Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
zicht-op-plaza-de-sevilla-vanuit-marie-louisa-park

Plaza de España

GenieteninAndalusie.nl
GenieteninAndalusie.nl
Leestijd: 5 minuten

Plaza de España in Sevilla, dat wil je zien!

plaza-de-espana-met-bankjes-sevilla
plaza-de-espana-sevilla-zicht-op-toren-overkant

Snel naar

Wat een bijzondere plek

We zitten op een bankje in de zon op een geweldige plek. Het bankje is betegeld met de mooiste azulejos (geverfde Andalusische tegeltjes) en bevindt zich op Plaza de España in Sevilla, een plein dat tot de verbeelding spreekt. We kijken onze ogen uit, hier zitten we  nog wel een tijdje …

Bankjes op Plaza de España
Je vindt voor iedere provincie zo’n prachtig bankje
Uitzicht vanaf het bankje
Je kijkt je ogen uit op dit prachtige plein
Previous slide
Next slide

Het ontstaan: Exposición Ibero-Americana

Het Plaza de España heeft geen eeuwenoude, roemruchte geschiedenis. Nee hoor, dit prachtige plein is nog net geen eeuw oud en is ontsproten aan de fantasie van de architect Aníbal González Álvarez-Ossorio in het kader van Expo29. Hij ontwierp de gebouwen rondom het plein.

De Expo is een wereldtentoonstelling die meestal eens in de vijf jaar georganiseerd wordt. Het organiserende land verschilt per keer. In 1929 nemen Barcelona en Sevilla samen de Expo29 voor hun rekening.

In Sevilla wil men via de expositie de relatie tussen Spanje en de aanwezige landen, die stuk voor stuk een historische band hebben met Spanje, verbeteren.

De nadruk ligt op het koloniale Spaanse rijk en hier in Sevilla vind je dan ook de paviljoens van Portugal, Brazilië, de voormalig overzeese gebieden, de Spaanse provincies en de Verenigde Staten. Veel van deze buitenlandse paviljoens worden later als consulaat van het betreffende land in gebruik genomen.

exposicion-ibero-americana-sevilla-1929

bron: Wikipedia.org Plattegrond gemaakt door Lobillo op 14 december 2007.

Op het terrein ligt het Plaza de España met het hoofdgebouw van de tentoonstelling aan de ene kant, terwijl aan de andere kant van het terrein het Plaza de America en de Braziliaanse en Mexicaanse paviljoenen liggen. Met een treintje (in groen) kon je destijds de route verkennen en de diverse paviljoens bereiken.

De architectuur

Architect Aníbal Gonzáles Álvarez-Ossorio is de hoofdarchitect voor de Expo29 in Sevilla en heeft het meest indrukwekkende plein van de Expo ontworpen, La Plaza de España. 

Aníbal, geboren in Sevilla, wordt gezien als één van de bekendste modernistische architecten in Spanje én is de drijvende kracht achter de Andalusisiche regionalistische stijl. Deze stijl ontstond door de klassieke Mujedar-, Renaissance- en Barokstijlen respectvol te combineren en te moderniseren. Met als resultaat weelderig versierde gebouwen met o.a. ijzeren smeedwerk, azulejos en keramiek.

In 1926 neemt Aníbal ontslag om gezondheidsredenen. Zijn werk op Plaza de España wordt overgenomen door architect Vicente Traver y Tomás. Aníbal overlijdt op 31 mei 1929 op 52-jarige leeftijd. De Expo29 is dan nog in volle gang.

Vincente Traver realiseert o.a. de fontein, die daardoor ook wel Fuente de Vicente Traver y Tomás genoemd wordt.

plaza-de-espana-met-fontein-sevilla
sevilla-fuente-de-vincente-traver

Het plein

We lopen over het plein dat de vorm van een halve maan heeft en een doorsnede van zo’n 200 meter. Rondom het plein is een bogengallerij die twee torens verbindt, met een groot centraal gebouw in het midden. Het enorme gebouw bestaat uit rode bakstenen, versierd met azulejos, geverfde Andalusische keramiektegels. Het hoogste punt is 74 meter. Je ziet op het plein gebouwen in verschillende bouwstijlen en toch geven ze het gevoel dat ze bij elkaar horen.

De azulejos vind je ook terug op de lantaarns en bruggen en niet te vergeten op de vele bankjes en prachtige fresco’s die de provincies van Spanje vertegenwoordigen.

tegeltjes-provincie-granada-plaza-de-espana

Symboliek

Het prachtige plaza de España staat bol van de symboliek:

Zo symboliseert het half maanvormige plein een omhelzing van de overzeese gebieden, de vroegere Amerikaanse kolonies. 

Onder de bogen vind je voor elke Spaanse provincie een bankje met fraaie mozaïeken, gemaakt van azulejos (Andalusische tegeltjes), Voor het bankje op de grond zie je een kaart met de geografische ligging en boven het bankje zie je het wapenschild. De azulejos op de wand beelden een tafereel van de provincie uit. Zo leer je al wandelend meteen ook iets over de geschiedenis van de provincies.

De vier bruggen, met blauwwitte mozaïeken, symboliseren de vier oude koninkrijken van Spanje, te weten Navarra, León, Castilla en Aragón.

Het uitzicht is gericht op de rivier Guadalquivir en staat voor de handel met ‘Las Américas’

brug-keramiek-plaza-de-espana-sevilla

Restauratie

Zo’n tachtig jaar na dato is het Plaza de España aan een restauratie toe. Gebaseerd op foto’s, ansichtkaarten en gravures uit de gemeentelijke archieven worden straatlantaarns van keramiek in Andalusisiche stijl geplaatst, 270 meter aan balustrade vervangen en 22 nieuwe bankjes neergezet. Originele tegeltjes worden opgeknapt.

Na twee jaar is de Plaza de España in volle glorie hersteld. Een prachtig plein met de Triana-azulejos, de fontein en de, na twintig jaar, teruggekeerde roeibootjes om een idyllisch vaartochtje te maken. In 2010 wordt het plein voor het publiek geopend.

Standbeeld voor Aníbal Gonzáles Álvarez-Ossorio

plaza-de-espana-sevilla-standbeeld-anibal-gonzalez-alvarez-ossorio
standbeeld-anibal-gonzalez-alvarez-ossorio-kijkt-uit-op-plaza-de-espana-sevilla

In 2011 wordt er een standbeeld van Aníbal Gonzáles Álavarez-Ossorio geplaatst. Zo heeft hij voor altijd uitzicht op zijn meesterwerk.

Plaza de España, een te gekke filmset

Het zal je niet verbazen dat het Plaza de España super geschikt is als filmset. Meerdere regisseurs hebben dan ook dankbaar gebruik maakt van dit fantastische plein. Scènes voor Lawrence of Arabia, Star Wars en The Dictator zijn hier opgenomen. Ongetwijfeld zullen er nog wel meer volgen.

Waar bevindt zich dit plein?

Plaza de España is te vinden in Parque de María Luisa. Je kunt het plein te voet, per fiets, per bootje of zelfs per koets bezichtigen. Het plein is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in Sevilla. 

Toeristische trekpleister

De wereldtentoonstelling in 1929 maakte van Sevilla een bruisende stad. Toch bleef het succes een beetje achter bij de verwachtingen. Vandaag de dag is Plaza de España uitgegroeid tot de nummer 1 van bezienswaardigheden in Sevilla. Het is een magische plek! 

We vinden het heerlijk om hier rond te slenteren. Er is zoveel te zien. We maken een rondje langs alle provincies, een leuke manier om extra kennis op te doen, wandelen over de bruggetjes, klimmen naar de 1e verdieping voor een mooi overzicht van het plein. En strijken neer om naar een Flamenco show te kijken, wat te gek is op deze geweldige plek.

Ga jij naar Sevilla? Vergeet dan niet dit plein te bezoeken. En weet je wat het extra leuk maakt? De toegang tot het plein is gratis. Mooi toch!  Een bezienswaardigheid die op je stedentrip Sevilla niet mag ontbreken.