Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
rio-guadalhorce-el-caminito-del-rey

El Caminito del Rey, een gevaarlijk pad in Andalusië?

GenieteninAndalusie.nl
GenieteninAndalusie.nl
Leestijd: 10 minuten

El Caminito del Rey

Het wandelpad op 100 meter hoogte in de kloof bij El Chorro, El Caminito del Rey, spreekt velen aan.

stromende-rivier-in-de-el-caminito-del-rey

Snel naar

Bucketlist El Caminito del Rey

Het wandelpad el Caminito del Rey, vlakbij Alóra in Andalusië, staat al een tijd op ons verlanglijstje. Eindelijk is het dan zover. We rijden er vroeg naar toe. Onze begeleide tour start om 09:10 uur. Nadat we om 08:00 uur geparkeerd hebben bij Restaurante Mirador de Ardales, lopen we via de weg naar de tunnel die ons naar het pad brengt. 

Ingang tunnel
Onderweg naar El Caminito del Rey
Die kant op
Op naar de ingang el Caminito del Rey
Aanlooproute el Caminito del Rey
Prachtig uitzicht
Previous slide
Next slide

Bij de ingang tonen we ons ticket, dat we online hebben gekocht. Reserveren is echt een must. Denk niet dat je bij de ingang wel een ticket kunt kopen, dat lukt slechts enkelen die er als eersten bij zijn. Dus wil je een teleurstelling voorkomen, reserveer dan online een tijdslot en zorg dat je een half uurtje van tevoren bij het bezoekerscentrum bent. Hou wel rekening met tijd die je nodig hebt om via de aanlooproute naar de ingang te wandelen. 

Veiligheid vinden ze hier super belangrijk. Het pad is stevig en makkelijk begaanbaar. Wel zijn er de nodige regels, die kun je verderop lezen.

We krijgen een charmant haarnetje en een verplicht te dragen helm voor het geval dat er steen afbrokkelt en naar beneden dondert.  

Voor de begeleide tour krijgen we ook nog een ontvanger en oortjes en met al deze attributen zijn wij klaar voor de tocht.

¡Vamos!

helm-verplicht-el-caminito-del-rey

Een stukje geschiedenis

Allereerst vertelt de gids ons iets over de bewogen geschiedenis van dit pad. 

De gids is enthousiast, het verhaal mega interessant, maar door de krakende oortjes slecht te verstaan. Het duurt dan ook niet lang of we trekken die irritante dingen uit onze oren.

De keuze is nu, of vlakbij de gids te blijven om zo alle informatie mee te krijgen, of in ons eigen tempo te wandelen zonder die informatie. 

Er zwermen al genoeg toeristen om de gids, dus wij kiezen voor het laatste. We zoeken de informatie later wel op. 

informatiebord-van-el-caminito-del-rey

Gelukkig valt er ook het een en ander te lezen op de borden onderweg.

Het ontstaan van het wandelpad

Vanaf de 19e eeuw ontwikkelt Málaga zich tot een steeds groter wordende stad. Om het noorden en het zuiden van de provincie Málaga met elkaar te verbinden wordt er in 1866 een treinverbinding door de Gaitanes kloof aangelegd.

De opkomende elektriciteitsbehoefte in de provincie Málaga leidt tot het plan om waterkrachtcentrales te bouwen. Regio El Chorro blijkt uitermate geschikt. Hier kan men gebruik maken van het verval van 100 meter in de rivier de Guadalhorce. Om tussen de twee watervallen, Salto del Chorro en Salto de Gaitenejo, een korte route te creëren voor werklui en materialen, legt de Sociedad Hydroelectrica del Chorro tussen 1901 en 1905 een pad aan. Alles wat nodig is voor de bouw en het onderhoud van de waterkrachtcentrales kan zo sneller getransporteerd worden.

De bouw

Het pad aanleggen is nog niet zo eenvoudig. De kloof heeft steile wanden dus hoe ga je dat doen? Zeker in die tijd geen eenvoudige klus. Men besluit om met touwen vanaf de top van de steile bergwanden te werken. Zeelieden uit Málaga worden ingezet, zij hebben immers ervaring met het hangen aan touwen op schepen.

Het verhaal doet de ronde dat er voor de meest riskante werkzaamheden veroordeelden werden ingezet, maar of dat waar is…

In 1905 is het pad klaar en zijn de verschillende stuwmeren in de regio met elkaar verbonden. Langzaam burgert het pad in en wordt het zelfs gebruikt door de lokale bevolking.

Koninklijk bezoek

oude-brug-el-caminito-del-rey
bewegwijzeringspaaltje-el-caminito-del-rey

Al snel wordt er een nog grotere stuwdam, Condo del Guadalhorce, aangelegd en nadat Koning Alfonso XIII in 1921 deze hydro-elektrische centrale via een wandeling over het pad opent, krijgt het pad haar naam: Caminito del Rey, ofwel het koningspaadje.

Koop hier je tickets

Het verval

Aan het einde van de 20ste eeuw verliest het pad haar industriële rol, wordt daardoor niet meer onderhouden en begint langzaam in verval te raken. Leuningen verdwijnen en op sommige plekken resteert er nog slechts een smalle metalen balk. Overal zitten er gaten in het pad. In 1992 sluit men het pad officieel, het is te gevaarlijk. Toch zijn er nog genoeg avonturiers die het pad betreden.

Gevaarlijkste wandelpad ter wereld?

Na een dodelijk ongeval in 1999 en nog eens drie in 2000, worden de eerste 30 meter van het pad volledig gesloopt zodat niemand dit levensgevaarlijke pad nog kan betreden. Probeer je het toch? Dan kun je zomaar een boete krijgen van € 6.000,00.

Dit weerhoudt de plaatselijke bergbeklimmers er niet van om het pad te blijven gebruiken. Ze leggen veiligheidskabels aan en leiden, als onofficiële gidsen, bezoekers langs het pad. Soms balancerend over smalle metalen balken, op sommige plekken gezekerd, andere weer niet. Het is een gevaarlijke uitdaging. Uitsluitend thrill seekers en ervaren klimmers durven het nog aan.

Dit filmpje van Diputación de Málaga geeft een mooie impressie van het pad, het verval en het herstel.

Het herstel

In 2006 vinden de eerste gesprekken plaats over de restauratie van el Caminito del Rey. Om van het pad een grote toeristische trekpleister te maken én de historische waarde van de Desfiladero de los Gaitanes (kloof van Gaitanes) te benadrukken is er een flinke investering nodig. De kosten worden op zo’n 7 miljoen euro geschat.

Toch duurt het nog jaren voordat men daadwerkelijk begint. In 2011 is het eindelijk zover en starten de werkzaamheden onder leiding van architect Luis Machuca. Het nieuwe pad komt boven het oude pad en wordt met stalen bouten diep verankerd in de rotsen. Houten planken en een 1-meterhoge reling completeren het pad. Alpinisten en helikopters helpen om de klus te klaren. Ook de brug wordt vernieuwd.

Eén van de veiligste wandelpaden ter wereld?

Het resultaat is een veilig pad, geschikt voor toeristen. Voor de adrenalinejunkies is het pad nu wel een stuk minder interessant. Nee, voor het gevaarlijke avontuur hoef je er niet meer heen, voor de spectaculaire uitzichten wel.

In maart 2015 wordt het pad geopend. De Andalusische regering en de stad Málaga betalen de totale kosten van ruim 8 miljoen euro. Dit bedrag wordt niet alleen besteed aan het herstel van het pad, maar ook de toegangswegen en de busverbinding worden verbeterd en men legt diverse parkeerplaatsen aan. Het werkt. El Caminito del Rey belandt op de bucketlist van velen en wordt een enorme toeristische hit.

gedenktekens-opening-pad-el-caminito-del-rey
gedenkplaat-architect-herstel-caminito-del-rey

We raken langzaam steeds verder verwijderd van de groep en dat bevalt ons wel. Heerlijk om in je eigen tempo het pad te bewandelen en te genieten van de spectaculaire uitzichten, zowel in de diepte als in de verte. Wat een magnifieke tocht. We stoppen regelmatig om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Al snel verliezen we de groep volledig uit het oog, helemaal prima. Het is warm en de zweetdruppels rollen van mijn voorhoofd.. We hebben gelukkig veel water bij ons en halverwege eten we ons appeltje. Het klokhuis nemen we mee. Vuilnisbakken zijn er niet en afval laat je uiteraard niet achter. 

Stuwdam Gaitanejo
Prachtig uitzicht met in de verte het pad
Het nieuwe pad boven het oude
Het pad is stevig verankerd in de bergwand
Een blik in de diepte
Previous slide
Next slide

We lopen verder, zien de oude koningsbrug en in de verte zien we de trein rijden. Veel sneller dan ons lief is zien we de beroemde brug opduiken. Het einde van de route is in zicht. Spannend was de route niet, het uitzicht wel fenomenaal. Een aanrader!

De beroemde brug

Daar is tie dan. De brug die de kloof overspant. Het uitzicht hier is waanzinnig, ook als je de diepte in kijkt. 

Tenminste als je geen hoogtevrees hebt. Achter ons schuifelt een vrouw, zich vastklampend aan vermoedelijk haar man, de brug over. Het zweet gutst van haar voorhoofd en ze heeft haar ogen stijf dicht. Als ze aan de overkant is zucht ze van opluchting dat het achter de rug is. Ze heeft het toch maar gedaan, respect.

Na de brug dalen we verder af, leveren onze attributen in en wandelen op ons gemak naar de pendelbus. Weer een ervaring en veel mooie foto’s rijker…

 

de-brug-in-de-el-caminito-del-rey
touwen-langs-de-route
rio-guadalhorce-el-caminito-del-rey

El Caminito del Rey - Praktisch

Als je geen georganiseerde trip boekt, kun je het beste je kaartjes online reserveren. Via de website El Caminito del Rey kun je dit prima doen. Kies een datum en zie welke tijdsopties er nog zijn, al dan niet met gids.

Het pad is open van dinsdag t/m zondag van 09:00 uur tot 15:30 uur of 17:20 uur, afhankelijk van het seizoen.
Elke maandag en met Kerst plus Oud & Nieuw is het pad gesloten. Het pad gaat ook dicht als de weersomstandigheden hiertoe aanleiding geven, bij teveel wind bijvoorbeeld, of als er onderhoud gepleegd moet worden. 

Per auto

El Caminito del Rey ligt op zo’n 60 km van Málaga en is goed bereikbaar met de auto. Er zijn momenteel (2022) twee plekken waar je je auto kunt parkeren, voer gewoon de naam in je navigatiesysteem in:

1. Bij restaurante El Kiosko in Ardales. Vanaf hier wandel je, via een kleine tunnel en langer wandelpad naar het startpunt van El Caminito del Rey. De wandelroute naar het startpunt is 2,7 km. 
2. Bij restaurante El Mirador, eveneens in Ardales. Langs de weg bij dit restaurant vind je een iets langere tunnel en een korter wandelpad naar het startpunt. Deze wandelroute is 1,5 km.

Weet dat er druk gewerkt wordt aan een informatiecentrum met groot parkeerterrein niet ver van de route. Een pendelbus brengt je dan naar het begin van de route.

Hou rekening met de tijd die je voor deze wandeling nodig hebt bij het kiezen van een tijdslot voor de Caminito del Rey.

Openbaar vervoer

Als je op het openbaar vervoer aangewezen bent kun je de trein nemen naar El Chorro. Het station vind je vlakbij het eindpunt van de wandeltocht. Vanaf hier rijden er pendelbussen naar het startpunt. Het betekent wel meer geregel. Je zult immers je trein, pendelbus en het lopen naar het startpunt goed op elkaar en het gereserveerde tijdslot, moeten afstemmen. Kom je na je tijdslot bij het startpunt aan, dan heb je pech en mag je het pad niet meer betreden.

Wil je niet zelf rijden en geen rompslomp, dan kun je natuurlijk ook een georganiseerde dagtrip boeken. 

De route is lineair en loopt van Ardales in het noorden naar El Chorro / Alóra in het zuiden.

 

Het pad is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid die 8 km kan wandelen en daarbij ook trappen op en af kan lopen. Als je gezondheidsproblemen hebt, of niet goed kunt wandelen dan wordt de wandeling afgeraden.

Heb je last van hoogtevrees, dan is dit pad waarschijnlijk ook niet geschikt voor jou. Je loopt immers op 100 meter hoogte en kunt flink de diepte in kijken, zeker op de brug en het glazen plateau. Hou er rekening mee dat je niet terug kunt, dus als je er eenmaal aan begint, moet je door.

Kinderen tot 8 jaar worden niet toegelaten op het wandelpad. De leeftijden van kinderen worden bij de ingang gecontroleerd aan de hand van het paspoort. 

Dieren zijn eveneens niet welkom op het pad.

De route is in totaal 7,7 km lang. Hiervan loopt 2,9 km door de spectaculaire kloof. Je bevindt je in dit gedeelte op 100 meter hoogte naast de rivier de Guadalhorce en loopt op houten loopbruggen, die met staal verankerd zijn in de bergwanden. De loopbruggen zijn voorzien van een reling en zijn ongeveer 1 meter breed. Je loopt het pad daarom ook in één richting. Je start bij Ardales en eindigt bij El Chorro. Als je bij het eindpunt aankomt kun je met een pendelbus terug naar de parkeerterreinen bij de startpunten van de aanlooproutes.

De huidige kosten(2022) voor deze wandeling zijn afhankelijk van jouw keuze: 
1.  Een onbegeleide wandeling kost € 10,00.
2. Een door een lokale gids begeleide wandeling kost € 18,00.
3. Een kaartje voor de pendelbus naar het parkeerterrein bij het startpunt € 1,55. 
4. Een volledig georganiseerde trip. Hierbij zijn de kosten afhankelijk van de aanbieder. 

Tickets kun je het beste online kopen. Er is maar een heel beperkt aantal tickets te koop aan de kassa en uitsluitend in de vroege ochtend waarbij geldt op = op. 

Wil je je wandeling niet mislopen? Reserveer dan je ticket online. Daarbij kies je ook een tijdslot. Zorg dat je een kwartiertje voor die tijd bij de entree bent. Je hebt de eerste 1,5 of 2,7 km aanlooproute er dan al op zitten, dus hou rekening met de tijd die je hiervoor nodig hebt. Vergeet ook je paspoort niet. 

Nee, je krijgt uitsluitend toegang op het door jou gereserveerde tijdslot. Er mogen per dag maar een X-aantal mensen het wandelpad op. Dit is streng gereguleerd. Kom je te laat of op een ander moment, dan heb je pech en mag je het pad niet meer betreden.

Hou rekening met de tijd die je nodig hebt om de aanlooproute van 1,5 of 2,7 km te lopen. Die heb je er namelijk al op zitten als je bij de officiële start van de route bij het bezoekerscentrum komt. Zorg dat je daar een half uur voor je tijdslot bent, kan loopt het allemaal goed.

 

 

Nee, met uitzondering van een EHBO huisje zijn er geen voorzieningen.

Je komt geen toiletten tegen onderweg. Zorg er dus voor dat je naar het toilet geweest bent voordat je start. Je vindt toiletten bij het bezoekerscentrum, aan het officiële begin van het pad, na de aanlooproute.

Je kunt niets kopen onderweg, dus neem voldoende water en iets te eten mee. Langs het pad vind je geen vuilnisbakken, laat je afval niet achter, maar neem het met je mee.

Er zijn plekken en bankjes waar je even tot rust kunt komen.

Op het pad kom je ook mensen tegen met een oranje helm. Zij horen bij el Caminito del Rey en kunnen je helpen bij eventuele problemen.

 

1. Neem vooral voldoende water mee. 1,5 liter per persoon is een goede richtlijn. Je bent toch een paar uur onderweg en het kan bijzonder warm zijn. Hydratatie is echt noodzakelijk.
2. Bescherm je huid tegen de zon. Smeer jezelf goed in met een hoge beschermingsfactor en vergeet ook je lippen niet. Een pet is op het pad niet nodig want je draagt verplicht een helm.
3. Draag kleding voor het seizoen en goede, stevige en comfortabele schoenen. Slippers zijn niet toegestaan.
4. Neem iets te eten mee als je dit wilt of nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan energierepen, fruit, noten of broodjes.  Neem het afval mee, er zijn geen vuilnisbakken.
5. Vergeet je (telefoon met) camera niet, er is zoveel moois te zien, dat wil je vast nog eens terug zien. Selfiesticks zijn niet toegestaan.
6. Paraplu’s en wandelstokken zijn eveneens verboden.

Check altijd nog even de officiële site voor de laatste wijzigingen.

De duur van de wandeling hangt helemaal van jezelf of jouw gezelschap af. Stap je lekker door of bouw je veel geniet- en/of fotomomenten in. 
Je mag er zo lang over doen als je wilt tot sluitingstijd en kunt dus je eigen tempo bepalen. 
Snelle lopers doen er wellicht 1,5 uur over. Gemiddeld zit je toch al gauw op zo’n 3 tot 4 uur.

Hou er rekening mee dat je na het eindpunt nog terug moet naar het startpunt. Er rijden pendelbussen naar het startpunt.

Jazeker. Het pad is met stalen bouten verankerd in de bergwand en bestaat uit stevige loopplanken. Zolang je dus geen idiote dingen doet, kun je er veilig overheen. Geef bij het passeren van anderen elkaar de ruimte.

Ja, check altijd de officiële sites voor de laatste informatie.

pendelbus-van-en-naar-el-caminito-del-rey