
kleed-uit-de-moorse-tijd

De functie van Torre de la Calahorra

De basisfunctie van Torre de la Calahorra was een verdedigingsfunctie. In de geschiedenis van Córdoba vonden er vele conflicten plaats. Omdat de burg een snelle en makkelijke toegang tot de stad was, was het van groot belang dat er hier een verdedigingswerk zou komen.

Het verdedigingssysteem werd opgebouwd uit verschillende kenmerken. De toren beschikte over een diepe gracht. De gracht kende talrijke schietgaten. Hier werden de kanonnen en artilleriestukken gepositioneerd om de tegenstander op afstand te houden.

achterkant-van-torre-de-la-calahorra

Andere functies van Torre de la Calahorra

Dat Torre de la Calahorra een verdedigingsfunctie heeft gehad in het verleden is goed zichtbaar. De toren heeft echter meer functies gehad. In de 18e eeuw diende de toren als gevangenis, waar buitenlandse soldaten werden opgesloten.

In tijden van epidemie zoals aan het eind van de 18e eeuw werd de toren gebruikt om de besmette burgers in quarantaine te plaatsen. Tijdens de 19e eeuw bood de toren onderdak aan het hoofdkwartier van een school voor meisjes, afkomstig uit de wijk Campo de la Verdad.

stukje-geschiedenis-cordoba-in-torre-de-la-calahorra
voorkant-van-torre-de-la-calahorra

Torre de la Calahorra, nu museo Vivo de al-Andalus

Tegenwoordig heeft de toren weer een andere rol, namelijk die van een museum. Het museum gaat terug naar de 10e eeuw, naar de cultuur van Al-Andalus. De periode dat de Joden, Moslims en Christenen vredig naast elkaar leefden. Het is zeker leuk en interessant om je in deze cultuur te verdiepen. Voor € 4,50 kun je Torre de la Calahorra bezichtigen. Er is ook een beeldvoorstelling beschikbaar. Daar betaal je een extra toeslag van € 1,20 voor. Prijzen dateren uit 2022. Bij binnenkomst krijg je een draadloze koptelefoon. Zo krijg je meer informatie over de geschiedenis van de verschillende culturen die naast elkaar leefden. De koptelefoon is bij de prijs inbegrepen.

doek-uit-de-moorse-tijd
miniatuur-van-torre-de-la-calahorra

We wandelen door het museum in de toren en klimmen naar boven. Op het dak hebben we een prachtig uitzicht over de stad. De geweldige Mezquita, aan de overkant van de brug, is goed zichtbaar. Wat een mooie en leuke bezienswaardigheid waar je zeker een kijkje kan nemen!