Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.

#09 Itálica, de eerste Romeinse stad in Spanje

Annelies
Annelies
Leestijd: 2 minuten

Itálica, terug in de tijd

Na een aantal dagen Sevilla is het tijd om naar een volgende provincie te reizen. We gaan naar Cádiz!

Wel willen we nog even het Conjunto Arqueológico de Itálica in het dorp Santiponce bezoeken. Want hier bevinden zich de resten van de allereerste Romeinse stad in Spanje. Het ligt maar zo’n 10 km buiten Sevilla én op onze route naar onze volgende stop Arcos de la Frontera.

Echt oud!

Itálica werd gesticht in 206 vóór Christus en is daarmee de oudste Romeinse stad op het Iberisch schiereiland.

Er is pas een klein gedeelte van deze stad opgegraven. Het grootste, oudste deel bevindt zich onder het dorp Santiponce. Het is maar de vraag of én wanneer de opgravingen voortgezet zullen worden. Wordt het een toekomstige schat, of blijft het voor altijd verborgen? 

Op ons gemak wandelen we door het grote park, waar we gratis naar binnen mogen. Mazzeltje. We lopen bovenlangs met uitzicht op het amfitheater, waar destijds plaats was voor zo’n 25.000 mensen.

Ruïnes-Italica

Het is licht bewolkt en een graad of 20. Lekker dus. We lopen verder en komen terecht bij de restanten van oude woonhuizen en bijbehorende mozaïeken. Die zijn prachtig bewaard gebleven. Ze liggen gewoon in de openlucht. We zien een paar restaurateurs aan het werk bij de mozaïeken. Die zijn nog wel even bezig…

Italica mozaiekvloeren
mozaieken-italica
Itálica restauratiewerkzaamheden
Itálica informatiebord braille

Ongemerkt dwalen we toch een paar uurtjes rond op deze bijzondere plek. Wat ons ook opvalt is dat de informatieborden ook in braille weergegeven worden. Dat hebben we nog niet eerder gezien. We lopen door het amfitheater en verlaten daarna deze bijzondere plek en reizen door naar Arcos de la Frontera. Benieuwd hoed het daar is…