Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
eva-koomen-malaga

Eva – Sunweb

Annelies
Annelies
Leestijd: 13 minuten

In gesprek met Eva

Niet iedereen die naar Andalusië emigreert begint een eigen bedrijf. Er zijn ook volop mogelijkheden om in loondienst aan de slag te gaan. Zo vertrok Eva, samen met haar vriend, naar Málaga om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Zij vond daar werk in loondienst en heeft nu een leuke baan bij Sunweb. Wij spraken met deze spontane, enthousiaste dame over haar emigratie en nieuwe bestaan in Andalusië.

Snel naar

De stap naar Andalusië

Vertel eens Eva, hoe ben je hier in Andalusië beland?
“Samen met mijn vriend Dylan ben ik in 2015 hierheen verhuisd. Dylan heeft Spaanse roots. Zijn opa en oma zijn naar Nederland geëmigreerd toen zijn moeder 6 was. Op zoek naar werk. Na hun pensioen zijn ze teruggekeerd naar hun geboortestreek en wonen nu in een klein dorpje in de provincie Granada.
 
Ik heb de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) gedaan. Vervolgens ben ik alleen op reis gegaan naar Zuid-Afrika. Toen had ik al het gevoel van: ‘Als er een moment komt in mijn leven om mijn vleugels uit te slaan naar het buitenland, dan zie ik dat wel zitten.’ Ik was al samen met Dylan en hem sprak dat ook wel aan.
 
Terug in Nederland, pakte ik mijn werk op. Dat was in een psychiatrische inrichting. Door de financiële crisis werd deze gesloten.
 
Dylan was op dat moment net klaar met zijn studie. Ineens hadden we beiden een lege agenda. Wij woonden allebei nog thuis en hadden totaal geen verplichtingen. Dus besloten we om naar Spanje te gaan, om daar de taal te leren en het verder wel te zien. We hebben niet gecommuniceerd van: ‘Hé, wij gaan emigreren.“

 

blik-op-plaza-de-toros-malaga

Málaga

Waar gingen jullie heen?

“Málaga sprak ons aan, vanwege de zee en het klimaat. Dus daar wilden we naartoe. We huurden eerst een appartementje in het centrum. Zo konden we ons oriënteren. Hoe ziet deze stad eruit? Hoe ziet het leven er hier uit? Waar willen we eigenlijk zijn?

Spaanse les

Hoe hebben jullie Spaans geleerd?

“Dylan heeft Spaanse roots maar is niet opgegroeid met de Spaanse taal. Zijn Spaans was wel iets beter dan dat van mij. We moesten allebei aan de bak.

We hebben 3 maanden Spaanse les gehad. 8 uur per dag, 5 dagen in de week, echt vol er tegen aan. Na 3 maanden hadden we zoiets van, we hebben de basis, verder gaan we het in de praktijk wel leren.”

Was het makkelijk om Spaans te leren?

“Ik kan me voorstellen dat hoe jonger je bent, hoe makkelijker het is. Het is echt wel heftig. Wij kwamen allebei min of meer nog van school dus het studeren zat er nog redelijk in. Het helpt wel als je er ook een beetje gevoel voor hebt.

Na 3 maanden heb je een goede basis. In de praktijk leer je steeds weer bij. Ga hier maar eens naar de garage of naar de tandarts. Dat is dan in het Spaans toch weer een hele uitdaging. Maar zo leer je het wel.“

Kun je in Málaga redelijk met Engels terecht?

“Nee, bizar genoeg spreken de Spanjaarden zelf slecht Engels. Ook de jongere generatie, onze vriendengroep zeg maar. Dat zijn allemaal Spanjaarden en als er bijvoorbeeld familie of vrienden/vriendinnen van ons hier zijn, dan is het bijna niet te doen. Er zit een stukje schaamte, denk ik. De Spanjaarden durven het niet goed.”

centrum-pompidou-malaga-kubus

Werk in Spanje

Wat voor werk ben je gaan doen?

“Ik vond een baan in een Spaanse zorginstelling in Marbella. Daar werd ik in het diepe gegooid en was ik aangewezen op de Spaanse taal. Nou dan leer je het wel snel hoor.

Daarna heb ik verschillende baantjes gehad.

Zoals bij een makelaarskantoor, dat leek me wel wat. Mijn taak was om huizen binnen te halen die verkocht konden worden. In de praktijk betekende het dat ik de hele dag op straat was, langs de deuren ging, aanbelde en vroeg: ‘Wilt u uw huis verkopen?’

Het was een hele vreemde markt. Ik heb, in een half jaar tijd, welgeteld 1 huis verkocht. En ik heb toch zeker 100 keer aangebeld, haha. Het was ook weer mega goed voor de taal. Nu nog, ik woon dichtbij die wijk, kom ik wel eens mensen tegen die zeggen: ‘Hé, de makelaar.’

Ik kwam er bij die makelaar vrij snel achter dat, hoe uitdagend de job ook voor me was, hier niet mijn toekomst lag.”

malaga-centro-historico-plein-fontein
Wat is Dylan gaan doen hier?

“Dylan is zelfstandig ondernemer. Hij heeft samen met een Spaanse collega een internetbedrijf opgezet, gericht op boekhouding met HR faciliteiten. Het is een portaal waarin je je uren en vakantiedagen kunt bijhouden. Je vindt er ook je loonstrook. Voor de boekhouding zitten er facturatiemogelijkheden in. Toen ze begonnen bleek dat er heel veel vraag naar was. Hier liepen ze op dit gebied nog wel iets achter. Dus het was mooi voor Dylan om dit met z’n Nederlandse inslag op te zetten. Ze begonnen met z’n tweeën en zijn nu met 11 man aan het werk.”

plaza-de-la-merced-malaga
standbeeld-picasso

Sunweb

Bij de makelaar wilde je niet blijven, wat ben je toen gaan doen?

“Ik solliciteerde bij ‘Eliza was here’. Dat leek me echt fantastisch. De functie waarop ik solliciteerde was helaas al vervuld, maar er was nog een andere functie beschikbaar waarvoor ik in aanmerking kwam. Dat was bij Sunweb. Beide merken zijn onderdeel van de Europese organisatie Sunweb Group.”

Sunweb Group

“Sunweb Group is een Europees bedrijf. Het is ontstaan uit het in 1991 opgerichte Nederlandse GoGo Tours B.V, dat zich richt op jongerenreizen. Daarna zijn er steeds nieuwe merken toegevoegd en is Sunweb Group inmiddels actief in 7 Europese landen. Sunweb is het grootst met zon- en wintervakanties. ‘Eliza was here’ is meer een niche en richt zich op kleinschalige vakanties. Andere merken zijn o.a. GOGO en Primavera. Jaarlijks vieren zo’n 1.2 miljoen mensen hun vakantie met één van de Sunweb Group merken.

De baan

Wat hield je baan in?

“Ik was verantwoordelijk voor de transfers en excursies in het Zuiden van Spanje. Die moesten voor de Costa de Almería, Costa de la Luz en Costa del Sol uitgebouwd worden. Dus ik regelde de transfers van en naar het vliegveld en zette excursies op. Die boden wij aan onze Sunweb gasten aan. 

Ik ben daar in 2017 begonnen, ik was toen 31. Verder onderhield ik contact met de busmaatschappij. Die bussen rijden de hele dag heen en weer. Ik communiceerde met de reisleiding over de ophaaltijden. Zij informeerden dan weer de gasten.

Tot mijn takenpakket behoorde ook de prijsonderhandelingen, die elk seizoen plaatsvinden. Plus het zoeken naar de leukste plekjes, excursies en de mooiste deals. Zodat wij, als Sunweb, onze gasten de beste prijs kunnen bieden.

We hebben specials, uitsluitend voor de Sunweb gasten. Dan gaat er ook altijd een reisleider mee. Zoals een trip naar het dorpje Mijas, naar een lokale wijnboer. We organiseren dan een wijnproeverij met tapas en live muziek met een zanger of zangeres.”

plaza-de-toros-malaga
Wat is de doelgroep van Sunweb?

“Sunweb verzorgt vlieg-, autovakanties en cruises op zowel zon- als winterbestemmingen.

Hier aan de Costa del Sol zijn het in de zomer vooral jonge gezinnen die naar de resorts gaan. In de winter zien we vaak weer wat oudere mensen.”

Deed je deze functie alleen?

“Ik had een collega die hetzelfde deed in het noorden van Spanje. Dus als ik dan op vakantie was nam zij het over en vice versa.”

Had je hier meer collega’s?

“Op dat moment hadden we een Sunweb kantoor waarin ik met 2 andere collega’s zat. Eentje was verantwoordelijk voor reserveringen van Sunweb in Spanje. De andere maakte de contracten met de hotels.”

haven-malaga-blik-op-vuurtoren

Wijzigingen binnen Sunweb

“Vervolgens zijn er wijzigingen doorgevoerd binnen Sunweb en zijn die taken enerzijds teruggegaan naar het hoofdkantoor en anderzijds uit handen gegeven aan agentschappen. Sunweb werkt nu met deze agentschappen samen, die de transfers en de excursies organiseren.”

Wat betekende dit voor jou? Jij bent wel hier gebleven?

“Samen met Sunweb ben ik gaan kijken wat er bij mij paste, want ik wilde wel in Málaga blijven. Ik werk nu binnen het People Organisation and Culture team. Ik ben verantwoordelijk voor de contracten, de payroll en de organisatie rondom de reisleiding op de bestemming.

alcazaba-malaga-met-roofvogel
de-weg-omhoog-alcazaba-malaga

De reisleiding

Wat doen de reisleiders?

“De reisleiders staan bij aankomst op het vliegveld en zijn gedurende het hele verblijf het aanspreekpunt voor onze gasten, de hotels en de partners die we op alle bestemmingen hebben.”

Hoe werf je de reisleiders?

“Wij zetten alle vacatures online op onze Sunweb website en social media. Via social media gaat er heel veel, want de mensen die wij zoeken vinden we daar, via Facebook, Instagram etc.”

Hoe moeilijk is het om ieder jaar voldoende reisleiders aan te trekken?

“Het blijft iedere keer weer een uitdaging. Als je naar de arbeidsmarkt kijkt in Nederland bijvoorbeeld dan zie je al hoe lastig het is om geschikt personeel te vinden. Wij zijn ook heel kritisch, willen niet iedereen die solliciteert. We willen iemand toch wel voor minimaal 3 maanden met de nodige verantwoordelijkheid.”

Hoe verloopt de screening voor een reisleider?

“Hiervoor hebben we een recruitment team. Zij voeren de sollicitatiegesprekken. Niet alleen voor de Costa del Sol, maar voor alle bestemmingen die we hebben.

Zodra er iemand aangenomen is, regel ik de contracten, zorg ik ervoor dat er een vliegticket is en informeer ik de verantwoordelijken op de bestemming, die woonruimte en vervoer regelen.

reisleiding-sunweb-malaga

De reisleiders

Zijn de reisleiders vooral seizoenarbeiders?

“Het is een mix. We hebben veel jonge mensen die een seizoen voor ons werken. Die bijvoorbeeld klaar zijn met hun studie. Maar we hebben ook veel mensen, die vast in dienst zijn bij Sunweb Group. Die zijn dan in de zomer op een zonbestemming en staan in de winter op de pistes.”

Waar breng je de reisleiders onder?
“We hebben op sommige bestemmingen kamers in hotels. Maar we hebben ook appartementen en studio’s waarin de reisleiders wonen. De meeste reisleiders aan de Costa del Sol wonen in Torremolinos of Fuengirola, omdat daar de meeste hotels zitten.”
 
Wie regelt de planning?

”Iedere bestemming heeft een verantwoordelijke en in Zuid Spanje is dat bij ons Widya. Die maakt een planning zodat iedere reisleider weet waar en wanneer die ergens moet zijn.”

eva-el-caminito-del-rey
eva-malaga-step

De juiste match

Komt het wel eens voor dat iemand zegt, dit is het toch niet voor mij?

”Mensen denken soms dat het een soort vakantie is waarin je een keer langs een hotel gaat en een keer meegaat op excursie en dat het daarbij blijft. Maar het is gewoon hard werken. Het gebeurt dan wel eens dat mensen met een verkeerde verwachting aan zo’n job beginnen en het dan na een korte tijd al voor gezien houden. Soms denkt iemand ook heel goed van huis weg te kunnen, maar als je nog nat achter je oren bent kan dat heel confronterend zijn. Een Spanjaard of Griek communiceert toch heel anders dan een Nederlander.

Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerst meeging met Dylan naar zijn opa en oma. Ik sprak toen nog amper Spaans en vroeg me af waarom ze allemaal boos waren op elkaar, hahaha. Nee ze zijn niet boos, dat is hun manier van praten.”

Hebben jullie ook wel eens mensen weggestuurd?

”Ja, dat komt wel eens voor. Net zoals een reisleider een andere verwachting kan hebben van het werk, zo kunnen wij ook een andere verwachting hebben van iemand. Soms willen we die persoon niet als visitekaartje van ons bedrijf. Daar zijn we heel streng in. De reisleider is het gezicht van Sunweb op de bestemming. Dan willen we natuurlijk wel dat je bij Sunweb past en de uitstraling hebt die wij voor ogen hebben.”

kunst-bankje-malaga-trinidad

Taaleisen

Wat zijn de eisen met betrekking tot de taal bij Sunweb. Is Spaans een vereiste?

We kunnen niet van onze reisleiders verwachten dat ze de lokale taal spreken. Voor Griekenland bijvoorbeeld vind je maar weinig mensen die Grieks spreken. Natuurlijk is het fijn als je de lokale taal spreekt, maar het is belangrijk dat je sowieso Nederlands, Frans of Deens spreekt, altijd in combinatie met correct Engels.

Als je een vakantie bij Sunweb boekt, dan verwachten mensen ook dat ze in hun eigen taal aangesproken worden. Aan die wens willen we graag tegemoet komen.

Spaanse les, faciliteert Sunweb dat?

Nee, dat doen we niet. We hebben geen samenwerkingsverband met een talenschool. Er zijn genoeg taalscholen aanwezig, dus je kunt zelf altijd een cursus boeken. Maar je steekt ook al het nodige op als je hier voor zo’n 6 maanden bent. Het wordt ook enorm gewaardeerd als je het probeert. Zoals met de buschauffeur, of met het hotelpersoneel. Dat vinden ze helemaal top.

strand-malagueta-malaga

Training

Worden de reisleiders getraind en zo ja, hoe gaat dat?

”Ja we hebben een interne training aan het begin van ieder seizoen (zomer en winter).

Alle facetten van het reisleiderschap komen aan bod. Van het buspraatje, dat je houdt op het moment dat de gasten aankomen, tot de klachtenafhandeling en het contact met de partners.

Het is voor ons ook heel belangrijk dat we op bestemmingen goed samen kunnen werken met partners. Zoals bijvoorbeeld Nederlandse ondernemers die een eigen barretje hebben in Torremolinos waar je mensen naartoe kan sturen en waar je dan soms een leuke deal mee hebt.”

witte-bloemen-malaga
malaga-ensanche-centro

Werkwijze

Werkt een reisleider individueel?

“Hier aan de Costa del Sol werk je echt in een team. Een internationaal team waarin er Engels gesproken wordt omdat we ook Franstalige en Deense reisleiders hebben. Vanuit Sunweb werven we met in het achterhoofd dat de teamleden bij elkaar passen. Dat je een soort community krijgt. Het werk is voor iedereen ook leuker als je in een goed en gezond team zit. Dat heeft ook een positieve uitwerking op de gasten.”

bankje-met-azulejos-in-malaga

Werk, verdiensten en doorgroeimogelijkheden

Hoe ziet een werkweek voor een reisleider er uit?

”Je werkt als reisleider 6 dagen per week. Je bent veel onderweg, van en naar de luchthaven, hotels, excursies etc. Het zijn lange dagen. Het mooie van het reiswereldje is dat je niet van 9 tot 6 werkt. Soms heb je bijvoorbeeld een aankomst om 9 uur ‘s ochtends en heb je pas om 3 uur  ‘s middags je eerste meeting in het hotel.

Ja, het zijn zes dagen, maar de dagen zien er nooit hetzelfde uit. Je kunt ook niet zeggen dat je 8 uur werkt per dag. Die dagen zijn er ongetwijfeld, maar je hebt ook dagen dat je meer of juist minder werkt. Dat je ook best wel tijd hebt om te genieten van waar je bent. De reisleiding mag soms ook mee op excursie. Er zijn bestemmingen waar de Sunweb reisleiding altijd meegaat op excursie. Dus ja, het is hard werken maar er zitten ook vele mooie momenten in.”

Wat verdient een reisleider?

”Iedere reisleider krijgt een vast bedrag per maand inclusief woning en vervoer (dat kan een auto of scooter zijn) en aan het einde van het seizoen krijg het team een bonus op basis van de targets die gehaald zijn. Dus de commerciële verkoop van de excursies en de autoverhuur. Daar kunnen ze extra geld mee verdienen.

Ook krijgen ze een zorgverzekering. Voor eten en drinken moeten ze echter zelf zorgen.

Het is zoveel meer dan werken. Je ziet vaak dat ze vrienden maken voor de rest van hun leven. Het werken als reisleider geeft je enorm veel inzicht in jezelf en je doet een hoop mensenkennis op. Dat is mooi meegenomen, toch?”

Zijn er doorgroeimogelijkheden voor reisleiders binnen Sunweb?

“Die zijn er zeker. We hebben vaak mensen die als GOGO reisleider beginnen. GOGO richt zich echt op jongeren. Als ze dan wat ouder zijn, maken ze de overstap naar de reisleiding van Sunweb of naar een baan binnen ons hoofdkantoor. Ook kun je verantwoordelijk worden voor een bestemming, zoals onze Widya. Zij is ooit begonnen met het idee ik ga een seizoen reisleidster zijn en is nu verantwoordelijk voor de Costa del Sol.”

fontein-centro-historico-malaga
street-art-malaga

Ontwikkelingen in de reisbranche

Wat voor ontwikkelingen zie je in de reisbranche?

“Een belangrijke is wel de digitalisering van veel zaken. Ook in de rol van reisleider zien we dat steeds meer taken worden gedigitaliseerd zodat je meer tijd en aandacht hebt om echt aan de klanten te besteden.

Eerst ontvingen de gasten nog een welkomst-enveloppe, die werd uitgereikt bij aankomst.
Nu hebben we een app. Hierin vinden de gasten alle informatie met betrekking tot aankomst, vertrek etc.

We zitten nog steeds wel in de lobby van hotels om vragen te beantwoorden, want we willen het contact ook graag persoonlijk houden. Maar als dat mensen niet uitkomt of ze willen dit niet, dan kunnen ze via de app informatie vinden en in de webshop ook excursies boeken. Als ze dat doen, zien ze ook meteen het tijdstip, waarop ze opgehaald worden.”

plaza-de-la-merced-malaga
malaga-ensanche-centro

Contact met andere reisorganisaties

Hebben jullie ook onderling contact met andere reisorganisaties?

”De reisleiders van bijvoorbeeld Sunweb en TUI hebben onderling contact. Die zien elkaar op het vliegveld en hebben vaak een warme band. Daar is absoluut geen concurrentie. We zien ook wel eens reisleiders van TUI of een andere organisatie een volgend seizoen bij Sunweb komen. Andersom gebeurt ook.”

Excursies

Wie verzorgt de excursies?

“Alles omtrent de excursies is uit handen gegeven aan de agentschappen, daar heb ik geen bemoeienis meer mee. Zij zorgen voor het beeldmateriaal e.d. om de gasten te enthousiasmeren om een excursie te boeken. Sunweb monitort het geheel. Houden bij hoeveel excursies er geboekt worden per klant etc.“

Wat vind je zelf de leukste excursie?

“De leukste excursie vind ik de jeepsafari. Natuurlijk zijn de steden Granada en Sevilla ook allemaal heel erg mooi, maar bij zo’n dagexcursie zit je best lang in de bus.
We hebben kleinschalige jeepsafari’s naar Ronda. Tijdens deze jeepsafari zit in een jeep met maximaal 8 mensen. Onderweg er naartoe zie je al zoveel. Plus degene die dan meegaat, weet ook nog eens heel veel te vertellen.”

puente-nuevo-ronda-blik-vanaf-onder

Ontzorgen

Wat regelt Sunweb allemaal voor de klanten?

“We kunnen alles voor de gasten regelen zoals, vlucht, verblijf, excursies en autohuur. Een complete pakketreis zeg maar. Mensen vinden het vaak prettig om via ons te boeken omdat ze weten dat het dan goed zit. Ze hebben dan één aanspreekpunt waarbij ze terecht kunnen als er iets niet goed is of als ze niet tevreden zijn. En dan ook nog in hun eigen taal.”

Contract en zakelijke toekomst

Contract

Heb jij een Nederlands contract?

”Nee, de mensen die hier gevestigd zijn, zoals ook de vaste reisleiders en programmeurs vallen onder een Spaanse BV. Ik heb dus een Spaans contract. Ik ben Spaans ingezetene en bouw hier ook mijn pensioen op.”

Hoeveel dagen werk jij?

”Ik werk 5 dagen per week. Sunweb is flexibel en geeft mij de ruimte om mijn dagen in te vullen zoals ik wil. Dus soms werk ik 10 uur op een dag, maar soms als mijn werk af is, stop ik vroeger.”

Toekomst bij Sunweb

Wat wil je verder nog bij Sunweb?

”Deze functie bekleed ik nog niet zo heel erg lang. Hierin kan ik mij nog verder ontwikkelen, dus voor nu zit ik goed. Het mooie van Sunweb is dat het zo’n groot en flexibel bedrijf is, dat ik in principe alle carrièrestappen die ik nog zou willen maken, binnen dit bedrijf kan doen. Ze geven mij alle ruimte en vrijheid en dat is fijn.”

malaga-centro-historico-plein-fontein

Málaga

Wat is het leukste gebied in Málaga?

”Het oude centrum en er is een wijk Soho met wat meer kleine barretjes en leuke restaurantjes.
Voor hen die van feesten houden zijn de feria’s in augustus geweldig. Dat is echt een week waarop de hele stad op z’n kop staat.”

Welke kust vind je het mooist hier?

”Om heel eerlijk te zijn gaat mijn voorkeur meer uit naar de Costa Tropical dan de Costa del Sol, dus richting Nerja die kant op. Het is kleinschaliger, minder massaal, de stranden zijn mooier en de zee is veel blauwer.”

zicht-op-strand-nerja

Interactie met Nederlanders

Heb je veel contact met Nederlanders die hier gevestigd zijn?

”Eigenlijk niet, onze omgeving is Spaans. Ook omdat we natuurlijk toen we hier begonnen allebei in een Spaans bedrijf zaten. Nu werk ik voor Sunweb en zijn mijn collega’s wel Nederlanders maar dat is niet mijn basis.”

bloeiende-boom-malaga
palm-in-malaga

Kansen voor emigranten

In welke branche zie jij kansen voor Nederlanders die willen emigreren naar Andalusië?

”Naast het toerisme is er ook altijd wel werk te vinden in de horeca. In de bediening zijn veel vakmensen hier vaak op leeftijd. Dat zijn mensen die ervoor hebben gekozen om in de bediening te werken. Waar je dat in Nederland vaak als bijbaantje hebt is dat hier niet het geval. Het is hier echt een volwaardige baan.

Ik denk dat er in het algemeen hier een tekort is aan professionele mensen, in welke vorm dan ook.
We zijn bijvoorbeeld op zoek naar een aannemer want we willen wat verbouwen, maar het is echt lastig. ”

Zoek je dan een Spanjaard?

”Dat is wel de wens. Ik vind dat, als je ergens woont en je wilt echt integreren, dan moet je met de lokale mensen werken.”

malaga-zicht-op-plaza-de-toros

Familie

Mis je je familie in Nederland?

”Natuurlijk missen we onze familie en vrienden in Nederland enorm. Maar ze komen vaak en wij gaan ook regelmatig naar Nederland om ze te zien.”

Jullie hebben een kind, hoe hebben jullie het met de opvang geregeld?
”Ons kind gaat naar de kinderopvang. Dat is hier goed geregeld vanuit de overheid en ook nog een stuk goedkoper dan in Nederland.”
 
Ga je je kind meertalig opvoeden?
”Ja, dat is wel de wens. Hij gaat naar de opvang dus daar wordt Spaans gesproken. Dylan’s familie spreekt Spaans en de moeder van Dylan spreekt ook Spaans met haar kleinkind. Thuis spreken we Nederlands.”
avond-in-malaga-eva

Toekomst privé

Hoe zie jij nu je toekomst verder?

”Hier in Spanje, absoluut, hier is voor ons ons thuis.”

Wat is de reden daarvan?

”De mentaliteit, de rust die het mij heeft gebracht. De hectiek van Nederland vond ik vrij heftig. De rust om dingen op mijn eigen manier te kunnen doen, mijzelf te kunnen blijven ontwikkelen in mijn eigen tempo. Dat is zeker een stukje wat ervoor heeft gezorgd dat wij hier heel graag willen blijven.”

Is Málaga jullie plek?

”Ja, wij wonen nu zelf in Rincón de la Victoria, dat ligt tegen Málaga aan. Wij wilden na een jaar huur graag iets kopen en een huis Málaga is vrij kostbaar. Voor ons was de zee en het milde klimaat de reden om in dit gedeelte van Andalusië te blijven. Málaga is een stad die ons een thuisgevoel geeft. De stad is groot, maar niet extreem. Het mooie is dat, als alle touringcars vertrokken zijn om 17:00 uur, het echte Spaanse leven weer op gang komt.”