Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
sanne-van-den-hurk-advocaat-sevilla

Sanne – Advocate, Sevilla

Picture of Annelies
Annelies
Leestijd: 14 minuten

We spreken met Sanne, die op 14-jarige leeftijd samen met haar ouders, Maarten en Monique van den Hurk, naar Spanje emigreerde. 

Hier lees je het verhaal van Sanne, een krachtige, jonge vrouw die haar weg in Spanje heeft gevonden.

In gesprek met Sanne, advocate in Sevilla

Snel naar

Vertrek uit Nederland

Hoe was het voor jou om met je ouders te emigreren naar Andalusië?

“Het was 2009. Ik was 14 jaar en had mijn leventje helemaal op orde. Ik deed 3 havo in Helmond, had veel vriendinnen en zat op paardrijden. Elke ochtend op mijn fiets naar school, al dan niet door de regen. Het was allemaal heel gewoon, dat was mijn leven. Het ging allemaal erg goed en leuk, totdat mijn vader ineens zei, volgens mij zelfs op mijn verjaardag, ‘We gaan naar Spanje verhuizen.’ Nou mijn dag was meteen verpest.”

Stond het al helemaal vast?

“Ja, het besluit was genomen. Ik ben daar niet bij betrokken. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik was 1 keer op Gran Canaria geweest, samen met mijn moeder en een vriendin. That’s it. We gingen altijd naar Italië in de zomer en in de winter skiën in Oostenrijk. We hadden een camper waar we veel mee reisden, maar in Spanje waren we nog nooit geweest. Dus dat kwam wel raar over. Ik sprak ook helemaal geen Spaans, kreeg ook geen Spaans op school.”

Zat er veel tijd tussen het moment dat je het hoorde en dat jullie daadwerkelijk vertrokken?

“Nou, het werd verteld op mijn verjaardag in mei, dat zal 2008 geweest zijn. Wij zijn in januari verhuisd. Ik ben eerder met mijn vader naar Sevilla gegaan om een huis te zoeken dat we konden huren. We bezochten er een aantal en hebben er toen één vastgelegd. Toen is het balletje gaan rollen.

spaanse-vlag

School

Hoe ging dat met school?

“Mijn ouders plaatsten me op een internationale school, ervan uitgaande dat dat het beste voor mij zou zijn en de verwachting dat ik daar in het Engels aangesproken zou worden. Dat bleek een misvatting. Er waren misschien 2 of 3 kinderen die Engels spraken. Ik voelde me daar niet zo thuis. Het waren lange dagen, van 9 tot 6. Ik moest erheen met de schoolbus en tussen de middag bleef ik daar ook warm eten. Nee, dat was het niet.

Na de zomervakantie ben ik naar een openbare school overgestapt. Tot grote verbazing kreeg ik daar 2 uur per week bijles van een Spaanse juffrouw. Ik kon aan haar alles vragen, over waar ik allemaal tegenaan liep. Zowel met de vakken als de taal. Ik kreeg veel meer hulp op die openbare school dan op die dure internationale school.”

Was deze school dichterbij?

“Ik kon er wandelend naartoe. Maar het was wel zwaar. Ik moest én de taal én alle vakken, die in het Spaans gegeven werden, leren. Hele dagen was ik aan het studeren, maar uiteindelijk is dat wel gelukt.”

Kon je makkelijk integreren?

Dat was echt wel moeilijk. Het was in een tijd dat er in Sevilla niet veel buitenlanders waren. Zeker in een dorp als Espartinas, was het al helemaal raar dat er iemand uit het buitenland was. Ik denk dat het nu wat makkelijker is voor een 14-jarige, gezien alle toeristische ontwikkelingen.”

dieproze-bloemen-sevilla-santa-cruz

Vriendschap

Heb je in die tijd veel vriendinnen kunnen maken?

“Dat was lastig. Ik was alleen maar druk bezig met mezelf. Met school, de taal. Ik vond het aanpassen erg zwaar. Was nog heel erg met Nederland verbonden en zei: ‘Zodra ik 18 ben ga ik terug.’

Achteraf was het een voordeel dat ik nog geen telefoon had en dat Whatsapp nog niet bestond. Al het contact ging via de mail. Dus ik werd er niet constant aan herinnerd wat ik allemaal miste. Het wereldje waar ik uitgehaald was, zeg maar.”

veld-margrieten-antequera-andalusie

Naar Nederland

Kon je de contacten in Nederland wel in stand houden?

“Ik ben op mijn 18e teruggegaan naar Nederland, toen had ik nog wel mijn vriendinnenkring. Er was nog niet zo heel veel tijd overheen gegaan. Ik merkte al wel dat iedereen haar eigen weg begon te gaan. De één ging studeren en de ander deed weer wat anders. Uiteindelijk viel mijn vriendinnengroep ook uit elkaar. Zij zagen elkaar alleen als ik er ook was. Dus het werkte een beetje andersom, dat is dan wel weer grappig. Nu, nu we zo’n 14 jaar verder zijn, is het contact wel verwaterd. Ik heb nog steeds wel contact met een aantal vriendinnen, maar niet meer met iedereen uit die groep van destijds.”

Je ging terug naar Nederland om te studeren?

“Ja, ik was aangenomen op de Universiteit van Tilburg. Ik had het helemaal uitgestippeld. Ik wilde graag in Helmond wonen bij mijn familie in de buurt. Niet helemaal alleen op een kamer in Tilburg. Mijn oma’s waren dichtbij en ik kon terecht bij een ex van een neef van mijn vader. Ik had altijd al een goede relatie met haar. Zij woonde alleen in het centrum van Helmond in een heel leuk, groot appartement. Dus ik vertrok.”

Wat ging je doen?

“Ik ben gaan werken, baantjes gaan zoeken. Ik weet niet eens meer hoeveel ik er wel niet heb gehad. Dan zie je al je vriendinnen studeren, ze hebben een rijbewijs en krijgen een leuk autootje van hun ouders. Mijn ouders gaven mij wel een toelage, maar hadden wel zoiets van ‘Jij wilt naar Nederland, dan moet je er zelf ook voor werken.’ In Spanje mocht ik het autootje van mama meenemen en had ik meer vrijheid. Hier moest ik mijn eigen boontjes doppen, werd nat op de fiets en het was ijskoud, want ik kwam in de winter.”

tulpen-in-nederland

Terug naar Spanje

Waarom ging je in de winter?

“Dat weet ik niet, het kwam zo uit. Ik kreeg het op mijn heupen, haha. Dus ik moest elke dag op mijn fiets door de kou. 2,5 maand later wilde ik even naar mijn ouders toe. Toen ik weer hier in Spanje was, viel het kwartje. Ik wilde hier zijn. Ik was toch meer veranderd dan ik dacht.
Dus ik weer terug naar Nederland, al mijn spullen inpakken. Ik had echt alles meegenomen. Tig koffers in het vliegtuig. Ook had ik al nieuwe spullen gekocht want ik moest een kamertje inrichten. Alles weer verkocht. Het lijkt misschien kort die 2,5 maand, maar voor mij was het voldoende om er zelf achter te komen wat ik echt wilde. Mijn toekomst lag en ligt hier in Spanje.”

Als je het niet had gedaan, zou je je dan nog steeds afvragen of je toch niet had moeten doen?

“Ja, dat denk ik wel. Nu heb ik dat niet meer. Ik merkte ook dat ik, sinds we naar Spanje verhuisden, een hele hechte band kreeg met mijn ouders. Daarvoor hadden we allemaal ons eigen ding. In Spanje stonden we er met ons drieën voor. Bij alles heb je met elkaar te maken. Ik kon ook niet even naar een vriendin toe. Als er iets was, was het een probleem van ons alle drie. Dat versterkte onze band enorm. Ik merkte in Nederland, dat als ik achter de kassa zat en al die meiden met hun moeders zag winkelen, dat ik dat erg miste.”

sevilla-plaza-de-espana

Studie

Ben je wel aan de studie begonnen?

“Toen ik Nederland was, kon ik pas na de zomer starten. Ik zou daar rechten gaan studeren. Maar ja, zover is het niet gekomen.”

Ben je vervolgens in Sevilla gaan studeren?

“Voor de studie rechten hier heb je een opleiding nodig, vergelijkbaar met VWO met een bepaald gemiddeld cijfer. Ik had de opleiding wel, maar mijn gemiddelde was te laag. Dus moest ik eerst vol aan de bak om dit cijfer op te krikken. Ik kwam in april terug en had in juni mijn examens. Dat lukte en daarna kon ik starten met mijn studie rechten.”

Waar ben je gaan studeren?

In Sevilla, aan de Universidad Pablo de Olavide, net buiten Sevilla. Dat was handig, want ik kon er zowel met de auto als de trein naartoe. Toen ik moeder werd, was ik helemaal blij met mijn keuze. Kon ik er lekker heen met de auto en hoefde ik niet een uur met de bus of trein. Daar had ik toen echt geen tijd voor.”

Hoeveel jaar heb je gestudeerd?

“Het is een studie van 4 jaar, maar ik heb er 5 jaar over gedaan. Het eerste jaar was wel een beetje chaotisch, ik begon weer in mijn ritme te komen, kreeg vriendinnen en ging lekker veel op stap. Het tweede jaar begon ik heel goed en toen raakte ik zwanger. Een onverwachte verrassing. Ik wilde graag een master doen in het buitenland, maar die plannen vielen in één keer weg. Dat kwam wel even hard aan. Maar ik realiseerde me ook dat er belangrijkere dingen zijn.

Door Javier, mijn zoon, ben ik mijn tijd heel consequent en goed gaan benutten. Ik haalde goede cijfers en al mijn examens. Ik wilde ook echt mijn studie voltooien om verdere stappen te kunnen zetten. Al met al deed ik er wel een jaartje langer over. Daarna ben ik een master advocatuur gaan doen van 2 jaar. Daar begon ik aan in 2019, toen kwam Covid en ging dus alles online vanuit huis. In 2020 heb ik de studie kunnen afronden.”

sanne-en-javi-op-feria-de-abril-sevilla
sanne-met-zoon-javier
sanne-met-ouders-en-zoon

Werk

Wat ben je gaan doen na je studie?

“Ik heb eerst 6 maanden gewerkt op de plek waar ik mijn stage al had gelopen. Dat was erg leuk.

Toen kwam Euro Economics Barcelona op mijn pad. Het leek me wel interessant om daar te werken dus stuurde ik een e-mail. Door mijn Nederlandse achtergrond en Spaanse opleiding was ik voor hen interessant en meer dan welkom. Ik heb wel eerst mijn arbeidscontract bij het Spaanse advocatenkantoor uitgediend en ben in juni 2021 bij Euro Economics Barcelona begonnen.”

visitekaartje-sanne-euroeconomics-sevilla

Aard werkzaamheden

Wat doe je precies?

“Euro Economics Group is een groot bedrijf met verschillende advocaten, juristen, fiscalisten, accountants, boekhouders en salarisadministrateurs. Onze dienstverlening is enorm breed maar toch zeer concreet. Wij begeleiden o.a. professionele buitenlandse bedrijven, (vermogende) particulieren, exclusieve family offices, zelfstandig ondernemers en bekende topsporters in Spanje (zoals voetballers en wielrenners). 

Je moet dan denken aan de hele begeleiding van het oprichten van een dochteronderneming-filiaal-sucursaal in Spanje met de bijbehorende Compliance-accountancy-payroll werkzaamheden. Het begeleiden van particulieren (of bedrijven) bij het aankopen van onroerend goed met de daaropvolgende fiscale verplichtingen voor zowel fiscale residenten als niet fiscale residenten. 

Ikzelf ben beëdigd advocate bij Euro Economics Barcelona. Ik begeleid onze cliënten o.a. bij het oprichten van dochterondernemingen, handel-vennootschapsrecht, het aankopen van onroerend goed door heel Spanje. Ook begeleid ik niet-residente werkgevers waarvan een werknemer gaat emigreren naar Spanje en waarover er verschillende verplichtingen ontstaan betreffende het afdragen van sociale premies en loonheffingen.”

Hoeveel werk je?

“Ik werk 35 uur per week, aangezien ik een zoontje heb is dit voor mij prima te combineren.

Het is een hele leuke, leerzame maar ook intensieve baan. Het is namelijk altijd heel erg druk. Er is veel vraag naar onze dienstverlening. Helaas moeten we dus ook wel eens nee verkopen, vooral bij de aangiften van inkomstenbelasting voor fiscale residenten.”

Kantoor in Sevilla

sanne-met-sleutel-euro-economics-sevilla
kantoor-euro-economics-sevilla

Waar werk jij?

“Ik heb ongeveer anderhalf jaar vanuit huis gewerkt. Dat ging prima, maar ik was wel toe aan een verandering. 

Het scheiden van werk en thuis is enorm belangrijk en gelukkig kreeg ik de steun van de directeur om een kantoor in Sevilla te openen. Sinds februari 2023 hebben we ons nieuwe kantoor, in hartje centrum, Calle Bailén 24. Voor mij is deze locatie ideaal. Ik woon buiten de stad en hier zijn er genoeg parkeergelegenheden. Ik ga nu iedere dag met een smile naar kantoor, genietend van de geweldige sfeer die er dagelijks hangt in Sevilla.”

Mag je ook mensen aannemen?

“Ja, dat is wel de bedoeling. Er zitten steeds meer Nederlandstaligen in Sevilla die wij graag van dienst willen zijn, echter onze dienstverlening is wel heel specifiek. Wij zijn geen gestor die niet gerelateerde juridische/fiscale diensten verleent. We bieden geen dienstverlening aan waar we niet 100% achterstaan. Zo zijn we uniek in wat we doen en kunnen we de garantie bieden dat wat we doen ook echt goed wordt uitgevoerd.

Wat we buiten een uitbreiding van locatie met dit kantoor willen bereiken is dat we support bieden aan de andere kantoren. Euro Economics is een groot bedrijf en heeft al behoorlijk wat vestigingen in Spanje. Madrid, Barcelona, Girona, Mallorca, Alicante, Marbella en nu ook hier. Met een kantoor in Sevilla is ons bereik groter voor zowel klanten als personeelswerving. Ondanks dat wij vanuit de bestaande kantoren diensten verlenen door heel Spanje zijn we nu fysiek dichtbij voor klanten in Sevilla, Huelva en Cádiz bijvoorbeeld.

Jij werkt voor Barcelona en Marbella?

Ik werk officieel voor Euro Economics Barcelona maar gezien de drukte werk ik ook veel samen met Euro Economics Marbella. Ook een geweldig kantoor met leuke collega’s. Ik heb veel geluk dat ik me bij beide kantoren op mijn plek voel en leer van ieders werkzaamheden.”

Wordt er verder uitgebreid?

Het is niet eenvoudig collega’s te vinden met een Nederlandse én Spaanse achtergrond. Veel cliënten komen bij ons juist omdat wij hen in het Nederlands van dienst kunnen zijn en hun cultuur en manier van denken begrijpen. Wij zijn continue op zoek naar personen met een achtergrond in boekhouding, salarisadministratie en (fiscaal) recht. Relevante werkervaring in Spanje op deze gebieden en het spreken van Spaans én Nederlands is hierbij een must.“

interieur-kantoor-sevilla-euroeconomics

Aankoopbegeleiding onroerend goed

Wat doe je allemaal bij aankoopbegeleiding?

“Ik onderzoek, of beter gezegd begeleid de hele aan- of verkoop. Zodra de klant zegt ‘Ik wil dit huis kopen’, komen wij in beeld en nemen het over. We bemiddelen niet in de aankoopprijs, we zijn geen makelaar. Maar we regelen alles met betrekking tot de reserveringen, aankoopcontracten, controleren de registratie van het object in het kadaster en eigendomsregister (welke niet altijd overeenkomen), verwerken beslagleggingen, bijzonderheden, bestemmingsplannen, urbanistische/juridische problemen, etc. Hier wordt heel veel illegaal (bij)gebouwd en aangepast zonder dat daar een vergunning voor is en dat kan hele grote consequenties hebben. Wij willen er zeker van zijn dat de klant op de hoogte is van wat deze aankoopt.”

Speelt de notaris een grote rol?

“Nee, helaas niet. Deze eist wel een aantal documenten, maar buiten deze zaken kan er nog heel veel mis gaan.

Wij tekenen het contract mee en zorgen ervoor dat alle aanpassingen doorgevoerd worden. Ook onderhouden wij het contact met de makelaar en de verkopende partij. In Nederland is het vaak zo dat je een bedrag als borg moet stallen bij de notaris totdat alles rond is. Dat gebeurt hier niet. Dat brengt weer het probleem met zich mee dat je goed moet uitkijken met geld dat uit het buitenland komt en waar deze in borg wordt bewaard tot aan de overdracht. Er moet met heel veel zaken rekening gehouden worden, ook belastingtechnisch. Euro Economics biedt in veel gevallen het gebruik van haar derdenrekening aan.“

Hoe kom je aan de klanten voor de aankoopbegeleiding?

“Door de jaren heen heeft Euro Economics hard gewerkt om een goede naam te creëren. Euro Economics beschikt over een ISO 9001 certificaat en onze Happy Client Score in 2022 staat op 9,5 op een schaal van 10. We hebben goede klanten en grote investeerders die terug blijven komen. Mond-tot-mond reclame is natuurlijk de beste manier van marketing.

Daarnaast hebben wij verschillende websites welke behoren tot Euro Economics waarop veel informatie te vinden is (zoals belastingenspanje.nl, koopbegeleidingspanje.nl, dochtersbedrijfspanje.nl). Onze klantenservice staat ook dagelijks klaar om binnen 24 uur vrijblijvend e-mails te beantwoorden van potentiële klanten.”

Rol van de advocaat

Wat kom je als advocaat vooral tegen als mensen proberen zaken zelf te regelen?

“Dat het niet lukt. Dat ze te laat zijn met aangiften of dat ze een woning hebben aangekocht waar van alles aan mankeert (beslagen, hypotheken, juridische oneffenheden), of dat ze zich opgelicht voelen na het ondertekenen van een contract en hun reserveringsbedrag kwijt zijn. Er zijn mensen die gaan emigreren, maar wel voor een Nederlandse werkgever blijven werken, denkende dat zij gewoon inkomstenbelasting en sociale verzekeringen in Nederland blijven afdragen maar zo zit het niet altijd. 

Het is dus belangrijk, dat je, voordat je gaat emigreren, eerst je situatie uit laat zoeken. Zodat je 100% weet hoe je iets moet aanpakken en wat je wel en niet wilt doen. Daar kunnen wij bij helpen.”

Zijn er nog zaken die belangrijk zijn in de contacten met overheidsinstanties?

“Ambtenaren maken ook fouten en zijn niet altijd op de hoogte van de procedures. Je wordt daarom snel als emigrant weggestuurd omdat je schijnbaar een of ander document niet bij je hebt. Het helpt daarom enorm als je weet wat je steeds nodig hebt aan documentatie en de kennis hebt met hoe het in de praktijk werkt.”

De advocatuur

Heb je in je werk veel met andere advocaten te maken?

“Jazeker. Zowel de kopende als de verkopende partij heeft normaal gesproken een advocaat in dienst genomen. Mocht de tegenpartij niet over een advocaat beschikken levert ons dit enorm veel extra werk op aangezien al het werk op de schouders van ons valt.“

Worden advocaten hier ingeschreven in een register, dat je kunt inzien?

“Iedere provincie heeft z’n eigen college. Daar kun je je inschrijven en voor die inschrijving betaal je maandelijks. Alles moet perfect in orde zijn, ook of je zelfstandige bent of in loondienst. Wijzigingen moet je ook tijdig doorgeven. Bijvoorbeeld als je van een arbeidscontract naar zelfstandig ondernemer gaat. Als er ook maar iets niet klopt kom je er niet in, word je afgemeld of op inactief gezet.”

straat-kantoor-euro-economics-sevilla

Zakelijke toekomst

Hoe zie je je zakelijke toekomst?

Nu dat wij een kantoor hebben geopend in Sevilla zijn wij meer zichtbaar in deze regio en komen er wellicht ook nieuwe leuke projecten naar boven. We blijven groeien en ik krijg steeds meer werkervaring wat natuurlijk geweldig is voor mijn eigen professionele ontwikkeling.”

Van alles wat je doet, wat vind je het leukst in je werk?

Ik vind op dit moment alles wat ik doe leuk. Ik ben zeer leergierig dus pak ook snel een uitdaging op.. Wat mij het meeste aanspreekt van dit beroep is dat geen dag, cliënt of dossier hetzelfde is.”

Zou je als zelfstandige willen werken?

“Nee hoor, ik leer hier zoveel en heb het zelf in de hand. Ik heb alle vrijheid die ik mij maar wensen kan, het kan echt niet beter.
Ongeacht dat een advocate in dienst is bij een werkgever blijft deze toch de professionele onafhankelijkheid houden om dossiers wel of niet op te nemen. Gelukkig hebben wij een leuk team en wordt het werk goed verdeeld.”

Privé

sanne-javi-te-paard

Wat doet je partner?

“Javi, mijn partner zit in de paardenwereld. Daar hebben we elkaar ook ontmoet. In Nederland reed ik al paard en dat ben ik hier blijven doen. Nu niet meer trouwens, daar heb ik geen tijd meer voor. Mijn zoon Javier voetbalt liever, maar begint nu toch interesse te tonen voor de paarden.

Javi koopt en verkoopt paarden, doet wedstrijden en geeft les.”

Heeft hij een eigen manege?

“Nee. Hij zit op een manege en daar heeft hij zijn klanten. Hij heeft wel een manege gehad, maar dat is heel veel werk en je kunt nog geen weekend weg. Uiteindelijk verdien je er ook niet heel veel mee. Hoe hij het nu doet is veel handiger. De manege regelt de verzorging van de paarden, geeft ze te eten, mest de stal uit etc. Javi komt er alleen om te rijden en les te geven. Hij heeft nu alleen de lusten en niet meer de lasten.”

Kunnen jullie je werk goed combineren met het gezin?

“Jazeker, Javi heeft geen vaste werktijden. Dus als ik in de knoop zit dan is het van ‘Javi, haal jij Javier even op?’ Dan kan hij niet zeggen van dat lukt niet, ik moet werken, haha.”

Je zit in een klein dorp. Hoe kijken ze hier tegen werkende vrouwen aan?

“Ik denk dat tegenwoordig een vrouw wel moet werken, anders kom je met je gezin gewoon niet rond.

Waar ik wel als vrouw last van heb is dat je heel veel taken hebt. Je werkt fulltime, je hebt een kind, dan de school weer dit en dat, een ouderavond, een tandartsafspraak etc.”

Verdeel je de taken met je partner?

“Jawel, maar het meeste doe ik toch nog wel.” 

gezin-sanne-van-den-hurk

Bijspringen in de B&B

blik-op-zwembad-en-bb-casa-adelante-nederlandse-bb-in-sevilla

Je hebt hier, in Casa Adelante, de B&B van je ouders ook veel gedaan hè?

“Ja, toen mijn moeder tijdens de Corona epidemie naar Nederland was om daar geld te verdienen heb ik hier de boel gerund. Met mijn vader, maar die werd helaas behoorlijk ziek. Dat hielp natuurlijk niet mee. Mijn omaatje is toen hier gekomen en zorgde voor het ontbijt, het opruimen en de gesprekjes met de gasten. Dat was erg fijn. Ik kon dan de boodschappen doen, de gasten ophalen en wegbrengen en ik moest ook nog werken tussendoor. Het was een pittige tijd.”

Hoe combineerde je dat met je baan?

“Ik werkte toen 20 uur per week vanuit huis, dus dat was moeilijk maar toch te combineren.”

Vond je het leuk om in de B&B bezig te zijn?

“Ja, om even bij te springen wel. Maar ik zou de B&B echt niet willen overnemen, of misschien wel overnemen maar dan zou ik iemand in dienst nemen. Ikzelf wil dat niet. Ik ben een vrije vogel. Als vrijdag het werk erop zit, dan gaan de telefoons in de bak en ga ik doen waar ik zin in heb. Met het gezin of vrienden op stap, of afspreken dat de kinderen samen kunnen spelen en wij, moeders, lekker kunnen kletsen of wat dan ook.

“Een B&B is echt 24/7 het hele jaar door, behalve als je een keer een kruis door je agenda zet. Dat doe je natuurlijk niet zo snel, want het zijn je inkomsten. Je weet ook niet hoe het volgend jaar weer is. Dat hebben we natuurlijk met Covid wel ervaren.
Zo’n B&B is echt heel intensief. Daar moet je echt zo’n persoon voor zijn als mijn moeder. Zij is echt heel verzorgend en bezorgd om haar gasten. Ze doet er alles aan om hen een fijn verblijf te geven.Mijn vader ook natuurlijk.

Ik wil lekker blijven doen wat ik nu doe. Ik doe trouwens wel de boekingen. Mama houdt ook de reserveringen bij, zodat we samen kunnen controleren en zeker weten dat het klopt. Wij zijn wel van het dubbel checken. Zo voorkomen we dubbele boekingen, want dat zou heel vervelend zijn.”

Toekomst privé

Hoe zie jij je toekomst voor je?

“Dat is weer het voordeel van Spanje. Ik ben er niet zo mee bezig. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Zo hebben we een huisje in Umbrete, dat is van mijn vriend, die heeft het gebouwd op een geërfd stuk grond. Dat zijn we nu aan het inrichten. Het is hartstikke leuk, maar is niet mijn droomhuis. Umbrete is een klein dorp dat nog wel een beetje achter loopt. Het positieve is dat ik in 2 minuten op de snelweg zit naar Sevilla. Met Umbrete heb ik ook niet zoveel. Javier zit ook in een ander dorp op school. In dat dorp is gewoon meer leven en kan hij voetballen en buitenspelen met zijn vriendjes. Op termijn wil ik daar graag heen. Nu moet ik Javier steeds brengen en halen, hij is pas 7.

javi-sanne-javier-stadion-sevilla

Verder is het enige wat ik wil dat dit allemaal goed gaat en dat mijn ouders gezond en samen gelukkig zijn. Dat wil ik ook voor mijn gezin. Het klinkt misschien heel simpel, maar dat vind ik echt het belangrijkste.”

De tips van Sanne!

  1. Als je met kinderen wilt emigreren, doe dat dan voordat ze naar de middelbare school gaan. Want dat is een grote stap in hun leven. Dus tot 12 jaar eigenlijk. Dan zijn ze nog flexibel om ze uit hun gewoontes te halen. Achteraf ben ik echt wel blij met de keuze van mijn ouders. Maar tussen mijn 14e en 18e heb ik echt hele zware jaren gehad. Niet dat ik diep ongelukkig was hoor, maar het was wel moeilijk. Naar Nederland gaan was voor mij het keerpunt. Toen had ik zelf de vrije keuze.

  2. Vanuit het perspectief van een advocaat zou ik zeggen, neem contact op met een advocaat als je naar Spanje wilt emigreren om je persoonlijke situatie zowel juridisch als fiscaal uit te stippelen en niet voor verrassingen wilt komen te staan.

  3. Ik heb enorme spijt dat ik niet consequent mijn zoontje Nederlands heb aangeleerd. Hij begrijpt veel maar spreekt de taal niet vloeiend. Mijn tip hierin is dan ook te profiteren van deze tweetalige situatie en door te zetten. De Nederlandse taal is weliswaar geen wereldtaal, maar mij heeft deze combinatie een hele leuke baan opgeleverd.
sanne-met-haar-gezin

Sanne van den Hurk

Euro Economics Sevilla

Adres: Calle Bailén 24
41001 Sevilla, España
telefoon: +34 954 551 205
Mail: sevilla@euroeconomics.com
Website: euroeconomics.com