Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
rivier-guadalqivir-en-torre-del-oro-sevilla

#33 Sevilla, de dag na Pasen

Annelies
Annelies
Leestijd: 3 minuten

Terug naar het gewone leven in Sevilla

Het  is de dag na Pasen en het zit erop. De Semana Santa en de vele processies. En hoewel velen misschien blij zijn om terug naar het gewone leven te gaan, ik mis de vibe van de Semana Santa nu al een beetje. 

Het heeft een diepe indruk achtergelaten. Die toewijding van mensen om urenlang door de hitte te stappen, sommigen zelfs op blote voeten, volledig bedekt, met slechts twee kijkgaatjes. Die costaleros, de beeldendragers, die we zagen, bezweet en met rode nekken van het dragen van die loodzware tronen. En die man op dat balkon, die spontaan de troon met Maria toezong. Die troon stopte en ging pas verder toen de man was uitgezongen. Respect, respect…

Ook voor de toeschouwers, die urenlang, in de warme zon overdag en tot laat in de nacht, of beter gezegd vroeg in de ochtend, geduldig wachten aan de kant van de weg op de processies. Geen geduw, geen getrek, geen gedoe. Iedereen vindt rustig zijn weg. Mooi dat het zo kan. 

troon-met-christus-encarnacion-regina-sevilla
mariabeeld-op-troon-in-kerk-semana-santa-sevilla

Afkicken

Deze dag bezoeken we nog een paar kerken omdat we daar de tronen in alle rust kunnen bekijken. Zonder hordes mensen om ons heen. Zo zien we pas echt goed hoe groot ze zijn en hoe zwaar ze wel niet moeten zijn. Zo kicken we langzaam af en komen we weer in het normale leven terecht.

De toeristen

Ook wij hebben tijdens de Semana Santa uren staan wachten, tussen de Spanjaarden. Waren ook pas om 06:00 in de ochtend terug tijdens de Madrugada. En al die tijd, geen toerist gezien of gehoord. Hoe anders is het nu, op Tweede Paasdag. We strijken neer op een terrasje en om ons heen horen we alleen maar toeristen. Nederlanders voor ons, Duitsers achter ons, Engelsen naast ons. Waar komen die zo ineens vandaan? Of waren ze er al, maar hebben we ze gewoon niet opgemerkt? 

terrassen-vol-met-mensen-sevilla

Het verkeer

Op deze dag zijn de straten ook weer toegankelijk voor auto’s, bussen en taxi’s én dat merk je. Wat een herrie eigenlijk, dan heb ik toch liever het Spaanse geroezemoes van de mensenmassa om me heen. Dat vind ik zoveel aangenamer. De banden van de auto’s piepen als ze door de straten rijden. Dat komt door het vele kaarsvet, dat tijdens de processies op de grond gevallen is. Dit kaarsvet werd trouwens ook verzameld door toeschouwers, die er een bal van maakten. Hoe groter de kaarsvetbal, des te groter de waardering.

De rooftop bar

We eindigen de dag in de rooftop bar van hotel EME. Daar hebben we een prachtig zicht op de kathedraal en de Giralda. In de verte zien we ook de torens van de Plaza de España. Vanaf deze rooftop bar hadden we de processies van de Semana Santa vast ook goed kunnen zien. Wie weet, een volgende keer.

We nemen een drankje, schrikken van de prijzen en besluiten om het er bij eentje te houden. Voor het waanzinnige uitzicht moet hier duidelijk betaald worden…

rooftopbar-sevilla-eme-hotel

Het volgende feest, Feria de Abril

Dat gewone leven in Sevilla zal trouwens niet zo heel lang duren. De stad is zich al volop aan het voorbereiden op het volgende evenement, namelijk de Feria de Abril. Wij bezochten deze vorig jaar en schreven er een artikel over. 

Mocht je hier in de week van 23 april t/m  30 april 2023 zijn, dan is het echt waard om je in dit feestgedruis onder te dompelen.