Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
peter-en-marina-eigenaren-van-de-nederlandse-benb-finca-gordo

Peter & Marina – Finca Gordo B&B

GenieteninAndalusie.nl
GenieteninAndalusie.nl
Leestijd: 14 minuten
Tekst: Annelies Kamper

Tekst: Annelies Kamper

Fotografie: Peter Laarakker

Fotografie: Peter Laarakker

In gesprek met Peter & Marina

Snel naar

Zo’n tien stappen van onze gastenkamer in Finca Gordo verwijderd, begint een wandelroute door de prachtige omgeving. Dat is nog eens leuk starten. De uitzichten onderweg zijn fantastisch en na een uurtje of twee sta je weer voor de poort van de finca. Wij genieten van deze plek, met fijne zitjes in de tuin en een heerlijk verkoelend zwembad. De eigenaren Peter & Marina zijn er in geslaagd er een fijne B&B van te maken. We spreken hen uitgebreid over hun emigratie naar Riogordo. Een fijn gesprek met leuke enthousiaste mensen.

Nederland

Waar komen jullie vandaan uit Nederland?


Marina: “Uit Nijmegen, ik ben daar geboren en heb altijd in Nijmegen en omgeving gewoond. Ik ben analist van beroep en heb jarenlang in het Radboud ziekenhuis gewerkt. Als laatste functie heb ik de diagnostiek gedaan voor mensen die een stamceltransplantatie moesten ondergaan. In 2018 heb ik mijn baan opgezegd en in 2019 zijn we hiernaartoe gekomen.”

Peter: “Ik kom uit Breda en studeerde voor zoölogisch ecologisch analist. In de crisistijd was daar geen werk in te vinden. Ik ben toen in Nijmegen aan de slag gegaan als amanuensis, een soort practicum leraar op een middelbare school. Dat heb ik altijd wel leuk gevonden, maar wilde dat niet mijn hele leven doen. Dus ben ik fotografie gaan studeren. In 1984 startte ik samen met een compagnon een bedrijf. Twee jaar later scheidden onze wegen en ben ik alleen doorgegaan. 35 jaar heb ik mijn bedrijf ‘Visual Photo Design’ in Nijmegen gehad.”

nijmegen-fotograaf

Wat voor fotografie deed je?

“Alles, behalve porno, haha. Begonnen met huwelijksreportages, daarna steeds meer de zakelijke kant op. Een goede klant van mij was een beeldresearch bureau voor schoolboeken. Ik maakte ook portretten. Zo heb ik eens een een hele foto van Toon Hermans gemaakt. Die was 12 bij 7 meter). Daarnaast deed ik allerhande fotografie-opdrachten voor Defensie en grote bedrijven zoals de PTT.”

Werkte je met een analoge of ook al met een digitale camera?

Peter: “In de begintijd was Internet nog niet zo groot als nu. Ik was redelijk snel met een digitale camera.

Iedereen kent de Nijmeegse 4-daagse wel. Daar was dan iemand aan het fotograferen en die prikte de foto’s op een bord om deze te verkopen. Ik dacht dat ga ik anders doen. Het was 1997 en allemaal nog echt experimenteel. Ik heb toen een website laten maken. Dat kostte me 10.000 gulden, best veel geld. Samen met een vriend huurde ik een hoogwerker, zodat je boven het publiek hing. Het was een leuk avontuur, maar heeft uiteindelijk niet veel opgebracht.

Ik was wel één van de eersten die een website had en daardoor kwam mijn bedrijf wel goed in beeld.”

de-nijmeegse-vierdaagse

Nieuwe plannen

Toen wilden jullie iets anders?

Peter: “Ik was al zonder personeel gaan werken. Personeel moet je aan het werk houden en dat is in rustige tijden best ingewikkeld.. Het vak fotografie werd ook steeds meer onderuitgehaald. Zo van: ‘Je mag fotograferen en als betaling mag je gratis mee-eten’, zal ik maar zeggen. Ik haalde nog wel een redelijke omzet, maar de lol was er wel een beetje vanaf.”

Marina: “Vrienden zeiden ook: ‘Je kan toch net zo goed foto’s maken met je mobieltje?’ Maar als je dan een afdruk wilt is het toch echt wel een andere kwaliteit.”

Peter: “Het gaat mij niet zozeer om het apparaat, het gaat over mijn kennis en inzicht. Over hoe ik een foto maak.”

Marina: “Toen de lol er beetje af begon te gaan voor Peter zei ik: ‘We hebben het er altijd al over gehad, is het niet tijd om te gaan denken aan emigreren en het starten van een B&B?”

buitenterras-finca-gordo

Waarom wilden jullie een B&B beginnen?

Peter: “Wij hebben altijd gezegd, we kunnen dat beter dan al die anderen, haha. Nee hoor, grapje. Het leek ons gewoon heel erg leuk.”

Marina: “Ik vind het heerlijk om contact te hebben met mensen.”

Was de keuze meteen al Andalusië?

Peter: “Nee absoluut niet.”

Marina: “Onze gedachten gingen in eerste instantie uit naar Zuid-Afrika, maar dat is toch wel ver voor familie en vrienden.”

Peter: “Wij vinden Zuid-Afrika fantastisch, maar je weet natuurlijk niet hoe het is om daar te wonen. Kaapstad is geweldig, maar er zijn wijken waar je ’s nachts echt niet moet komen.”

Marina: “Vervolgens dachten we aan Portugal. Dat bekeken we via internet, maar was het ook niet. Toen zei iemand: ‘Jullie moet naar de Marken in Italië gaan, dat is een gebied in opkomst.’ Dus gingen we daar op stap met een Nederlandse makelaar. Daar waren prachtige huizen in een stijl die helemaal bij ons past. Onderweg door de bergen zagen we steeds van die grote palen. Die bleken er te staan omdat het in de winter heel hard kan sneeuwen. Sneeuwen? Nou, dat zagen we niet zitten. We wilden een lang seizoen kunnen draaien.

Waar dan wel? We pakten de kaart erbij en hebben een lineaal neergelegd en gezegd: ‘Nou ergens op deze hoogte.’ Toen kwam Málaga naar voren.”

Peter: “Dus wij naar Málaga. We waren nog nooit in Spanje geweest. We hebben als eerste het binnenland verkend. Bij het meer van Iznajar. Dat vonden we meteen heel mooi.”

de-semana-santa

Een eerste aankoop

Peter en Marina vinden het er zo mooi dat ze meteen iets kopen, maar krijgen daar toch spijt van.

Marina: “ We tekenden en gingen naar huis. Eenmaal thuis hadden we zoiets van: Wat hebben we nu gedaan?”

Peter: “Marina had haar werk nog en ik was ook nog volop bezig in de fotostudio. Ik zou van alles moeten uitzoeken, had nog rijen negatieven staan. Het pand dat we hadden was, inclusief de studio, zo’n 1400 kuub, dat zou ook niet zomaar leeg zijn. Het kwam te vroeg, dus besloten we om het af te zeggen. Daarna hebben we nog 5 jaar rondgekeken voordat we ons huidige pand vonden.”

semana-santa-malaga

Andalusië

Van de omgeving Málaga zijn ze al overtuigd, maar waar precies is nog niet duidelijk. Om een goede keuze te kunnen maken starten Peter en Marina met een grondige voorbereiding en zoektocht.

Marina: “Zo gingen we twee, soms drie keer per jaar een weekje hiernaartoe om het gebied te verkennen. We vroegen ook aan mensen wat zij belangrijk vinden in een vakantieadres. Hoever van zee, van het vliegveld, van de stad, noem maar op. Wil je lopend naar een dorp kunnen? Is het soort weg naar de accommodatie belangrijk? Al dat soort zaken. Zo werd ons zoekgebied steeds kleiner. Je wilt daarnaast ook een gebied kiezen dat je zelf mooi vindt.

Wij wilden graag een wijds uitzicht rondom de B&B. De streek hier bij Riogordo lijkt veel op het gebied rond Kaapstad in Zuid-Afrika. Het zijn dan wel olijfbomen in plaats van wijngaarden, maar de variatie en het heuvelachtige van het landschap hier doet ons sterk denken aan Zuid-Afrika. We hebben vrienden die daar gewoond hebben en nu hier wonen, die delen datzelfde gevoel.”

de-omgeving-van-riogordo

Huren

Hebben jullie overwogen om eerst te gaan huren?

Peter: “Nee, dat vind ik te vrijblijvend. Ook niet om je te oriënteren. Dan ben je zo een jaar onderweg zonder dat je inkomsten hebt.”

Finca Gordo in Riogordo

buitenkant-van-de-benb-finca-gordo

In november 2018 vinden en kopen Peter en Marina de finca bij het authentieke dorp Riogordo.

Hoe hebben jullie deze finca gevonden?

Marina: “Het huis was van een projectontwikkelaar die het zelf heeft gebouwd. Om gezondheidsredenen wilden hij en zijn vrouw kleiner gaan wonen. Hun kinderen hadden geen belangstelling, dus zetten ze het huis te koop. Wij vonden het via een makelaar.”

Peter: “Het heeft lang te koop gestaan. Er werd voor ons gevoel ook echt teveel voor gevraagd.”

amandelbomen-bloesem-finca-gordo

De verbouwing

Hoe was de staat van het huis?

Marina: “Het huis is echt perfect gebouwd en op de zon. Wij hebben airco, maar gebruiken die nooit. Het huis is heel koel. Als je in de zomer de ramen en gordijnen dicht houdt scheelt het al gauw zo’n 5 tot 7 graden. We hebben wel airco in de kamers hangen. Sommige mensen vinden dat toch fijn.”

Peter: “We hebben best veel geïnvesteerd om het huis aan te passen aan onze smaak. Of dat verstandig is zal blijken als we het ooit weer verkopen.”

De verbouwing start in december 2018. Via de makelaar vinden ze een Spaanse aannemer. Die gaat aan de slag met zijn team. Elke maand reizen Peter en Marina naar de finca om te kijken hoe het ervoor staat. Het verloopt allemaal prima. Drie maanden later is het gereed en in april 2019 verhuizen ze definitief naar finca Gordo bij het plaatsje Riogordo.

bovenaanzicht-benb-finca-gordo

Wat hebben jullie verbouwd?

Peter: “Niet zozeer het gedeelte waar wij wonen, maar wel de twee gastenkamers in het huis en we hebben de garage omgebouwd tot nog twee mooie gastenkamers. Elke kamer heeft een eigen ingang en terrasje met een fraai uitzicht. Het grote terras aan de voorkant hebben we erbij gebouwd. Daar serveren we meestal het ontbijt.

Onlangs hebben we weer een verbouwing gedaan met een aannemer uit het dorp. We hebben nu ons eigen netwerk en het is fijn als je lokale mensen kunt inzetten. Die kom je immers ook tegen in het dorp.”

Marina: “We hebben alle badkamers, inclusief onze eigen badkamer volledig vernieuwd.”

Vergunningen

Hebben jullie nog veel werk gehad met de vergunningen?

Peter: “Nee, dat was zo geregeld. Voorheen was de finca een woonhuis. Ook als je een B&B koopt heb je niet automatisch een vergunning. De vergunning zit op de persoon, niet op het pand. Dus die zul je altijd moeten aanvragen. We kochten de finca en binnen een dag had onze advocaat het allemaal geregeld. De finca zelf staat binnen de urbanisatie en is helemaal legaal.”

benb-finca-gordo-buitenaanzicht

Olijfbomen

Op het terrein van finca Gordo staan olijfbomen. Marina en Peter laten de olijven plukken en persen voor eigen gebruik.

de-olijvenpluk-finca-gordo-riogordo

Peter: “Beneden is wat urbanisatie en die wilden we graag aan het zicht onttrekken door boven wat meer groen te plaatsen. Een prachtige olijfboom op ons terrein van zo’n 200 jaar oud zagen we helemaal niet vanuit de finca. Die wilden we graag naar boven hebben. Nou, dat regelen ze hier wel even. Weggetje creëren, boom uitgraven, naar boven hijsen en opnieuw planten. Daar heb ik nog een filmpje van.”

olijfboom-finca-gordo

Heeft de olijfboom de verhuizing overleefd?

Marina: “Daar lijkt het wel op. Hij staat niet in bloei, maar krijgt wel al nieuwe scheuten. Na een maand of drie weten we pas zeker of tie het goed doet.”

Peter: “We hebben ook amandelbomen. Die hebben we al een paar keer geplukt, maar dat is best arbeidsintensief. Van de amandelen maken we onze eigen amandelspijs.”

marina-amandelen-pellen-finca-gordo-riogordo

Water

Water wordt een steeds groter probleem in Andalusië, dat kampt met droogte.

Hebben jullie ook waterproblemen?

Peter: “We zitten soms twee dagen zonder water, maar dat kunnen we prima opvangen met het water dat in onze tank zit. Wel zijn we aan het kijken naar een aanvullende, grotere tank. We hebben nu al 200 dagen geen regen gehad, dat is nog nooit gebeurd. En vóór september wordt er ook niet veel verwacht. Dus een extra buffer is wel een goed idee.”

Marina: “Laatst waren we bij superleuke mensen. Zij hebben in Motril een prachtige B&B. In de maanden juli en augustus gaan ze nu noodgedwongen dicht, omdat ze bang zijn niet genoeg water te hebben voor hun gasten. Zij pompen het water op en hadden vorig jaar al gemerkt dat het op z’n einde begon te lopen. Een tekort aan water willen we dus graag voorkomen.”

een-gedekte-tafel-van-benb-finca-gordo

De B&B

Hoe runnen jullie de B&B?

Marina: “We doen het met z’n tweetjes. De was hebben we wel uitbesteed, dat scheelt veel tijd. De kamers zijn zodanig ontworpen dat we ze goed kunnen onderhouden. We hebben alle kamers met zorg ingericht en voorzien van mooie foto’s, uiteraard door Peter gemaakt. Buiten hebben we diverse plekjes gecreëerd om te relaxen of remote te werken. Zowel in de zon als in de schaduw.”

Peter: “Het zwembad ligt wat van het huis af en biedt daardoor extra privacy. Elke ochtend verzorgen we samen het ontbijt op het buitenterras. Dat doen we op maat om verspilling te voorkomen. Lunch en diner kunnen we ook verzorgen. Dat is niet standaard, maar gebeurt altijd in overleg met onze gasten.”

ontbijten-bij-finca-gordo
ontbijt-met-uitzicht

Kenmerkend logo

het-logo-van-finca-gordo

Finca Gordo beschikt over een in het oog springend, herkenbaar logo.

Marina: “Wij hebben een vriendin, die is grafisch ontwerpster. We hebben haar gevraagd een logo op basis van onze wensen te maken. Zo wilde ik graag de contouren van het huis en Peter de helderheid van de kleuren van Spanje. We zijn superblij met het resultaat.”

Fotograaf in Andalusië

Eens een fotograaf, altijd een fotograaf. Peter heeft, ook nu hij in Andalusië woont, nog regelmatig opdrachten als fotograaf.

Peter: “Ik ben laatst weer benaderd door ‘Het Laatste Nieuws’, een soort Belgische Telegraaf. Daar heb ik al meerdere opdrachten voor gedaan.

Daarnaast fotografeer ik twee keer per jaar een schoenencollectie en krijg ik weleens een collectie drank hierheen gestuurd om te fotograferen. Die mag ik dan ook houden, haha.

Voor ‘Por Favor’, een Nederlandstalig magazine over Spanje, dat vier keer per jaar uitkomt en een oplage heeft van zo’n 15.000 stuks, maak ik ook regelmatig reportages. Ik krijg van hen advertentieruimte, dus kunnen we mooi wat reclame maken voor onze B&B.”

Fotocursussen

Als je wilt leren fotograferen, kun je bij Peter uitstekend terecht. Hij biedt mooie workshops aan, voor kleine groepen of individueel. Vanuit de finca, dus een fijne accommodatie heb je dan al.

peter-aan-het-werk-als-fotograaf

Vakantie appartement in Málaga

Inmiddels hebben Peter en Marina ook een vakantie appartement in Málaga gekocht.

Peter: “Málaga is een heerlijke stad en we wilden daar graag een appartement. Voor de verhuur, maar ook voor eigen gebruik.”

Hebben jullie lang gezocht?

Marina: “Ik denk dat we er zo’n 25 gezien hebben. De meeste vielen al snel af. Dan zag de entree, dat toch een visitekaartje is, er bijvoorbeeld niet uit. Of er was teveel lawaai als de ramen open stonden. Uiteindelijk vonden we een appartement met een terras waar niemand op uit kijkt. Je zit er heel vrij. In een rustige buurt, maar toch centraal. Het is een kleine tien minuten lopen naar het historisch centrum.”

het-appartement-in-malaga-van-peter-en-marina

Verbouwing

De verbouwing van het appartement doen ze met de inmiddels vertrouwde aannemer Antonio uit Riogordo.

Peter: “Het mooie van Antonio is dat hij echt meedenkt. Hij schrijft niets op, onthoudt echt alles wat je zegt. De eerste dag neemt hij het nog even met je door en dan gaat ie van start.”

Marina: “Het is een hele fijne, betrouwbare vent. We werken graag met hem en zijn team.
Het is een ruim, comfortabel en licht appartement geworden met mooie spullen uit verschillende delen van de wereld. Het ademt de sfeer van een luxe loft, daarom hebben we het appartement ook ‘Loft2Stay’ genoemd.”

Had je de vergunning snel rond?

Peter: “Ja, die hebben we meteen geregeld toen we het kochten.”

De verhuur

Maken jullie gebruik van boekingssites om het appartement te verhuren?

Peter: “Ja, het appartement is te vinden bij Airbnb en Booking.com. Maar het liefst hebben we natuurlijk een boeking via onze eigen site loft2stay.com.”

loft-to-stay
slaapkamer-appartement-in-malaga

De makelaar

Hoe zijn jullie aan een makelaar gekomen?

Peter: “We hebben zelf veel gekeken en dan kom je op een gegeven moment bij makelaars uit. Het systeem hier klopt niet. Een makelaar had het appartement ook zelf in zijn portefeuille en dan is er dus geen sprake meer van onpartijdigheid. De verkoper betaalt immers zijn commissie. Wij betalen als kopers niets, althans niet in de vorm van commissie. De makelaar wil het dus zo snel mogelijk en met zo min mogelijk inspanning verkopen. Ik vind het echt een raar systeem.”

Konden jullie onderhandelen over de prijs?

Peter: “Ja, maar niet heel veel. Als Spanjaarden een prijs in hun hoofd hebben, dan is het lastig.”

Dieren

Peter en Marina hebben geen dieren. Er lopen wel eens wat zwerfkatten rond, maar daar blijft het bij.
Peter: “Honden willen we niet, want niet iedereen is gediend van honden.”

Marina: “Je levert met honden ook een stukje vrijheid in. Nu kunnen we, als er even geen gasten zijn af en toe een paar daagjes op pad. Dat lukt niet als je ook nog honden hebt om voor te zorgen.”

lokale-bevolking-in-riogordo

Corona

Finca Gordo opende haar deuren in 2019. In 2020 slaat Corona toe en gaat alles noodgedwongen dicht.

Hoe zijn jullie deze tijd doorgekomen?

Peter: “1,5 jaar vakantie.”

Hoe beviel dat?

Peter: “We hebben het terras gemaakt, de keuken die geel was hebben we er maar uitgehaald en we hebben alles wit geschilderd. We hebben ons niet verveeld.”

Marina: “Wij mochten ook niet van het terrein af. Eén persoon mocht naar beneden om boodschappen te doen. Alleen als je naar een medisch specialist moest, dan mocht je er wel uit. Het duurde best lang. Toen het voor de 3e keer kwam hadden we wel zoiets van: Oh nee, niet weer.”

Ontvingen jullie nog financiële steun?

Peter: “€ 3.000,- in 1,5 jaar. Het is allemaal wel leuk om een B&B te beginnen, maar we zitten wel aan het eind van ons werkzame leven. Dus om al ons geld op te maken en in de problemen te komen, daar voelden we niet zoveel voor. We werken om niet in te teren zeg maar. Het is ons gelukkig wel gelukt om die periode te overbruggen.”

bord-van-het-plaatsje-van-riogordo

Riogordo

In Riogordo wonen zo’n 3000 mensen. Het is een authentiek dorp in een prachtige omgeving met veel jonge gezinnen en jongeren. Velen werken in Málaga.

Marina: “Een paar keer per dag gaat de bus naar Málaga. Je doet er een uur over. Dat Riogordo dichtbij een grote stad ligt is echt wel een voordeel en voorkomt dat mensen wegtrekken. Dorpjes in de bergen hebben daar veel meer last van.”

Actieve gemeente

Wat voor gemeente is Riogordo?

Marina: “Riogordo is een actieve gemeente met een fijne burgemeester. Voor iedereen, zowel voor Spanjaarden als voor buitenlanders.”

Hebben jullie ook contact met de burgemeester?

Marina: “Hij heeft zelfs gebeld toen hij voor iemand een overnachtingsplek nodig had. Hij organiseerde in het dorp een hele grote eindmusical van de lagere school. Er was een man uit Granada die de belichting zou doen, maar nog geen slaapadres had.
Dat is ook het mooie van het dorp. Ze hebben de Lion King opgevoerd, dat was zo fantastisch. Bijna het hele dorp is daar dan bij betrokken. Alle kostuums maken ze zelf, echt zo knap.”

Peter: “In eerste instantie kwamen er zo’n 500 mensen op af. Het was zo’n succes dat ze de voorstelling in de vakantietijd nog twee avonden hebben opgevoerd. Op het terrein waar elk jaar de passiespelen worden gehouden. Daar kwamen 3.000 mensen op af. En dat voor zo’n klein dorp. Ze zijn ook nog naar Málaga geweest met de voorstelling. Ik heb er veel foto’s gemaakt, het was zo bijzonder allemaal.”

voorstelling-the-lion-king-riogordo

De Passiespelen

Marina: “De passiespelen vinden plaats op Goede vrijdag. Dan zijn er 300 mensen van het dorp die meelopen en meedoen, ook als Romeinen op een paard. Je zou verwachten dat het allemaal een beetje amateuristisch is. Nou dat is echt niet het geval. Die mensen zien er zo mooi uit, het verhaal wordt zo goed verteld dat je er helemaal in meegenomen wordt.”

de-passie-spelen-van-riogordo

Hoe zit het hier met banen voor Nederlanders?

Peter: “Als je Spaans spreekt kan je alles, denk ik. Er zijn mensen die hier klusbedrijven hebben, want er zijn genoeg buitenlanders hier die deze graag inhuren omdat ze nauwelijks Spaans spreken. Veel mensen onderhouden huizen. Een vriend van ons was sterrenchef en is nu cateraar.”

Marina: “Wat je tegenwoordig ook veel ziet onder jonge Nederlanders is dat ze online werken. Dat kan dus prima vanuit hier.”
Peter: “We kennen iemand die online werkt als psycholoog en iemand die advocate is en vanuit hier voor een bedrijf alle contracten regelt. Er is best veel mogelijk. Je vindt hier ook callcenters voor bijvoorbeeld Nederlandse energiecontracten, want dat is goedkoper dan in Nederland.”

de-natuur-rondom-benb-finca-gordo

De Spaanse taal

Omdat Marina en Peter nog geen vloeiend Spaans spreken, gaan ze twee keer per week naar Spaanse les in het dorp.
Marina: “We zitten samen met Engelsen en Belgen op les. Iedereen kan zich daarvoor inschrijven. In heel veel dorpen wordt gratis Spaanse les aangeboden aan buitenlanders.”

Integratie

Hebben jullie veel contacten hier?

Peter: “Ja, best wel. Wij hebben leuk contact en goede ervaringen met de Spanjaarden.

Wij vinden echt dat je mensen uit je dorp moet inhuren. Die loop je daar ook tegen het lijf. Voor hen geldt dat als ze geen goed werk leveren, jij ze niet promoot bij alle buitenlanders die hier neerstrijken. Er wordt vaak gezegd dat je niet kunt werken met Spanjaarden en dat ze nooit op tijd zijn. Het zal best eens voorkomen, maar het is niet onze ervaring. Onze ervaringen met de bouwvakkers hier zijn echt top. Het is allemaal een kwestie van respectvol met elkaar omgaan.

De oude eigenaren van deze finca wonen hier beneden. Daar hebben we ook een leuk contact mee. Met hen gaan we een paar keer per jaar eten. Zij spreken uitsluitend Spaans, net als Pepe, de geitenhoeder. Die kwam een tijdje geleden langs en vertelde dat hij een geitje had geslacht. Hij vroeg ons of wij een etentje wilden organiseren. ‘Dan moet je ook die en die vragen’, zei hij. Dat deden we. Zijn dochter maakte het eten klaar. Dat was zo leuk.”

geitenhoeder-bij-finca-gordo-riogordo

Thuis in Spanje

Marina en Peter voelen zich helemaal thuis in Riogordo.

Marina: “We wonen hier prachtig en de Spaanse mensen zijn echt hele lieve mensen.”

Peter: “We zitten hier echt heerlijk. Op onze manier zijn we druk en de behoefte om erop uit te trekken naar verre oorden is er bij mij wel een beetje af. Dat deden we voorheen wel elke winter. Afrika en Azië waren bij ons favoriet. Ik vind het nu juist leuk om Spanje en omgeving te ontdekken.”

Marina: “We waren nog nooit in Spanje geweest voordat we hier kwamen. Nu gaan we naar steden als Cádiz, Madrid, Valencia, noem maar op. Dus we pakken wel onze reisjes, maar vooral in Spanje. Ik wil nog wel graag een keer oversteken naar Marokko en daar rondtrekken met een eigen auto. Of een keer naar Portugal, naar Lissabon. Maar we vinden het ook super om er in deze omgeving op uit te trekken. Ik kan onze gasten dan ook prima adviseren over allerhande, leuke uitstapjes vanuit hier.

Zo kun je zelfs vanuit onze B&B meteen een fantastische wandeling starten door de omgeving. Echt een aanrader. De route ligt hier al klaar.”

uitzicht-finca-gordo-amandelbomen-bloei

Missen jullie Nederland?

Marina: “Familie en vrienden mis je natuurlijk wel, maar die komen ook wel hier. Verder missen we Nederland eigenlijk niet.”

Peter: “Het is niet dat ik het gehad heb met Nederland, dat hoor je ook veel. Ik vind het allemaal prima in Nederland, we hebben daar een mooie tijd gehad. Als ik terug zou moeten zou ik het ook doen, maar ik denk dat het hier net iets leuker is.”

Gaan jullie nog weleens terug?

Marina: “Af en toe. Dan spreken en zien we iedereen weer even. Ik ga iets vaker terug, want ik heb een moeder die 98 is. Helaas kan ze niet hierheen komen. Dat vind ik jammer, maar we videobellen veel. Zo kan ik haar hier toch alles laten zien.”

een-schitterende-zonsondergang

De toekomst

Hoe zien jullie de toekomst?

Marina: “We zitten hier voorlopig prima.”
Peter: “Ik denk dat onze toekomst uiteindelijk in Málaga ligt. De zorg is hier ook wel goed, maar als je oud bent is het een stuk leuker om in een stad te wonen waar je alles binnen handbereik hebt. Je zit dan ook zo op een fijn terrasje of in een leuk restaurant.”
Marina: “Het is er ook een stuk vlakker dan hier en als je daar dan een fiets hebt is dat helemaal ideaal.”

peter-en-marina

De tips van Peter en Marina

1. Ga met lokale mensen in zee. Wij hebben er alleen maar goede ervaringen mee.

2. Bereid je voor. Hou ook rekening met wat je zelf wilt en niet alleen wat gasten willen.

3. Leer de taal. In vele Spaanse dorpen kun je gratis Spaanse les volgen.

Peter Laarakker & Marina van Welie
Finca Gordo B&B

Adres: El Portonde de la Axarquia 13
29180 Riogordo
Málaga, España

Telefoon: +31 653 534 088
Telefoon: +34 711 004 176
Mail: info@fincagordo.nl
Website: fincagordo.nl