Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
balkon-planten-blauwe-lucht-fiesta-de-los-patios-cordoba

Fiesta de los Patios de Córdoba

Picture of GenieteninAndalusie.nl
GenieteninAndalusie.nl
Leestijd: 4 minuten

La Fiesta de los Patios Córdoba, een niet te missen evenement​

De gemeente Córdoba organiseert jaarlijks een bijzondere wedstrijd. In de eerste twee weken van mei vindt namelijk La fiesta de los patios de Córdoba plaats. Mensen presenteren in de verschillende wijken hun prachtige patio’s (binnenruimtes), versierd met allerhande bloemen, soms fonteinen en oude meubels. 

In 2022 zijn er 6 verschillende routes met deelnemende patio’s én is er nog een route met patio’s buiten de competitie. 

Wij komen er toevallig bij uit en kunnen maar een heel klein gedeelte zien. Volgend jaar dus terug voor de complete wandelingen, want leuk is het wel!

concours-fiesta-de-los-patios-y-balcones-cordoba

Een stukje geschiedenis

Van korte duur

Het is 1918 als sommige mensen in Córdoba voor het eerst hun patio’s laten zien aan het publiek. Burgemeester Francisco Fernández de Mesa vindt dit zo bijzonder dat hij in 1921 een wedstrijd organiseert voor patio’s, balkons en etalages. Er zijn drie prijzen te winnen van 100, 75 en 50 peseta’s. Belangstelling blijft echter uit en men verdeelt het prijzengeld onder de weinige deelnemers.

Door het gebrek aan interesse duurt het tot 1933 voordat de wedstrijd opnieuw plaatsvindt. Een paar jaar later gooit de burgeroorlog (1936 – 1939)  opnieuw roet in het eten en zorgt ervoor dat de wedstrijd niet meer georganiseerd wordt. 

Nieuw leven

Burgemeester Antonio Luna Fernández blaast in 1944 de wedstrijd nieuw leven in. Er zijn voor het eerst criteria ter beoordeling van de patio’s. Denk hierbij aan  architectuur, decoraties en eigenheid. De interesse om deel te nemen aan de wedstrijd komt langzaam op gang. 

La Fiesta de los Patios Cordobeses op de kaart

In 1952 wordt Antonio Cruz Conde burgemeester. Hij ziet de patio’s als een mooie toeristische trekpleister en zorgt voor het verhogen van het aantal prijzen én het prijzengeld. Ook regelt hij een financiële compensatie voor niet-prijswinnende patio’s voor de door hen gemaakte verzorgingskosten. 

Antonio Cruz Conde heeft grootse plannen. Hij wil graag dat Córdoba in mei een paar dagen hét toeristische middelpunt van Andalusië is. Maar hoe je dat? Er is wel iets meer nodig dan de prachtige patio’s alleen. Hij wil ook een tot de verbeelding sprekend festival, voor inwoners uit alle sociale klassen, zoals Feria de Abril – Sevilla

Tijdens de wedstrijd is er al een dagenlang durend feest voor de Gemeentecommissie die de prijzen uitreikt. Het duurt niet lang of het idee ontstaat om van de wedstrijd een festival te maken voor iedereen, La Fiesta de los Patios Cordobeses. Antonio haalt orkesten, flamencoshows, balletvoorstellingen van hoge kwaliteit naar de patio’s.  Muziek en dans in de settings van de prachtige patio’s blijkt een goede zet en de belangstelling groeit. Zowel onder de inwoners als onder de toeristen.

In 2012 belandt La fiesta de los Patios de Córdoba zelfs op de Werelderfgoedlijst Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

In de 21ste eeuw vindt het fiesta 20 jaar op rij plaats. In 2020 gaat het in mei helaas niet door vanwege Corona. 

De regels

De regels blijven lange tijd hetzelfde, maar met de komst van Julio Anguita in de jaren zeventig, worden de patio’s vooral beoordeeld op authenticiteit en niet op alle kunstmatige poespas eromheen. 

Eind jaren tachtig wordt het accent gelegd op de sieraspecten. Het gaat nu om o.a. de variatie in bloemen en de verzorging van potten en bloembedden. Maar het jureren blijft lastig, er zit zoveel verschil in de patio’s, van groot tot klein en oud tot modern. Daarom worden de volgende categorieën in het leven geroepen:

1. Monumentale en statige binnenplaatsen horende bij oude paleizen of opmerkelijk religieuze gebouwen. Denk hierbij aan de Patio de los Naranjos en het Palacio de Viana. 

2. De wedstrijdpatio’s,  de deelnemers aan de gemeentelijke wedstrijd sinds 1921. Deze worden nog verder onderverdeeld in twee klassen:

  • Patio’s die gebouwd zijn tot de jaren zestig van de 20ste eeuw en dus met oude architectuur.
  • Patio’s die daarna gebouwd zijn en een moderne of gerenoveerde architectuur hebben.

Een mooie aanrader

Wil je in mei naar Córdoba, check dan even de exacte data en neem dit bijzondere festival op in je programma. Daar krijg je beslist geen spijt van! Je leert zo ook meteen de weg te vinden door in de stad.