Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
samsam-bistro-monique-vink

Monique – SamSam Bistro

Annelies
Annelies
Leestijd: 12 minuten

We zitten in SamSam bistro, gebogen over de menukaart. Er staan zoveel lekkere gerechten op dat het nog moeilijk kiezen wordt. Voordat we gaan dineren, spreken we eerst uitgebreid met Monique, eigenaresse van SamSam. We luisteren naar haar emigratieverhaal. Alweer zo’n sterke vrouw die, met vallen en opstaan, hier een mooi bestaan heeft opgebouwd. Inspirerend.

Snel naar

In gesprek met Monique

molen-in-nederland

Nederland

Monique heeft altijd in het toerisme en de horeca gewerkt. Samen met haar toenmalige man runde ze een horecabedrijf in Nederland. Als ze de horeca even helemaal beu is, gaat ze ter afwisseling werken als officemanager in de automotive.

De droom, een B&B in het buitenland

Een B&B in het buitenland staat al lang op het verlanglijstje. Ze zoeken actief en bekijken verschillende plekken in de wereld zoals Bonaire, Duitsland en Spanje. Toch komt het er niet van. Als ze net een huis gekocht en verbouwd hebben, overlijdt Monique’s moeder en belandt het plan min of meer in de koelkast.

zwembad-casa-orange

Droom wordt werkelijkheid

Monique en haar man zijn net verhuisd, als ze een weekje op vakantie gaan naar Sayalonga, vlakbij Frigiliana in Andalusië.

Monique: “Toen we daar waren hoorden we dat mensen uit ons dorp hun portemonnee waren vergeten in Casa de Orange, een B&B in Alhaurín el Grande. Ze wilden liever niet dat hun portemonnee opgestuurd zou worden, want er zaten belangrijke papieren in. Omdat Alhaurín el Grande slechts een uurtje rijden van ons vakantieadres was, besloten we om die portemonnee voor ze op te halen. Dus reden we naar Casa de Orange. Toen het hek open ging, keken we elkaar aan. Zonder nog maar een kamer gezien te hebben, zeiden we tegen elkaar. Dit is ’m.”

De B&B wordt gerund door twee vrouwen. Ze raken aan de praat, lekker wijntje erbij. Het klikt goed. Het blijkt dat de B&B al enige tijd ter overname aangeboden wordt. Is dat even toevallig. Het betreft een huurobject. Monique en haar man zien overname wel zitten en gaan er in augustus 2012 weer naar toe.

Monique: “Binnen 5 weken was het rond. Ik ben vervolgens in september een maand gaan meedraaien om te kijken hoe het allemaal werkte in de B&B. In december zijn we hierheen verhuisd. Negen weken later bedacht mijn man, dat hij liever terug wilde naar Nederland. Ons huwelijk was plots voorbij.”

zoon-jelle

Alleen verder

Monique blijft achter met haar 6-jarige zoon Jelle en een B&B, die nog niet helemaal klaar is. Ze zet er haar schouders onder om het allemaal voor elkaar te krijgen. Dat lukt met de hulp van familie en vrienden uit Nederland, plus vrienden die ze inmiddels in Andalusië heeft gemaakt.
Monique draait de B&B zo’n 7 maanden alleen als ze Alex tegenkomt, haar huidige levenspartner. Alex, tot dat moment werkzaam in de IT en de wijnimport, zet vanaf 2014 samen met Monique de B&B voort.

monique-en-alex-bij-de-benb
monique-met-zoon-jelle-bij-de-benb

De tweede B&B

Na 4 jaar besluit de eigenaar van het pand, waarin de B&B gevestigd is, dit pand te verkopen. Het pand is te duur voor Monique en Alex.

Monique: “Wij konden het ons niet veroorloven, dus moesten we er uit. We zijn toen een nieuwe B&B begonnen aan de andere kant van het dorp, ‘B&B La Fuente Oase.’ Ook huur.”

Ze verbouwen de B&B en gaan van start.

Hoe verhuurde je de kamers?

“Ik heb nooit één nacht gedaan. Eerst heel lang vanaf 2 nachten maar op een gegeven moment ben ik naar minimaal 3 nachten gegaan. Gelukkig bleven de meeste gasten wel een week of langer. Vaak zelfs 2x per jaar, in het voor- en in het najaar.”

zwembad-van-la-fuente-oase

Privacy

De B&B biedt niet veel privacy. 11 maanden lang, 7 dagen per week zijn er mensen op hun terrein. Daar heeft Monique geen last van, maar Alex heeft meer behoefte aan privacy.

Monique: “Wij hadden wel een dakterrasje. Dan hoorde je de mensen door de straat aankomen en was het echt van: ‘Kom schat, snel naar het dakterras’, haha. Wij gingen ook niet zwemmen als er gasten waren. Dat is geen grapje als het 35 tot 40 graden warm is en dat 4 tot 5 maanden achter elkaar. Als er niemand was wel, maar je hebt niet de vrijheid om zelf te kiezen. Jelle lieten we wel zwemmen, maar ook tegen hem zeiden we, zachtjes hoor, niet te veel spetteren, denk aan de gasten.”

bedjes-aan-het-zwembad-van-la-fuente-oase
buiten-bij-la-fuente-oase

Het runnen van de B&B

Als Alex besluit om de makelaardij in te stappen, iets dat hij altijd al wilde, komt het runnen van de B&B bijna volledig op Monique neer. Het is een groot terrein met 2 zwembaden en 6 kamers. Veel werk dus.

Had je hulp in B&B?

Monique: “Jawel hoor, op een gegeven moment had ik een meisje. Die kwam vanaf midden juni helpen en ik had Ellen, die woont hier ook nog steeds. Zij hielpen met de kamers en het ontbijt. Ik had een tuinman voor de grote klussen, maar verder deed ik eigenlijk alles zelf. Na zo’n 5 jaar werd het mij teveel.”

slaapgedeelte-van-la-fuente-oase
badkamer-van-la-fuente-oase

Een nieuw avontuur: SamSam Bistro

Hoe kwam je op het idee om een bistro te starten?

“Ik kwam hier altijd al op het pleintje om een drankje te doen, want ‘Casa de Orange’, de eerste B&B, was op loopafstand. Ik had dan een boek bij me en mijn zoontje kon dan even lekker skelteren op het plein. Dit was een heel oud zaakje, dat op een gegeven moment te huur stond. Ik raadde het vrienden aan, maar op een bepaald moment dacht ik: Waarom doe ik het zelf eigenlijk niet? Er waren op dat moment problemen met de huurbaas van de B&B.

Vaste gasten in de B&B, die later vrienden werden, wilden het wel samen met mij opstarten. Ze verkochten hun woonboot en kwamen hierheen. De B&B werd overgenomen. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. We hadden een vreselijke overstroming, waardoor we bijna alles kwijtraakten. Een afschuwelijke ervaring. Gelukkig hebben we alles op tijd weer op kunnen bouwen voor de verkoop. Zo stapten we in een nieuw avontuur.”

sam-sam-bistro
eten-bij-sam-sam-bistro

De verbouwing

Het pand wordt gehuurd en in december 2018 start de verbouwing.

Monique: “Dat deden we in samenwerking met een ingenieur. We hebben alles zelf uitgevoerd, behalve de vloer en de wanden, die hebben we laten doen. Vanuit de gemeente waren er wel allerlei eisen waar alles aan moest voldoen. Zoals bijvoorbeeld een invalide toilet. Die moet een draaicirkel hebben van 1.50 m. Deuren moeten zus en zo open, al dat soort regeltjes”.

Hoe zat het met de vergunningen?

“Er zat al een horecabestemming op deze locatie. Dat is wel belangrijk want anders kun je het vergeten. De vergunningen hebben we opnieuw moeten aanvragen.
Dat is net als bij een B&B. Dan moet ook alles opnieuw. Voorheen was dat vrij makkelijk, maar tegenwoordig zijn ze heel streng. Een goede makelaar of advocaat, die alles van A tot Z uitzoekt, is echt wel nodig. Je krijgt, als horeca, ook te maken met allerlei contracten, controles en keuringen. Daar heb je met een B&B dan weer veel minder last van.”

Ging het verkrijgen van de vergunningen vlot?

“Niets gaat hier vlot. Ik heb in principe alle vergunningen, wel zijn er nog een paar kleine dingetjes niet helemaal rond en we zitten hier al 5 jaar.”

monique-aan-het-klussen

De opening

In april 2019 gaat het restaurant open. Tijdens de verbouwing is er nog geen naam, maar omdat ze het samsam doen en iedereen vraagt hoe het met SamSam gaat, ligt het voor de hand dat deze naam het wordt.
Drie maanden na de opening besluiten de vrienden dat de horeca toch niet hun ding is en vertrekken. Monique blijft alleen achter met het restaurant.

Het restaurant

Hoe heb je het aangepakt in het restaurant?

“Het was allemaal best spannend, ik ben geen kok. Wel had ik al een flinke basis door het runnen van een B&B. Ik zou het niet hebben aangedurfd om een restaurant te openen toen ik net in Andalusië kwam. Doordat ik de B&B had, kende ik de weg al en kende ik bijna iedereen hier.”

Monique gaat op zoek naar een kok. Die vindt ze vrij snel. De eerste twee voldoen niet helemaal, maar met Hernand, een Argentijn, is het raak. Hij zwaait sinds augustus 2019 de scepter in de keuken van SamSam. Het team dat in SamSam werkt is internationaal. Zo komt bijvoorbeeld Nick uit België en is Gijs een Nederlander. De souschef Ilea komt uit Italië en de afwasser is Spaans.”

Liep je nog tegen bepaalde dingen aan met het restaurant?

“Het is soms moeilijk om de juiste producten te vinden. In Nederland en België heb je heel veel keus. Dat is hier toch anders, de keuze is vaak beperkt. Dat vind ik soms wel een dingetje. Ik haal wel spullen uit Nederland, maar het is gewoon niet zo makkelijk.”

monique-en-ilea-in-de-keuken-van-sam-sam-bistro
nick-barman-sam-sam-bistro
jelle-in-de-bediening

De gasten

Hoe heb je je klantenkring opgebouwd?

“Ik woonde al zes jaar in Alhaurín el Grande en heb een groot sociaal netwerk. Ik ken veel mensen, ook veel B&B-eigenaren. Vele gasten zijn meeverhuisd van de 1e naar de 2e B&B. Die mensen komen nog steeds hier in Alhaurín el Grande en komen dan eten in het restaurant. Sommigen hebben hier iets gekocht als 2e verblijf. Ik krijg veel gasten via mond-tot-mond reclame en via de B&B’s in en om het dorp.”

Krijg je veel Spaanse gasten?

Monique: “Steeds meer. Er komen hier heel veel Nederlanders, Belgen en Engelsen. Hier in Spanje zijn ze toch meer van: ‘Bijna elk restaurant heeft hetzelfde’. Overal zie je dan ook dezelfde gerechten. Wij bieden iets anders, gaan goed om met onze Spaanse buren en de Spanjaarden weten ons steeds beter te vinden.”

Wat maakt Alhaurín zo populair?

“Het dorp is het hele jaar open. Er zijn veel plaatsen waar op een gegeven moment alles dichtgaat. Dan leef je echt in een spookdorp. In de zomer en winter zijn wij gewoon open, net als de buren en de overburen. Het dorp ligt ook heel centraal, heel veel uitstapjes zijn binnen een uur rijden bereikbaar.”

alhaurin-el-grande

Corona

Het restaurant SamSam loopt goed totdat Corona zich aandient.

Monique: ”Ik heb nu zo’n 4 volle jaren achter de rug Nou ja, volle. We hebben natuurlijk de Coronaperiode gehad.”

De Coronatijd is zwaar. In twee jaar is het restaurant in totaal 10 maanden dicht. De overheidssteun blijft beperkt tot één keer € 900,- en één keer € 500,-

Monique: “Het personeel werd wel doorbetaald door de Staat. Althans het loon, de sociale lasten kwamen voor mijn rekening. Dat was niet niks.”

Hoe heb je het overleefd?

“De spaarpot ging er aan. Na Corona waren alle buffers wel weg. Ik kreeg gelukkig ook hulp van vrienden en kennissen. Zo kon ik zo goed als schuldenvrij blijven. Ik heb het overleefd, maar er zijn er genoeg die het niet gered hebben. Nu is het een druk jaar geweest, dus zijn al die corona-perikelen en uitgestelde belastingbetalingen gelukkig bijna achter de rug.”

monique-en-alex-voor-een-citroenboom

Feestje voor de B&B eigenaren

Ieder voorjaar geeft Monique een feestje voor de B&B eigenaren.

“Dan hebben we allemaal vakantie gehad en staat het nieuwe seizoen voor de deur. Ik nodig iedereen uit om ze te bedanken voor alle gasten die ze hebben doorgestuurd voor een hapje en een drankje. Er is live muziek en ik laat meteen de menukaart voor het nieuwe seizoen zien. Het is altijd heel gezellig.”

lekkere-gerechten-bij-sam-sam-bistro

Versterking door nieuwe partners

Sinds april 2023 heeft Monique twee nieuwe partners in SamSam.

Monique: “Annick en Mario Aerts zijn al tientallen jaren goede vrienden van Alex en komen uit België. Daar hebben ze 25 jaar lang het ‘Komfoor’ uitgebaat. Ze hebben al een aantal jaren een appartement in Andalusië en wilden graag permanent in Spanje gaan wonen en werken. Nu maken ze deel uit van SamSam. 

 Mario is een geweldige kok. We hebben een drukke zomer gehad en kijken nu uit naar een culinaire winter.”

annick-en-mario-nieuwe-partners-van-monique

Jelle

Jelle woont bij zijn moeder in Spanje. Hij is inmiddels 17 en gaat zijn vervolgstudie ‘Toegepaste milieukunde’ in Nederland doen omdat deze studie in Spanje niet bestaat. Lotte, de zus van Jelle studeert Wildlife Management in Leeuwarden. Pim, de broer van Jelle woont in Berlijn.

Monique: “We moesten nog even kijken voor de toelating. De studie is in het Nederlands. Voor Jelle is Spaans de eerste en Engels, de tweede taal. Dan komt pas Nederlands. Hij heeft wel onlangs een examen gedaan om te kijken waar zijn niveau ligt. Daar scoorde hij, zonder les, een voldoende, dus dat biedt perspectief.”

monique-en-zoon-jelle
culinair-eten-bij-sam-sam-bistro

Investeringen

Monique heeft zowel de 2e B&B als het restaurant verbouwd. Beide panden zijn geen eigendom.

Heb je dat geld van de verbouwingen er op de een of andere manier uit kunnen halen?

Monique: “Ik zie dat als investeringen. Je maakt daarmee de B&B en het restaurant aantrekkelijker voor gasten. Dan komen er meer gasten en kun je ook wat meer vragen voor een overnachting of maaltijd. Op die manier verdien je het langzaam terug. Dat is tenminste de bedoeling.”

Heb je nooit overwogen te kopen?

“Dit soort panden zijn meestal niet te koop, zitten al 100 jaar in de familie. Er wordt hier veel gehuurd. Als je al iets wilt kopen dan heb je wel veel geld nodig. Je kunt hier geen B&B met 5 kamers kopen voor 1,5 of 2 ton. Die tijd is echt voorbij. Zeker in Málaga en Nerja ga je dat niet meer vinden. Je zit zo op 6 à 7 ton. Natuurlijk zitten er pareltjes tussen, maar je moet geluk hebben én een goede makelaar.”

Hoe kom je aan een goede makelaar?

“Via mond-tot-mond reclame. Alex, mijn partner en Fritz, zijn compagnon, runnen samen ‘Immo del Sur’ en zijn heel sterk in nazorg. Zelfs als klanten, die twee jaar geleden een pand hebben gekocht, nog vragen hebben, regelen ze het. Van een alarmsysteem tot een tuinman, het maakt niet uit. Dat doet niet iedereen. Zij checken ook alles en gaan mee naar de advocaat. Zij bieden een complete service. Zeggen het ook tegen mensen als ze het niet moeten doen. Het is belangrijk dat er een goede klik is. Vaak komen hun klanten hier ook nog een hapje eten, dus dat is een leuke bijkomstigheid.”

monique-en-alex-bij-sam-sam-bistro

Heimwee naar Nederland

Monique heeft totaal geen last van heimwee.

“Ik ben al zes jaar niet terug geweest in Nederland. Ik mis er eigenlijk niks, behalve de sauna in de winter. In februari 2023 ben ik even in Nederland geweest omdat Jelle met zijn studie van start ging. Ik was blij dat ik na een weekje weer terug was, haha.”

Ervaringen

Wat bevalt jou het meest en het minst in Andalusië?

 
Monique: “In Nederland is er een vast ritme. Doordeweeks werken, de kinderen hebben hun clubjes, op zaterdag zijn de wedstrijden en dan mag je op zaterdagavond een keer uiteten en zondag heb je eventjes een rustdag. Hier gaan we net zo goed op dinsdag uit eten. Er is geen verschil in de dagen hier. Als Jelle 3 maanden zomervakantie heeft en niet naar school gaat, weet ik echt niet meer welke dag het is. En wat natuurlijk ook heel fijn is, is dat we hier het hele jaar mooi weer hebben.
 

Ik heb me overal wel een beetje tussendoor gemanoeuvreerd. Voor sommige dingen moet je een lange adem hebben. Het gaat allemaal niet zo snel. Het helpt dus wel als je een goed doorzettingsvermogen hebt. Daarnaast is de taal ook wel een ding.”

monique-en-alex-aan-de-borrel
alex-en-monique

Spaans

Sprak je al Spaans toen je naar Andalusië emigreerde?

“Ik sprak wat basis Spaans en het is nog steeds niet denderend, maar ik kan me goed redden. Ik had het idee om het samen met mijn zoon te leren. Daarvoor had ik een privé lerares aan huis geregeld, 3 keer per week 1,5 uur. Maar toen stond ik er ineens alleen voor met een B&B met 6 kamers. Dus dat lukte niet. Omdat de gasten veelal Nederlands, Belgisch en Engels waren, was de noodzaak er ook niet zo.”

Hoe heb jij je voorbereid op de emigratie naar Spanje?

“Het ging bij ons heel snel allemaal. Ik heb als de wiedeweerga een heel draaiboek gemaakt en ik ben eerst een maand bij hen gaan werken. Ik ken ook jongens die echt jarenlang alle B&B’s bezochten. Bij ons was het echt toeval.

Ik had nog nooit van Alhaurín el Grande gehoord. Daar heb ik me toen wel in verdiept. Dit dorp heeft alles. De B&B was één van de weinige op loopafstand van het dorp. Er zijn hier 5 goede basisscholen, 2 middelbare scholen én een goede busverbinding naar Málaga, Marbella en de luchthaven. Ik wilde met een kind van 6 niet in the middle of nowhere belanden. Als de B&B in een kleine gemeenschap had gelegen dan was het niet doorgegaan.

Toeval bestaat niet, denk ik. Bij ons was het liefde op het eerste gezicht. Als het pand niet verkocht was had ik er nog steeds gezeten.”

op-excursie-met-de-quad

Vakantie & vrije tijd

Neem je zelf ook wel eens vrij?

“De laatste keer was in mei. Toen ben ik een paar dagen met mijn vriendinnen weggeweest. Wij gaan altijd met Kerst en Oud & Nieuw dicht. Dan zijn we 4 weken dicht. 4 weken met kerst en een week in mei.

Afgelopen mei waren we ook dicht. De vader van Jelle, waar ik de laatste 8 jaar een goed contact mee had en die bij ons om de hoek woonde, overleed plotseling op 14 mei. Een verdrietige periode.”

mirador-del-bendito-andalusie

Terugblik

Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?

“Ik ben al met al alweer zo’n 11 jaar in Alhaurín el Grande. Enorm veel meegemaakt. Ontzettend veel mooie mensen leren kennen, vrienden gemaakt en vrienden verloren. Het hoort er allemaal bij. Heel veel positieve dingen en meer dan genoeg tegenslagen gehad. Maar we zijn er nog steeds en gaan lekker door. Je hebt hier bijna het hele zon, daar word je toch een stuk vrolijker van ;). Al mag in het in juli en augustus best een beetje minder, haha.

Ik ben ook apetrots op mijn zoon Jelle. Hoe flexibel hij is. Als 6-jarig jongetje als enige Nederlander op een Spaanse school en inmiddels studerend in Nederland en vloeiend drie talen spreken. Ik ben blij dat hij binnenkort weer 10 dagen hierheen komt.

Scrollend door de foto’s van de afgelopen 11 jaar, realiseer ik me dat ik zoveel mooie en leuke dingen heb gedaan, gezien en meegemaakt. Ik zou het allemaal zo weer doen!

De toekomst

Hoe zie je de toekomst?

“Ik leef meer met de dag en hoop dit nog een paar jaar verder van de grond te trekken. We hebben nu het tweede normale jaar na Corona gehad. Ik denk dat er nog potentie in zit. Inmiddels wonen we zelf ook lekker.”

Vlakbij?

“Ja, we huren, want ook wij zaten na Corona met problemen met de hypotheek vanwege ons horecabedrijf. Het ligt ingewikkeld omdat de makelaardij en het restaurant in dezelfde BV zaten. Naar de horeca wordt toch anders gekeken. SamSam is er nu helemaal uitgetrokken, dus dat is opgelost. We hebben nu net een leuk huisje in de campo gekocht. Dat heeft nog veel werk nodig, maar we zijn er superblij mee. ”

monique-en-alex

De tips

Tot slot vragen we aan Monique of zij nog tips heeft. Die heeft ze wel.

  1. Het helpt als je een B&B wilt beginnen dat je ervaring hebt in het toerisme en/of de horeca. Ik ben twee jaar hotelmanager geweest en heb 2 jaar in Oostenrijk gezeten. Daarnaast altijd in de horeca gewerkt. Ik verbaas me er echt over dat mensen zonder enkele ervaring ineens een B&B met veel kamers gaan runnen. Dat lijkt me een hele uitdaging.

  2. Maak een draaiplan.

  3. Zorg voor een goeie buffer. € 40.000,- is wel een minimale basis om als buffer te hebben voor tegenvallende dingetjes.

  4. Laat je perfectionisme los, anders word je echt gek. Hoor wie het zegt, haha.

  5. Heb een lange adem. Doorzettingsvermogen en flexibiliteit is echt belangrijk. Het gaat hier allemaal anders dan in Nederland.

  6. Leer Spaans, in ieder geval de basis.

  7. Follow your dream!!

Monique Vink

Restaurante SamSam Bistro

Plaza Baja, 9, local 1
29120 Alhaurín el Grande
Málaga, España
 

Telefoon: +34 600 39 36 26
Mail: monique@samsambistro.es