Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
bergtoppen-van-pico-de-mijas

Sierra de Mijas

Foto van Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

Sierra de Mijas

Sierra de Mijas is één van de uitdagende bergwandelingen die je in de provincie Málaga tegenkomt. Waar we voorheen al de El Caminito del Rey en El Saltillo hebben gelopen is deze wandeling weer compleet anders. Met het hoogste punt op 1150 meter ga je serieus de hoogte in.

uitkijkpunt-vanaf-pico-de-mijas

Waar vind je Sierra de Mijas?

Sierra de Mijas is gelegen ten noorden van het gezellige witte dorp Mijas. Als je met de auto komt is het handig om in dit dorpje te parkeren. Er zijn verschillende parkeerplaatsen aanwezig in het dorp. Er is een wat kleiner parkeerplaatsje gelegen vlakbij het startpunt van Sierra de Mijas.

Sierra de Mijas maakt onderdeel uit van de Betische Cordillera, een verzamelnaam voor de gebergtes in Zuid-Spanje en Noord-Marokko. De Betische Cordillera loopt door tot Valencia en de Baelaren.

de-verschillende-routes
rotsachtig-hoogtepunt-van-pico-de-mijas

Startpunt

Bij de start van de route kom je een bord tegen met 7 routes die je kunt lopen. Voor iedereen zit er wel een route tussen. Wil je graag klimmen of juist een vlakkere route? Het is allemaal mogelijk! Ook kun je kiezen tussen een korte of lange route. Wat het ook leuk maakt is dat je routes kunt combineren. Gebruik je route A om de top te bereiken dan kan je route B gebruiken om weer terug te keren naar Mijas.

vlak-wandelpad-in-sierra-de-mijas
rotsachtig-pad-richting-pico-de-mijas

Naar Pico de Mijas

Met een kleine tussenstop en door meerdere routes te combineren doen wij er ongeveer 3 uur over om de Pico de Mijas (de top) te bereiken. Op de top van Pico de Mijas tref je La Bola aan (de bol). Dit is een weerstation van het Spaanse weerinstituut Aemet. Ver voor het bereiken van Pico de Mijas valt deze bol al op. Naast het weerstation biedt de top een prachtig uitzicht over het Spaanse binnenland en de Costa del Sol. Als je geluk hebt kom je hier ook steenbokken tegen die veel in dit gebied zitten. Wij hebben geluk en zien er één. Helaas is deze net iets te snel voor ons, dus een foto hebben we niet.

zicht-op-la-bola
verzichten-vanaf-pico-de-mijas

Verschillende routes in Sierra de Mijas

Ook op de top van de Sierra de Mijas vind je een kaart, zodat je kan kiezen welke route je neemt om terug te keren naar Mijas. De routes hebben alle hun eigen kleur en de route kan je volgen door de gekleurde stippen op de rotsen te volgen.

Let op! Verschillende routes kruisen elkaar, dus voordat je er erg in hebt loop je op een andere route. Dit kan je wandeling een stuk langer maken dan wat je van tevoren misschien bedacht had. Let daarom bij elke bocht die je maakt goed op of je nog steeds op de door jou gekozen route zit.

uitkijk-vanuit-sierra-de-mijas-op-wit-dorp

Tips voor een bergwandeling

Verder is een goede voorbereiding het halve werk dus zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat:

  • Genoeg water. Neem altijd meer water mee dan je denkt nodig te hebben, je weet nooit hoe lang je onderweg zult zijn en hoe warm het is.
  • Voldoende eten.
  • Goede, stevige wandelschoenen. Je hebt veel vlakke gedeeltes maar ook stukken dat je via rotsen omhoog moet klimmen.
  • Zonnebrand. In de bergen is de zon heel fel.
  • Wandelstokken. Niet per sé nodig maar kan zeker een optie zijn.
  • Petje ter bescherming van je hoofd tegen de zon.
  • Een opgeladen telefoon en wellicht een powerbank. Als je twijfelt of je nog op de juiste route zit kan je dat altijd nog even controleren.
bart-en-erik-op-avontuur-in-sierra-de-mijas
smal-pad-sierra-de-mijas

Van de bergwandelingen die ik tot nu toe gelopen heb in Andalusië is de Sierra de Mijas de meest uitdagende geweest. Wij kozen voor de lange route waar je een volle dag overdoet. Het was een zware tocht maar, wat hebben we veel moois gezien en genoten van het indrukwekkende landschap. Ik raad daarom een hike door sierra de Mijas zeker aan. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Een kleine route of een lange route? Beide zijn mogelijk! Maar een gave ervaring wordt het zeker.