Hét feest van Sevilla : Feria de Abril
We zien ze overal in de stad. Vrouwen en meisjes in prachtige flamenco jurken, mannen en jongens in pak op mocassins, ruiters te paard en talrijke koetsen. Hele families opgedoft samen op pad. De sfeer is vrolijk en uitgelaten. We voelen de vibe. Waar we zijn? In Sevilla tijdens het kleurrijkste en uitbundigste feest van het jaar, hoe mooi is dat.
Het ontstaan van Feria de Abril
La Feria de Abril bestaat al meer dan 175 jaar, maar was destijds natuurlijk totaal anders dan het vandaag de dag is. De initiators, twee raadslieden, wilden in 1846 een landbouw- en veemarktbeurs organiseren. De gemeenteraad gaf toestemming en de eerste beurs ging van start op 18 april 1847 in het Prado de San Sebastián. Handelaren wisten de beurs te vinden en brachten hun vee mee. De beurs was een succes en trok al heel wat mensen. Ook Sevilianen die al zingend en dansend het de kooplieden moeilijk maakten om deals te sluiten.
Het wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Al snel verschijnen er tenten op het beursterrein. De voorlopers van de huidige casetas. Deze tenten zijn bedoeld om de handelaren te beschermen tegen de zon.
In de loop der jaren verandert het karakter van de beurs langzaam maar zeker. Er komen elk jaar meer Sevillianen en zij maken er steeds meer een volksfeest van met muziek, dans, eten en drinken. Het handelskarakter verdwijnt helemaal halverwege de 20ste eeuw.
Feria de Abril anno nu
De Feria wordt gehouden van de tweede zondag na Paaszondag tot en met de volgende zaterdag, tenzij de hele week in mei valt. Dan start de Feria op zondag 1 mei. Zo ook dit jaar (2022).
Het feest start op zaterdag 30 april 24:00 met het aansteken van de tienduizenden lampjes van de toegangspoort tot het Feria terrein. Het feest is officeel geopend als alle lampjes branden. ¡Empecemos la fiesta!
Het terrein
Het Feria-terrein, ofwel El Recinto Ferial de Sevilla, kun je vinden tussen de wijk Los Remedios en Tablada. Het terrein is gigantisch groot en bestaat uit drie gedeeltes. Een parkeergedeelte, het kermisterrein en het terrein met de feesttenten, casetas. Als je je auto op het parkeerterrein achterlaat, brengt een bus je naar het feestterrein. Wel zo prettig.
De kermis vind je aan de Calle del Infierno (de helse straat) en is een belevenis op zich. Het terrein is immens en er zijn vele attracties.
Op het feestterein vind je de casetas (tentjes/cabines). Deze casetas worden door mensen of bedrijven afgehuurd en hier ontvangen zij hun gasten. Er wordt gegeten, gedronken en feest gevierd. De meeste van deze casetas zijn privé, dus daar kom je als toerist zonder uitnodiging niet in. Maar gelukkig kun je als toerist wel lekker dansen en feesten in één van de publieke casetas.
Wij wandelen over het drukke feestterein. Overal zijn mensen, koetsen, paarden. Alles krioelt door elkaar. We kijken onze ogen uit. Het terrein wordt door rondrijdende wagens netjes gehouden, door de vele paardenpoep weg te spuiten. Ja, daar trap je natuurlijk niet graag in met je mooie schoenen.
We zien een paar lege tafeltjes in één van de vele feesttentjes. Mooi, daar kunnen we wel even zitten en iets eten en drinken. Maar nee hoor, we komen er niet in. Je hebt er blijkbaar een uitnodiging voor nodig en die hebben we niet. Jammer, het leek ons zo gezellig. We zoeken verder naar een plek waar we wel welkom zijn. Gelukkig zijn die er.
De toegangspoort
De toegangspoort is een belangrijk onderdeel van de Feria de Abril.
Elk jaar wordt er een keuze gemaakt uit, door architecten gemaakte, ontwerpen. Dit jaar (2022) viel de eer toe aan architect Francisco Javier Navarro de Pablos, afkomstig uit Sevilla. Zijn ontwerp lag er al voor de Feria in 2020, maar die ging door de Corona niet door. Het ontwerp is geïnspireerd op Hotel Alfonso XIII.
De kleding
Feria de Abril is kleurrijk en dat komt ook doordat de mensen mooi uitgedost op stap gaan. Zo zie je vrouwen en meisjes in prachtige kleurrijke zigeunerjurken, de zogeheten trajes de gitanos, met in hun haar een bloem en in hun hand vaak een mooie waaier.
De heren en jongens zien er eveneens prachtig uit in hun trajes cortos. Een strakke broek, een kort jasje en een breedgerande hoed. Minder kleurrijk dan de dames maar evengoed bijzonder stijlvol.
Sommige hoofdstellen van de paarden en de koetsen zijn eveneens kleurrijk uitgedost. Tel daarbij op de kleuren van alle casetas en de kermis en je kunt genieten van een ware kleurexplosie.
We slenteren verder over het terrein en gaan op in de mensenmassa. Wat zijn wij underdressed in onze toeristenoutfit en op slippers. Maar het maakt niet uit. Er klinkt overal muziek en gezellig geroezemoes van mensen. Er wordt gelachen, gedanst, gefeest. Koetsen rijden af en aan op en door het feestterein. We kunnen ons voorstellen dat de Sevillianos blij zijn dat ze na twee jaar dit feest weer mogen vieren. Wat een kleurenspel en kakafonie aan geluiden. Een bijzondere belevenis en dat een week lang…