Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
arcos-de-la-frontera-straatbeeld

Arcos de la Frontera

Foto van Bart
Bart
Leestijd: 5 minuten

Arcos de la Frontera, fraai wit dorp op een heuveltop

uitzicht-op-arcos-de-la-frontera

Arcos de la Frontera is ook zo’n leuk wit dorp. Het dorp ligt op een heuveltop, wat het dorp goed zichtbaar maakt , zeker de aanblik ‘s avonds is prachtig. Met zo’n 31.00 inwoners (2021)  is het één van de meest toeristische dorpen in de provincie Cádiz. Hoofdstad Cádiz ligt ongeveer 40 minuten rijden. Ook Sevilla is met een uur reistijd goed bereikbaar voor een stedentrip.

Arcos de la Frontera ligt op een heuvel waardoor je tijdens een wandeling door het dorp vele klimmetjes tegenkomt. Wel goed voor de conditie! Tijd om het dorp te verkennen. 

arcos-de-la-frontera-uitzicht
uitkijk-op-arcos-de-la-frontera

De geschiedenis van Arcos de la Frontera

De oorsprong van Arcos de la Frontera ligt in de Romeinse tijd. Door de strategische ligging op een heuvel heeft het altijd genoten van een bevoorrechte positie. De naam Arcos de la Frontera is afkomstig van de naam: Arxarcis wat fort in de hoogte betekent.

Gedurende de periode dat de moren het voor het zeggen hadden werd het dorp Arkos genoemd. In deze periode nam de welvaart toe en kwam het dorp verder tot bloei. De lay-out van de stad, de stadsmuur en ook het fort zijn afkomstig uit deze fase van de geschiedenis. Er doen verschillende verhalen de ronde die vertellen hoe de moren door de christenen werden verdreven. Wat sowieso vast staat is dat midden 13e eeuw de christenen aan de macht kwamen.

In de eeuwen die volgden breidde het dorp zich uit langs de hellingen van de aanwezige rotsen. De uitbreiding vond plaats in de richting van het zuidoosten en het noordwesten. Deze uitbreidingen werden gestart zodra de stad haar defensieve functie verloor. In 1755 wordt Arcos de la Frontera getroffen door een aardbeving. De noordelijke muur van het kasteel stort in en de lokale bevolking is genoodzaakt om de vele verwoeste gebouwen te herbouwen. Hierdoor verandert de stedelijke structuur van Arcos de la Frontera.

steile-weggetjes-arcos-de-la-frontera
smalle-straatjes-met-uitzicht-op-basillica

Bezienswaardigheden Arcos de la Frontera

Gedurende je wandeling door Arcos de la Frontera kom je mooie bezienswaardigheden tegen die absoluut de moeite waard zijn.

Basilica Menor de Sante María

Deze parochiekerk is de oudste kerk in het dorp. In 1931 werd Basilica Menor de Santa María uitgeroepen tot nationaal monument. De basiliek is gevestigd op de restanten van een moskee die er gedurende de Moorse overheersing heeft gestaan. Zoals we wel vaker hebben gezien in Andalusië heeft de moskee ook hier plaats moeten maken voor een kerk. Voor 4 euro kan je de kerk in en naar boven om vanaf de toren een mooi uitzicht over Arcos de la Frontera te hebben. Let wel op welk tijdstip je naar boven gaat, want elk heel uur worden de kerkklokken geluid en dat zorgt voor nogal wat kabaal, hahaha.

zicht-vanuit-klokketoren-op-arcos-de-la-frontera
Klok-basilica-menor-de-santa-maria

Iglesia de San Pedro

Deze kerk uit de 16e eeuw is gebouwd op de plek waar vroeger een Moors fort stond. Het zal eens niet zo zijn. De kerk schijnt van binnen bijzonder fraai te zijn, maar helaas was deze op het moment dat wij er waren gesloten.

iglesia-de-san-pedro
details-san-pedro-kerk-arcos-de-la-frontera

Palacio del Mayorazgo

Palacio del Mayorazgo is een paleis afkomstig uit de 17e eeuw. Momenteel is het paleis het hoofdkwartier van de gemeentelijke delegatie van cultuur van Arcos en wordt het gebruikt als een expositiecentrum.

palacio-del-mayorazgo-arcos-de-la-frontera
arcos-de-la-frontera-palacio-de-mayorazgo

Mirador del Coño

Aan Plaza Del Cabildo tegenover de Basilica Menor de Sante María vind je een uitkijkpunt met prachtige vergezichten. je kijkt uit over het dal en zeker buiten de zomer oogt het heel groen.

zicht-vanaf-mirador-arcos-de-la-frontera

Castillo de Arcos

Ook vind je aan Plaza Del Cabildo, Castillo de Arcos. Helaas was het kasteel dicht toen wij er waren en later hoorden we dat het kasteel permanent is gesloten, zonde! Echter ook van de buitenkant is het een mooi aanzicht. Het militair fort werd door de moren gebouwd in de 11e eeuw. In de eeuwen daarna zouden de christenen vele aanpassingen doen. Later in de onafhankelijkheidsoorlog (1810-1812) werd het kasteel benut door Napoleontishce troepen. Door het hoogteversschil met de huizen rondom onderscheidt het zich van de omgeving. Je kan het niet missen.

uitzicht-op-castillo-de-arcos

Museo del Belen

Iets wat je zeker moet doen is even binnenlopen bij museo del Belen. Je kijkt je ogen uit.

belen-artistico-arcos-de-la-frontera
museo-belen-artistico-arcos-de-la-frontera
uitleg-belen-artistico-arcos-de-la-frontera
gratis-entree-belen-artistico

Uit eten in Arcos de la Frontera

Naast dat er vele bezienswaardigheden zijn om te bekijken kan je ook heerlijk uiteten in het dorp. Wij bezochten hier meerdere restaurantjes:

Restaurant La Chuminá

Het restaurant is vrij nieuw en opende pas afgelopen jaar haar deuren. Je kan hier zowel terecht voor authentiek Spaanse gerechten als voor wat modernere gerechten. Qua inrichting heeft La Chuminá klassieke aspecten maar er is ook ruimte gemaakte voor moderne elementen. Het ziet er erg gezellig uit en het eten smaakt ons heerlijk.

bar-in-restaurant-la-chumina-arcos-de-la-frontera
gyoza-verduras-la-chumina-arcos-de-la-frontera

Aljibe Restaurante

Op zoek naar een restaurant met een Arabische keuken? Dan raden wij zeker Aljibe Restaurante aan. Dit restaurant heeft een typische Arabische inrichting en de enorme gastvrijheid spreekt ons absoluut aan. We hebben hier een heerlijke Tajine gegeten. Je kunt kiezen voor vlees, maar ook voor vegetarisch. Een heel leuk restaurant om te eten. Wij vinden het een aanrader!

restaurant-aljibe
tajine-gerecht-in-restaurant-aljibe-arcos-de-la-frontera

Fijn slenteren door het dorp

Wat een heerlijk dorp om rond te lopen. Je kijkt je ogen uit in de smalle witte straatjes van Arcos de la Frontera en ziet continu mooie gebouwen die een foto meer dan waard zijn. Ook de lokale bevolking is bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Dat hebben we zelf mogen ervaren. We worden op sleeptouw genomen op het moment dat we met onze Google Maps door de straatjes dwalen onderweg naar onze bestemming. We worden aangesproken met de vraag waar we naartoe moeten. De vriendelijke man loopt met ons mee en zet ons voor de deur van het restaurant waar we naar op zoek waren af. Zo vriendelijk kom je ze niet vaak tegen!

Wij hebben genoten van ons bezoek aan dit prachtige witte dorp, waar je heerlijk een dagje kunt ronddwalen. Bij een bezoek aan de provincie Cádiz mag een tripje naar Arcos de la Frontera eigenlijk niet ontbreken.

standbeeld-semana-santa-arcos-de-la-frontera
straatbeeld-arcos-de-la-frontera