Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
maarten-en-monique-nederlandse-benb-in-sevilla

Maarten & Monique – Casa Adelante

Annelies
Annelies
Leestijd: 12 minuten

We zijn in Espartinas, vlakbij Sevilla en verblijven in Casa Adelante, de B&B van de gastvrije Brabanders Maarten en Monique. De B&B is superschoon en comfortabel. Tel daarbij de overdekte bodega en de heerlijke tuin met zwembad op en je hebt alles voor een fijn verblijf.

We zijn nieuwsgierig naar het verhaal van Maarten en Monique, en wat een verhaal is dat. Ondanks tegenslagen zijn zij overeind gebleven en doorgegaan. Wat een doorzettingsvermogen, veerkracht en positiviteit hebben die twee.

blik-op-zwembad-en-bb-casa-adelante-nederlandse-bb-in-sevilla

Snel naar

Boom in bloei Andalusië

Hoe het allemaal begon

Maarten is geboren en getogen in Helmond en vanaf zijn 18e werkzaam in het familiebedrijf in rolluiken, zonwering, garagedeuren e.d. Hij is halverwege de 40 als hij het werk niet meer leuk vindt. Hij is het zat in Nederland. “Alle regeltjes hier, om gek van te worden.” Hij voelt zich ongelukkig en wil weg.

Monique, geboren in Tilburg, verhuist op jonge leeftijd naar Helmond. Daar leert ze later Maarten kennen. Ze trouwen en krijgen een dochter, Sanne. Ze helpt Maarten in het bedrijf, doet de boekhouding en springt bij waar nodig. Dit doet ze naast haar baan als verpleegkundige in het ziekenhuis.

Als ze op vakantie zijn in Spanje zegt Maarten tegen Monique: “Hier wil ik wel wonen”. Waarop Monique antwoordt: “Doe normaal man”.

Monique houdt van haar baan als verpleegkundige, doet dit al 25 jaar met veel plezier en hoeft niet zo nodig weg. In tegenstelling tot Maarten, heeft zij er eigenlijk nooit serieus over nagedacht.

Monique: “Maar de keuze tussen leven met een ongelukkige man in Nederland, of de sprong wagen en een B&B beginnen in Spanje, was voor mij zo gemaakt. Ons huis zat elk weekend al vol met vrienden en familie voor wie ik lekkere hapjes maakte. Dat vond ik heerlijk om te doen. Ik dacht, koken kan ik al en als ik dat in een B&B ga doen is dat mooi en kan ik er ook nog een factuurtje voor maken”. Ze lacht.

Het besluit is genomen. “We gaan het gewoon doen!”

Voorjaar Sevilla

Andalusië, een nieuw avontuur

De keuze valt op Andalusië, vanwege het klimaat en de afstand naar Nederland.  “We spreken weliswaar de taal nog niet, maar Dolores, een goede vriendin die eerder naar Sevilla vertrok, helpt ons wel. Nu, 13 jaar later, spreek ik het nog steeds niet”, lacht Monique.

Dat dat wel meevalt, blijkt als wij Monique horen praten met Theresa, de hulp, en wij de Spaanse zinnen vloeiend van haar lippen horen rollen.

De aanpak

Monique vertelt: “Voor de B&B hebben we gekeken naar de ligging en het openbaar vervoer. Graag bij een stad met bezienswaardigheden en een korte reistijd per bus. De B&B zelf moest een fijne, rustige plek zijn. Het werd Sevilla.”

boven-gallerei-plaza-de-espana-sevilla
buitenkant-kathedraal-sevilla

Maarten gaat met dochter Sanne en een vriend op huizenjacht en vinden een geschikt huis. In januari 2009 kunnen ze er in. “We namen veel mee. Meubels, huisraad, potten en pannen. De meubels in Spanje vonden wij best duur en de stijl was niet echt wat we zochten. Wat we niet nodig hadden verkochten we.”

uitzicht-vanuit-kathedraal-sevilla

De eerste B&B

Het huis met uitzicht op Sevilla heeft drie verhuurbare slaapkamers. “Het liep als een tierelier, maar we  hadden eigenlijk te weinig kamers om het rendabel te maken. We konden het huis bij de buren, 100 meter verderop, er voor zeven maanden bij huren. Dat had nog eens vier slaapkamers en een 4-persoons huisje.”

Een periode volgt van werken, werken en nog eens werken. Steeds heen en weer rennen van het ene naar het andere huis. Rust was er niet, Monique viel 10 kg af, het was zo niet vol te houden. Ze zeiden tegen elkaar: “Dit kunnen we ook elders gaan doen in één accommodatie en zonder afhankelijk te zijn van twee huurbazen.” 

Een nieuwe zoektocht begint.

maarten-bezig-in-de-tuin

De tweede B&B

In Espartinas, een kleine 20 km van Sevilla, vinden ze een object met paardenstallen. Weer huur, ze hebben nog geen geld om iets te kopen. Wel een huurbaas minder en alles op één plek. Er moet veel aan gebeuren en het budget is klein. In drie maanden tijd verbouwt Maarten met enige hulp de paardenstallen tot vijf volwaardige, verhuurbare kamers. In het hoofdgebouw bevinden zich nog eens drie kamers. Acht kamers in totaal, dat moet goed te doen zijn.

Het harde werken wordt beloond. De B&B is prachtig en mensen komen graag terug voor de rust en de ruimte. Vooral de gastvrijheid van Maarten en Monique leidt tot goede recensies. 

“Ja, we deden het prima. We verdienden goed en konden daardoor geld opzij leggen om een eigen huis te kopen. Dat huis vonden we vrij snel, ook in Espartinas, in een rustige wijk. Het was liefde op het eerste gezicht en perfect voor ons. 

Voorlopig zouden we dit huis, Finca Adelante, verhuren als vakantiewoning. Later wilden we er zelf gaan wonen. Onze oudedagsvoorziening.”

bordje-casa-adelante-benb-sevilla

De bistro

Omdat het in de B&B zo geolied verloopt begint het bij Maarten, hij is nu eenmaal ondernemer, weer te kriebelen om iets nieuws op te zetten. In 2018 begint hij met vriend Mano een bistro in Sevilla. De inrichting maakt hij grotendeels zelf. De bistro biedt een combinatie van Nederlandse en Spaanse tapas en wordt een ontmoetingsplek voor allerlei nationaliteiten. Het is wederom een drukke tijd. Maarten vertrekt ‘s ochtends vroeg naar de bistro om ‘s avonds laat weer thuis te komen. Monique draait ondertussen de B&B in haar eentje. Beiden zijn continu aan het werk en zien elkaar amper meer. Hoe leuk de bistro ook is, dit gaat zo niet langer en in juni 2019 laat Maarten zich uitkopen, om weer samen met Monique de B&B te runnen en meer tijd voor elkaar te hebben.

maarten-en-mano-in-bar-bistro-los-tulipanes

Tegenslag en veerkracht

In  2020 dient Corona zich aan. Het duurt niet lang of er komen helemaal geen gasten meer. Inkomsten blijven uit, maar de maandelijkse kosten lopen wel gewoon door. De huurbaas is niet bereid hen tegemoet te komen en de € 1.000 staatssteun is absoluut niet toereikend. Maarten en Monique zien hun spaargeld als sneeuw voor de zon verdwijnen en zijn genoodzaakt de huur op te zeggen. Al het geld dat ze geïnvesteerd hebben in de B&B zijn ze kwijt. Ze staan met lege handen.

Maar Maarten en Monique laten het hoofd niet hangen. Hun huis, Finca Adelante, in Espartinas blijkt een zege. “Als we dit huis niet hadden gehad, hadden we het niet gered.” Ze besluiten om van dit huis een B&B te maken. “Dit huis is helemaal van ons, dus alles wat we er in investeren komt ons toe.”

Monique keert in januari 2021 tijdelijk terug naar Nederland, waar ze als zzp’er in de zorg aan de slag gaat en geld kan verdienen. Maarten gaat van het huis een B&B maken. Ze gaan ervoor.

zwembad-en-tuin-van-casa-adelante

De derde B&B

Het huis heeft drie slaapkamers. Naast een eigen slaapkamer blijven er maar twee over om te verhuren. Dat is echt te weinig. Om er een rendabele B&B van te maken is uitbreiding noodzakelijk. Naast het huis is voldoende ruimte om drie mooie, verhuurbare kamers te bouwen. Hiervoor is wel een vergunning nodig. Het blijkt een drama om deze te krijgen, de gemeente werkt niet echt mee. Gelukkig is daar dochter Sanne, inmiddels afgestudeerd jurist en advocaat. Zij krijgt de vergunning rond. “Zonder haar was dat nooit gelukt.”

Met de architect en aannemer treffen ze het niet. Maarten besluit om het dan maar zelf te doen. Hij huurt alleen nog maar mensen in die hij kent, een metselaar en loodgieter, en maakt samen met hen de klus af. Het resultaat, drie prachtige, ruime kamers. “Het was knetterhard werken om in september weer open te kunnen.” Omdat Monique nog in Nederland is helpt Sanne haar vader met de B&B, naast haar drukke baan en gezin.

Een zware tijd​


Maarten vertelt: “Corona heeft ons leven radicaal veranderd. Anderhalf jaar geen inkomen laat diepe sporen na. Er is veel kapot gemaakt. Veel mensen die met hard werken iets hadden opgebouwd raakten alles kwijt. Wij ons spaargeld en pensioen. Mensen in loondienst kunnen soms niet begrijpen hoe het was voor ondernemers. Natuurlijk werden zij ook belemmerd in hun doen en laten, maar zij hadden nog steeds hun maandelijkse inkomen. Dat lag voor ondernemers, zoals wij, echt anders. Elke euro moest wel tien keer worden omgedraaid. Door onze buffer hebben wij het gered, maar we stonden financieel wel weer op nul. Het was voor ons een loodzware tijd.”
Ondertussen gaat het slecht met de gezondheid van Maarten. Hij blijkt twee tumoren in zijn oor te hebben, wordt geopereerd en een zware tijd van bestralingen breekt aan. Maar ook nu is er van opgeven geen sprake. “Je moet door, de rekeningen moeten betaald worden”. Dus zetten ze er beiden hun schouders weer onder.

Volgens Maarten moet er nog veel gebeuren aan de B&B. Zo willen ze bijvoorbeeld nog graag glazen schuifdeuren in hun bodega, om het nog aangenamer te maken voor de gasten als het wat kouder is.

Wij vinden, als gasten, de B&B nu al helemaal top.

Wie, wat en wanneer?

We zoomen verder in op het runnen van een B&B.

Hoe kwamen en komen jullie aan gasten?

“Vooral via mond-tot-mond reclame. Tot vorig jaar hadden we alleen een eigen website. Dat was altijd wel toereikend. In de Coronatijd hebben we ons aangesloten bij booking.com om ons bereik te vergroten. Nu trekken we, naast Nederlanders en Belgen, ook andere nationaliteiten aan, waaronder Spanjaarden en dat is weer goed voor onze taal.” Sanne plaatst af en toe iets op Instagram en Maarten op Facebook.

Wat is het seizoen?

“Toen het met onze tweede B&B goed liep, waren we open van maart tot eind november. In de winter was het aantal gasten dat kwam zeer klein en was het financieel niet nodig om de B&B open te houden. Nu we hier weer opnieuw gestart zijn, zijn we wel het hele jaar open.“

monique-casa-adelante-diner-voorbereiding
spaans-rolletje

Wat doen jullie wel en wat doen jullie niet?

Maarten: “Monique is het kloppend hart van de B&B. Het zorgen voor de gasten zit gewoon in haar dna. Ze vindt het fijn om haar gasten te verwennen en voor hen te koken.” Monique: ”Vlak Maarten niet uit hoor, hij vindt het net zo fijn om met de gasten bezig te zijn en ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Ook heeft hij gouden handjes en bijna alles in de B&B heeft hij zelf gemaakt.”

Als gast kun je ‘s ochtends laten weten of je die avond mee wilt eten. Voor een eerlijke prijs krijg je óf een voor- en hoofdgerecht óf een hoofd- en nagerecht. Monique houdt rekening met je eetwensen, dus geef dat vooral aan. Daarnaast serveert Monique elke ochtend een lekker ontbijt met altijd iets extra’s. Zo kregen wij een mini asperge quiche bij ons ontbijt, heerlijk.

Bodega-Casa-Adelante-Sevilla

We zitten in comfortabele stoelen in de overdekte bodega en te genieten van een heerlijke, door Monique verzorgde, maaltijd. Risotto met paddenstoelen, de geur alleen al zorgt ervoor dat het water ons in de mond loopt. Het voorgerecht, een heerlijke verse salade, was ook al top. Samen met andere gasten nemen we de dag door. Wat iedereen gedaan, gezien en beleefd heeft. De sfeer is ontspannen en gezellig. Wat een fijne plek.

courgette-salade-met-noten
risotto-met-paddenstoelen

Honesty bar

Casa Adelante biedt gasten een honesty bar. Als je een drankje, koekje, chips, koffie, thee etc. wilt dan kun je dat zelf pakken en aftekenen op een lijstje met jouw naam erop. Aan het eind van het verblijf reken je af.

“Dit werkt in de praktijk heel goed. Wel hebben wij geleerd om wijn niet meer per glas te rekenen. Er zijn mensen geweest die hun glas helemaal tot de rand toe vulden en omdat onze glazen best groot zijn, was dat meteen een halve fles. Dat was dus geen succes. Nu kun je wijn per fles afnemen. Je hoeft deze niet meteen leeg te drinken hoor, zet je fles gewoon in de koelkast, we hebben stickertjes waar je je naam op kunt schrijven.”

aanzicht-vanuit-de-tuin-op-casa-adelante

Regels

“We hebben ook een paar regels opgesteld. Zo is onze B&B geschikt voor personen vanaf 12 jaar. Wij willen ons zwembad niet achter een hek, vandaar. 

Daarnaast staan we het nuttigen van eigen meegebrachte producten in de bodega niet toe. Daar zijn we wat strenger in geworden. Je neemt toch ook geen eigen wijn mee naar een restaurant?

Wij verzorgen, voor een redelijke prijs, een warme maaltijd in onze bodega, waarbij alle gasten van harte welkom zijn. Drankjes vind je in de honesty bar. Ook die zijn normaal geprijsd. Als je niet mee wilt eten en zelf iets meebrengt of laat bezorgen, is dat prima, maar dat kun je dan in je kamer nuttigen. Bestek en glazen lenen is geen enkel probleem, zet deze gewoon na gebruik, afgespoeld in de vaatwasser. Dan loopt het voor iedereen prettig.” 

De zakelijke kant

Administratie

Voor de boekhouding en overige administratieve zaken maken Maarten en Monique gebruik van een accountant, in het Spaans een gestor genoemd. “Dat is echt superfijn. Ik stop alle papieren in een map en lever dit aan. Spanje kent ook vele regeltjes en dan te bedenken dat Maarten hier juist om wilde vertrekken uit Nederland. De accountant is goed op de hoogte en regelt alles voor ons. We betalen automatisch en hoeven er zelf dus niet veel aan te doen. Dat geeft rust.”

bord-met-brabantse-spreuk-casa-adelante

Het sociale leven

Monique: 

“Als je een B&B runt heb je weinig tijd voor andere zaken. In het begin liepen privé en zakelijk volledig door elkaar. Zo zaten we nog gezellig met onze gasten te borrelen tot laat in de nacht. Maar wij moeten ‘s ochtends wel weer vroeg op. Dat werkte niet.

We hebben geleerd om privé meer af te scheiden. In dit huis hebben we een ruimte voor onszelf gecreëerd aan de achterkant. Dat is echt privé. Daar hebben we ook een terras en ooit wil ik daar nog eens een jacuzzi, want zwemmen in het zwembad doe ik niet als er gasten zijn.”

Dochter Sanne

Maarten en Monique emigreerden naar Andalusië met hun 14-jarige dochter Sanne. “Die vond het niet leuk en miste haar vriendinnen. We spraken met haar af dat zodra ze 18 zou zijn, ze zelf de keuze mocht maken om óf terug te gaan naar Nederland óf hier te blijven. Ze werd 18 en er gebeurde niets. Een half jaartje later echter zei ze: ‘Ik heb slecht nieuws voor jullie, ik ga naar Nederland’. Tja, leuk vonden we het niet, maar we hadden het haar beloofd. Ze wilde gaan studeren aan de Universiteit in Tilburg, vertrok in de winter en ging wonen bij Alice, een bekende van ons. Binnen no time had ze een baantje gevonden. Last van het winterse weer had ze niet. Wat Sanne wel erg tegenviel was dat alles op afspraak gaat. Spontaan iets ondernemen met vriendinnen was er nauwelijks bij. Ze miste ook het buitenleven in Spanje.”

sanne-met-haar-zoon-javier
javier-in-een-koets
sanne-en-javi-op-feria-de-abril-sevilla
kleinzoon-javier

Na 3 maanden houdt Sanne het voor gezien, keert terug naar Spanje en gaat aan de universiteit van Sevilla rechten studeren. Niet veel later ontmoet ze Javi. Samen met hem en hun zoontje Javier vormt ze een gelukkig gezin, dat vlakbij Maarten en Monique woont. Sanne vindt een baan als advocaat bij een Nederlands bedrijf in Barcelona en zwaait de scepter over het gebied Sevilla. Hier helpt ze mensen met o.a. het verkrijgen van een NIE-nummer (vergelijkbaar met het BSN in Nederland) en het regelen van allerlei vergunningen en het aankopen van een huis. “We zijn echt superblij en dankbaar dat ze hier, uit eigen vrije keuze, een mooi bestaan heeft opgebouwd.”

De toekomst

Maarten heeft, als ondernemer, nog wel ambities. Hij houdt ervan om nieuwe dingen op te starten, iets waar hij blij van wordt. Wat dat dan is, laat hij nog even in het midden. Monique is daar iets minder enthousiast over. “We hebben zulke zware tijden gekend, het zou wel fijn zijn als het wat rustiger blijft.
Ik voel mij hier als een vis in het water en zie mezelf de B&B nog wel jaren doen. Zeker nu deze van onszelf  is. Verder zou ik op termijn nog wel meer vrije tijd willen om, af en toe lekker naar de stad te gaan, een borreltje drinken.”

het-zwembad-van-casa-adelante
een-boom-in-de-tuin-van-casa-adelante
citroenboom-casa-adelante

Voor wat betreft Spanje zijn Maarten en Monique alleen nog maar op vakantie geweest naar Lanzarote. “Er is nog zoveel te ontdekken in Spanje, dat willen we wel graag. Andalusië alleen al is twee keer zo groot als Nederland en je hebt hier echt alles. Je kunt hier skiën, wandelen, fietsen.”

Belangrijke eigenschappen

Welke eigenschappen heb je nodig om een B&B te runnen?

“Een B&B runnen is gewoon een zware baan. Je bent 7 dagen per week bezig. Er gebeuren altijd onverwachte dingen. Je woont en werkt in een ander land, met andere regels en gewoontes.”

Naast gastvrijheid zijn doorzettingsvermogen, geduld, flexibiliteit en positiviteit eigenschappen die je écht helpen. Het hebben van twee rechterhanden is ook mooi meegenomen, er is altijd wel iets te doen en het is prettig als je dingen zelf kunt en niet zo afhankelijk bent van anderen.

paarse-bloemen-sevilla

De tips van Maarten & Monique

Ter afronding van ons gesprek vragen we Maarten en Monique of ze nog tips hebben voor mensen die overwegen ook een B&B te beginnen in Andalusië. Die hebben ze zeker:

  1. Zorg voor een goede, betrouwbare advocaat. Zeker als een je huis gaat kopen. Een advocaat checkt echt van alles, bijvoorbeeld of er niet meer eigenaren zijn en hoe het zit met vergunningen.
  2. Probeer eerst te huren met een optie tot kopen zodat je de gebreken ontdekt.
  3. Vind een goede accountant. Iemand die zeer goed op de hoogte is en blijft van alle regels in Andalusië, want die wijzigen nog wel eens. 
  4. Maak zelf een contract, met de hulp van een goede advocaat. Vertrouw niet blind op een Spaans contract.
  5. Word lid van een Spanje Forum en praat met mensen die al een B&B hebben in Andalusië. Leer van hen.
  6. Creëer een privé gedeelte in je huis, zodat je je kunt terugtrekken en opladen.
  7. Los problemen in één keer goed op “Geen duct tape maar pluggen en schroeven”.
  8. Creëer een buffer. Er gebeuren altijd onverwachte dingen.
  9. Als je geld hebt om een huis te kopen, investeer dan niet meteen alles wat je hebt. Hou een bedrag achter de hand voor onvoorziene kosten.
maarten-en-monique-casa-adelante

Casa Adelante

Maarten & Monique van den Hurk
Urbanización el Majuelo 30
41807 Espartinas, Sevilla, España

Telefoon: +34 955 712 352
          Mail: info@casa-adelante.com
Website: casa-adelante.com

Meer informatie over Casa Adelante? 
Lees: Te gast bij Casa Adelante – Espartinas, Sevilla