In gesprek met Ruud van Casa Arena
We zijn in Tomares, op een kwartiertje rijden van Sevilla en verblijven een paar dagen bij Casa Arena. Casa Arena wordt gerund door Ruud, een enthousiaste en gedreven ondernemer. Hij en de leuke honden Willy en Nova heten ons van harte welkom. Later ontmoeten we ook Ángeles, de vrouw van Ruud. De B&B is een superfijne, rustige plek, waar we genieten van het zwembad en met een boekje en een drankje ontspannen in de tuin. De dag na aankomst spreken wij uitgebreid met Ruud over zijn emigratie naar Sevilla. Later schuift ook Ángeles aan. Wat een leuke mensen.
Snel naar
Nederland
Ruud studeert Toerisme aan de Hogeschool Breda. Daarna werkt hij zo’n 12 jaar als manager van een camping & bungalowpark in Oisterwijk, een mooie plaats in Noord-Brabant. Hoe leuk het werk ook is, toch komt het moment dat hij iets anders met zijn leven wil.
Ruud: “Het was niet dat ik persé weg wilde uit Nederland hoor. Nederland is een geweldig land om te wonen en te werken, maar het avontuur trok me. Vrijheid vind ik heel belangrijk. Ik wil zelf bepalen wat ik doe. Als kind was ik altijd al een beetje dwars als ik iets moest.”
Ondernemerschap
Door de drang naar vrijheid kiest Ruud voor het zelfstandig ondernemen. Waarin maakt hem eigenlijk niet zoveel uit. Hij wil een serieus bedrijf opbouwen. Vanwege zijn achtergrond ligt de toeristenbranche voor de hand.
Ruud: “Toerisme is op mijn pad gekomen. Als het iets anders was geweest, had ik dat wellicht gedaan. Het is ook niet zo dat ik altijd al droomde van een B&B. Het had net zo goed een kampeerbedrijf of een grootschalig hotel kunnen worden.”
Sevilla
De plek wordt Sevilla. Ruud is hier al eerder geweest en de stad spreekt hem enorm aan. Sevilla is een toeristische trekpleister en heeft een internationale luchthaven. Het hele jaar door zijn er toeristen. Zelfs in de zomer als de lokale mensen de stad vanwege de hitte ontvluchten.
Ruud: “Ik besloot om naar Sevilla te gaan en daar rustig te bedenken wat ik nu echt wilde gaan doen.”
Tomares
Tomares is een dorp, op een klein kwartiertje rijden van Sevilla en beschikt over een goede bus- en metroverbinding. Ruud vindt daar een woning.
“Ik vind de stad Sevilla echt geweldig, ook vanuit commercieel oogpunt, maar wilde daar niet wonen. Ik kom uit een klein dorp, ben dus geen stadsjongen en heb een hekel aan al die stadsgeluiden. Het is er nooit echt stil. Vaak kom je in een appartement terecht en zit je best wel opgesloten. Dat is niks voor mij.
In Tomares vond ik een leuk huis met een tuin en een gezamenlijk zwembad. Op zo’n 10 minuten van de metro. Dat was handig, want ik wilde een paar maanden naar de talenschool Clic in Sevilla om Spaans te leren. Met de metro was ik er zo.”
De B&B
Langzaam ontstaat het plan om een B&B te beginnen. Een zoektocht begint.
Hoe heb je deze B&B gevonden?
“Dit was al een B&B. Ad en Gerda, een heel leuk Brabants stel, runden dit. Ik was hier ooit te gast, ze wisten van mijn plannen en zeiden: ‘Nou Ruud, als je hier woont laat het dan maar even weten. Je bent hier altijd welkom hoor, de koffie staat klaar’. Dus toen ik hier woonde ontmoetten we elkaar weer en raakte ik bevriend met hen. Ad en ik zijn een beetje hetzelfde type mens. We hebben beiden de hunkering om ons eigen ding te doen, zoals tuinieren en wat aanrommelen rondom huis. Die klik was echt heel leuk. Met Gerda trouwens ook. Ze is helaas overleden, maar was echt een topwijf. Heel gastvrij en met het hart op de tong. Mede dankzij hen heb ik hier een hele goede start gehad. Zij namen me mee naar veel plekken en introduceerden mij bij allerlei mensen.
Op een bepaald moment was ik bezig met een B&B op een andere plek en toen zeiden ze: ‘Is onze B&B niks voor jou?’ Dat vond ik wel wat.
Wat zijn zij gaan doen?
“Zij zijn teruggegaan naar België en kochten daar een huis met het idee om er een kleine B&B neer te zetten. Dat is eigenlijk nooit van de grond gekomen, want toen het klaar was werd Gerda ziek. Ze heeft gelukkig nog wel gezien dat het af was. Ik ga nog steeds naar Ad toe als ik naar Nederland ga, want hij is een goede vriend.”
Wanneer heb je het overgenomen?
“In november 2019, vlak voor Corona.”
Coronatijd
De coronatijd is heftig. Ruud komt niet in aanmerking voor enige financiële steun van de overheid. Die kijkt naar de overnamedatum en niet naar de datum waarop de B&B gestart is, zo’n 7 jaar eerder. Ruud ziet zijn gespaarde geld als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Ruud: “Met die startdatum ben ik het nog steeds niet eens, maar goed dat is een strijd die ik niet ga winnen. Het is zuur en zonde dat het geld, waar ik 12 jaar hard voor gewerkt heb, binnen 1 jaar verdampte.
Ik heb even overwogen om terug te gaan naar Nederland, maar daar had ik niks meer. Bovendien was het praktisch gezien ook niet mogelijk. Reizen ging niet, alles zat potdicht. Ik besloot te blijven en er het beste van te maken. Het verlies van mijn spaargeld hakte er wel in, maar ik heb niemand verloren, niemand in mijn omgeving is ziek geweest, ikzelf ook niet. Én de plek waar ik zat was natuurlijk wel heel fijn.”
Eigendom
Is Casa Arena, de B&B, jouw eigendom?
“Het pand huur ik van Juan, een Spanjaard. De B&B heb ik met alle inventaris overgenomen. Dat heb ik uit eigen middelen gefinancierd. Door Corona heb ik wel een overbruggingskrediet moeten afsluiten. Ik had toen weinig keus, maar die probeer ik nu zo snel mogelijk weg te werken. Ik wil leven en ondernemen zonder bank.”
Zou je het pand ooit willen kopen?
“Ja, misschien wel. Daar heb ik al over gesproken met Juan en met mijn vrouw Ángeles. Uiteindelijk is iets voor jezelf hebben fijner. Maar ik ben content met de voorwaarden die ik heb en voor Juan is het fijn om mij erin te hebben. Ik gebruik dit pand voor gasten en heb er baat bij dat het er geweldig uitziet. Ik ben heel actief met onderhoud, waardoor het pand in een hele goede staat is. Daar is Juan weer blij mee. Dit pand kopen is voor mij nu niet realistisch en Juan heeft niet de behoefte om het te verkopen.
Liever koop ik een ander pand in de buurt, voor privé. Ik ben dit leven wel gewend omdat ik ook een bedrijfswoning had op het bungalowpark in Nederland. Het heeft ook wel iets, wonen tussen de gasten, maar we willen graag een gezin stichten en dan is het wel gezond om meer eigen ruimte te hebben, meer privacy. Wel graag vlakbij. Zodat ik hier veel tijd kan spenderen, maar ook snel thuis kan zijn.”
Zijn er mogelijkheden om de B&B nog verder uit te bouwen?
“Jazeker, maar zo lang het niet van ons is, ga ik er geen duizenden euro’s in investeren. Ik kijk wel vooruit, zo van wat heb ik over 3 jaar nodig. Ideeën genoeg voor zowel het huis als de tuin. Voor nu is het prima zoals het is.”
Heeft Casa Arena geen zonnepanelen?
“Nee nog niet, maar dat wil ik wel graag. Afgelopen jaar is de energie als een raket omhoog geschoten. Dan kom je weer terug op het feit dat ik het pand huur en dat is een nadeel. De eigenaar van het pand heeft er niet echt belang bij.”
Heb je gekeken hoe andere B&B’s het doen?
Rondom Sevilla zitten er niet zoveel B&B’s, maar ik kijk eigenlijk nooit naar anderen. Het is voor iedereen anders.
Veel B&B’s bieden actief eten en drinken aan. Gasten kunnen daar ook aanschuiven voor het diner. Dat hangt vaak samen met de locatie. Als je boven op een berg zit is dit misschien ook wel handig. Of als dit je verdienmodel is, is dat natuurlijk ook helemaal prima. Het is maar net wat je wilt.
Mijn verdienmodel gaat uit van de verhuur van kamers met of zonder ontbijt. Het verzorgen van diners is ook niet echt nodig. Sevilla is dichtbij en Tomares heeft tal van restaurantjes op loopafstand. Ik vind het leuk om af en toe een drankje te doen in de avond, maar zeker niet elke avond. Dat past gewoon niet in mijn leven.
Ik ben hier bijna altijd en sowieso goed per telefoon bereikbaar, mochten de gasten mij nodig hebben.
De gasten
Waar komen je gasten vandaan?
“Gasten komen echt overal vandaan. Ook uit Spanje. Spanjaarden zijn niet bekend met het fenomeen bed & breakfast. Het begrip wordt wel bekender in de kuststreek door de Engelsen, Nederlanders en Belgen die daar een B&B hebben. Maar hier in het binnenland kennen ze een hotel, appartement of een casa rural. Ik heb best moeite gedaan om het uit te leggen aan vrienden en familie hier, maar die snappen het niet echt, dus daar ben ik maar mee gestopt. Nu verkoop ik het aan Spanjaarden als een kleinschalig hotel en voor de gasten die het begrip wel kennen, is het weer een B&B. Voor mij maakt het niet uit, ik doe in beide gevallen hetzelfde.”
Komen er ook gasten in de snikhete zomer?
“Jazeker, Sevilla is wel een bestemming voor het hele jaar. Wel adviseer ik gasten om vroeger op pad te gaan en op het heetst van de dag de schaduw en koelte op te zoeken. Of een siësta te houden. Vaak strijken ze dan hier neer bij het zwembad.”
Ángeles
Hoe lang ken jij je vrouw al?
“Ik leerde Ángeles ruim 3 jaar geleden kennen, ze was mijn buurvrouw in Tomares. Zij komt oorspronkelijk uit Priego de Córdoba en is via Madrid en Sevilla in Tomares beland. We raakten aan de praat en er ontstond een vriendschap. Later is die overgegaan in liefde. De B&B had ik toen al.”
Het runnen van een B&B
Heb je de B&B altijd alleen gerund?
“Nee, ik ben begonnen samen met mijn toenmalige partner. Onze wegen scheidden, eerst privé en later ook zakelijk. Nu run in het in principe alleen.”
Op welke manier draai jij Casa Arena?
“Ik benader de B&B zakelijk. Ben hier voor opgeleid en bekijk het dus vanuit een hotelmanagement perspectief. Ik gebruik een heel goed reserveringsprogramma, waar allerlei data uitkomt. Zo weet ik waar en waarom mensen zoeken. Dat is misschien een voorsprong op mensen, die een dergelijke opleiding niet hebben gehad.”
Ruud draait de B&B voornamelijk alleen en legt de lat erg hoog.
“Ik wil het elke dag weer een beetje beter doen dan de dag ervoor. Natuurlijk heb ik ook wel eens twijfels gehad. Zeker op het moment dat ik het alleen ging doen. Maar met een paar aanpassingen is het goed gekomen. Ángeles zegt wel eens dat ik niet altijd een 10 hoef te scoren, maar dat zit nu eenmaal in mij. Casa Arena heeft een goede naam en dat wil ik graag zo houden. Ik streef het hoogste niveau na, maar wil daarbij ook mijzelf blijven. Als ik dat niet meer kan, dan stop ik ermee.”
Wat doet Ángeles?
“Zij heeft haar eigen werk in HR, maar woont hier natuurlijk wel. Zij heeft niet voor een B&B gekozen, dat was mijn keuze. Het is in het begin dan ook niet altijd makkelijk geweest. We hangen allebei erg aan vrijheid, dat is wat ons bindt. Ze vindt het inmiddels wel leuk, mengt zich onder de gasten en helpt ook als het nodig is.”
Versterking
Ruud is voor de B&B op zoek naar versterking. Zodat de dagelijkse gang van zaken gewoon door kan gaan, mocht Ruud een keer afwezig zijn.
“Ik ben niet op zoek naar een werkpaard. Dan kan ik net zo goed Gemma, onze schoonmaakster, vragen om een paar uur extra per dag te komen. Die werkt heel hard en doet haar werk bijzonder goed.
Ik zoek iemand die het leuk vindt om hier te zijn en waarmee het klikt. Die iets kan waar wij minder goed in zijn en die Engels en misschien ook wel Nederlands spreekt. Ook iemand die bereid is om de handen uit de mouwen te steken en het prima vindt een toilet schoon te maken als het nodig is.
Ik ontmoette een Nederlandse vrouw die hier wel oren naar had, maar uitsluitend gastvrouw wilde zijn. Dat werkt dus niet, dat past niet bij mij.”
Meer vrije tijd
Om toch wat meer vrije tijd te creëren besluiten Ruud en Ángeles om de B&B ook als vakantievilla aan te bieden. Dan huur je de hele B&B, inclusief het gebruik van de privé-keuken. Voor een familievakantie bijvoorbeeld.
“Ik ben er dan op de dag van het in- en uitchecken. Natuurlijk ben ik verder ook bereikbaar voor bijzondere gevallen, maar ik heb wel de vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil. Ik reis niet af naar Nederland of zo, maar we kunnen bijvoorbeeld wel een paar dagen naar zee. Ángeles heeft nog een appartement, waar wij dan in kunnen.”
Passie
Doen wat je echt leuk vindt, vindt Ruud het allerbelangrijkst.
Ruud: “Het maakt mij niet wat ik verdien per maand. Mijn drijfveer is om lekker fijn te leven en iedere dag te kunnen doen wat ik zelf wil. Ik vind het prima om 12 uur per dag te werken, als het maar iets is wat ik leuk vind. Als dat betekent dat ik een wc moet poetsen of de was moet ophangen, is dat helemaal prima.
Met Ángeles heb ik het daar vaak over gehad. Zij moest wel wennen aan mijn manier van denken en leven. Hoe ik het doe staat eigenlijk haaks op hoe zij het haar hele leven heeft gedaan en heeft ervaren. Zij is ingenieur geworden omdat ze toevallig heel goed kon studeren. Haar vader zei: ‘Als je iets wilt betekenen in het leven moet je studeren en iets kiezen wat maar heel weinig mensen studeren.’ Dat werd aeronautica en niet omdat ze dat nou zo leuk vond. Ze vertrok als 17-jarig meisje voor haar studie naar Madrid en had het daar niet makkelijk.
In Nederland zouden we zeggen, als je het niet leuk vindt dan kies je toch iets anders. Hier in Andalusië werkt het anders. Ik vertel haar dat ze andere keuzes kan en mag maken. Ze hoeft het pad, dat haar vroeger min of meer is opgelegd, niet te volgen. Vervolgens is ze nog diëtiek gaan studeren. Misschien dat ze daar iets mee wil gaan doen. Als er een dag komt dat ze zegt: ‘Laten we dit samen doen’ is dat ook helemaal prima. Zolang ze maar iets doet waar ze blij van wordt.
Ik kom door mijn visie echt wel in situaties terecht dat mijn Spaanse vrienden en schoonfamilie denken van die Ruud is gek. Ik vind dat wel meevallen, haha. Zo vinden ze het ook vreemd dat ik werk tijdens de Semana Santa. Dat krijg ik niet altijd uitgelegd, dus laat ik het maar.”
Werken in Andalusië
In Andalusië is er een ongekende werkloosheid. In de Covidtijd lag deze op zo’n 45%.
Ruud: “In Nederland zie je weinig 35+ jarigen werken in de supermarkt. Hier zie je mensen die hun hele leven voor de Mercadona werken of in de horeca. Hard werken voor een appel en een ei. Er is veel arbeidsdiscriminatie. Iedereen wil de beste mensen voor de laagste prijs. Dat is echt anders in Nederland, daar betaal je voor de besten ook het meest. Hier zie je hoogopgeleiden op baantjes solliciteren waarvoor ze duidelijk overgekwalificeerd zijn. Iedereen wil bij de overheid werken omdat dit banen voor het leven zijn. Daarmee creëer je dat mensen lui worden.”
Het beste van twee culturen
De mindset in Andalusië is dan misschien wel totaal anders, Ruud vind veel dingen in Andalusië echt leuk. Hij wil samen met Ángeles graag een gezin stichten en het beste van beide culturen doorgeven. Het relaxte van de levenswijze van de Spanjaarden, de open mindset en arbeidsethos van de Nederlanders.
Zijn er dingen waar je aan moest wennen hier in Spanje?
Ruud: “Ik kan maar niet wennen aan het extreem laat eten hier. Het liefst eten wij rond 15:00 uur uitgebreid en in de avond, rond een uur of acht, wat lichter. Ik wil graag nog even rustig zitten en niet met een volle maag naar bed. Een salade of een soepje is voor mij dan wel voldoende, maar Ángeles gaat nog rustig een visje bakken of zo. Vaak wordt 20:00 uur toch weer 22:00 uur, daar word ik niet zo blij van.”
De administratie
De administratie behoort niet tot de hobby’s van Ruud, maar is wel een noodzakelijk onderdeel van een bedrijf.
Ruud: “Voorheen deed ik de administratie niet zelf, maar na het vertrek van mijn toenmalige partner, ben ik het me eigen gaan maken. Ik wil een gezond bedrijf en dan moet je wel weten wat er gebeurt. Dus wil ik alles zien. Al heb ik een hekel aan digitalisering, ik zie de noodzaak er wel van in. Als ik nu een factuur krijg, betaal ik deze en gaat de factuur in de online drive. Dan ben ik klaar. De accountant heeft toegang en doet de rest. Mijn manco’s zijn administratie en social media. Ik ben blij dat Ángeles hier veel beter in is.”
Hobby’s
Het runnen van een B&B is arbeidsintensief. Er is altijd wel iets te doen, waardoor er weinig tijd overblijft voor hobby’s. Dat is voor Ruud geen groot probleem. Het runnen van Casa Arena vindt hij geweldig om te doen.
Ruud: “Mijn werk is eigenlijk mijn hobby, haha. Ik vind het heerlijk om in en rond de B&B bezig te zijn. Om in de keuken te staan en te tuinieren. Snoeien vind ik zalig en ik word blij van het schoonmaken van het zwembad.
Voorheen haalde ik wel eens gasten op van het vliegveld. Dat was dan echt even een uitje. Helaas kan dat niet meer nu ik de B&B alleen run.
Ik kijk graag voetbal en Formule 1 en fietsen vind ik heerlijk. Ik heb een mountainbike, maar die heb ik al maanden niet aangeraakt.
Dit jaar is het gewoon plankgas geven, alle remmen los en veranderingen doorvoeren. Siësta houden is ook niet echt aan mij besteed. Ik vind het gewoon fijn om bezig te zijn.
Als ik echt moe ben dan kijk ik graag ‘Flikken Maastricht’, dat is dan even pure ontspanning.”
Familie
Heb je nog familie in Nederland?
“Ja, mijn ouders en mijn zus. Mijn ouders komen hier wel zo’n 4 á 5 keer per jaar en blijven dan minimaal 1 week. We gaan natuurlijk ook wel eens naar Nederland en dan zijn wij bij mijn ouders. Dan zit Ángeles ineens om 18:00 uur aan de boerenkool, nou, dat is voor haar ook wel even wennen, haha.”
De toekomst
Hoe zie jij de toekomst?
Ik hoop dat ik hier nog lang kan blijven en samen met Ángeles een gezin kan stichten. Ik ben blij zoals het is gegaan, want ik mis niet veel in Nederland. Ja, mijn familie en mijn beste vriend natuurlijk wel, maar verder heel weinig .
De tips van Ruud:
- Blijf dicht bij jezelf. Doe vooral wat je leuk vindt en als je wilt emigreren, doe dat dan. Blijf niet in Nederland omdat je ouders nog leven of zo. Die redden zich echt wel.
- Leer Spaans. Een open deur, maar toch, zorg ervoor dat je de taal beheerst. Veel mensen denken dat ze met steenkolen Engels overal terecht kunnen, maar dat is echt niet zo.
- Ik kan van alles zeggen over dat je je zaken goed op orde moet hebben en dat je het in Nederland goed achter moet laten. Dat vind ik helemaal niet belangrijk. Je kunt altijd terug. Kost misschien wat geld en je raakt de dingen die je opgebouwd hebt wellicht kwijt. Er zijn ook mensen die half gaan en nog veel in Nederland houden. Voor de ene werkt dat, voor de ander niet.
- Als je een hotel of B&B wilt starten is je achtergrond niet echt belangrijk, misschien is het wel makkelijk als je horeca ervaring hebt. Maar het is geen must. Het moet vooral je droom zijn en je moet het leuk vinden om met mensen om te gaan.
Ruud Cranenbroek
Casa Arena
Adres: Calle Dr. Flemming, 18
41940 Tomares
Sevilla, España
Telefoon: +34 954 969 888
Mail: info@bb-arena.com
Website: bb-arena.com