Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
teja-en-erik-nederlandse-benb-in-cordoba

Erik & Teja – Finca el Juncal

Annelies
Annelies
Leestijd: 12 minuten

Na een dag door het prachtige, warme Córdoba geslenterd te hebben, zoeken we nu in het zwembad verkoeling bij Finca el Juncal. En wat een zwembad is dit zeg. Met een lengte van zo’n 20 meter bijzonder geschikt om écht baantjes trekken. En dat doen we dan ook, heerlijk.

We zijn bij Finca el Juncal, de B&B van Erik en Teja Schakenbos. De finca ligt in Posadas, op het platteland, zo’n 30 km van Córdoba en biedt een en al rust. Echt een fijne plek om al je indrukken te laten bezinken en weer op te laden voor een nieuwe dag.

Een dag later spreken we de gastvrije en heerlijk nuchtere eigenaren uitgebreid. We zijn nieuwsgierig naar hun verhaal.

zwembad-met-overdekt-terras-finca-el-juncal-cordoba

Snel naar

voortuin-finca-el-juncal

Hoe het begon

Erik en Teja zijn al jaren liefhebbers van Zuid Spanje. “Toen we nog met de auto met vakantie gingen, kwamen we niet veel verder dan Frankrijk en Noord-Spanje. Totdat we een keer het vliegtuig namen, toen belandden we in Andalusië, echt geweldig.”

Andalusië bevalt zo goed dat Teja en Erik in 2001 een huisje in Málaga kopen, waar ze vanaf dat moment de vakanties doorbrengen.  “We zeiden tegen elkaar: Zodra we stoppen met werken in Nederland gaan we in Andalusië wonen en beginnen we een B&B.”

erik-en-teja-finca-el-juncal-posadas

De zoektocht

De zoektocht begint in 2006. Ze zoeken rondom Málaga naar een geschikte locatie, maar vinden niets naar hun zin. “Málaga was in die tijd bijzonder duur en de betaalbare locaties wel heel erg klein. Dan loop je de gasten continu voor de voeten. Nee dat was het niet.” Dus zoeken ze verder.

Via Marktplaats vinden ze uiteindelijk Finca el Juncal, in de buurt van Córdoba. “Wat we hier vonden was precies wat we zochten. De rustige ligging met veel natuur, luister maar naar alle vogeltjes hier en volop ruimte. Fijn voor onze gasten en fijn voor ons. Het grote zwembad gaf voor 80% de doorslag. Ja, dit was het.”

Ze kopen de finca maar door de crisis in Nederland kunnen ze vanwege hun bedrijf nog niet weg. Ook willen de twee jongsten, nog thuiswonende pubers, beslist niet mee. “Dus nu hadden we een B&B, maar we konden er nog niet heen. Leeg laten staan wilden we ook niet, dus besloten we beheerders te zoeken die voor ons de B&B wilden runnen, totdat we het zelf konden gaan doen.”

de-buitenkant-van-finca-el-juncal

Het werkzame leven vóór de B&B

Teja: “Toen ik Erik leerde kennen was hij timmerman. Dat vond mijn pleegvader wel leuk, want hij had samen met zijn broers een scheepsbouw en timmerbedrijf in Roelofarendsveen. Aanvankelijk bouwden zij daar boten en kassen. Later kwamen er tafeltennistafels bij en nog weer later voetbaltafels, sjoelbakken e.d.” 

De tafeltennistafels

Teja: “Dat van die tafeltennistafels is wel een leuk verhaal. In 1939 kwam er een tafeltennisvereniging in het dorp. Twee van mijn ooms gingen daar spelen, maar vonden de tafels maar niks. Die bestonden uit latjes die krom trokken, waardoor het balletje alle kanten op vloog. ‘Dat kunnen wij wel beter’ zeiden ze en maakten een nieuwe tafel. Het werd een groot succes en op een bepaald moment maakten ze meer tafeltennistafels dan boten.”

tafeltennis-bij-finca-el-juncal-posadas-cordoba
voetbalspel-finca-el-juncal-posadas-cordoba

Als op een dag Teja’s vader de vraag krijgt of hij ook een keuken kan maken, antwoordt hij: ‘Nee hoor, dat ga ik niet doen, maar mijn schoonzoon wil dat misschien wel.’  Erik gaat bij zijn schoonvader werken, maakt keukens, kozijnen en voert reparaties uit aan de kassen.

Erik:  “Ik vind dingen maken heel leuk en het was mijn droom om interieurarchitect en meubelmaker te worden. Ik informeerde en kon bij de Rietveld Academie terecht. Vijf jaar lang werkte ik overdag in de fabriek en ging ik ‘s avonds naar de academie.“

Na zijn studie gaat Erik keukens ontwerpen en krijgt hij ook opdrachten van andere architecten. Dat gaat zo goed, dat hij samen met zijn broer, die ook een opleiding tot meubelmaker volgt, het bedrijf Heemskerk Interieur start. ”Een tijdje later kwam ook mijn andere broer erbij, die hebben we zelf opgeleid.”

interieur-keuken-finca-el-juncal

Teja wordt betrokken bij de Heemskerk bedrijven op het moment dat haar vader 65 wordt. “Nou jij kan de boekhouding wel gaan doen”, zei hij. Dus dat doet ze. Eerst voor de botenbouw, daarna ook voor Interieur en Sport.  

“Boekhouding was nieuw voor me. Hiervoor maakte ik slaapzakken.”  Erik corrigeert: “Nou Teja, je doet jezelf te kort hoor, je was coupeuse.”

Teja lacht: “Ja dat klopt. Ik heb inderdaad een opleiding tot coupeuse gedaan en heel veel kleding gemaakt voor een kledingwinkel in Boskoop. Plus ieder jaar een voorjaarscollectie in de herenmode. Met mijn, zelfontworpen Teja label erin.. En… ik heb een paar jaar slaapzakken gemaakt”, eindigt ze.

Van creatief naar administratie


We vragen haar of het geen grote overgang was van een creatief beroep naar een administratieve functie.

“Nee hoor, dat viel wel mee. Ik vind cijfers echt leuk. Ik had vroeger altijd een 9 op school en snap hoe het werkt. De boekhouding ging overigens ook nog naar een accountant, dus ik vulde alles in met potlood. Eén keertje ging ik de fout in, had ik een negatief bedrag in kas. Maar dat kan dus helemaal niet,” grapt ze.

“Naast de boekhouding had ik nog wel tijd om kleding te maken voor de kinderen en onszelf. Maar op enig moment was ik er klaar mee. Vrienden zeiden, je pakt het wel weer op, maar ik denk niet dat dat waar is, ik pak niks meer op.”

overdekt-terras-finca-el-juncal-cordoba
voortuin-finca-el-juncal

Het beheer van de finca

Terug naar de B&B. Teja en Erik zochten dus beheerders voor hun B&B. Die vonden ze vrij gemakkelijk. 

Teja: “Kennissen van mijn zus wilden wel en hebben het drie jaar gedaan. Vervolgens kende een vriendin van ons weer een stel, Jan en Marjan. Zij konden het beheer over een huizenparkje in Valencia krijgen, maar zodra ze onze finca zagen wilden ze dit liever. Ze kwamen drie maanden later want ze zaten nog vast aan een contract. Deze periode werd opgevangen door een kennis. Jan en Marjan beheerden de finca ook zo’n drie jaar en gingen daarna iets anders doen in Spanje.”

Alweer een oplossing

Maar ook nu is een oplossing snel gevonden. Tijdens een familieweek op de finca vertelt de zus van Erik dat haar zoon Rick zo’n pech heeft.

Teja: “Onze neef zou met zijn vriend iets gaan beginnen in Amsterdam. Dat werd op het laatste moment afgeblazen. Ik zei: Bel Rick maar en zeg dat hij Spaans moet gaan leren. Rick en zijn vriend zagen het wel zitten om de finca te beheren en hebben dit 3,5 jaar gedaan. Ze hadden graag langer willen blijven, maar toen was het toch echt ons moment om definitief hierheen te komen. We kunnen nog steeds een beroep op ze doen. In juli komen ze weer een maand, zodat wij er met ons campertje er op uit kunnen trekken. Erg fijn, want ze weten precies hoe alles werkt.”

tuin-van-finca-el-juncal-posadas-andalusie

De Finca

Is de finca nog zoals jullie het kochten?

De gebouwen zijn min of meer zo gebleven. Wel is het interierwerk vernieuwd. Er zijn kasten gemaakt en de keuken is volledig vervangen. De 9 slaapkamers, waarvan zeven twee- en twee eenpersoons, hebben we opgefleurd.

Wat is er zo fijn aan deze B&B?

“Er is volop ruimte. We zitten midden in de natuur en het stikt hier van de vogels. Zij keren elk jaar weer terug en hebben hier al vele nestjes gebouwd. Er is veel privacy op het terrein, we hebben verschillende zitjes in de tuin en bij het zwembad, zo kan iedereen z’n eigen plekje zoeken.

In de zon
Genieten in de buitenlucht
Zwaluwnestje
Elk jaar komen de zwaluwen weer terug naar Finca el Juncal
Overdekt
Schaduwrijk plekje bij Finca el Juncal
Comfortabel
Fijn chillen met een goed boek
Previous slide
Next slide

Groente uit eigen tuin

De finca heeft zo’n 10.000 m2 grond. Daar willen Erik & Teja iets mee. De boer die een nabijgelegen land aan het ploegen is wordt gevraagd of hij ook hun land wil doen. Nee, daar heeft hij geen tijd voor, maar hij weet wel iemand. Zo komen ze in contact met Antonio, die de grond wel wil bewerken. Hij legt er leidingen aan en verbouwt van alles. Erik & Teja hebben er geen omkijken naar. Antonio houdt alles gratis bij en krijgt in ruil daarvoor alle groenten die van het land komt. Een goede deal. “Wij eten er ook van, Antonio zet steeds emmers met groenten bij de deur en het kan echt van alles zijn. Het laatste jaar veel artisjokken en groene asperges.”

tomatenhapje-met-saus
rijstgerecht-met-tofu

Meegenieten

De gasten kunnen meegenieten van deze groenten uit de eigen tuin. 

Heb  je geen zin om in de stad te eten, dan kun je ‘s avonds fijn aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd. Het kan, maar hoeft niet. Laat het ‘s ochtends gewoon even weten. 

Wij vinden het een aanrader en hebben heerlijk gesmuld van een vleestomatenvoorgerecht en een hoofdgerecht, rijst met groente en tofu. 

Ontmoetingsplek

Wat ontzettend leuk is dat het overdekte terras een echte ontmoetingsplek is. Zo vinden de gasten elkaar en gaan de tips hier over en weer aan tafel. De één is bijvoorbeeld in Córdoba geweest en gaat naar Sevilla. De ander net andersom. 

Daarnaast weten Teja en Erik vele leuke restaurantjes en bijzondere, minder bekende plekjes in Córdoba én daarbuiten.

Zo attenderen ze ons bijvoorbeeld op Écija, één van de alleroudste steden in Andalusië en op de leuke, uitgebreide foodcourt Mercado Victoria in Córdoba. 

uitzicht-op-het-zwembad
buitenterras-en-buitenkeuken

De olijfboomgaard

finca-el-juncal-posadas-cordoba-olijfbomen

Erik & Teja hebben op hun land zo’n 150 olijfbomen die nu 4 jaar oud zijn. Antonio helpt ook hier. Hij heeft zelf een olijfboomgaard, dus weet precies wat er moet gebeuren. Als er gesnoeid moet worden en of als de bomen te droog staan. Hij is nu met pensioen, maar komt nog steeds een paar keer per week kijken en houdt de jongen die het werk nu doet, goed in de gaten. 

Het plukken van de olijven is een intensief werk, maar ervaren plukkers doen het snel. De oogst wordt steeds groter, de bomen groeien nog. Afgelopen jaar duurde de pluk drie dagen.

De oogst

De oogst gaat naar een coöperatie waarvan Erik & Teja lid zijn. De coöperatie perst en verkoopt de olijfolie. “Je krijgt pas je geld als de olijfolie verkocht is. De eerste keer kregen we € 1,00 per kilo nu iets meer. De prijs hangt af van de kwaliteit en van vraag en aanbod. Uitbetalingen vinden plaats t/m mei, daarna krijg je niks meer.”

bomen-bij-benb-finca-el-juncal

Biologisch

“De boeren hier zeggen dat je moet spuiten voor een goede kwaliteit, maar dat doen wij niet. Antonio zegt ook dat spuiten tegen onkruid en parasieten echt héél belangrijk is. Maar toen onze oogst heel goed bleek te zijn was hij verrast.” ‘Jullie hebben wel een hele goede score’, zei hij.  “Nou Antonio, dat komt omdat we niet spuiten.  Maar of dat waar is weten we helemaal niet, het kan aan van alles liggen, maar grappig was het wel. 

Onze olijven zijn biologisch, maar zijn niet als biologisch aangemeld. Daarvoor krijg je allerlei kwaliteitscontroles. Dat is niet erg, maar we hebben pas twee keer geoogst en dat is nog te weinig voor een biologisch keurmerk.”

finca-el-juncal-posadas-cordoba-olijfbomen

Antonio, onze gouden gids

“Wij zijn superblij met Antonio. Hij is echt goud waard, kent iedereen in het dorp, helpt ons met van alles. Én begrijpt ons gebrekkige Spaans prima. Antonio is een hele goede vriend geworden. ‘Jullie zijn familie’, zegt hij altijd. Zo worden we ieder jaar uitgenodigd op zijn verjaardag.”

het-zwembad-van-finca-el-juncal

Een eigen huisje

Aanvankelijk wonen Teja en Erik in de Finca, waar ze de woonkamer en keuken delen met de gasten. Toch krijgen ze behoefte aan een eigen plek. Dat hoeft niet groot te zijn, je leeft toch veel buiten. Ze besluiten om naast het zwembad een huisje te laten bouwen. 

“De aannemer was een neef van Antonio, zo gaat dat hier. De vergunningen waren gelukkig vrij snel binnen. De kleinschaligheid en de architect, ook weer een kennis van Antonio, hielpen daarbij enorm.”

Ze willen het huisje half maart af hebben want er komen gasten. Die willen ze niet confronteren met bouwwerkzaamheden. Begin februari was er nog helemaal niets, dus Erik stelt voor om het maar een jaartje uit te stellen. ‘Waarom?’ vraagt de aannemer. “Nou we gaan het niet redden.” ‘Dat gaan we wel redden’, antwoordt de aannemer. “Oké, begin dan maar. En inderdaad, de dag voordat de gasten kwamen stond het huisje er. De kanten die voor de gasten zichtbaar waren, zagen er goed uit, de buitenboel was opgeruimd. De andere, voor gasten niet zichtbare kant was nog wel helemaal open. Dat werd het jaar erop afgemaakt. Erik heeft daarna het hele interieur ontworpen en gemaakt.” 

uitzicht-huisje-teja-en-erik
door-erik-gemaakte-keuken
huiskat-finca-el-juncal

De zakelijke kant

De taal, het Spaans

Teja en Erik spreken niet echt goed Spaans. “We kunnen ons redden. Met Antonio kunnen we nog het beste praten. In Córdoba hebben we Henk, hij spreekt vloeiend Spaans. Als er echt iets is helpt hij ons met al onze papieren. Henk is getrouwd met een Spaanse en heeft twee zoons, die geboren zijn in Nederland. Toen één van zijn zoon niet goed wist wat hij moest gaan doen, brachten we hem op het idee van een fietstour in Córdoba. Francisco organiseert nu in Córdoba niet alleen fietstochten maar ook wandelingen, tapastours etc. Het loopt goed, zo fijn. Henk heeft ook nog vier kamers in de verhuur en als hij vol zit, verwijst hij gasten naar ons door. En wij naar hem.”

Erik en Teja hebben nog een aantal zaken in Nederland waaronder hun ziektekostenverzekering. “Als we iets met onze gezondheid krijgen is het super belangrijk dat wij goed begrijpen wat er gezegd wordt door de artsen. In het Spaans lukt dat ons niet zo goed. De artsen hier spreken ook nauwelijks Engels. De tandarts weer wel, dus daar gaan we hier naartoe.” 

sinaasappelboom
mozaiek-aan-de-muur

Wie, wanneer

Hoe komen jullie aan je gasten?

“We hebben een eigen website en zijn ook aangesloten bij diverse andere websites. Daarnaast vind je ons in de “Fietsgids Onbegrensd fietsen naar Andalusië” van Paul Benjaminse. Benjaminse heeft veel fietsroutes gemaakt. Als Belgen en Nederlanders een gids met fietsroutes zoeken in Andalusië komen ze vaak bij dit boekje uit en dus bij ons. Zo hebben we al veel fietsers mogen ontvangen. We krijgen ook gasten via doorverwijzingen van anderen, zoals van Henk. We hebben een soort circuitje waarbij we gasten doorverwijzen naar elkaar. Wil je bijvoorbeeld een fietstour in Sevilla, dan bevelen wij Sevilla Sights aan. Dolores, de eigenaresse, verwijst weer mensen naar ons, die een B&B zoeken bij Córdoba. Dit doen we met meer eigenaren van B&B’s en toeristische bedrijven. Zo helpen we elkaar een handje. Wel zo leuk, toch?”

zijkant-mezquita-cordoba

Wat is het beste seizoen?

We zijn het hele jaar open. Het voorjaar is het fijnst. De natuur is dan nog heerlijk groen, de temperatuur heerlijk. De zomers zijn heet. In augustus kun je maar beter niet te veel doen, dan is het gewoon te warm. Meestal gaan we dan met ons campertje op stap en regelen we vervanging voor het beheer van de B&B. Het najaar heeft weer een lekkere temperatuur. In december, januari kan er wat nachtvorst zijn, maar loopt de temperatuur overdag toch wel op tot zo’n 12 á 15 graden. Een prima temperatuur om het werk aan de B&B te doen. Elke twee jaar moet er wel geschilderd worden om het wit te houden. De temperatuur zorgt er dan voor dat de verf niet te snel droogt. Ook hebben we het nodige onderhoud aan de tuin. Er is genoeg onkruid te wieden en Antonio laat het ons weten als wij iets moeten (laten) doen.Er is geen tijd om je te vervelen.

tuin-met-palmboom-finca-el-juncal-posadas-cordoba

Het sociale leven

Erik en Teja voelen zich helemaal thuis op hun finca. Familie en vrienden komen regelmatig over en brengen een hoop gezelligheid met zich mee. Met meerdere Nederlanders in Andalusië hebben ze goed contact. Met Spanjaarden is dat soms wat moeilijker door de taalbarriere maar ze redden zich prima. Als het in de zomer te heet wordt, trekken ze er met hun campertje op uit. Vaak ook even naar Nederland om de familie daar te bezoeken.

roze-bloemen

De toekomst

Hoe zien jullie de toekomst? Teja lacht: “Nou die is niet zo lang meer, we zijn al in de zeventig. We willen het wel een beetje rustiger aan gaan doen. De finca is best veel werk.

Ze staan nog ingeschreven in Nederland voor een woning. Geen appartement, ze willen naar buiten kunnen. Een klein huisje met een tuintje. Teja: “We hebben altijd een huis met een tuin gehad. Ik zie ons niet op een balkonnetje zitten. Dat lijkt me zo benauwd Naarmate je ouder wordt, wil je minder verkassen en eerlijk gezegd, we hebben hier ons stekje gevonden en willen dus helemaal niet weg. Wel vinden we het zonde om de finca leeg te laten staan. Het is fijn als hier meer mensen van kunnen genieten.”

FINCA TE KOOP

 Dus is de finca te koop gezet en geven Erik en Teja een flinke korting als ze hun huisje nog zo’n 10 jaar kunnen huren. “Je krijgt ons er als het ware bij. Wij kunnen bijspringen als het nodig en gewenst is. Last heb je niet van ons. Het huisje staat met de rug naar het zwembad.”

Voor een potentiële koper biedt de finca tal van mogelijkheden.

Erik: ”Op dit moment moeten de gasten een badkamer delen. Veel mensen willen dit niet. Het is ook niet echt meer van deze tijd. Het is prima te doen om de kamers anders in te delen en extra badkamers te creëren, zodat elke kamer een eigen badkamer heeft. Wij gaan het niet meer doen, maar de plannen hebben we wel al liggen. Ik zou het super vinden om hierbij te helpen.”

Verder heeft de grond rondom de finca ook nog tal van opties. Er is ruimte genoeg om er bijvoorbeeld nog een huis voor de eigenaren te creëren, een moestuin aan te leggen, kippen te houden. Er is werkelijk van alles mogelijk.

De Tips van Erik & Teja

Tot slot vragen we of Teja en Erik nog tips hebben. Ja hoor, die hebben ze wel:

1. Vind iemand die de weg weet en contacten heeft binnen de lokale gemeenschap.
2. Zoek aansluiting bij Nederlandse eigenaren van een B&B of ander toeristisch bedrijf, leuk en leerzaam.
3. Help anderen binnen de lokale gemeenschap zonder daar meteen iets voor terug te verwachten. 

Erik & Teja Schakenbos
Finca el Juncal
Ctra. Villaviciosa
14730 Posadas
P.O. Box 32 AP
Córdoba, España

Telefoon:
+34 628 59 52 99
E-mail:
tschakenbos@hotmail.com

website:
fincaeljuncal.com

Lees ook: Te gast bij Finca el Juncal-Posadas-Córdoba