Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
alcazar-de-jerez-achthoekige-toren

#82 Jerez de la Frontera, wat een leuke stad

Picture of Annelies
Annelies
Leestijd: 4 minuten

Hernieuwde kennismaking

Vandaag willen we Jerez de la Frontera wat beter gaan leren kennen. We zijn hier al eens eerder geweest en toen vonden we er eerlijk gezegd niet zoveel aan. Dat begreep echt niemand en we kregen dan ook de vraag waar we precies waren geweest. Langzaam ontstond de indruk dat we niet op de juiste plekken zijn geweest toen. Tijd voor een herkansing. Op naar Jerez de la Frontera.

plein-met-jacaranda-bomen -in-bloei-jerez-de-la-frontera

Het historisch centrum

We rijden het historisch centrum in en parkeren onze auto. We gaan te voet verder. Eerlijk is eerlijk, het centrum herken ik al niet. Waar zijn we dan toch geweest, die vorige keer. Foto’s heb ik niet terug kunnen vinden, dus waarschijnlijk kom ik er ook niet meer achter.

Ik ben aangenaam verrast door de stad, met haar mooie straten, fonteinen, beelden en niet vergeten de opgestapelde vaten. Want Jerez de la Frontera is natuurlijk wereldberoemd om haar sherry. 

straatje-met-zicht-op-de-kerk-jerez-de-la-frontera
mooi-pandje-in-jerez-de-la-frontera

Iglesia Parroquial de San Miguel

We wandelen naar de parochiekerk San Miguel en kunnen naar binnen. De kerk is prachtig. Ik blijf me verbazen over het grote aantal kerken in Andalusië. Het zijn er niet alleen veel, ze zijn vaak ook zo mooi.  Zowel van buiten als van binnen. Het fijne van een kerk vind ik de stilte die er heerst en de geur van een vleugje wierrook. We steken een paar kaarsjes op voor iedereen die ons lief is. 

interieur-parochiekerk-san-miguel-in-jerez-de-la-frontera

Alcázar de Jerez

Na de kerk belanden we bij het Alcázar. Groter en indrukwekkender dan gedacht. Daterend uit de 11e en 12e eeuw. We lopen er op ons gemak rond. De Arabische baden, de kenmerkende achthoekige toren, de binnenplaats, we klimmen en dalen weer heel wat af. Het weer werkt ook mee. Een mooie blauwe lucht en een heerlijk temperatuurtje. Beter kan niet.
alcazar-de-jerez-buitenaanblik
alcazar-de-jerez-arabische-baden

De kathedraal San Salvador

Aan de andere kant van het prachtige plein Alameda Vieja bevindt zich de kathedraal. Deze is gebouwd als collegiale kerk in 1264. Men heeft in de loop van de tijd meerdere malen een verzoek ingestuurd om de kerk tot kathedraal uit te laten roepen. Het is 1980 als deze eeuwenoude wens eindelijk in vervulling gaat. Zo ontstaat het bisdom Asidonia-Jerez.

De kathedraal is qua interieur wat soberder dan de kerk die we al bezocht hebben, maar nog steeds  prachtig. Het allerleukst vind ik wel de virtual reality tour over en door de kathedraal. Dat is geweldig zeg. Zo zit je ineens bovenop de kathedraal en kijk je de diepte in. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees, haha. De tour zorgt ervoor dat je ook de mooie details in de hoogte, zowel buiten als binnen, kunt zien.  Echt top en een aanrader!

catedral-san-salvador-en-toren-jerez-de-la-frontera

Gezellige pleintjes 

We strijken neer op één van de gezellige pleintjes. Op Plaza Doctor Revueltas Montel, omringd door veel historie, eten een hapje. Daarna wandelen we nog een tijdje door de leuke straten. 

terrasjes-jerez-de-la-frontera

We komen zeker nog eens terug

Ik stel mijn mening over Jerez de la Frontera volledig bij. Wat een leuke stad en wat een heerlijke Spaanse vibe heerst er. Hier kom ik zeker nog eens terug, want we hebben nog lang niet alles gezien en beleefd. Zo zijn er nog de paarden, de flamenco en de sherryhuizen, die we zeker ook nog een keer willen zien. We plannen het in voor een volgende reis…