Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
het-witte-dorp-mojacar

Mojácar

Foto van Bart
Bart
Leestijd: 6 minuten

Het witte dorp Mojácar

Mojácar wordt gezien als éen van de allermooiste witte dorpen van Andalusië. In december 2022 nog, werd het dorp verkozen tot ‘Ferrero Rocher kerstdorp van het jaar.’ Het chocolademerk Ferrero Rocher organiseert elk jaar een wedstrijd waarin de mensen kunnen stemmen op het kerstdorp van het jaar. Het geeft nog maar eens aan hoe aantrekkelijk het dorp is.

uitzicht-mojacar-playa

Geschiedenis

Zoals op vele andere plekken in Andalusië waren ook in Mojácar voor lange tijd de Moren de baas. De typische Moorse bouwstijl is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar in het dorp. Toen de Christenen oprukten en vele gebieden in Spanje heroverden, gaven in 1488 nagenoeg alle Moorse leiders zich over. Er was een leider die zich niet wilde overgeven, de leider in Mojácar. De katholieken reageerden hierop door vorst Carcilaso de la Vega naar Mojácar te sturen. Om op een vreedzame manier de Moorse leider van Mojácar te overtuigen zich over te geven. 

Dat lukte mede door de toezegging van de Christenen om de Islamitische gebruiken te handhaven. Toch werden de Moren in de jaren hierna alsnog verdreven en vestigden zij zich in het noorden van Marokko. 

uitzicht-vanaf-mojacar-pueblo-almeria

Het dorp, opgedeeld in twee delen

Mojácar ligt aan het einde van de berg Sierra Cabrera en telt volgens de laatste telling in 2022 ruim 7.500 inwoners. Het dorp is gelegen in de provincie Almería op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad Almería. Mojácar wordt, net als bij een aantal andere plaatsen, verdeeld in 2 delen:
• Mojácar pueblo
• Mojácar playa

De afstand tussen beide is zo’n 7 kilometer.

centrum-mojacar
smalle-straatjes-mojacar

Mojácar Pueblo

Mojácar pueblo ligt tegen een heuvel, op een hoogte van zo’n 200 meter. In het verre verleden bood deze hoogte bescherming tegen aanvallen vanaf zee.

Zodra je het dorp inwandelt loop je al snel door de smalle witte straatjes heen die kleurrijk zijn versierd met geraniums. De kleurencombinaties die je tegenkomt vormen een mooi contrast met de witgekalkte huisjes. Het is een feest om lekker door de straatjes te struinen.

Er is veel horeca aanwezig. Fijne restaurantjes en gezellige terrasje. Mojácar heeft ook talrijke winkeltjes waar je zeker een leuk souvenir kunt vinden. 

 

straatjes-mojacar-met-vele-geraniums
smalle-straatjes-mojacar
almeria-mojacar-wit-straatje
winkeltjes-in-mojacar

Bezienswaardigheden

Naast de mooie witte straatjes biedt Mojácar ook een aantal interessante bezienswaardigheden.

 Zoals bijvoorbeeld:

  • Mariquita la Posá
  • Iglesia de Santa María 
  • Standbeeld Mojaquera
  • Fuente pública de Mojácar
  • Plaza la Parterre

Mariquita la Posá

Om een einde aan de pestepidemie te maken trouwt een jonge, lokale vrouw María (Mariquita) met een oude tovenaar die in een grot in Mojácar woont. Deze tovenaar belooft het volk te redden, maar komt, bang om zijn bruid te verliezen, zijn afspraak niet na. Als de tovenaar slaapt grijpt Maria de pot met reddingsvloeistof, giet deze uit en geneest zo het volk.

Doordat de pot breekt en er een druppel op haar hand valt, ontstaat er een mysterieus gat en betovering, zodat ze de grot nooit meer definitief kan verlaten.

Er wordt gezegd dat Mariquita ‘s nachts door de straten van Mojácar rondwaart, treurend over haar lot. Zij wordt gezien als de beschermfee van de stad.

 Je vindt deze grot op de helling richting Mirador de la Plaza Nueva.

grot-mariquita-la-posa-mojacar
mojacar-mariquita-la-posa

Iglesia de Santa María

Deze kerk, gebouwd op een Arabische moskee had naast een religieuze functie ook nog een andere functie, namelijk dat van een defensief fort. Dat is niet zo gek met een ligging op deze hoogte. Het fort, in Renaissance stijl, stamt uit de 16e eeuw en werd gebouwd door Sebastián Segura. Aan het einde van de 20ste eeuw is de oude toren gerestaureerd. De kerk is nu een monument van Cultureel Belang.

Standbeeld Mojaquera

Op het plein voor de kerk vind je een marmeren standbeeld. Deze beeldt de vrouwen van Mojácar in hun typische gewaden uit. Hun traditionele rol als waterdragers wordt hierbij eveneens uitgelicht.

 

iglesia-santa-maria-mojacar
standbeeld-la-mojaquera-mojacar

Fuente Pública de Mojácar

fuente-publica-de-mojacar-almeria

Aan de voet van Mojácar Pueblo vind je de publieke fontein van Mojácar. Deze historische fontein heeft meerdere pijpen, waaruit verkoelend water komt. Deze fontein vormt door de geschiedenis heen een ontmoetingsplek. De waterleidingen worden nog steeds gebruikt. Vroeger daalden de mojaquenas met hun waterkannen op hun hoofd, de smalle straatjes af om hun kannen te vullen.

Het is een historische plek waar de overgave van de Moren aan de Christenen plaatsvond in 1488. Burgemeester Alavaz smeekte dat de moslims in Mojácar mochten blijven, zij woonden immers al 700 jaar in Spanje. Als dit het geval zou zijn zou hij Mojácar vreedzaam overdragen. De katholieke vorsten gingen akkoord, maar verdreven na overgave de moslims alsnog. Op een plaquette boven de fontein is de tekst van de ontmoeting in 1488 weergegeven. 
Fuente-publica-de-mojacar

Plaza la Parterre

necreopolis-plaza-la parterre

Men gaat er vanuit dat zich op deze plek een oude Arabische necropolis bevond. Dit omdat er menselijke resten gevonden zijn, gericht naar Mekka.

arabische-necropolis-mojacar-almeria
indalo-plaza-del-parterre

Mojácar Playa

Naast het authentieke gedeelte vindt je aan de kust playa Mojácar. In de volksmond wordt het ook wel het Ibiza van het Zuiden genoemd. Het focust zich volledig op het toerisme. Naast neerstrijken in de vele restaurants kun je er ook een feestje te bouwen in een van de aanwezige disco’s. De leuke afwisseling tussen het authentieke pueblo en het toeristische playa maken Mojácar voor vele toeristen een leuke plek om vakantie te vieren.

uitzicht-op-mojacar-playa

De Indalo

Het bekendste symbool van de provincie Almería is de Indalo. De meningen zijn verdeeld over de herkomst en exacte betekenis. Het symbool wordt veelal gezien als een verbinding tussen de mensheid en het goddelijke, dat bescherming biedt. Dit symbool zie je overal in de provincie Almería en dus zeker ook in het straatbeeld van Mojácar. Vele bewoners schilderen de Indalo op hun deuren en ook op de pleinen in het dorp kom je het symbool veel tegen. Het symbool staat voor het verdrijven van het boze oog en brengt geluk voor degenen die het bezitten.

indalo-logo
Indalo-kerstvorm

Wij bezoeken Mojácar in december maar ook nu is het nog heerlijk vertoeven in het dorp met temperaturen rond de 20 graden. Het is druk in het dorp vandaag met de lancering van de kerstverlichting in het dorp. We wandelen door de smalle straatjes met hier en daar een klimmetje. Je merkt duidelijk dat het dorp tegen een heuvel ligt. Dus goed voor de conditie is een wandeling door het dorp ook zeker. Nadat we lekker in een barretje wat gegeten hebben is het tijd om naar het dorpsplein te gaan voor de lancering van de kerstverlichting. Na een lang praatje wordt een half uur later dan gepland de kerstverlichting ontstoken en barst een fraai vuurwerk los. Wat een spektakel en wat ziet het er mooi uit. Voor ons is het de kers op de taart van een geslaagd dagje Mojácar.

kerstverlichting-en-vuurwerk-mojacar