Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
ontdek-cordoba-nederlandstalige-fietstour

#47 Fietsen in Córdoba

Annelies
Annelies
Leestijd: 4 minuten

Fietsen in Córdoba

Fietsen in Córdoba, we hebben geluk. Op de valreep kunnen we nog met de fietstour mee van ‘Ontdek Córdoba’. Francisco, de eigenaar, is superenthousiast en weet veel, héél veel over deze stad en al haar bezienswaardigheden. Hij spreekt, als zoon van een Nederlandse vader en Spaanse moeder, beide talen vloeiend. Voor Nederlandstaligen die graag een fietstour met Nederlandse begeleiding wensen is fietsen met  ‘Ontdek Córdoba’ natuurlijk ideaal.

Francisco studeert momenteel hard om een officiële gids te worden in de Mezquita. Dat ben je niet zomaar. De studie is bijzonder zwaar, er valt zoveel te leren over deze prachtige kathedraal-moskee en haar roemruchte geschiedenis. Het bisdom stelt hoge eisen aan de gidsen en je kunt maar eens in de zeven jaar examen doen. Voor Francisco staat dit examen dit jaar op het programma. Als hij slaagt is hij de eerste Nederlandstalige officiële gids. Iets om supertrots op te zijn.

descubre-cordoba-winkel-francisco
santa-marina-op-de-fiets-in-cordoba

Op de fiets door Córdoba

We ontmoeten elkaar bij het winkeltje van Francisco, ‘Descubre Córdoba’. Hier vind je allerhande producten uit de streek. Zoals bijvoorbeeld wijn en fraai keramiek. Francisco verzorgt ook wijnproeverijen. Ben je een wijnliefhebber, dan ben je hier aan het juiste adres. Maar daarvoor zijn wij nu, in de ochtend, niet hier. 

Wij gaan lekker fietsen. Omdat ik al vaker in Córdoba geweest bent, verwacht ik eerlijkheidshalve niet veel nieuws te zien. Nou, ik word verrast en  ontdek toch weer nieuwe plekjes en bezienswaardigheden, leuk!

We zijn niet alleen tijdens de fietstour. De Nederlandse gasten die in dezelfde B&B Casa El Pozo verblijven, hadden deze fietstour al geboekt. Wij kunnen mooi aanhaken.

iglesia-san-lorenzo-cordoba

Op pad

Nadat de zadelhoogtes zijn ingesteld gaan we met z’n vijven op pad. Het weer is heerlijk en met een beetje wind in de haren fietsen we door Córdoba. We stoppen bij Iglesia de San Lorenzo. Francisco regelt dat we ook even binnen kunnen kijken. Het is er lekker koel en we lopen even rond. Alweer zo’n fraaie kerk. Het is één van de kerken op de Rutas de las Iglesias Fernandinas. Als je een kaartje gekocht hebt voor de Mezquita, mag je gratis naar binnen in deze kerken.

interieur-kerk-san-lorenzo
bord-ruta-de-las-iglesias-fernandinas

Feria de Córdoba

Niet veel later staan we in het gebied El Arenal bij de toegangspoort voor het feríaterrein. De feria betreft het feest ter herdekking van “Nuestra Señora de la Salud”, Onze-Lieve-Vrouw van volksgezondheid. Deze kermis vindt eind mei plaats en belooft een heel spektakel te worden. Hier komen ruiters en mooi uitgedoste mensen samen in de vele casitas, stands. Extra pluspunt is, dat de casitas in Córdoba vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Helaas zijn wij dan net weg. Deze fería gaat dan ook op onze bucketlist voor een volgende redactiereis.

Ze hebben er veel werk van gemaakt. De toegangspoort is echt prachtig.

toegangspoort-feria-de-cordoba

Geschiedenis alom in Córdoba

We fietsen verder en stoppen bij de oude Romeinse brug en de prachtige Arabische toren van Calahorra. Aan de overkant zie je de Joodse wijk én de Mezquita. Je kunt zien hoe laag het water hier staat. Midden op de brug staat een standbeeld van San Rafael, de beschermengel van Córdoba. San Rafael zullen we nog vaker tegenkomen in de stad.

puente-romano-mezquita-cordoba
fietstour-ontdek-cordoba-bij-romeinse-brug

Terug op de fiets

We stappen weer op en genieten van de omgeving. Wat is Córdoba toch een mooie stad. We fietsen langs de rivier komen weer een San Rafael beeld tegen. We belanden in het centrum en krijgen de kans om nog twee patio’s te bekijken, hoewel de ‘Fiesta de los patios de Córdoba’ al afgelopen is. De patio’s die open zijn hebben beiden een prijs gewonnen. Dat snappen we wel als we er rondlopen. Gisteren hebben we al diverse patio’s bekeken. Grote verschillen, maar stuk voor stuk met zorg gecreëerd en onderhouden. Ben je een liefhebber van patio’s, bloemen en planten? Dan mag je dit feest van de patio’s echt niet missen. 
een-patio-in-cordoba
patio-fiesta-cordoba-tuin
san-andres-san-pablo-cordoba-patio
fiesta-de-los-patios-cordoba-patio
beeld-opa-kleinzoon-bloempotten

De Mezquita

Natuurlijk fietsen we ook langs de Mezquita en door de Joodse wijk. We kijken wederom onze ogen uit en komen tot de conclusie dat Córdoba echt een must see is voor iedereen die naar Andalusië afreist. Een fietstour is bij uitstek de manier om de stad in vogelvlucht te leren kennen zodat je je plan kunt maken en bepalen welke bezienswaardigheden je uitgebreid wilt bekijken. De Mezquita mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Echt een pareltje.

zijkant-mezquita-cordoba-bezienswaardigheden-andalusie
moskee-kathedraal-cordoba

Terug naar het startpunt

Al fietsend door de stad zien we echt van alles. Zo komen we nog langs een Arabisch badhuis, die gaat op onze bucketlist, en fietsen we langs pleinen, parken, kerken en het monument voor Manolete, de beroemde matador van Córdoba. 

Fietsen in Córdoba, een echte aanrader

Wat was het toch een leuke fietstocht! Na zo’n twee uur staan we weer voor het winkeltje van Francisco. We hebben ervan genoten en van al dat fietsen honger gekregen. We nemen afscheid van onze fantastische gids en mede fietsers en gaan op zoek naar een restaurant. Fietsen in Córdoba is wat ons betreft een echte aanrader!