Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Search
Close this search box.

MENU

Search
Close this search box.
velez-blanco-gezien-vanaf-het-kasteel

Vélez-Blanco

Bart
Bart
Leestijd: 4 minuten

Vélez-Blanco

Vanuit Vélez-Rubio nemen we de auto naar het, een paar kilometer verderop gelegen, Vélez-Blanco. We krijgen een tip mee dat een bezoekje aan het Castillo de Vélez-Blanco absoluut de moeite waard is. Nou dat lijkt ons wel wat. We willen zo dicht mogelijk parkeren bij het kasteel en rijden het centrumpje in. Daar raken we de weg een beetje kwijt door de smalle, eenrichtings straatjes. We kronkelen naar boven. Eén weggetje is zelfs zo steil, dat we alleen nog maar de lucht zien,pff. Spannend! Maar waar we ook uitkomen, het is niet bij het kasteel. 

We besluiten om naar beneden te rijden en aan het begin van het dorp te parkeren. Dan maar iets meer stappen maken! Te voet gaan we naar boven, via verschillende trappen. 

velez-blanco-gezien-vanaf-het-kasteel

Vélez-Blanco en omgeving

Vélez-Blanco vind je in het noordelijkste gedeelte van de provincie Almería. Het witte dorp ligt aan de voet van het natuurpark Sierra de Maria-Los Valéz. In het natuurgebied, dat vol zit met dennen en steeneiken, schitterende landschappen en wandelpaden, vind je 8 bewegwijzerde wandelpaden terug. Hiervan starten er 5 in Vélez-Blanco. Het bezoekerscentrum van het gebied is dan ook hier gevestigd. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis komen graag naar Vélez-Blanco. Vooral vanwege het kasteel uit de 16e eeuw dat boven in het dorp gelegen is. Het kasteel is niet alleen mooi om te bezoeken vanwege haar geschiedenis maar ook vanwege het prachtige uitzicht over de omgeving.

wandelroutes-vanuit-velez-blanco
smalle-steegjes-velez-blanco

De geschiedenis

De eerste sporen van de Iberische kolonisten zijn afkomstig uit de 6e eeuw voor christus. De Romeinen plaatsten hier hun villa’s en later, in de tijd van de Moorse overheersing bouwden de moslims hier hun bolwerk. Op deze manier werden de grenzen van het koninkrijk van Granada verdedigt.

De Christenen veroverde Vélez-Blanco aan het begin van de 16e eeuw. De katholieke vorsten stonden het gebied af aan Pedro Fajardo y Chacón. Chacón was een Spaanse militair en edelman. Hij toverde het dorp al gauw om tot zijn persoonlijke bastion en kwam met de opdracht om een kasteel te bouwen. Dat werd Castillo de Vélez-Blanco. In die periode was het echter verboden om nieuwe forten te bouwen waardoor er gekeken moest worden naar een bestaand fort. Het oude Arabische fort, wat tijdens de inname van de Christenen vernietigd werd en waar slechts alleen nog wat overblijfselen van resteerden, werd gekozen als geschikte plek voor het nieuwe fort.

castillo-de-velez-blanco-almeria
pad-richting-castillo-velez-blanco

Castillo Vélez-Blanco van woning tot bezienswaardigheid

Tot het einde van de 17e eeuw bleef het kasteel bewoond. Omdat er geen directe opvolging was werd het kasteel niet langer gebruikt en raakte het in verval. Het kasteel werd vaak slachtoffer van plunderingen waardoor grote delen van het interieur in Amerikaanse en Franse handen terecht kwamen. In de 2e helft van de 20e eeuw is het kasteel gerestaureerd. Tegenwoordig kan je een kijkje nemen in het kasteel van woensdag t/m zondag tussen 10:00-14:00 en 17:00-20:00 in de maanden april t/m september. In de maanden oktober t/m maart kun je er terecht tussen 10:00-14:00 en 16:00 – 18:00. Check wel even of het geen feest- of andere vrije dag is waarop het kasteel gesloten is, anders klim je voor niets naar boven.

vanuit-castillo-velez-blanco-uitzicht-over-bergen
zicht-vanuit-castillo-de-velez-blanco-almeria
castillo-de-velez-blanco-in-almeria

We klimmen naar boven en komen er zo toch wel achter dat het nog een flinke klim is richting het kasteel. Uiteindelijk komen we bij het kasteel uit een kwartier voor sluitingstijd. Keurig op tijd zou je denken. Echter blijkt alles al dicht te zitten, hier wachten ze duidelijk niet op de aangegeven sluitingstijd. Gelukkig worden we, na ons vriendelijke verzoek, toch nog binnen gelaten en kunnen we alsnog een kijkje nemen in het kasteel. We lopen rond en zien nu ook met onze eigen ogen het prachtige fort en het adembenemende uitzicht. 

Tip! Kom op tijd want voor je het weet wordt de deur eerder dichtgedraaid dan je zou mogen verwachten haha.

binnenplaats-castillo

In de wijk La Morería,  de oude kern van het dorp, zie je nog duidelijk terug dat bij een aantal huizen de Middeleeuwse bouwstijl bewaard is gebleven wat omringd is door een grote muur. Het dorp heeft tot op de dag van vandaag op sommige plekken nog echt een Middeleeuwse vibe.

Na het bezoek aan Castillo de Vélez-Blanco is het sïesta tijd en dat is terug te zien in het straatbeeld. We slenteren nog eventjes door het centrum maar komen niet veel mensen meer tegen. We vinden nog wel een café waar we eventjes lekker tapas kunnen eten en dat doen we dan ook. Daarmee sluiten wij ons bezoek aan Vélez-Blanco af.

witte-huizen-velez-blanco
vanuit-het-dorp-uitzicht-op-castillo-velez-blanco

Een tip om te overnachten in de buurt van Vélez-Blanco

Naast dat Vélez-Blanco een onwijs leuke plek is om te bezoeken vind je er ook leuke plekjes om te overnachten. Bijvoorbeeld Boutique B&B Casa Paco gerund door de Nederlanders Laureen & Mendo. Deze B&B is een fantastische uitvalsbasis om vanuit hier de provincie Almería te ontdekken. Een heerlijk ontbijt, een fijne kamer, een heerlijke jacuzzi en een fijn zwembad alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf.

benb-casa-paco-in-velez-rubio-almeria