Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
malaga-balcon-de-europa-nerja

Balcón de Europa – Nerja

Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

Balcón de Europa - Nerja

Voordat we de bergen ingaan besluiten we om een kijkje te nemen in het kustplaatsje Nerja. Nerja ligt op een klein uurtje rijden van de stad Málaga en is een populaire plek onder de toeristen. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is er ruim 10 kilometer aan strand die deel uit maakt van de Costa del Sol. Voor een lekker stranddagje zit je in Nerja dus helemaal goed! Ook vind je hier de Cueva de Nerja, de grot die tot één van de meest bekende grotten behoort van Spanje. Nerja biedt ook een prachtig uitkijkpunt, wat bekend staat als het Balcón de Europa.

stuur-balcon-de-europa
uitkijk-balcon-de-europa

Hoe komt Balcón de Europa aan haar naam?

Balcón de Europa heeft haar naam te danken aan een bezoekje van koning Alfonso XII. Alfonso XII kwam naar aanleiding van een aardbeving de schade inspecteren in Nerja. Toen hij daar rondliep stond hij ook even stil op de promenade die een prachtig uitzicht biedt over de zee. Hij riep uit: ‘Dit is het balkon van Europa!’ Er zijn documenten die dit verhaal ontkrachten en beweren dat het balkon al voor het bezoek van de koning deze naam had. Maar het is een algemeen geaccepteerde legende. Daarom vind je tot op de dag van vandaag een groot standbeeld van koning Alfonso XII op het Balcón de Europa, waarmee de erkenning duidelijk is. 

De wereldbol met vijf personen, die je ook op het balkon vindt is daar geplaatst ter nagedachtenis aan de vijf lokale jongens die in 1959 de grotten van Nerja ontdekten.

koning-alfonso-XII-nerja
wereldbol-nerja

Balcón de Europa als bewakingspunt

Deze plek werd vroeger benut als het bewakings- en verdedigingspunt van het dorp. Door het grote overzicht konden vijanden vanuit Noord-Afrika makkelijk worden waargenomen. De kustlijn was voorzien van kanonnen die werden ondergebracht in de grote torens die er toentertijd stonden. In 1882 werd het grootste gedeelte van deze verdedigingslinie vernietigd. Tekenen van waar deze plek voor diende zijn echter nog wel terug te zien. Zo zie je nog enkele kanonnen en rotsen die direct gelegen zijn aan het balkon.

kanon-op-balcon-de-europa

Een populaire plek

Als je vandaag een kijkje neemt kom je gauw tot de conclusie dat het een echte toeristische trekpleister is geworden. Toeristen komen af en aan om mooie foto’s te schieten. Rondom het balkon hoef je zeker geen honger te krijgen want je vindt hier talloze restaurants, bars en ijssalons die op een steenworp liggen van Balcon de Europa.De locatie wordt gedurende het jaar ook gebruikt voor allerlei feesten. Alle grote festiviteiten zowel in de zomer als met bijvoorbeeld oud&nieuw starten en sluiten op het Balcón de Europa.

nerja-op-balcon-de-europa