Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
kijkje-in-la-geoda-de-pulpi-almeria

#24 Geode, woestijn en bubbelbad

Annelies
Annelies
Leestijd: 4 minuten

Dag vol afwisseling

De op 1 na grootste geode ter wereld

We staan vroeg op. Om half tien krijgen we een rondleiding door de Mina Rica en zullen we afdalen naar de op één na grootste geode ter wereld. Tot voor kort hadden we geen een idee wat een geode is, nu weten we meer.

Een geode is een holle steen, zeg maar een grot, gevuld met kristallen aan de binnenkant. De grootste geode ter wereld vind je in Chihuahua Mexico, maar deze is niet toegankelijk voor het publiek. De op 1 na grootste geode vind je in Pulpí, Almería, Spanje en die kun je wel bezoeken. Deze geode is 8 meter lang en een kleine 2 meter hoog en breed., De officiële naam is “Geoda del Pilar de Jaravía”. In de wandelgangen “Geoda de Pulpí”. De geode is te vinden op zo’n 50 meter diepte. Nou, die willen wij wel eens zien. 

plaquette-la-geoda-de-pulpi
in-de-mijn-la-geode-de-pulpi
la-geoda-de-pulpi-grot-vol-kristallen

De Geode van Pulpí

Na een uurtje rijden komen we aan bij de Mina Rica waar de geode te vinden is. Rugzakken en tassen mag je in je auto laten. Onder leiding van een gids bezoek je de geode. Via de mijngangen wandel je langzaam maar zeker naar het hoogtepunt, dat wel op het diepste niveau ligt, de geode. Onderweg zie je al van alles dat door de gids wordt toegelicht. Zo zien we ook een gebroken geode. 

Spreek je geen Spaans, geen probleem. Huur gewoon een audiosetje voor 2 euro. De oortjes mag je houden, zodat je toch de informatie meekrijgt. In de grot mag je geen foto’s maken. De gids neemt echter wel foto’s, maar foto’s met haarnetje en helm op je hoofd? Daar zit je niet echt op te wachten, wel?

We zijn er bijna

Als we het punt naderen dat we de geode gaan zien, zien we een enorme  metalen spiraaltrap, die we af moeten dalen. Verrassend genoeg is er ook een lift, voor de mensen die moeite hebben met een dergelijke afdaling. Als wij beneden zijn, is het wachten op de mensen die met de lift komen. De lift gaat tergend langzaam, dus dat duurt wel even.

Vervolgens wachten ons nog twee rechte steile trappen, maar als we die af zijn, zijn we op het punt beland waar we één voor één de geode kunnen gaan zien.

Dachten wij aanvankelijk dat je er omheen zou kunnen lopen, nee hoor, dat blijkt niet het geval te zijn. Met een verplicht mondkapje en twee plastic zakjes om je handen, ter bescherming van de geode, kun een je een tweetal stapjes omhoog doen en je hoofd in de geode steken. Zodra het licht aan gaat, schitteren mooie witte kristallen je tegemoet. Wow, dat is echt wel bijzonder zeg. 

Voor de ingang van de geode kun je nog op de foto. Dat willen we wel natuurlijk. Onze helm was al af, nu het haarnetje nog. We zijn er klaar voor. De gids maakt vakkundig de foto en ja, die ziet er echt te gek uit, vinden wij.

We klimmen de trappen weer op en wandelen via dezelfde route terug naar de uitgang. Weer een bijzondere ervaring rijker.

foto-voor-la-geoda-de-pulpi-almeria

De woestijn

Als we uit de mijn komen is het mooie, zonnige weer weg. Wat? Dat was niet de bedoeling.

We willen het MiniHollywood, Oasys bezoeken, daar schijnt in ieder geval de zon. Het park is dicht zien we op Google Maps, dus daar hoeven we niet heen. Laten we dan maar het dorp Tabernas bezoeken. Onderweg naar Tabernas genieten we van een waanzinnig uitzicht. We rijden ook even langs de Cuevas del Calguerín, oude grotten in de rotswanden. Deze grotten zijn door de tijd heen gebruikt als huizen en schuilplaatsen en er schijnen er meer dan 300 te zijn. Interessant.

We lunchen in het dorp Tabernas met de zon op ons gezicht. Wel zo fijn.

almeria-cuevas-del-calguerin
cuevas-del-calguerin-in-provincie-almeria
tabernas-in-de-provincie-almeria-andalusie
sorbas-los-castanos-almeria

De jacuzzi

Nadat we weer terug zijn en gegeten hebben in een leuk restaurant in Vélez-Rubio, la Bomba genaamd, rijden we terug naar onze fijne Boutique B&B Casa Paco. Daar wacht de jacuzzi op ons. We trekken onze badkleding aan en maken dankbaar gebruik van de badjassen en slippers die wij op onze kamer aantroffen. 

jacuzzi-boutique-b-en-b-casa-paco-velez-rubio

Genieten met zicht op de sterren

We halen de deksel van de jacuzzi en stappen in het heerlijk warme water. Liggend in het water genieten we van de sterrenhemel. Het warme water bubbelt fijn om ons heen, de verlichting is subtiel. We zien steeds meer sterren. Echt puur genieten. Wat een fijne manier om de dag te eindigen.