Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
brug-el-saltillo-andalusie

El Saltillo

Bart
Bart
Leestijd: 5 minuten

El Saltillo

El Saltillo wordt door sommigen ook wel het kleine broertje vaan El Caminito del Rey genoemd, het bekend wandelpad in de kloof bij El Chorro. Wij waren nog niet op de hoogte van El Saltillo . Rick & Manon, de Nederlandse eigenaren van de B&B Lagabella wijzen ons op deze wandelroute.

We lezen ons in over El Saltillo en zijn direct enthousiast. We rijden naar het dorpje Canilas de Aceituno de plaats waar de wandelroute van start gaat. Je betaald geen entreekosten dus deze ervaring is volledig gratis. Het is met een graad of 20 ideaal weer voor wat actiefs, tijd om te wandelen!

zicht-op-canillas-de-aceituno

Het startpunt

Vlakbij het restaurant La Maroma (vernoemd naar de hoogste berg in de provincie Málaga) in het dorp is een parkeerplaats gelegen waar je de auto kwijt kunt, als er een plekje vrij is. Vervolgens tref je een trap aan die je hogerop brengt vanaf daar gaat de wandeling door El Saltillo van start.

startpunt-el-saltillo

El Saltillo relatief onbekend

Je wandelt eerst door het hoger gelegen deel van het dorp waar je door de smalle straatjes van het dorp wordt geleid. Via bewegwijzering word je vanuit het dorp in de goede richting gestuurd. Op een gegeven moment kom je stromend water tegen dat je ook kan zien als een bewegwijzering. Namelijk volg het water en je komt vanzelf op de juiste route terecht.

El Saltillo is gelegen in de Sierra Tejeda. De route maakt sinds november 2020 deel uit van de langere afstandsroute: Gran Senda de Málaga. Zoals gezegd is El Saltillo nog niet een toeristische attractie op grote schaal. Je zult hier geen gidsen aantreffen die groepen op sleeptouw nemen. Hier zijn zaken als een helm ook niet verplicht je kunt er volledig op eigen houtje erop uit trekken. 

Het pad is relatief veilig maar kent ook een paar smalle stukjes waar je zenuwen aardig op proef worden gesteld. Ook die stukken zijn goed te doen maar stevige schoenen zijn zeker aan te raden. Met regen is het extra goed opletten, het kan glad zijn en je wilt hier echt niet uitglijden.. Het is beter om te wachten op goed weer. Je kinderen meenemen op deze tocht raden wij af, zeker als kinderen niet gewend zijn om door de bergen te lopen. De route biedt prachtige uitkijkpunten en de watervalletjes die je af en toe tegenkomt geven de route iets extra relaxts.

Men benut El Saltillo om dit gebied aantrekkelijker te maken voor het toerisme. Vermoedelijk wordt daarom momenteel geen geld gevraagd om de route te lopen om zo het bezoek laagdrempelig te houden. Meer regulatie in de toekomst ligt wel voor de hand om het aantal mensen op het pad onder controle te houden.

smal-gedeelte-el-saltillo
afdaling-naar-de-hangbrug-el-saltillo
pad-el-saltillo
smal-gedeelte-van-de-route

De hangbrug

Halverwege de route kom je een 54 meter lange hangbrug tegen op zo’n 70 meter hoogte. De aanleg van de hangbrug was een behoorlijke uitdaging vanwege de moeilijke bereikbaarheid. Voor de aanleg van de brug werden daarom helikopters ingezet. Om de hangbrug te bereiken moet je eerst wel eventjes een flinke afdaling maken. de steilste die je deze route zult tegenkomen. De hangbrug is een punt waar veel mensen ervoor kiezen om om te draaien. De hangbrug is gelegen ongeveer op de helft van de totale route. Ook kan je ervoor kiezen om je weg te vervolgen en de route af te maken met als eindpunt het dorp Sedella. Dit stuk is iets uitdagender en op moeilijke punten zijn er kettingen aangebracht.

loopbrug-el-satillo
hangbrug-el-saltillo-van-een-afstand
Wandeling-el-satillo

El Saltillo VS El Caminito del Rey

Vaak wordt de vergelijking gemaakt tussen de routes van El Caminiito del Rey en El Saltillo en ergens is dat ook wel te begrijpen. Toch zijn het wel zeker 2 behoorlijk verschillende ervaringen. El Saltillo kan je zien als een soort van Hike en is eigenlijk een lange slingerende aanlooproute. Je komt klimmetjes tegen die jij bij El Caminito del Rey niet tegen komt. Een daling zoals naar de hangbrug en de klim weer naar boven zal je niet bij El Caminto tegenkomen. De omgeving is ook heel anders. Waar El Caminto del Rey toch wel bekend staat om het ruige landschap is de omgeving van El Saltillo wel anders. Hier tref je veel groen aan en heb je veel meer het idee dat je door de natuur loopt. Uiteindelijk zijn het gewoon 2 heel verschillende ervaringen en raden we beide routes zeker aan.

Bewegwijzering-el-saltillo
De zon breekt door el saltillo
Uitzicht el saltillo

Het weer is ons goed gezind. Het is een graadje of 18 en het zonnetje schijnt lekker. We draaien na het bereiken van de hangbrug om en keren terug naar Canilas de Aceituno. Op de terugweg geven we onze ogen goed de kost. Tegen de bergrug zien op zo’n 10 meter afstand van ons een paar steenbokken. Wat een mooi plaatje! We hebben er één op de foto, maar je moet wel goed kijken, hij is echt wel goed gecamoufleerd. De steenbokken komen veel voor in het gebied, leuk dat we die ook nog eventjes met eigen ogen mogen zien.

steenbok-wandelen-door-el-saltillo
omgeving-el-saltillo

Accommodatie vlakbij El Saltillo

Wil je El Saltillo lopen en ben je op zoek naar een verblijf in de buurt.? Op een paar kilometer rijden van El Saltillo vind je B&B Lagabella. Deze fijne B&B wordt gerund door de Nederlanders Rick & Manon en beschikt over 3 comfortabele kamers. Fijne faciliteiten als een zwembad, jacuzzi, een buitenterras en een heerlijk uitgebreid ontbijt zijn allemaal aanwezig! 

gastenverblijven-oliva-en-tierra-benb-finca-lagabella

Wat een superleuke en mooie ervaring kunnen we weer bijschrijven. Hetgeen wat ons ook zo verbindt met Andalusië is dat je altijd weer nieuwe pareltjes weet te vinden El Saltillo valt hier ook zeker onder. Ben je ten oosten van Málaga en op zoek naar een beetje uitdaging? Dan raden wij deze route zeker aan.

annelies-bart-el-satillo-andalusie