Plaza de Toros Sevilla
Een absolute bezienswaardigheid in Sevilla is het Plaza de Toros in Sevilla. Bekend als stierenvechtarena. De arena is de grootste en belangrijkste arena in heel Spanje en één van de plekken in Spanje, waar traditionele stierengevechten nog steeds plaatsvinden.
Het Stierenvechten
Van de tradities in Spanje is het stierenvechten zeker een van de meest bekende en omstreden. Al eeuwenlang vinden stierengevechten plaats.
In Spanje begon het in 711 om de kroning van koning Alfonso VII te vieren.
Het stierenvechten kent verschillende soorten. Het ene gevecht vindt plaats in een Arena de ander op straat.
Het stierenvechten wordt geleid door een voorzitter, vaak een prominent persoon. Hij geeft het startschot voor het gevecht. De voorzitter bepaalt na het gevecht de beloning die de Matador ontvangt. Deze wordt beoordeeld op het gevecht en op welke wijze hij de stier doodt.
Bij een stierengevecht zijn er 3 Toreros betrokken:
De Picador
De Picador is de vechter die opkomt in het eerste gedeelte van het stierengevecht. Dit onderdeel is bedoeld om de moed van de stier te testen. Dit wordt bepaald door de manier waarop de stier het paard aanvalt. De paarden hebben een harnas met dikke kussens. Zo worden ze beschermd tegen de aanvallen van de stier. Sinds 1928 is dit zo. Voor die tijd stierven de paarden tijdens de gevechten. De Picador steekt met een lans in de nek van de stier om zo de stier te verzwakken.
De Banderillero
In de volgende fase komen de Banderilleros in actie. De Banderillero is ook wel bekend als de assistent van de Matador. Hij is te voet en gebruikt speren met weerhaken om de stier in het lichaam te steken en daarmee verder te verzwakken.
De Matador
De Matador is de degene die de stier uiteindelijk doodt.
De verschillende soorten gevechten
In de basis kan er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen 3 soorten stierengevechten:
Corridas de Toros
Deze versie van stierenvechten staat ook wel bekend als het klassieke stierenvechten. Deze gevechten vinden plaats in een arena en gaat tussen de toreros en stieren. De stieren zijn tussen de 4-6 jaar oud.
Novilladas
Bij deze gevechten zijn de stieren tussen de 2 en 3 jaar oud.
Becerrades
De stieren bij deze gevechten zijn onder de 2 jaar.
Niet alle stierengevechten eindigen met de dood van de stier. Zo zijn er ook alternatieven. Bijvoorbeeld een versie waarbij een groep mannen moet wegrennen voor de stier of waarbij men over de stier heen moet springen. Bij beide versies overlijdt de stier niet en raakt de stier ook niet gewond.
Commotie
De houding van de mensen ten opzichte van het stierenvechten verandert, ook in Spanje. Voor sommigen is het stierenvechten nog steeds traditie die bij de cultuur van Spanje hoort, maar er is ook een steeds grotere groep die zich er tegen afzet vanwege het leed dat de stieren aangedaan wordt tijdens en voor de gevechten.
Per jaar worden er wereldwijd 250.000 stieren gedood tijdens de gevechten. Voorafgaand aan een gevecht wordt de stier in een ruimte gestopt met weinig licht. Dit zorgt ervoor dat de stier passiever wordt. Ook krijgt de stier op een gegeven moment geen eten en drinken meer om zo de stier te verzwakken. Veel mensen vinden dit niet meer bij deze tijd passen en het draagvlak voor stierenvechten neemt gestaag af.
Plaza de Toros (La Maestranza)
In Sevilla staat een van de belangrijkste Arena’s van heel Spanje en vinden er tot op de dag van vandaag nog gevechten plaats. De Arena is gelegen aan de westelijke kant van de Guadalquivir rivier in de oude wijk EL Arenal.
Geschiedenis van Plaza de Toros Sevilla
In het jaar 1733 begon de bouw van de Arena. Het zou bijna 150 jaar duren voordat de bouw van Plaza de Torros volledig zou worden afgerond in 1881. Met plek voor zo’n kleine 13.000 toeschouwers is Plaza de Toros de grootste stierenvechtarena van heel Spanje.
In april vind in Sevilla het grootste stierenvechtfestival ter wereld er plaats tijdens de Feria de Abril. Stierengevechten zijn er vanaf april tot september.
Buiten Plaza de Toros vind je een aantal standbeelden van personen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het stierenvechten in Spanje.
Museum Plaza de Toros Sevilla
Plaza de Toros biedt ook plek aan een museum. Hier zie je vele schilderijen en objecten die de geschiedenis van het stierenvechten vertellen.
Tickets voor Plaza de Toros Sevilla
Tickets voor stierenvechten zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen. De prijzen starten vanaf 20 euro en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Vooral de plekken in de schaduw zijn zeer aan de prijs.
Wil je liever geen stierengevecht bijwonen, maar ben je wel benieuwd naar het Plaza de Toros en de geschiedenis van het stierenvechten? Tickets voor een bezoek aan het museum en aan de tribunes van Plaza de Toros kosten 10 euro. Voor senioren, studenten en jeugd ligt de prijs op 6 euro. Kinderen betalen 3,50 voor een ticket. Tickets kan je kopen op de website van Plaza de Toros.
Tip
Veel toeristen bezoeken een stierengevecht maar schrikken toch wel van hoe het er aan toe gaat tijdens zo’n gevecht. Lees je daarom goed in van tevoren zodat je weet wat je te wachten staat en vraag je af of je dit echt wel wilt zien.