Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
zicht-op-amfitheater-door-de-bomen

Itálica

Bart
Bart
Leestijd: 3 minuten

Itálica - De oudste Romeinse stad van Spanje

Na een aantal dagen Sevilla is het tijd om onze reis voort te zetten richting de provincie Cádiz. Op een steenworp afstand van Sevilla ligt Santiponce. Daar vind je opgravingen van de 1e Romeinse stad in Spanje, Itálica. Daar rijden we natuurlijk eerst even naartoe. Dat willen we niet missen.

uitzicht-over-amfitheater-italica

Itálica de eerste Romeinse stad in Spanje

Het Conjunto Arqueológico de Itálica staat bekend als de allereerste Romeinse stad in Spanje. Itálica ligt in het dorp Santiponce en ligt op zo’n 10 kilometer van de stad Sevilla af en is een absolute bezienswaardigheid in Andalusië.

pilaren-italica
gangetjes-amfitheater

De geschiedenis van Itálica

Publius Cornelius Scipio, een Romeinse generaal en politicus die in de 2de Puntische Oorlog, oorlog voerde in Spanje,  stichtte Itálica in 206 vóór Christus. De stad is daarmee de oudste Romeinse stad op het Iberisch schiereiland. De plek werd ingericht voor het opvangen van de gewonde troepen en tegelijkertijd benutte men de plaats als verblijfplaats voor oorlogsveteranen.

Met keizer Augustus aan het bewind ontwikkelde de stad zich steeds verder en groeide Itálica uit tot een van de meest modern ontwikkelde steden in de Romeinse wereld destijds. De stad speelde een belangrijke rol op zowel politiek-militair als economisch vlak tijdens het Romeinse rijk. De oppervlakte van het gebied wordt geschat op zo’n 52 hectare. De stad bleef tot het jaar 300 een belangrijk cultureel centrum voor de regio. De bloei van de stad kwam ten einde, naar men vermoedt, door de verlegging van de rivier Guadalquivir. De stad verloor haar rol en raakte daardoor snel verlaten. Zo veranderde de stad langzaam in een ruïne.

Amfitheater-van-boven-op-de-berg
Amfitheater-italica
binnenkant-amfitheater-italica

De opgravingen

De opgravingen begonnen in het jaar 1781. Van Itálica is slechts een klein deel opgegraven. Hier viel onder meer het amfitheater onder wat plek bood aan 25.000 toeschouwers. Hier werden gladiatoren- en dierengevechten gehouden. Het theater en enkele voorname woonhuizen zijn andere voorbeelden van de opgegraven onderdelen van de oude stad. 

Het grootste gedeelte van de oude stad is nog niet opgegraven en ligt onder het dorp Santiponce. Tijdens de opgravingen zijn er onder het zand prachtige mozaïekvloeren te voorschijn gekomen. De mozaïeken in de beste staat vind je terug bij de huizen van Neptunos en Hilas. Met name het huis van Hilas bevat een aantal prachtige geometrische exemplaren. Er wordt veel aan gedaan om de mozaïeken in de goede staat te houden. Zo wordt er enorm veel tijd besteed aan de restauratie.

Verder vind je in Itálica een aantal thermen terug. Omdat de toegangsprijs slechts ging om een symbolisch bedrag waren de thermen een sociale ontmoetingsplek voor zowel arm als rijk en diende het dus niet alleen om te baden. Tijdens de opgravingen zijn er in Itálica een aantal van deze thermen gevonden waarvan een aantal diende als publiekelijke plek en een aantal als private.

Itálica kan gezien worden als een van de best bewaarde steden van de Romeinse tijd en is daarom absoluut de moeite waard voor een bezoekje. 

 

 
mozaiken-italica
mozaieken-italica

Itálica een nationaal monument

Op 13 december 1912 zijn de ruïnes van Itálica door een koninklijk besluit verklaard tot nationaal monument. Deze maatregel is genomen om de ruïnes zo goed mogelijk te beschermen. Het duurde uiteindelijk nog tot 2001 voordat de archeologische vindplaats van Itálica duidelijk werd bepaald.

uitzicht-over-amfitheater-italica

Heb je tips voor ons?

Laat het ons weten!

Geëmigreerd naar Andalusië?

Jouw verhaal op GenieteninAndalusie.nl

Wil jij je reisproducten en -diensten promoten?

Word een zakelijke relatie!