Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
blik-op-mezquita-cordoba

#17 Córdoba, doordrenkt met historie

Annelies
Annelies
Leestijd: 3 minuten

Córdoba, stad vol historie

dubbele-bogen-mezquita-cordoba

De Mezquita, moskee én kathedraal

Ik kijk mijn ogen uit. De prachtige zuilen met de kenmerkende bogen. Maar liefst zeshonderd hiervan hebben een extra boog, omdat de zuilen anders niet hoog genoeg waren. Wij zijn op een bijzondere plek in Córdoba, een plek vol historie. Daar waar eerst een Romeinse tempel stond, gevolgd door een Visigotische kerk, een moskee en tenslotte een kathedraal. Het blijft wonderlijk dat als een plek veroverd werd, de uitingen van de voorgangers met de grond gelijk gemaakt werden, om vervolgens op dezelfde plek een nieuw bouwwerk te plaatsen, ter ere en glorie van de nieuwe veroveraar. 

Wat zijn er in de loop van de tijd op deze manier veel, waarschijnlijk prachtige, bouwwerken verloren gegaan. Gelukkig is het op deze plek in Córdoba een beetje anders gelopen. De Christenen die de stad veroverden, waren zo verstandig de moskee niet te verwoesten, maar delen aan te passen zodat zij hun altaren e.d. kwijt konden. Niet alles was een verbetering, maar het resulteerde wel in een unieke combinatie van een moskee en kathedraal. Vandaag de dag is de Mezquita de grootste toeristische trekpleister van de stad. Want waar vind je nu een christelijk altaar en een islamitische Mihrab onder hetzelfde dak? 

cordoba-mezquita-christelijk-altaar
cordoba-mihrab-mezquita

Córdoba biedt meer

Maar Córdoba is meer dan de Mezquita. Als eerste bezoeken we het Alcázar de los Reyes Cristianos. In het Alcázar is het echt megadruk. Er staat een lange rij voor het beklimmen van de toren. Nou, die slaan we maar over, daar hebben we geen uur wachttijd voor over. We lopen over de Puente Romano, een brug uit de 1ste eeuw, en beklimmen vervolgens de Torre de la Calahorra, stammend uit de 14e eeuw en ook al zo’n fraai bouwwerk. In de toren zit nu een museum over de geschiedenis van Al-Andalus in de 10e eeuw. Eenmaal boven op het dak hebben we een fantastisch uitzicht. We kijken we uit op onder andere de Mezquita, de brug, het Alcázar en andere fraaie bouwwerken. Wat een mooi overzicht!

alcazar-de-los-reyes-cristianos
calahorra-toren-cordoba

La Judería

We zijn nog niet klaar met Córdoba en duiken de wijk La Judería in. Daar heerst een gezellige sfeer en we slenteren er op ons gemak doorheen. Eten doen we in een leuk Indiaas tentje, heerlijk. Het is echt een leuke wijk. We bezoeken diverse mooie pleinen, de templo Romano en de Joodse synagoge uit 1315, ook al zo’n mooi bouwwerk. Wat een stad en wat een historie vind je hier. 

wijk-la-juderia-cordoba
templo-romano-cordoba

Terug naar onze cortijo

Onze dag loopt ten einde en we lopen naar de parkeergarage. Op de valreep bezoeken we nog even de Arabische baden. Daarna is het echt tijd om te gaan. 

Bart manoeuvreert de auto behendig uit de smalle parkeerplek. Hij is inmiddels aardig gewend aan kleine parkeervlakken, smalle en steile bergweggetjes en onmogelijke straatjes in de witte dorpen. Achteruit van een steile helling af, is ook geen enkel probleem. Nog een uurtje rijden we via donkere, slingerende weggetjes, door de met olijfbomen bezaaide berghellingen naar onze cortijo, boven op een berg in Priego de Córdoba. Het was weer een mooie dag!

uitzicht-cortijo-la-presa-priego-de-cordoba