Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
overzichtsfoto-kasteelmonument-colomares-benalmadena

Castillo Monumento Colomares, Benalmádena

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 4 minuten

Een overweldigend eerbetoon aan Columbus

In Benálmadena, in de provincie Málaga, vind je een bijzonder monument, namelijk het kasteelmonument Colomares.

Dit monument is een eerbetoon aan Christoffel Columbus en zijn ontdekking van Amerika in het jaar 1492. 

Het waarom

Verantwoordelijk voor dit bijzondere monument is Dr. Esteban Martín Martín. Deze Spaanse arts had een grote fascinatie voor Columbus. Hij was van mening dat Christoffel Columbus én de rol die Spanje gespeeld heeft bij de ontdekkingsreizen van Columbus niet voldoende erkenning kregen. Dus besloot hij in 1987 om zelf een monument te bouwen. Dat deed hij op een stuk grond in Benalmádena, dat hij al eerder gekocht had.

Hij bestudeerde elk boek en document dat hij maar te pakken kon krijgen om zo nauwkeurig mogelijk de historische gebeurtenissen uit te kunnen beelden in de bouwwerken van het Colomares.

monument-castillo-colomares-benalmadena-andalusie

De bouwperiode

Dr. Esteban Martín bouwde dit bijzondere monument in slechts 7 jaar. Dat deed hij niet alleen, maar samen met twee experts in metsel- en timmerwerk, Juan Blanco en Domingo Nuñez.

Bouwstijlen

Het Colomares heeft elementen uit meerdere bouwstijlen, Mudéjar, Romaans, Gotisch en Byzantijns.

De verwijzigingen

In het monument vind je talrijke verwijzingen met betrekking tot Columbus en de betrokkenheid van Spanje bij diens reizen. Je kunt het monument Colomares zien als een boek in steen.

kasteelmonument-colomares-aragon-huis-benalmadena-andalusie
Het Aragón huis

Het Aragón huis in het Castillo Monumento Colomares eert het Koninkrijk Aragón.

Het symboliseert de betrokkenheid van het koningspaar Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië (ook wel de katholieke koningen genoemd) bij de ontdekkingsreizen van Columbus, die leidden tot de ontdekking van Amerika.

slangenfontein-castillo-monumento-colomares-benalmadena
De slangenfontein
fontein-van-de-liefde-kasteelmonument-colomares-benalmadena
Detail fontein van de liefde
pagode-monumento-colomares-benalmadena-andalusie

De Pagode

De pagodetoren symboliseert de inspanningen van Columbus om het Aziatische continent te bereiken vanwege de specerijen en rijkdommen.

Columbus meende in 1492 via een westelijke route naar India te zijn gereisd, waardoor hij geloofde in India te zijn beland. Door deze misvatting werden de inheemse bewoners van Amerika ‘Indianen’ genoemd.

fuerte-de-la-navidad-castillo-colomares-benalmadena

Fuerte de la Navidad

Het fort voor Kerstmis verwijst naar het fort dat Columbus en zijn mannen met Kerst in 1492 aan de noordkust van het eiland Hispanolia bouwden met de resten van het gestrande schip, de Santa María.  Het was de eerste Spaanse nederzetting in de Nieuwe Wereld.

De schepen

Je vindt binnen het monument ook de boegen van de drie schepen waar Columbus mee reisde: De Niña, de Pinta en de Santa María.

 

Het grootste eerbetoon aan Columbus

Het kasteelmonument Colomares is het grootste monument in de wereld ter ere van Columbus. Het strekt zich uit over ongeveer 1500 vierkante meter en heeft torens van wel 33 meter hoog.

Dr. Martín had graag gewild dat zijn monument betrokken zou worden bij de 500-jarige viering van de ontdekking van Amerika op 12 oktober 1992. Hij was bijzonder teleurgesteld toen dit niet het geval was.

Hoewel nog steeds vol met plannen, stopte Dr. Martín in 1994 noodgedwongen met zijn bouwwerkzaamheden. Het geld was op.

castillo-monumento-colomares-benalmadena
portico-de-la-unidad-castillo-monumento-colomares-benalmadena
kleinste-kapel-ter-wereld-monumento-colomares

De kleinste

Het kasteelmonument biedt onderdak aan ‘s werelds kleinste kapel. Deze kapel, slechts 1,96 vierkante meter groot, is gewijd aan Sint Isabel van Hongarije.

De kapel staat sinds 1990 vermeld in het Guinness Book of World Records.

Dr. Martín hoopte dat deze kapel de laatste rustplaats zou worden voor de as van Columbus. Dat is tot op de dag van vandaag helaas nog niet het geval.

tuin-colomares-benalmadena

Bezoekje

Het bijzondere monument Colomares is nog steeds in handen van de familie van Dr. Martín. Gelukkig hebben de nabestaanden van Dr. Martín, dit dit fraaie, sprookjesachtige kasteelmonument opengesteld voor publiek.

Een bezoekje is echt ontzettend leuk en prima te combineren met een wandeling of een terrasje in het leuke pueblo Benalmádena, een fraai, authentiek wit dorpje.

Voor de entreekosten hoef je het ook niet te laten. Voor slechts een paar euro kun je je verwonderen over hetgeen één man met een passie en een missie heeft bereikt.

Kijk voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen op de website van  Castillo Monumento Colomares