Genieten in Andalusië
Wonen, werken, studeren of op vakantie in Andalusië
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MENU

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
noel-eigenaresse-casa-del-sol-real-estate-andalusie

Noël – makelaar Casa del Sol Real Estate

Foto van Annelies
Annelies
Leestijd: 20 minuten

In gesprek met Noël, makelaar aan de Costa del Sol

We rijden in Mijas naar boven. Daar vinden we in een woonwijk het huis waar Noël Relker met haar gezin woont. Noël is makelaar en heeft haar eigen kantoor Casa del Sol Real Estate. aan de Costa del Sol zitten heel veel makelaars. Wij spreken met de super enthousiaste én gedreven Noël. Lees hier haar verhaal.

Snel naar

Het leven in Nederland

“Ik ben geboren in een Twents dorp. Op mijn 17e was ik klaar met de Havo en had ik het gevoel ‘ Ik moet hier echt weg.’ Ik ben naar Engeland gegaan. Daar heb ik als au pair gewerkt. Na terugkomst wilde ik eigenlijk nog veel meer reizen. Mijn plan was om een kindertehuis in Mexico te beginnen.

Mijn ouders zeiden, ‘Nou daar heb je misschien ook wel wat financiële hulp bij nodig. Weet je wat, als je eerst je hbo-papiertje haalt en je wilt het daarna nog steeds, dan willen wij je wel ondersteunen.’

Dus ben ik de Pabo gaan doen. Ik vond kinderen wel leuk en mijn vader werkte in het onderwijs. En ik dacht dat kan ik wel vrij snel afronden, het is niet zo’n moeilijke hbo-opleiding. Ik werd toch wel gegrepen door het onderwijs en heb zelfs eventjes overwogen om voor de klas te gaan staan. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan, maar ik ben ook niet naar Mexico gegaan.”

dieproze-bloemen-sevilla-santa-cruz

De Academie van Bouwkunst

“Ik begon bij de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Ik had iemand leren kennen die daar vandaan kwam. Het was een kleine academie dus ik heb er van alles gedaan, financiën, projecten, excursies georganiseerd. Vier jaar heb ik er gewerkt en heel veel geleerd.

Met mijn toenmalige man had ik een lange reis door Azië gemaakt. Echt supergaaf. Bij terugkomst bedacht ik, ik wil wat anders. Op de een of andere manier triggert het reizen mij altijd om te resetten. Ik wilde weg uit het onderwijs. Mijn ouders hadden nieuwe buren gekregen. De buurman was de algemeen directeur van Centric, een groot IT bedrijf.”

bloempotten-aan-de-muur

De IT

“Ik dacht goh, IT. Op de Pabo hadden we het vak Informatica en daar had ik helemaal niets mee. Maar in die 4 jaar op de academie was ik best een klein wondertje in Access geworden. Ik had het mij helemaal eigen gemaakt. Eigenlijk weet je dan nog niks van IT, maar ik dacht toen van wel, haha.

Dus ik naar de buurman en zeg ‘Joh, dit en dat is mijn achtergrond, ik vind het leuk om met mensen te werken en heb al een beetje verstand van IT.’ ‘O ja? vroeg hij. ‘Nou, weet je, Centric doet eigenlijk nog niets voor het onderwijs. Jij hebt daar kennis van. Laten we maar kijken.’ Ik vond het geweldig dat ik die kans kreeg.

Al met al heb ik 10 jaar in de IT gewerkt, maar er niet echt veel IT-kennis opgedaan. Ik was meer de tussenschakel tussen de IT-mensen en de klanten. Het was altijd leuk om samen met een techneut op pad te gaan. Die wisselwerking was goud waard. Mijn collega’s in de sales vonden me soms niet commercieel genoeg, maar dat werkte voor mij juist goed omdat ik aan het onderwijs verkocht. Maar goed, ik haalde wel elk jaar mijn targets, ook al liep ik soms in een bloemetjesjurk.”

Terug naar het Twentse dorp

“Op het moment dat mijn vader heel erg ziek werd ben ik ermee gestopt. Inmiddels had ik een andere man en twee jonge meiden. We verhuisden weer naar het dorp, waarvan ik had gezegd, daar wil ik nooit meer naar terug. Maar voor mijn vader deed ik dat wel.

Maar eerlijk gezegd, ik paste daar niet meer. Heb daar ook niet echt vrienden kunnen maken. Dat vond ik best raar. We hadden jonge kinderen, dus ik stond ook wel op het schoolplein. Vaak alleen op vrijdagmiddag waardoor ik er nooit echt tussen kwam bij de moeders. Sander was veel thuis met de meiden en bracht en haalde ze vaak. Daardoor had hij meer connectie. Dat is toch prima dan? Maar tja, het was toch anders dan men gewend was.”

ROC

“Ik ging werken bij een regionaal opleidingscentrum (ROC) met heel veel connecties met de universiteiten en hbo-instellingen. Mijn rol was om ervoor te zorgen dat iedereen beter met elkaar zou samenwerken.

Ik heb altijd fulltime gewerkt. Sander was met z’n eigen bedrijf wat meer de thuispapa. Hij nodigde altijd vriendinnetjes uit van de meiden, dat vond ik zo gaaf. Zat ik op mijn werk en kreeg ik foto’s doorgestuurd van bijvoorbeeld een tuin vol met meiden. Nou top!”

noel-en-linde
sander-en-evi

Familie

“Na 1,5 jaar overleed mijn vader. Toen was het toch wel heel fijn om bij mijn moeder in de buurt te zijn. Ook mijn broer en zijn vriendin woonden in de buurt.”

Het verlangen

“Het idee om naar het buitenland te gaan is bij mij altijd blijven sluimeren. Met mijn ex-man heb ik meerdere keren geprobeerd om in het buitenland aan het werk te komen. Dat lukte steeds niet. Achteraf gezien maar goed ook.
Sander wilde ook graag naar het buitenland. De omstandigheden waren er gewoon niet naar. Al met al zijn we 8 jaar in Twente gebleven.”

zeezicht-mijas

De ommekeer

“De ommekeer kwam toen ik bij een hele goede vriendin was. Zij was herstellende van een operatie waarbij een tumor uit haar hoofd was verwijderd. Gelukkig gaat het inmiddels weer goed met haar. Ik vertelde haar dat ik bij Saxion kon gaan werken, een flinke stap omhoog in mijn carrière.

Ze keek me aan en zei ‘Jij wilt toch in het buitenland wonen? Ik weet als geen ander dat alles ineens anders kan zijn, dat weet jij toch ook? Je moeder vindt het misschien verschrikkelijk maar die heeft een nieuwe relatie en woont samen. Nu moet je gewoon gaan.’ Ze had gelijk.

Sanders’ bedrijf begon ook te lopen. Hij heeft eigenlijk twee bedrijven. SportNetwerk is een carrière netwerk voor sport professionals. Hier vind je allerhande vacatures, gericht op sport. Eind 2010 is hij SportScoutz begonnen. Werving en selectie gericht op sport, een mooie aanvulling op SportNetwerk. Hij is heel flexibel en kan dit werk overal doen.

We bedachten, ‘Als we het echt willen, dan moeten we het nu doen. We zijn eigenlijk al laat. Dochter Evi was al 10 en dochter Linde 8.’

fijn-wit-dorp-met-zeezicht-mijas-andalusie

Familiebesluit

Een dag na het gesprek met haar vriendin gaat het gezin op vakantie naar Portugal.

“We bespraken het daar uitgebreid met elkaar. Onze meiden zagen het wel zitten. Linde had het niet zo fijn op school, zat niet lekker op haar plek en wilde graag. Evi zag het als een leuke uitdaging.”

Waarom Andalusië?

“Eerlijk gezegd, ik was er nog nooit geweest. Sander wel. Toen wij elkaar leerde kennen was hij net terug van 3 maanden Sevilla om Spaans te leren. Hij vond het daar allemaal wel mooi.
Ik had mijn hele leven al gezegd, ook door Mexico, dat ik graag Spaans wilde leren. Maar ik heb wel een stok achter de deur nodig dus dacht ik ‘Ja, leuk Spanje.’

Met hulp van Google Earth bepaalden we ons zoekgebied. We zijn dol op de zee en de natuur, dus kwamen we al gauw rondom Málaga uit. Online zocht ik uit wat ik kon. Zo vond ik al scholen, maar kon daar niet goed op inzoomen. De omgeving konden we wel heel goed zien. We hebben vervolgens een top 3 gemaakt. Bizar genoeg bleef die top 3, na ons bezoek in de herfstvakantie, overeind. In willekeurige volgorde Torre del Mar, Mijas en Alhaurín de la Torre.

We verkochten ons huis met een kleine overwaarde, net voordat de prijzen hard omhoog gingen. Achteraf gezien wel jammer.”

zicht-op-mijas-en-zee-andalusie

De nieuwe woonplek

“We wilden eerst een korte periode huren en dan kopen. Omdat het allemaal vrij snel ging en we de scholen voor de meiden moesten regelen, kwamen we terecht in Alhaurín el Grande, dus niet in onze top 3.

Het huis was leuk en Linde had daar een hele fijne klas, met een leuke juf en veel kinderen waarmee ze bevriend raakte. Nu was het Evi die het zwaar had, haar klas was niet fijn en ze werd buitengesloten.

We konden haar niet verplaatsen naar een andere school. Hier is het zo dat als je in een plaats woont, je daar ook naar school gaat. Dus wilden we verhuizen. Maar wel in de omgeving blijven, want we wilden Linde niet van school halen. Die had al genoeg gedoe gehad in Nederland.

Zo zijn we verhuisd naar Mijas. Linde kon op haar school blijven, het is maar een kwartiertje rijden. Voor Evi vonden we hier een fijne school, zo’n vijf minuten van huis. In september besloot Linde dat ze toch weer wilde switchen en is ze begonnen op de basisschool hier, waar ze het erg naar haar zin heeft, net als Evi die nu een veel leukere klas heeft.”

beeld-ezel-in-mijas
straatje-mijas

“In Mijas wonen we graag. Dichtbij zee, waar je nog rustige strandjes kunt vinden en een gezellig, toeristisch centrum, waar je de drukte kunt opzoeken. Veel faciliteiten, wat leuk is voor de meiden. Tevens vind je hier ook veel groen, we hebben de bergen achter ons. Kortom, een fijne plek.

We zitten weliswaar nog in een huurhuis en willen graag iets kopen. Daar zijn we ons nu op aan het oriënteren.”

dorpje-mijas-costa-del-sol

Huurprijzen

Wat betaal je hier aan huur?

“Wij betalen een kleine 900 euro. Exclusief gas, licht en water.
Het is op zich wel een nette huurprijs, maar de Spanjaarden zeggen ‘Oh my god, wat een geld.’ Spaanse vrienden, die in het centrum van Alhaurín, wonen vinden het onvoorstelbaar dat we dat betalen.
Wij huren het van een Deen, dus tja dan gelden er andere prijzen.”

linde-sander-evi
evi-en-linde

Het werk

Wat voor werk wilde je gaan doen hier?

“Toen ik hier kwam stond ik open voor alles. Maar als snel focuste ik me op de makelaardij. Door mijn tijd op de Academie van Bouwkunst heb ik iets met huizen. Wij zijn vaak verhuisd en dan zat ik met zo’n makelaar en dacht ‘Dat lijkt mij ook wel echt leuk’.”

De makelaardij

Hoe heb je het aangepakt?

“Om makelaar te worden heb je hier geen papieren nodig. De eerste vraag die ik mezelf stelde was, ‘Kan ik nog iets toevoegen? Er zijn hier al zoveel makelaars. Wat is dan mijn meerwaarde?’ Een verkoopmakelaar wilde ik niet zijn. Ik wil niet steeds hetzelfde object opnieuw aan andere mensen laten zien.

Aankoopmakelaar leek mij wél wat. Dat ik in opdracht van een klant een object ga zoeken dat bij hen past. Dat vind ik leuk. Je bouwt een persoonlijk contact op, krijgt een goed beeld van wat de klant wil en gaat dan gericht op pad.
Ja, dat zag ik mezelf wel doen. Ik ben een property finder en heb in principe geen eigen huizen in de verkoop. Ik ben van mening dat als je laat zien wie je zelf bent, dat je dan klanten krijgt die bij je passen. Ik bedacht de naam Casa del Sol real estate, maakte mijn website en logo en was er klaar voor.”

karakteristiek-wit-straatje-mijas-andalusie

Klanten

Hoe kom je aan je klanten?

“Ik vond het allemaal best wel spannend natuurlijk, want ik had nooit als zelfstandige gewerkt en ik heb geen opleiding gedaan in de makelaardij. Maar goed, dat kan hier allemaal gewoon. Door veel te praten met makelaars en advocaten die hier een belangrijke rol vervullen, leerde ik snel en veel.

Ik dacht als ik ga beginnen dan ga ik gewoon mensen via LinkedIn benaderen. Op Facebook en Instagram had ik niet zoveel volgers. Wel had ik voorheen al een groot netwerk in Nederland. Ook mensen met geld, directeuren en managers. Die zaten en zitten veelal op LinkedIn.
Na de kerstvakantie plaatste ik een oproep op LinkedIn. Dat ging sky high, dat was zo leuk. Ik had gevraagd, zo van ‘Goh, hoe doe je dat nou? Ik ben nu zo’n driekwart jaar zelfstandig. Waar haal je je klanten vandaan als je doelgroep in Nederland zit terwijl jezelf in Spanje bent?’ Dat werkte geweldig“

Hoe werkt het als een klant al een pand gezien heeft en vervolgens wil dat jij de aankoopmakelaar bent?

“Het werkt hier best een beetje apart. Zodra je als klant zelf informatie gaat aanvragen bij een bepaalde makelaar, ben ik je al kwijt. De commissie is namelijk voor de eerste makelaar waarbij je geregistreerd bent. En je wordt al geregistreerd als je informatie opvraagt.
Kom je later bij mij, dan moet ik daarvoor bedanken. Ik ontvang dan namelijk geen commissie.
Ik zeg ook altijd tegen mijn klanten, stuur alles wat je ziet op Idealista, Fotocasa etc. naar mij. Ga niet zelf informatie opvragen, want dan kan ik je dus niet meer helpen.”

appartementengebouw-met-heuvellandscahp-andalusie

Het aankoopproces

Hoe verloopt zo’n aankoopproces?

“Zodra ik weet wat de klant wil en wat het budget is, ga ik op zoek naar geschikte objecten die daarbij passen. Als ik dan panden gevonden heb, ga ik deze samen met de klanten bekijken.

Je bekijkt de huizen niet vooraf zelf?

“Nee dat kan niet. Dan kom ik helemaal niet uit met mijn tijd. Maar dat is acceptabel, dat weet de koper. En soms ken ik de huizen al wel omdat ik eerder geweest ben met een andere klant”

Hoe verliep je eerste aankoop?

“Mijn eerste klanten kwamen hierheen om de 14 huizen, die ik voor ze had uitgezocht, te bekijken. Achteraf veel te veel natuurlijk maar dat wist ik toen nog niet. Ik maakte een planning en inschatting van hoeveel tijd het bezichtigen van een object kost.
Toen ik met mijn klanten die 14 huizen, met steeds een andere verkoopmakelaar, bekeek, waren deze makelaars allemaal stipt op tijd, super vriendelijk en spraken ze langzaam Spaans om mij te helpen.
Het waren mijn eerste klanten én eerste bezichtigingen. Echt die samenwerking was top.”

zonsondergang-wolken-boven-zee-andalusie
strand-ligbedden-parasols-ondergaande-zon-andalusie

Wat gebeurt er na de bezichtigingen?

“Na de bezichtigingen ga ik met de klanten zitten. Dan nemen we alle huizen door en laat ik de verkoopmakelaars de uitkomst weten. Dat doet trouwens ook niet iedereen.

Deze eerste klanten hadden hun keuze snel gemaakt. Ik zag het al toen ze in huis 2 stonden. We bekeken er vervolgens nog wel 12, maar goed, dat bevestigde alleen maar hun keuze.”

Hoe verliep het onderhandelingsproces?

“In eerste instantie deden ze een lager bod. Ik had al wel gezegd dat ik het huis echt de vraagprijs waard vond, maar de onderhandeling gaat altijd in overleg. Dus ik belde de verkoopmakelaar. Die zei meteen al, dat huis vliegt eerdaags echt wel weg voor het gewenste bedrag, maar ik zal het overleggen met de eigenaar. Pas na het weekend kregen we een belletje.

Mijn klanten zaten al in het vliegtuig naar Nederland toen ik hen belde.
Ik zei ‘Sorry, maar dit wordt ‘m niet. Ze willen ook niet onderhandelen. Als er nu een ander bod binnenkomt en die mensen storten het reserveringsbedrag, dat vaak zo’n € 6.000,- is, dan gaat het pand van de markt en ben je ‘m echt kwijt.’

Dat wilden ze echt niet, dus verhoogden ze het bod tot net onder de vraagprijs. Toen ze geland waren kon ik hen vertellen dat het bod geaccepteerd was. Dolblij waren ze en ze hebben diezelfde middag het reserveringsbedrag overgemaakt, zodat het pand van de markt ging.

Inmiddels kan ik wel aardig inschatten hoe snel je moet zijn met het storten van het reserveringsbedrag.”

bootjes-in-de-haven-mijas

De advocaat

De advocaat speelt een belangrijke rol bij het aankoopproces van een woning. Die checkt van alles, of er geen schulden op het pand rusten, of er wellicht meerdere eigenaren zijn, of alle vergunningen er zijn, of alles legaal gebouwd is. Dit soort zaken. Het reserveringsbedrag, kun je ook bij de advocaat stallen als je dit liever niet bij de makelaar doet.

Een advocaat heb je echt nodig als je iets in Andalusië koopt.
“Ik heb een hele goede advocaat gevonden waarmee ik als eerste ging samenwerken. Een Spaanse die al 20 jaar hier werkt dus dat was heel fijn. Inmiddels werk ik met meerdere advocaten samen, waaronder een Nederlandse.”

bloempotten-geraniums-wit-dorp-mijas-andalusie

De bouwkundige staat

Wordt er naar de bouwkundige staat gekeken? Heb je regels voor verborgen gebreken?”

“Nee, niet echt. De klant koopt wat hij ziet. Ik heb daar ook te weinig verstand van. De klant kan wel een bureau inschakelen, maar dat heb ik nog niet meegemaakt.

Ik heb een kennis hier, een Spanjaard, die heeft een verbouwing gedaan voor een klant die een nieuwbouw appartement kocht.
Dat is best wel een leuk verhaal. De klant wilde dat appartement kopen voor de vraagprijs. Maar ze wilde wel heel graag een open keuken, zonder extra kosten. Nederlanders vinden een open keuken leuk, Spanjaarden begrijpen daar niks van.

De tegels waren allemaal al gelegd, dus dat was wel een dingetje. Ik had er een hard hoofd in. Maar die aannemer leverde toch een puik werk. Je kan helemaal niet zien dat het de bedoeling niet was, de vloer liep echt prachtig door. Het was zelfs mooier dan ik me had kunnen voorstellen. En dat allemaal binnen de bestaande prijs.

Dus die aannemer heb ik wel eens gevraagd om mee te gaan kijken naar een huis. Hij heeft dit zelfs kosteloos gedaan en ook nog een kostenraming gegeven van de werkzaamheden. Superlief.

pand-met-zwembad-bergzicht-andalusie

Adviseer je mensen ook wel eens om een bepaald huis juist niet te kopen?

“Jazeker. Ik heb eens een gezin gehad dat verliefd werd op een huis. De constructie was op zich goed. Wel moest er veel aan gedaan worden. Dat vonden ze geen probleem. Maar er stond een hoogspanningsmast, net te dichtbij en in de villa ernaast woonden mensen die heel veel overlast veroorzaakten. Dat waren wél problemen.

Een kennis die daar in de buurt woont, is op mijn verzoek daar een paar keer gaan wandelen en meldde mij: ‘Het is echt verschrikkelijk, elke avond keiharde muziek en iedereen loopt er maar in en uit. Ik weet niet wat ze daar allemaal doen.’ Dus ja, als je dat weet, dan kun je dat gezin toch niet zo’n huis adviseren? Andere makelaars verklaren mij misschien voor gek, maar ik wil eerlijk zijn en ik wil dat de klanten het juiste huis vinden. Het gaat me dan niet om het geld dat ik er mee kan verdienen.”

Contract

Wat leg jij contractueel vast met je klanten?

“Ik maak geen contract met klanten. Dat wil ik niet. Als je bij me weg wilt dan kan je weg en dan heb ik al het werk voor niks gedaan. Ik geloof als ik goed genoeg ben dan blijf je. Net als dat gezin met dat huis met die asociale buren, dat heeft wel via mij een huis gekocht.”

Verdiensten

Wat is jouw provisie?

“Dat wisselt. Een tijd geleden was het heel duidelijk. Als een eigenaar bijvoorbeeld € 200.000,- wil ontvangen, dan wordt de verkoopprijs met 4 of 5% verhoogd. Dit bedrag is dan voor de verkoop- én aankoopmakelaar. Die delen dat.
Bij nieuwbouw heb je geen verkoopmakelaar, maar een projectorganisatie. De commissie is dan puur voor degene die de klant aandraagt.”

Ontvang jij van je klanten ook geld voor jouw diensten?

“Nee. Voor de koper, en dat staat ook op mijn website, ben ik gratis.”

park-in-andalusie-mijas
noel-op-bankje-met-azulejos

De makelaars

Hoe zijn je contacten met andere makelaars?

“Dat is heel wisselend. Er zijn betrouwbare en onbetrouwbare makelaars. Nationaliteit maakt hierbij niet uit. Spaans, Nederlands, Engels of wat dan ook, er is geen verschil in betrouwbaarheid.
Ik zie makelaars die klanten naar nieuwbouw praten of die gewoon zeggen de markt is zo goed, ik neem geen bestaande bouw aan, zeker niet onder de twee ton.”

Hoe verloopt de samenwerking met andere makelaars?

Er zijn fijne makelaars, maar ook makelaars die niet willen samenwerken. Wil ik bijvoorbeeld een huis bezichtigen met een klant, krijg ik te horen dat dat niet kan. Zegt die makelaar doodleuk, ‘Ik ga ervan uit dat de vraag zo hoog is, dat ik het pand zelf wel verkoop en dan heb ik de volledige commissie.’

Of als ik een makelaar vraag of ze nog een object weten voor een laag budget, dan zeggen sommigen ‘Dat ga ik jou niet vertellen. Als ik vervolgens vraag, ‘Wat bedoel je? Weet je het niet?’ Dan zeggen ze, ‘Jawel ik weet het wel maar dat ga ik jou niet zeggen want wat heb ik daaraan? Dan moet ik de commissie met jou delen en daar heb ik geen zin in.’

Ja, in het begin was ik best naïef.

Wat ik ook meegemaakt heb, is dat een verkoopmakelaar zei ‘Ik vind het heel vervelend voor je en ik wil graag dat je klant komt maar er zit geen commissie op voor jou.’

De eigenaar wilde zijn huis voor een bedrag onder de 3 ton te koop zetten omdat deze dan sneller verkoopt, maar wilde zelf wel 292k hebben.

Ja, wat doe je dan? Ik heb toen met die klanten gebeld, zo van ‘Jongens ik heb jullie droomhuis gevonden, maar er zit geen geld op voor mij. Ik wil jullie heel graag doorsturen.’ Ben je gek kreeg ik te horen, we betalen jou gewoon die 2,5%.

De overdracht is over een paar maanden. Normaal gesproken dien je een week van tevoren een factuur in. Van de notaris krijg je dan een check die je kan indienen. Maar nu hoef ik er niet eens bij te zijn, dus ja, spannend is het wel. Het is mijn grootste verkoop tot nu toe.

smal-straatje-witte-huizen-andalusie
bloempotten-aan-de-muur-andalusie

Voor wat hoort wat

Ook is het hier wel een beetje voor wat, hoort wat. Zo ben ik iemand nog een etentje verschuldigd omdat hij mij heeft geholpen.
Dat heb ik zelf dus echt niet. Mensen mogen mij altijd om hulp vragen en dan ga ik echt niet bedenken dat ik er iets voor terug wil. Inmiddels heb ik een inner circle, daar helpen we elkaar zonder iets terug te vragen.

Kan een eigenaar meerdere makelaars in de arm nemen?

“Jazeker. Sterker nog, je kunt gewoon foto’s maken van het scherm en dat dan zelf op je site plaatsen. Je ziet dan ook vaak enorm slechte foto’s en heel verschillende prijzen. Maar dan weet je het adres nog niet. Dat wordt bewust nergens gepubliceerd.

Ik ben wel eens op zoek geweest naar een bepaald pand wat de verkopend makelaar niet wilde delen omdat hij zijn commissie niet wilde halveren. De klanten had ik al bij me. We belden aan met ’Jullie hebben je huis te koop staan, zag ik’. Gelukkig vroegen ze niet waar heb je dat dan gezien. We mochten bij ze binnenkijken. Dat huis werd het uiteindelijk niet voor die klanten. Ik nam het wel in mijn bestand op. Niet online, dat vond ik te ver gaan. Ook als een makelaar niet wil samenwerken doe ik dat niet. Sommigen doen dat wel, ik niet. Dat past gewoon niet bij mij.”

Off grid huizen

Soms plaats ik ook off grid huizen op Social Media. Die zijn er hier niet zoveel maar doordat finca’s vaak veel grond hebben en de zon bijna het hele jaar door schijnt, kun je ze hier wel goed geschikt voor maken. Off grid betekent dat je geen voorzieningen zoals gas, water en electra nodig hebt. Dus je plaatst een watertank (of je hebt een bron), zonnepanelen, windmolen etc. Vaak hebben ze ook zelf groente en fruit of geiten e.d.

Of ik plaats juist heel dure huizen. Zo heb ik een miljoenen villa geplaatst, die ik samen met 15 makelaars gemaild kreeg, zo van ‘Probeer deze eens te verkopen’. Daar kwam bijna niets op.

Ben je dan alleen nog steeds de aankoopmakelaar of gewoon ook verkoopmakelaar en ontvang je die 5%?

Ja dat vind ik lastig. Ik had eerst zoiets van doe maar niet, maak er maar 2,5% van. Iemand in mijn netwerk zei, ‘Nou dit is het gewoon voor mij.’ Ik dacht toen als ik er niet veel tijd in steek dan kan ik het bijna niet maken om 5% te vragen. Die klant heeft het uiteindelijk niet gedaan. Inmiddels heb ik er al zoveel tijd in zitten, dat ik toch het volle percentage zal vragen .”

villa-costa-del-sol-andalusie

De vraag

Is er veel vraag naar woningen?

“In 2021 waren er nog veel Engelsen die hun huis verkochten vanwege de Brexit. Daardoor kon je niet echt zien dat de vraag zo aan het toenemen is. Omdat het aanbod nog vrij hoog was. Maar dat aanbod is aan het afnemen en je ziet dat de vraag nog steeds toeneemt.”

En waar komt de vraag vandaan?

“Nederland, Polen, Scandinavië, Frankrijk en Engeland ook nog wel maar dan de jongere generatie.”
Is er een grote interne markt? Zie je ook veel Spanjaarden?
“Ik krijg geen Spaanse mensen die zoeken. Die hebben liever een Spanjaard. Dat is helemaal oké, daar is mijn Spaans toch nog niet goed genoeg voor.

Met name de Europese markt groeit. Je ziet dat mensen willen emigreren of een 2e huisje willen. Mensen hebben veel geld gespaard of gebruiken de overwaarde van hun huis om iets te kopen.

Ik heb allerlei verschillende type klanten, dat is zo leuk. Mensen die met een gezin wilden emigreren hebben in Alhaurín de la Torre een heel leuke gezinswoning gekocht. Ik ben een finca aan het zoeken voor een vrouw van 58 die vervroegd met pensioen gaat en yogales wil gaan geven. Mensen met verschillende budgetten. Zo heb ik nu ook een stel dat een villa voor 7 ton zoekt, hier ergens in de bergen.”

tuin-met-zwembad-andalusie
overdekt-terras-met-uitzicht
linde-evi-vriendinnen-terras

Wat zijn hier de bijkomende kosten?

“Je hebt hier de IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles), vergelijkbaar met de Nederlandse OZB. De IBI kan per gemeente verschillen en ligt veelal tussen de 0,3 en 1,0%.

Bij nieuwbouw heb je ook de IVA (Impuesto sobre el valor añadido) is de Nederlandse BTW. Bij bestaande bouw is dat de ITP, Impuesto sobre las Transmisiones Patrimoniale. Beide zijn zo’n 10%.

Daarnaast heb je nog de notariskosten, advocaatkosten, leges e.d. Voor bestaande bouw betaal je misschien iets minder dan voor nieuwbouw, maar je moet rekenen op zo’n 10,5 tot 13%.”

nieuwbouwwijk-andalusie

Nieuwbouw

Is er veel vraag naar nieuwbouw?

“Ik heb steeds meer klanten die nieuwbouw willen. Maar de bestaande bouw in Spanje spreek ook veel mensen aan. Een karakteristiek huis heeft vaak ook mankementen. Meestal zijn het opknappers en dat moeten mensen zich wel realiseren. Steeds vaker zie ik wat er aan renovatie nodig is, maar een aannemer of bouwkundige is altijd goed om in zo’n geval in te schakelen.

Wat zijn de ontwikkelingen in de nieuwbouw?

“Jarenlang heeft de nieuwbouw hier stilgestaan. Spanje was pas net vóór Covid uit de crisis. In 2021 is het allemaal weer gestart.
Er gebeurt veel op nieuwbouwgebied en het vliegt de deur uit. Ik heb op dit moment best veel rijke collega’s , dat is echt niet normaal.
We hebben hier een intern actueel systeem, voor en door makelaars, dat kost € 2.500,- per jaar. Dan zie ik soms echt mega dure huizen en krijgen we ook van die mailings van projectorganisaties die dan zeggen, ‘Als je binnen een maand klanten aanlevert voor dit project, dan kan je wel 7 tot 10% aan provisie ontvangen. Dat zijn dan woningen van zo’n 2 miljoen. Bij Marbella en ook hier heb je dergelijke projecten met nieuwbouw villa’s.

Daar stond ik toen ik begon mijlenver van vandaan, maar inmiddels heb ik steeds meer investeerders die dit zoeken. Het is best anders verkopen als je klanten hebt met een dergelijk ruim budget, niet perse makkelijk maar als het lukt, loont het natuurlijk wel meer.

appartementen-met-zeezicht-andalusie
appartementencomplex-bij-zee-andalusie

Kraak

Wordt hier gekraakt?

“Ik ben geen verkoopmakelaar, want dan heb je er denk ik meer mee te maken. Dan ben je misschien een leegstaand huis aan het verkopen en kom je er een keer een viewing doen en zitten er ineens krakers in. Ik weet ervan hoor maar heb er nooit mee te maken gehad. En hier aan de kust komt het veel minder vaak voor dan in het binnenland.

Een kennis van mij heeft er wel mee te maken gehad in de campo. Die had een huis gekocht en daar bleken krakers in te zitten. Je mag gas en water officieel niet afsluiten. Maar als je toevallig een mannetje kent bij de gemeente of je knipt de kabeltjes zelf door… Dan gaan ze op een gegeven moment wel weg.

Maar je hebt wel een probleem als ze erin zitten, je krijgt ze er niet makkelijk uit.”

nieuwbouwhuizen-mijas-andalusie

Investeerders

Werk je ook voor investeerders?

“Ik heb altijd gedacht, laat die mannetjes met al dat blabla, laat die maar lekker de investeerders doen. Dat is niks voor mij. Ik wil op gevoel werken en met investeerders werkt dat heel anders.

Totdat ik de eerste investeerder kreeg. Dat klikte meteen. Bij toeval was het wel een vrouw, dat is misschien toch net een ander type investeerder. Een Engelstalige.

Ik had gedacht laat ik eerst maar Nederlanders doen maar goed zij was Engelstalig. Ik kreeg dus ook Engelstalige klanten en moest ook mijn site aanpassen. Prima, dat vind ik alleen maar leuk.

Deze investeerder wilde nieuwbouw. Het was mijn eerste nieuwbouw aanvraag. Dan ben ik toch wel heel blij met mijn netwerk. Ik heb een maatje geappt met de vraag ‘Wat vind jij de 5 beste investeringsprojecten nieuwbouw?’ Hij stuurde mij wat door, dat bleek aardig te kloppen met wat ik zelf op internet had gevonden. Ook informeerde ik nog bij anderen.

Rendementsberekening

Voor die investeerder heb ik van alles uit moeten zoeken. Ze zei, ‘Ik wil precies weten wat een bepaald appartement met een x-aantal kamers, met zoveel afstand van de kust, de golfbaan etc. kost en opbrengt, zodat ik precies weet wat ik erop verdien. En als je dat nu in een Excelletje kunt zetten, dan heb ik voor jou wel 100 vrienden die willen investeren en klant bij je willen worden.’

Daar ging ik wel voor lopen. Ik had nog niet zoveel klanten dus dook ik erin.

Inmiddels zijn we zover dat we, als één van de weinige makelaars hier, een goed overzicht heb van te behalen rendementen. Samen met mijn man Sander, die sinds een paar maanden ook in Casa del Sol zit, hebben we van veel appartementen de gemiddelde nachttarieven en bezettingsgraad en kunnen we een goede inschatting maken voor onze klanten die vastgoed willen kopen en het voor korte termijn willen verhuren.“

mijas-andalusie-zwembad-dorp-zeezicht

Verhuur

Als je een huis koopt mag je dat dan gewoon verhuren?

“Nou dat is ook nog een dingetje. Je hebt een licencia de primera ocupacion (LPO) nodig, een licentie van eerste bewoning.

Die ontvang je als je een nieuw huis bouwt en gaat van eigenaar op eigenaar. Die licentie hoort bij het huis en moet daar ook blijven. Je hebt deze nodig om een verhuurlicentie aan te vragen.
De verhuurlicentie is persoonsgebonden. Dus ook al heeft de eigenaar van wie je een pand koopt er één, als nieuwe eigenaar moet je zelf een nieuwe licentie aanvragen. Je loopt daarbij het risico dat een gemeente kan zeggen ‘Er zijn al zoveel verhuurobjecten hier, we geven even een paar jaar geen verhuurlicenties meer uit.’ Dus daar moet je wel alert op zijn. Een advocaat zoekt dit soort dingen uit en vraagt het aan. Je kunt altijd een ontbindende voorwaarde opnemen in het koopcontract.”

Samenwerking binnen Casa del Sol Real Estate

Werk je alleen?

“Inmiddels is Sander zoals gezegd betrokken bij het bedrijf. Hij richt zich meer op verhuur- en propertymanagement wat we nu ook zijn gestart en hij ontlast mij met de administratie.

wandelpad-langs-de-zee-andalusie

Werkgebied

Hoe ver strekt jullie werkgebied zich uit?

“Ons werkgebied is bijna zo groot als half Nederland. Van Estepona tot aan Torre del Mar, soms zelfs tot Nerja als het een groot budget betreft en dan tot ongeveer een half uur uit de kust.”

slaapkamer-appartement-andalusie
nieuwe-zwart-wit-keuken-appartement-andalusie
buitenterras-nieuwbouw-andalusie

De zakelijke toekomst

Hoelang wil je in de makelaardij blijven werken?

“Dat weet je natuurlijk nooit, maar ik kan hier nog zo ontzettend veel in uitbouwen. Zo zijn we dus verhuur- en vastgoedbeheer gestart en richten we nu ook huizen in. Alles wat een investeerder wil, kunnen we. Zo ontzorgen we volledig en hoeft diegene eigenlijk alleen iets aan te kopen. We zorgen dan dat het ingericht wordt, op Booking en Airbnb komt, dat de gasten ingecheckt worden, het huis wordt schoongemaakt, het beddengoed wordt gewassen, etc. We vragen daar 20% voor, er gaat een percentage naar de boekingsplatvormen en de rest gaat naar de klant. Dit willen we steeds beter in de markt zetten in 2023.

Hou je bij hoeveel bezoekers je website en sociale media die trekt?

Eigenlijk hou ik alleen mijn LinkedIn bij. Ik hoor ook vaak als ik met iemand aan de telefoon zit dat ze de website niet eens hebben bezocht. Wel jammer, want daar kan je echt al veel informatie vinden. Binnenkort gaan we de site flink aanpakken omdat we zoveel meer doen nu, wat er nog niet opstaat. Genoeg te doen dus!

park-zee-pleintje-andalusie

De taal

Hoe is je Spaans?

“Steeds beter. Ik doe er echt veel aan maar ik heb blijkbaar geen talenknobbel. Ik heb dat altijd wel gedacht, maar helaas is dat niet zo. Ik heb privéles. 1 keer per week 1,5 uur en dat al 2 jaar lang. Ik schaam me soms gewoon als ik vertel hoeveel ik doe. Met een groepje Spanjaarden en Engelsen spreek ik ook nog 1 keer per week 3 kwartier Spaans en 3 kwartier Engels. Ik spreek regelmatig af met Spaanse en Engelse vriendinnen om te oefenen en ik heb sinds een jaartje een Spaanse buurvrouw. Die komt toevallig vandaag. Uiteindelijk zal ik het wel leren.”

Spreekt Sander het goed?

“Nee, niet echt. Hij maakt er op de een of andere manier geen tijd voor vrij. Die heeft zoiets van het komt wel als ik het wat rustiger heb. Nou ik geloof daar niet in, ik doe het gewoon. Maar ik snap dat het er niet van komt, omdat we best druk zijn”

linde-sander-evi
noel-casa-del-sol-real-estate

Toekomstplannen privé

Hoe zien je toekomstplannen privé eruit?

We willen graag een huis kopen, daar zijn we nu naar aan het kijken. Dit huis is vrij klein, we hebben geen aparte kantoorruimte. Dus als de meiden thuis zijn, vanaf een uur of 3, dan houdt de werkdag alweer op. Vanaf 5 uur beginnen we dan weer als de meiden aan hun huiswerk gaan of gaan chillen.

noel-evi-linde-en-hond-andalusie
sander-en-noel-andalusie

We hebben het hier naar onze zin. Allemaal. De meiden hebben hun draai gevonden. Sanders’ werk loopt goed, hij zit voor de helft bij Casa del Sol en ook dat groeit elke dag. We zitten niet ver van zee en zijn zo in de natuur. Ja, we zijn allemaal superblij dat we deze stap hebben gezet.”

Noël Relker

Casa del Sol Real Estate

Adres: Carretera de Mijas, km 2
29650 Mijas
Málaga, España

Telefoon: + 31 62 78 41 816
Telefoon:  +34 60 24 35 320
Mail: noel@casadelsolrealestate.com
Website: casadelsolrealestate.com