Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
zuurdesembrood-bakken-met-lisette-deli-bakery-coin

Workshop zuurdesembrood – Deli Bakery – Coín, Málaga

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 5 minuten

Vandaag gaan we de Workshop Zuurdesembrood doen bij Lisette van Deli Bakery. Ik heb werkelijk geen idee wat daar allemaal bij komt kijken, maar het vooruitzicht dat we later een fijn vers brood hebben, doet me al watertanden. Ik ben benieuwd en heb er zin in.

Lekker zelf je eigen brood maken?

Altijd al eens je eigen brood willen maken? Nou dat kan hoor. Ook in Andalusië. Daar verzorgt Lisette van Deli Bakery de ‘Workshop Zuurdesembrood.’ Je vindt haar in Coín in de provincie Málaga, op een mooie locatie in de heuvels of in Castillo de Monda.

De Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je bij Lisette binnenkomt staat alles al klaar. Je gaat niet meteen aan de slag. Eerst is er tijd voor een kopje koffie of thee en een praatje. Lisette vertelt ook wat er staat te gebeuren. De passie spat er vanaf. Ja, dit vindt ze echt leuk om te doen, dat merk je aan alles. Bij dat kopje thee of koffie wordt ook nog een heerlijke zuurdesem brownie geserveerd. Na afloop krijg je een boekje mee, waarin alles nog eens toegelicht wordt. Handig, voor als je niet meer precies weet wat je allemaal moet doen. Je vindt er ook het recept van de brownie, heel fijn.

alles-staat-klaar-zuurdesembrood-bakken-deli-bakery

Wat je allemaal nodig hebt

Alles staat klaar. Mengkom, weegschaal, spatels, potje en rijsmandje. Daarnaast de ingrediënten:

  • Water
  • Bloem (kies voor een goede, ecologische kwaliteit met een hoog proteïne gehalte)
  • Meel (kies voor een goede, ecologische kwaliteit)
  • Zout
  • Starter
  • Beetje olie om in te vetten

De Desemstarter

Eén van de belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt bij het bakken van een zuurdesembrood is de desemstarter. 

Dit is een mengsel van bloem en water dat gefermenteerd is met melkzuurbacteriën en wilde gisten. De starter zorgt ervoor dat je brood rijst en geeft het brood de typische smaak en samenstelling.

Een starter moet je voeden om deze actief en gezond te houden. Een gezonde starter ruikt fris en zurig en heeft actieve bubbels. Als je je starter tijdig voedt en gezond houdt dan kan deze je hele leven mee. Als je de starter in de koelkast bewaart, blijft deze wel 7 tot 14 dagen goed voordat je deze opnieuw moet voeden. Ga je een tijdje weg en wil je je starter niet meenemen? Vries deze dan in of droog een gedeelte.

In het receptenboekje dat je van Lisette ontvangt, staat tot in detail beschreven hoe je de starter moet voeden en gezond moet houden. 

Het is gebruikelijk om je starter een naam te geven, aldus Lisette. Zij heeft haar starter vernoemd naar haar oma, Dina.

De stappen

Nadat je besloten hebt wat voor zuurdesembrood je wilt gaan maken, ga je beginnen. Je keuze bepaalt welke bloem en meel je gebruikt.

Omdat je de starter 6 tot 8 uur van tevoren moet voeden, heeft Lisette dit al voor je gedaan. De starter is dus al klaar. Nadat je zorgvuldig de ingrediënten hebt afgewogen begin je met het mengen van de starter, het water en het zout. Als de starter volledig is opgelost voeg je de bloem en het meel toe. Je spatelt het geheel lekker door elkaar. Daarna laat je het deeg een tijdje rusten. Zo’n 45 minuten.

mixen-bloem-starter-deli-bakery-coin

Rusttijd

Bij het maken van het zuurdesembrood komen er meerdere momenten dat het deeg moet rusten onder een theedoek. Dat is niet erg, want je hebt dan lekker de tijd om te kletsen en te genieten van de zuurdesem brownies en broden die Lisette al gebakken heeft. Heerlijk. Je vraagt je af of je ook zo’n lekker brood kunt maken.

slap-and-fold-zuurdesembrood-deli-bakery-coin

Slap & Fold en Stretch & Fold

Er zijn twee technieken die je gebruikt bij het maken van een zuurdesembrood. 

Allereerst is er Slap & Fold. Dat is een techniek waarbij je brood op een vochtig werkblad slaat en vervolgens dubbel vouwt. Dit doe je 10 tot 15 keer. Daarna is het weer tijd voor het brood om te rusten onder een theedoek.

Als het deeg weer een tijdje gerust heeft is het tijd voor de volgende techniek, Stretch & Fold. Hierbij pak je een hoek van het deeg en die rek je zover mogelijk uit. Zorg er wel voor dat deze niet scheurt. Daarna vouw je het naar de tegenoverliggende hoek. Dat doe je met alle hoeken van het brood. In een tijdsbestek van 2 uur herhaal je dat ieder half uur.

zuurdesembrood-maken-bart-lisette
deegbal-zuurdesem-deli-bakery-coin

Klaar voor de oven

Na de laatste Stretch & Fold gaat het deeg in een rijsmandje in de koelkast. Daar mag het drie uur doorbrengen en bijna verdubbelen in omvang. Dat duurt natuurlijk even en daar kun je natuurlijk  niet op wachten. Het deeg krijg je dan ook mee en plaats je in je eigen koelkast. Om er later een heerlijk brood van te bakken. Alle stappen die daar nog bij horen worden uitgebreid beschreven in het receptenboekje. Dus dat kan niet misgaan.

brood-in-rijsmandje-deli-bakery
versiering-brood-deli-bakery-coin

Smullen maar

Omdat je je deeg meekrijgt en later pas je brood kunt bakken, zorgt Lisette ervoor dat ze al broden in verschillende fasen heeft. Zo zorgt ze ervoor dat je het hele proces kunt zien, zonder al die wachttijd. En nu maar duimen dat je brood straks net zo mooi uit de oven komt als het zuurdesembrood van Lisette.

brood-in-de-oven-deli-bakery-coin
lisette-eigenaresse-deli-bakery-coin

Naar huis

Na een leuke middag ga je naar huis met je deeg in een rijsmandje en een leuk receptenboekje met instructies. Lisette geeft je ook een basis hoeveelheid starter mee, waarmee je later zelf je starter kunt opbouwen. Kun je geen verse starter meenemen omdat je bijvoorbeeld rondreist? Geen probleem. Lisette heeft ook zakjes met gedroogde starter. 

Leuke workshop

Wat is het een leuke en vooral gezellige workshop. Ik heb weer heel wat geleerd. Een zuurdesembrood maken doe je niet even snel. Des te leuker om het samen met anderen te doen. De volgende ochtend bakken we ons brood. Alleen de lucht al die ons tegemoet komt maakt dat het water ons in de mond loopt. Natuurlijk kunnen we niet wachten tot het brood goed afgekoeld is. Zodra het kan, snijden we er twee flinke stukken af en zetten er onze tanden in. Mmmm, wat ongelooflijk lekker.

zelfgemaakt-zuurdesembrood

Deli Bakery

Lisette

Adres: 29100 Coín

Telefoon: +31 628 070 979

Mail: info@delibakery.nl
Website: delibakery.nl

receptenboekje-deli-bakery-coin