Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
spaans-leren-met-laura

Spaans leren met Laura, een introductie

Picture of GenieteninAndalusie.nl
GenieteninAndalusie.nl
Leestijd: 3 minuten
Picture of Laura Martínez
Laura Martínez

Tekst en foto’s

Wie ben ik?

Ik woon sinds 2014 in Nederland. Ik geef Spaanse les sinds ik in Nederland kwam, eerst gecombineerd met andere banen totdat ik me in 2018 in Boxtel vestigde, waar ik tot nu toe woon. In 2019 is mijn bedrijf ‘Spaans Leren met Laura’ gestart. In 2020 werd het officieel. Sinds die tijd geef ik les in mijn huiskamer. Dat zorgt voor een gezellige sfeer die het leren makkelijker maakt. Volgend jaar begin ik een nieuw avontuur: na 9 jaar in Nederland te hebben gewoond, ga ik weer terug naar Spanje, concreet naar Granada! De familie van mijn moeder komt uit Andalusië (Sierra de Segura, Jaén), dus ook al kom ik uit Murcia, het voelt alsof ik weer naar huis ga.

De afgelopen 9 jaar in Nederland zijn erg belangrijk voor mij geweest en hebben mij op een goede manier gevormd. Ik kwam hier alleen toen ik nog maar 23 was en nu ben ik op 32-jarige leeftijd teruggekeerd naar Spanje met een lieve Nederlandse partner. Dit betekent dat ik op de een of andere manier voor altijd verbonden zal zijn met Nederland. Om deze reden heb ik besloten om Spaanse lessen te blijven geven aan Nederlandstaligen op afstand, online, omdat ik hun taal (uiteraard met hier en daar een foutje) en hun cultuur ken.

laura-eigenaresse-spaans-leren-met-laura

Behaalde diploma’s

Diploma’s: Gediplomeerd Docent Spaans opgeleid in literatuur, cultuur, publiceren en onderwijs. Ik ben onlangs afgestudeerd (augustus 2022) aan de Master “Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs -Taal en cultuurwetenschappen (Spaans)” aan de Universiteit van Utrecht. Ik ben afgestudeerd aan het honourstraject U-TEAch, dat zich richt op tweetalig en internationaal onderwijs.

Ook in 2019 studeerde ik af met een tweetalige (Engels-Spaans) Master genaamd “Literatuur Vandaag” aan de Universiteit Utrecht (Cum Laude). Daarvoor ben ik afgestudeerd met een bachelordiploma in Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Murcia (Spanje). Als je meer wilt weten over mijn lessen of over mijn CV en werkervaring, nodig ik je uit om de rest van mijn website te bekijken:

homepagina-van-spaans-leren-met-laura

Mijn Visie

Tijdens mijn lerarenopleiding in Utrecht Universiteit (2021/2022) zeiden mijn leraren dat een van mijn sterkste kwaliteiten als lerares is hoe ik het affectieve (emotioneel) component in het onderwijs verwerk. Voor mij begint het allemaal in mezelf: door me niet te identificeren met mijn werk. Ik ben Laura, dat is wie ik ben. Ik geef Spaanse lessen, dat is één van de dingen die ik doe. Wat ik doe is niet wie ik ben. Toen ik dat begreep, was ik me meer bewust over het feit dat ik met mensen werk en dat mensen gevoelens en problemen hebben. Dat beïnvloedt ook hun leergedrag.

Vanuit dit standpunt van openheid en begrip geef ik les. Mijn lessen zijn niet alleen een medium om kennis over te dragen. Tijdens mijn lessen creëer ik ook een veilige ruimte waar mensen hun gevoelens kunnen delen. Dit vergemakkelijkt het leerproces. Daarom is ‘Spaans Leren met Laura’ voor mij meer dan het leren van de Spaanse taal en cultuur.

nieuwsbrief-spaans-leren-met-laura

Het maken van fouten is een belangrijk onderdeel van het leren van een taal (ik maak zelf fouten als ik Nederlands spreek). Het is erg belangrijk dat je fouten durft te maken! In mijn lessen doe ik mijn best om een “safe space” te bieden waar ik het maken van fouten aanmoedig. Het is gewoon een deel van het leerproces.

Sommige mensen vragen mij om mijn lessen op te nemen en vooraf opgenomen lessen en cursussen gewoon online te verkopen. Het is absoluut een goed idee om in ieder geval enkele lessen over concrete onderwerpen vooraf op te nemen. Iedere docent heeft echter haar eigen overtuigingen, maar ik geloof in echte interactie met mensen, ook al is dat online. Ik geloof in het opbouwen van een relatie met mijn studenten, waardoor de lessen gezelliger worden en het leren wordt vergemakkelijkt. 

Ik geloof niet dat Duolingo en dit soort apps voldoende zijn. Ze kunnen uitstekend werken als “extra”. Ik denk ook niet dat het volgen van vooraf opgenomen cursussen in eigen tempo zonder livesessies even goed werkt als cursussen met livesessies. Natuurlijk leer je wel het een en ander, maar niet zoveel als met een docent die tijdens elke sessie volledig aanwezig en beschikbaar is. Maar dit is mijn mening 🙂

Wat doe ik nu?

Op dit moment ben ik mijn online cursussen opnieuw aan het ontwerpen voor de online wereld. Je kunt ze in maart volgen. Voorlopig ben ik beschikbaar voor privélessen, 1-op-1 of in tweetallen. Als je geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.