Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
uitkijk-over-vejer-de-la-frontera-witte-dorpen-andalusie

Vejer de la Frontera

Picture of Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

Het witte dorp Vejer de la Frontera

Vanuit onze verblijfplaats Arcos de La Frontera besluiten we om een bezoekje te brengen aan Cádiz. Het is een aardig stukje rijden en we willen daarom graag nog een leuk dorp meepakken, dat op onze route ligt. We komen in Vejer de la Frontera terecht. Eén van de mooiere witte dorpen van Andalusië, zo blijkt.

uitkijkpunt-vejer-de-la-frontera

Het witte dorp

Vejer de la Frontera ligt vlakbij de Costa de la Luz op ruim 40 minuten rijden van Cádiz. De huisjes in Vejer de la Frontera hangen op de berg met een uitzicht op zee in de verte. De ligging en witgekalkte huisjes maken dit een van de mooiere witte dorpen die we tot nu zijn tegengekomen in Andalusië.

Het dorp telt ruim 10.000 inwoners en kent een zeer rijke geschiedenis waar het dorp zowel met Romeinse, Joodse, Islamitische en Christelijke invloeden te maken heeft gehad. Wat we vaker hebben gezien in witte dorpen zijn het vooral de Moorse invloeden die duidelijk zichtbaar zijn in het straatbeeld. 

smalle-steegjes-vejer-de-la-frontera
standbeeld-juan-pelinque-vejer-de-la-frontera

Architectuur

In het dorp zie je bijzondere architectuur. Zoals bijvoorbeeld de Iglesia Parroquial del Divino Salvador (Parochiekerk van de Goddelijke Verlosser) waar je prachtige kunst terug vindt. Het historisch centrum is goed intact gebleven. De stad werd vroeger ingesloten door een verdedigingsmuur ter bescherming van de stad. De muur sluit perfect aan op de vorm van de heuvel waar Vejer de la Frontera op gelegen is.

puerta-de-sancho-IV-vejer-de-la-frontera
la-fuente-vejer-de-la-frontera

De stadsmuur

De ommuurde omheining biedt ruimte aan 4 poorten die alle nog in goede staat zijn. een hiervan is de Puerta de la Berbería. De boog dateert uit de tiende – twaalfde eeuw. Eeuwenlang was deze poort gesloten om te voorkomen dat de Berberpiraten toegang zouden kunnen krijgen tot de Joodse wijk.

Vejer de la Frontera kent een aantal prachtige uitkijkpunten. Onze favoriet is het uitkijkpunt van La Cobifada. Je kijkt uit over de kust en zelfs is het mogelijk om op heldere dagen het Afrikaanse continent te spotten. Het uitkijkpunt ligt op een steenworp van de Puerta de la Berbería. Bij dit uitkijkpunt vind je ook het standbeeld van de gesluierde vrouw (la cobajida). De kleding doet denken aan de Islamitische stijl maar aangenomen wordt dat de sluier van christelijke oorsprong is. De mantelachtige kleding is typisch voor Vejer maar werd verboden in de jaren dertig van de vorige eeuw en na de burgeroorlog. Vandaag de dag zie je deze mantelachtige kleding alleen nog op lokale festiviteiten.

Als je door de straten van Vejer loopt waan je jezelf in een andere tijd. Op zo’n 9 kilometer afstand kom je uit bij de Costa de la Luz bij het strand wat in de regio bekend staat als ‘El Palmar’.

la-cobijada-vejer-de-la-frontera
Fontein-plaza-de-espana
smalle-straatjes-vejer-de-la-frontera

Een heerlijk dorp om rond te kijken!

Ook zijn er gezellige tentjes om eventjes te pauzeren voor een hapje en/of een drankje. Met name rond Plaza de España vind je een hoop leuke plekjes.

We kijken onze ogen uit hier en het weer werkt ook goed mee. We slenteren door de straatjes en merken gauw dat er heel veel valt te zien hier. Wat ons betreft wordt Vejer de la Frontera met recht gezien als een van de mooiste witte dorpen van Andalusië. Het is dat we nog een bezoekje aan Cadíz op de planning hebben staan anders hadden we hier nog uren kunnen doorbrengen!

puerta-cerrada-vejer-de-la-frontera