Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië

MENU

helene-bij-vino-mio

Hélène – Málaga by Hélène

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 11 minuten

We zitten op het terras bij Vino Mío met Hélène en spreken met haar over haar emigratie. Wat een ondernemende en enthousiaste vrouw. Optimistisch, bruisend van de energie en vol met ideeën. 

In gesprek met Hélène

Snel naar…

helene-als-kind-in-krommenie
helene-met-broer-en-zus
helene-met-haar-broer-en-zus

Nederland

Hélène is geboren en opgegroeid in Krommenie samen met zus Esther en broer Etiënne. Als ze 11 is verhuist ze met haar ouders naar Heiloo, een prachtig dorp in Noord-Holland. Net als de meesten van haar leeftijdsgenoten, begint Hélène al vroeg met bijbaantjes. Haar vader was van mening dat Hélène overal zelf voor moest werken en daar is ze hem nu dankbaar voor.

Hélène: “Helaas denken de Spanjaarden daar heel anders over. Ik weet niet of het nu in Nederland misschien ook anders is. Ik bracht voor school de krant rond, maakte huizen schoon en werkte in de vakantie bij de C1000 toen ik 15 jaar was. Ook heb ik op de couponafdeling bij de AMRO Bank gewerkt in de Rembrandtstraat in Amsterdam. Mijn vader was daar directeur. De weekenden werkte ik in de groentewinkel van Bertus de Groot in Heiloo. O ja, ik heb ook nog bollen gepeld, haha. Iedereen uit die streek zal zich dat wel herinneren. Nu zal dat allemaal wel machinaal gebeuren. Dat hoop ik tenminste voor mijn dochter, anders zet ik haar ook aan het bollen pellen, haha.”

Hélène is 16 jaar oud als ze gaat werken in ‘De Oude Clipper’, een restaurant in Egmond aan Zee. De eigenaresse, Janny Ollings, steekt Hélène aan met haar passie en Hélène leert het vak van top tot teen. Ze heeft er zoveel plezier in dat dit haar verdere levensloop bepaalt. Het plan ontstaat om later een eigen restaurant te beginnen.

Hélène: “Ik vond het zo ontzettend leuk. Het idee dat je met een glimlach en lekker eten mensen blij kunt maken vond ik magisch. Janny is overigens nooit van het toneel verdwenen. We hebben een bijzondere vriendschap en overal waar ik heb gewoond heeft ze mij bezocht.”

Studie

Als Hélène 17 is vertrekken haar ouders naar Curaçao. Hélène gaat niet mee. Zij wil naar de Middelbare Hotelschool in Amsterdam om een stap dichter bij haar droom te komen. Ze gaat op kamers in Kortenhoef bij Chris, de boekhouder van de Oude Clipper. In de weekends logeert ze bij Frank en Janny in Egmond aan Zee. Ze willen Hélène nog niet kwijt als serveerster. 

Hélène: “Het derde jaar van de hotelschool deed ik mijn buitenlandse stage bij restaurant ‘The Wine Cellar’ op Curaçao. Superleuk om weer even bij mijn ouders te wonen. Die woonden toen in Jongbloed, voor wie het eiland kent. Die zomer werkte ik op een cruiseschip in de Caribbean. Een jaar later haalde ik mijn diploma.”

Aan het werk na de studie

Wat ben je na het behalen van je diploma gaan doen?

Hélène: “Na mijn studie ben ik gaan reizen en werken in verschillende landen. Zo kon ik meerdere talen leren en ideeën opdoen voor mijn toekomstige restaurant. Waar ik die dan ook zou beginnen.

Ik waste af, werkte in de bediening en soms ook in de keuken. Mijn thuishaven was vooral Curaçao. Het langst heb ik in België gewoond, maar liefst drie jaar, aan de Franse grens. Daar heb ik hotel Cecil nieuw leven ingeblazen en restaurant ‘De Lantaern’ opgezet. Beide bestaan nog steeds . Na drie jaar vond ik het tijd om naar Zuid-Frankrijk door te reizen, waar ik in Fréjus gewerkt hebt. De mannen vond ik daar helemaal niets, maar ik ben wel verliefd geworden op de taal, haha. Ook één van mijn passies.”

Studie Marketing

Na Frankrijk keert Hélène terug naar Nederland en gaat ze een jaar op de Bonairestraat in Amsterdam wonen. In dat jaar studeert ze marketing en werkt daarnaast via een uitzendbureau bij Drijfhout. Daar regelt ze de catering met veel enthousiasme.  

Hélène: “De directeur was zo van mij onder de indruk dat hij mij een baan aanbood op de marketingafdeling. Ik kreeg een eigen kantoor en deed opdrachten voor Ajax. Een super uitdagende en leuke ervaring. Het weerhield mij er echter niet van om weer naar het buitenland te vertrekken.”

helene-werkzaam-bij-de-oude-clipper
helene-op-de-hotelschool
restaurant-de-panne-in-belgie

Spanje

Waarom koos je uiteindelijk voor Spanje?

Hélène: “Via een vriend van mij, Marco Heerschop, kwam ik in Málaga terecht. Ook hij was op zoek naar de ideale plek om zijn restaurant te openen. Hij had veel gereisd en hij werkte vooral op cruiseschepen. We hadden al contact toen ik nog op de hotelschool zat. Toen hij in Málaga terecht kwam zei hij mij dat hij de ideale plek gevonden had om samen een restaurant op te zetten. En hij had gelijk!
Destijds waren er maar zo’n 200 restaurantjes in de hele stad, nu zijn het er 2.500. Het waren ook allemaal typisch Spaanse tapastentjes. Leuk dat wij de eerste Nederlandse ondernemers in Málaga stad waren.”

De locatie

Hélène en Marco vinden de perfecte plek in de Calle Alamos, hartje Málaga.

Hélène: “Het was een oud pand dat we zelf helemaal opgeknapt hebben. Marco was heel handig en met hulp van een vriend deden we de verbouwing en alles wat er bij kwam kijken zelf.

Ik deed vooral de algehele organisatie, maar schilderde en schuurde ook. Niet echt mijn favoriete bezigheid maar het hoorde erbij haha. Marco ontwierp zelfs onze lampen die de talk of the town werden.

Toen we na 7 maanden open gingen deed Marco de keuken en hield ik mij bezig met de rest. Zo zijn we Vino Mio begonnen.”

Het concept

Wat was jullie concept?

Hélène: “Ons concept was de creatieve keuken en dat bleek echt een schot in de roos. Men vond het fantastisch om nieuwe gerechten te proberen zoals Saté Bali, Krokodil en Wok Bangkok.

Ook onze inrichting was anders, ‘warmer’ dan ze gewend waren. We hadden een voor de Malagueños dus een totaal nieuw concept en dat trok de aandacht van de lokale bevolking.”

culinair-gerecht-bij-vino-mio
vleesgerecht-bij-vino-mio
krokodil-gerecht-vino-mio
tarta-guiness-vino-mio

Spaans, de taal

Hoe ging het met de Spaanse taal?

Hélène: “Ik heb Spaans op de hotelschool gehad. Weliswaar maar 1 uur per week, maar daardoor had ik wel een goede basis qua grammatica. Doordat ik al Frans sprak maakte ik er soms een vrolijke mix van, die zelfs ik soms niet meer begreep, haha.

Ik besloot om mijn Frans een paar jaar te parkeren. Ik vorderde snel met Spaans omdat ik veel moest regelen en de Spanjaarden niet meer dan Spaans spraken. Echt goed leerde ik het pas toen ik een relatie kreeg met Pedro, mijn ex en vader van mijn dochter. 

Pedro sprak ‘como buen Español’  en geen Engels. Dus werd dat automatisch een intensieve cursus, sí o sí. Destijds ideaal, maar daarna was het wel iets waar ik op afknapte. Dat hij niet de drive had om een extra taal te leren. Echt jammer, het was zijn werk als architect zeker ten goede gekomen.”

Naamsbekendheid

Hoe heb je de naamsbekendheid opgebouwd?

Hélène: “Ik kreeg als buitenlandse jonge onderneemster alle aandacht van de media. Zowel tijdschriften als kranten, televisie en radio benaderden mij. Op internet zijn die interviews nog steeds te vinden als je mijn naam googelt.

Een hele eer was het ook toen ik door Edwin Winkels voor het programma ‘De Koning van Hispaña’ gevraagd werd. Het ging over Van Nistelrooy, Picasso en over Hélène Mostertman, fantastisch toch?! Zo maak je nog eens wat mee, haha.”

Ook werd ik gevraagd voor een programma over buitenlanders die in Spanje wonen. Het heet ‘Destino España’ en wordt nationaal uitgezonden. Het is heel vaak herhaald en ik heb er heel veel reacties op gehad.

Een goede reclame voor Vino Mío, maar vooral een hele leuke herinnering voor mij. Ik werd twee dagen letterlijk gevolgd in mijn leven. Joëlle was toen nog klein en zong heel aandoenlijk, in haar flamenco jurk, Sinterklaas Kapoentje. Zo schattig! 

Onderscheidend vermogen

Deed je nog meer om het restaurant te onderscheiden?

Hélène: “Toen we net open waren hadden we eigenlijk alleen maar lokale gasten en die kwamen pas vanaf 22.00 uur. Dus zocht ik een manier om al eerder een gezellig vol restaurant te hebben.

Vanaf het eerste jaar probeerde ik van alles met live muziek. Van Jazz tot thema-avonden. Na 2 jaar bleek de dagelijkse Flamencoshow de oplossing. Nergens anders in Málaga waren er nog dinnershows. Missie geslaagd.

Vanaf toen zat het standaard vol.

flamencoshow-vino-mio-malaga
personeel-vino-mio-danst-ook-mee-flamenco-malaga

Kunstexposities

Hélène: “Wij waren ook pionier wat kunstexposities in een restaurant betreft.

Elke maand organiseerden wij een officiële opening voor een nieuwe expositie. Dat werd dan in de kranten aangekondigd. Super gratis publiciteit dus. De mensen die kwamen wisten ons meteen te vinden.

Ook waren wij het eerste rookvrije restaurant in Málaga. Hiermee haalden we het journaal.

Er waren mensen die daardoor wegbleven, maar de meeste mensen kwamen dankbaar onze kant op.”

kunst-aan-de-muur-restaurante-vino-mio-malaga
kunst-op-het-damestoilet-vino-mio-malaga
kunst-op-het-herentoilet-vino-mio-malaga

Het verdere verloop

Na 3 jaar, in 2006, koopt Hélène Marco uit. 

“Hélène: Marco had weer kriebels om verder te reizen. In datzelfde jaar werd ook mijn prachtige dochter geboren, Joëlle.

In 2013 opende ik een 2de restaurant, pal naast het stedelijk theater. Op steenworp afstand van de eerste locatie. Na 2  jaar besloot ik ‘Calle Alamos’ te verkopen om mij te kunnen concentreren op één restaurant.

teatro-servantes-restaurante-vino-mio-malaga
restaurant-vino-mio-avond
het-team-restaurant-vino-mio-malaga

Barrio Picasso

Dat concentreren duurt niet lang, want een jaar later komt de volgende uitdaging voorbij: ‘Barrio Picasso.’

Hélène: “In 2014 had een vriend van mij, die een optiek vlakbij Vino Mío had, een idee om onze wijk, het meest authentieke gedeelte van de stad, op de kaart te zetten. Dat leek mij een fantastisch idee. Zoals mijn moeder altijd al zei ‘als zij iets in haar kop heeft, heeft ze het niet ergens anders’  en zo was het. Meteen de volgende dag begon ik de 120 ondernemingen in de wijk te vertellen over het plan. Na 1 dag had ik geen stem meer, maar wel medestrijders die mij bij de missie hielpen. Iedereen was laaiend enthousiast.
Dat werd iets minder toen we later een bijdrage instelden van € 20,00 per maand, maar toch waren we al snel met 65 asociados.

De naam werd ‘Barrio Picasso’ omdat Picasso op Plaza de la Merced geboren is. Het was niet makkelijk om het patent te krijgen, maar het is ons toch gelukt.

Het was een intensieve tijd maar ontzettend leuk. We organiseerden veel evenementen door de hele wijk. Het hoogtepunt was het kunstsymposium, dat we samen met Lieuwke Loth organiseerden. 
Er kwamen schilders uit verschillende landen. Het werd een onvergetelijk weekend voor zowel de artiesten als de bezoekers.”

Plattengrond-barrio-picasso
kunstexpositie-barrio-picasso
helene-actief-voor-barrio-picasso

Covid

Hoe ben jij de Covid-periode doorgekomen?

Hélène: “We moesten Vino Mío twee keer een half jaar sluiten en dat was financieel moeilijk, maar dat was het voor iedereen. Ik had het geluk dat het restaurant mijn eigendom was en ik geen huur had. Het personeel kreeg een vergoeding vanuit de overheid, maar als ondernemer bleef ik daar wel belasting over betalen. De kosten gingen dus voor een deel wel door. Vele restaurants hebben in die tijd het loodje gelegd, heel triest.”

Heal the World

In 2022 krijgt Hélène een belangrijke prijs uitgereikt door de burgemeester van Málaga.

Waar kreeg je die prijs voor?

Hélène: “Ik had al jaren een project in mijn hoofd waar ik steeds maar niet aan toe kwam. Maar in maart 2019 was het zover, ik presenteerde compleet met persconferentie ‘Heal the World’. Om de 2 maanden zetten we ons in voor een NGO die op Facebook gekozen werd. Het betreffende goede doel kreeg financiële steun en naamsbekendheid. Ik heb er fantastische contacten aan overgehouden met hele bijzondere en sociale mensen.

Tot de verkoop van Vino Mío, afgelopen juli, 2024, hebben we het project voorgezet.”

helene-tijdens-het-solidariteitsproject

Een nieuw bedrijf: Planeta Detalles

Om in de Covid-periode toch een inkomen te genereren zet Hélène een nieuw bedrijf op.

“Hélène: “Ik zocht tijdens Covid voor de zekerheid naar een plan B. Geïnspireerd door mijn vriendin Henny van de ‘Verrassingsmand’ begon ik In september te werken aan een nieuw plan: een cadeauwinkel online, Planeta Detalles. Al snel werden wij de eerste Europese partner van een groot Amerikaans bedrijf. In de wintermaanden verkochten wij duizenden pakketten per maand. We waren begonnen vanuit mijn woning maar al snel vonden we een ruimte met kantoor in Málaga, op 10 minuten fietsen van Vino Mío.

Na Covid werden de bestellingen aanzienlijk minder en besloot ik de formule aan te passen naar iets wat meer overeenkomt met mijn filosofie: ‘Een bedrijf rond gezonde, milieuvriendelijke producten.’ Het universum bracht mij in contact met Timi. Zij bleek de perfecte persoon om mij te helpen bij het opzetten. Ze is gespecialiseerd in duurzaamheid en dat is haar passie. Wij helpen grote bedrijven duurzamer te worden. We geven informatie via blogs en regelen sustainable cadeautjes voor grote evenementen, van onder andere gemeenten.”

evenement-voor-planeta-detalles

De verkoop van Vino Mío

In juli 2024 verkoopt Hélène, na 21 jaar, Vino Mío aan een Spaans Nederlandse chef kok. Het restaurant heet wel nog steeds Vino Mío.

Hoe voelt dat na zoveel jaar?

Hélène: “Heel goed eigenlijk. Het is een mooie periode geweest”, maar vooral na de Covid werd het wel een beetje veel met mijn nieuwe bedrijf erbij. Een restaurant vraagt heel veel aandacht en energie. Ik heb altijd veel gesport en heb nu ook tijd om padel weer op te pakken. Heerlijk!”

Appartementverhuur en vastgoed

In 2010 startte Hélène haar tweede bedrijf, dat ze nog steeds, samen met Pedro, runt.

Het betreft de verhuur van 8 toeristische appartementen in een prachtig complex in het centrum van Málaga. 

Wat doe je verder in vastgoed?

Hélène: “Vanwege mijn grote netwerk, zowel lokaal als internationaal, help ik ook Nederlanders bij het zoeken van een woning of de verkoop ervan.

Ik werk samen met een kleine selectie van makelaars, waardoor mensen dit met een gerust hart kunnen uitbesteden. Er zijn heel veel makelaars in Andalusië en ze hebben helaas niet allemaal het beste voor met de klant. Dat kan veel problemen opleveren. 

Ben je toevallig op zoek? stuur mij dan gerust een Whatsapp op: 0034 615 689 570. 

toetje-stroopwafel-xl-ijs-witte-chocolade-restaurant-vino-mio

De Hollandse stroopwafel

Maar dat is nog niet alles. Hélène verkoopt sinds kort ook stroopwafels op een plaatselijke binnenmarkt. 

Hélène: ”Het is in de Mercado de la Merced, net achter het theater. Het is wel een hele uitdaging, want ondanks dat de plek heel centraal is, zit de loop er (nog) niet in. Samen met Lodewijk, die daar een Nederlandse kaaskraam heeft, ga ik daar verandering in brengen.

De gemeente heeft toegezegd om het pand op te knappen en wij hebben plannen hoe we er een aantrekkelijke markt van kunnen maken. Daarbij vinden de Spanjaarden stroopwafels heerlijk.

Met Koningsdag waren wij met onze stroopwafels bij de Nederlandse bar ‘Gezellig’ uitgenodigd.  Een aanrader trouwens als je van Nederlandse hapjes en gezelligheid houdt, het wordt gerund door 2 jonge meiden, Naomi en Jackie.

 

 

de-stroopwafel-geintroduceerd-door-helene-in-malaga

Hélène privé

De familie van Hélène woont verspreid over de wereld. De ouders van Hélène wonen op Curaçao, broer Etiënne heeft zich in Thailand gevestigd en zus Esther woont in Haarlem, Nederland. Hélène heeft op vele plekken gewoond en heeft momenteel haar thuis in Spanje. Zij heeft een dochter van 18 jaar, Joëlle.

Wat doet je dochter?

Hélène: “Vroeger is zij gedurende een paar jaar wekelijks naar de Nederlandse school gegaan, maar dat wilde ze op een gegeven moment niet meer. Dankzij dat en de vele dictees die ik met haar gedaan heb is haar Nederlands op een goed niveau. Ze antwoordt mij wel standaard in het Spaans, maar verstaat alles en kan het schrijven.

Ze zou nu aan de universiteit beginnen, maar omdat ze nog niet weet wat ze later wil gaan doen, stelde ik haar een tussenjaar voor. Ik kan het nog steeds niet geloven, maar ze vond het een goed idee. Nu gaat ze tot en met juni naar Nederland! Naar Heiloo, als au pair!

Ik heb een hele leuke familie voor haar gevonden waar ze intern gaat.

Ze vertrekt half oktober en de eerste 3 weken ga ik mee.

Omdat ik geen Airbnb kon vinden in Heiloo stelde ik op de plaatselijke facebooksite woningruil voor.
Met de foto van mijn terras met zwembad op de achtergrond kreeg ik zoveel reacties dat ik mij bij de gemeente Heiloo in had kunnen schrijven, haha. Voor nu heb ik het 3 keer 3 weken gepland.”

helene-met-haar-dochter
de-dochter-van-helene

Heb je een relatie?

Hélène: “Nee, ik ben wel lang samen geweest met de vader van Joëlle. Ruim 5 jaar ben ik nu vrijgezel. Ik had ook geen tijd voor een relatie.

Maar nu zou ik het niet erg vinden om mijn ‘halve sinaasappel’ (zoals wij dat in Spanje zeggen: ‘mi media naranja’) te ontmoeten en heerlijk verliefd te worden. Maar daar zal het universum wel voor zorgen.”

Hobby’s

Hélène is een fanatiek hardloopster en heeft ondertussen een aantal marathons gelopen.

Hélène: “Mijn moeder begon pas met rennen toen ze op Curaçao ging wonen, ze was 43. Daarvoor vond ze dat maar een rare sport. Ze bleek talent te hebben en won veel prijzen. Als ik op Curaçao was dan ging ik samen met haar op zondagochtend altijd een hardloopwedstrijd doen. Dat was zo leuk.

Ik woonde in België toen mijn moeder begon te trainen voor de marathon van Curaçao. Dan ging zij 30 km rennen en ik vergezelde haar met mijn skeelers. Toen dacht ik nog: hoe is het mogelijk dat iemand zo veel kan rennen. Nadat mijn moeder de marathon had gedaan had ik ook wel zoiets van: als mijn moeder het kan, dan kan ik ook. Toen ben ik marathons gaan lopen. Eerst Brugge. Daarna Málaga en in 2022 New York. Verder doe ik veel halve marathons. Begin dit jaar heb ik de halve marathon van Cia gelopen, op Sardinië, dat was ook super mooi.

En ik ben gek op dansen. Vooral bachata en salsa. Dat is in mijn bloed gekropen toen ik op Curaçao woonde.”

 

helene-tijdens-de-marathon-van-new-york
helene-tijdens-de-marathon-van-malaga

De toekomst

Hoe zie jij de toekomst?

Hélène: “Dit jaar wil ik wat vaker in Nederland zijn. Voor Planeta kan ik veel online doen.

Joëlle is nu 18 en nu ik meer tijd heb zou ik er graag voor haar willen zijn wanneer ze mij nodig heeft. Ook ben ik van plan elk jaar een mooie reis met haar te gaan maken.

Volgend jaar wil ik verhuizen naar een rustige plek, ik denk aan Mijas. Vrienden van mij wonen daar en het lijkt mij ideaal.

Van de Stroopwafel ben ik van plan een franchise te maken, ik ben de mogelijkheden aan het bekijken. Goede vrienden van mij hebben een super leuke franchising van saladebars. Het heet ‘Luxalad’. Zij helpen mij met informatie en tips. Ik zou dat wel graag met iemand samen willen doen dus nog even kijken of ik de juiste compagnon vind.”

De tip van Hélène

Voor wie naar Málaga wil emigreren raad ik aan de taal goed onder de knie te hebben. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat je gaat doen, maar persoonlijk vind ik het wel een must.

Hélene Mostertman

Planeta Detalles

Adres: Calle Marmolista 3
CP 29013 Málaga, España

Telefoon: +34 744 60 27 59
Mail: info@planetadetalles.com
Website: planetadetalles.com